Ultima oră
Știri
PUR şi Dan Voiculescu în fruntea clasamentelor
     În numărul 32-33 (iunie-iulie) al revistei "IMM", la rubrica "Barometru intreprenorial", punctul 15 - "Partidul politic în care întreprinzătorii au cea mai mare încredere", PUR (social-liberal) conduce în clasamentul partidelor ce se bucură de cea mai mare încredere, ajungând la 25%. Este urmat de PSD - 21% şi PNL 20%. Urmează cu punctaje apropiate PD-14%, UFD - 11% iar PNŢCD a cumulat 6%, PRM - 3%.
     La aceeaşi rubrică la punctul 14 - "Omul politic în care întreprinzătorii au cea mai mare încredere", preşedintele PUR, Vasile Voiculescu se situează pe locul al doilea, alături de Ion Iliescu şi Varujan Vosganian, cu procent egal de 8%. Cu 10% Adrian Năstase ocupă primul loc, iar cu 5% pe locul trei îi întâlnim pe Theodor Stolojan, Traian Băsescu, Silvia Ciornei (PUR), Vadim Tudor şi Mugur Isărescu. (Biroul de presă al PUR social-liberal Alba)
Biserică renovată la Vîrtop
     Enoriaşii Parohiei Vîrtop (Roşia Montană) se mândresc cu o biserică renovată, acoperită şi zugrăvită. Această acţiune a fost posibilă cu sprijinul direct al primăriei, preotului, al d-nilor consilieri Ioan Bar şi Ioan Rişteiu, al enoriaşilor şi nu în ultimul rând al primarului Virgil Nariţa care din surse proprii şi sponsorizări a făcut posibilă această investiţie care a costat peste 100 de milioane de lei.
     Acum se continuă cu reparaţii la Casa Parohială inclusiv cu introducerea apei potabile. Localnicii speră că în acest fel, tânărul preot va rămâne definitiv în localitate. (F.R.)
A intrat în vigoare
Legea sănătăţii mintale
     Pe data de 9 septembrie a.c. a intrat în vigoare mult aşteptata lege a sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice - Legea 487/2002. Dl. doctor în medicină Liviu Stoica, care este şi membru al Comisiei de sănătate şi asistenţă socială din cadrul Consiliului judeţean Alba, ne-a declarat printre altele că în conformitate cu această lege, evaluarea sănătăţii mintale se va efectua prin examinare directă a persoanei în cauză, numai de către un medic psihiatru. Centrul de Sănătate Mintală, actualmente condus de dr. Liviu Stoica, a început deja punerea în aplicare a prevederilor acestei legi deşi încă se aşteaptă normele şi metodologia ce vor fi elaborate de către Ministerul Sănătăţii şi Familiei. "Sănătatea mintală, este o componentă fundamentală a sănătăţii individului, acum acest lucru fiind şi legiferat." a accentuat importanţa acestui act normativ dl. Stoica.(R.J.)
Nisipurile şi pietrişurile - sub lupa autorităţilor
     Activitatea de exploatare a nisipurilor şi pietrişurilor de pe raza judeţului Alba va fi controlată de o comisie specială constituită recent prin ordin al prefectului Ioan Rus. Comisia judeţeană va întocmi un raport privind situaţia exploatării nisipurilor şi pietrişurilor care va fi comunicat Guvernului.
     Această măsură se datorează neajunsurilor prilejuite ca urmare a proastei exploatări, Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului solicitând astfel de rapoarte la nivelul întregii ţări. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
PNŢCD şi Noua Politică
Comunicat de presă
     În ultima perioadă de timp PNŢCD a făcut eforturi serioase pentru a intra într-un proces de modernizare, demers sugerat şi susţinut constant de marea familie a partidelor creştin-democrate din Uniunea Europeană, în speţă de către Partidul Popular European care guvernează în majoritatea ţărilor din UE. Principalul prilej de continuare a discuţiilor dintre liderii PNŢCD şi cei ai PPE l-a constituit a şasea ediţie a Dialogului ecumenic al PPE cu bisericile ortodoxe din fostele ţări comuniste din Est, unde mai există însă suspiciunea că UE ar favoriza în politica sa ţările majoritar catolice şi reformate. Sporirea încrederii, a unor colaborări fără rezerve şi graniţe religioase şi de orice fel au constituit baza Dialogului.
     În altă ordine de idei, emisarii europeni în frunte cu Wim van Venzen, vicepreşedintele PPE, cu preşedintele PPE, cu preşedintele grupului parlamentar al PPE, domnul Gil Robles, precum şi cu domnul Horst Landers, preşedintele fundaţiei Robert Schumann au apreciat efortul liderilor creştini - democraţi români de modernizare a PNŢCD, a sporirii încrederii membrilor şi simpatizanţilor acestui partid în demersurile sale fără precedent pentru a crea premizele unei alternative creştin-democrate în guvernarea viitoare a României. Această apreciere este şi rezultatul recentului program-manifest lansat de PNŢCD, intitulat sugestiv: PNŢCD - NOUA POLITICĂ.
     Programul manifestat are la bază o nouă abordare politică, în centrul atenţiei sale punându-se de data aceasta "promovarea şi apărarea intereselor cetăţeanului", ceea ce impune mutarea acţiunilor politice în teritoriu.
     Realitatea unei degradări fără precedent a clasei politice, coruptă şi depăşită de situaţii, interesată doar de înavuţire, impune reformarea rapidă a acesteia. PNŢCD constată că principala cauză a corupţiei constă în prezenţa masivă şi intervenţia abuzivă a statului în economie, ce favorizează clientela politică şi îmbogăţirea demnitarilor, fapt pentru care PNŢCD cere confiscarea averilor obţinute prin fraudă.
     PNŢCD consideră că a sosit vremea înlocuirii capitalismului de tip mafiot cu un capitalism sănătos, specific economiei sociale de piaţă".
     "Noua politică" lansată de PNŢCD conţine referiri exprese la încurajarea investiţiilor IMM-urilor, a îmbunătăţirii mediului de afaceri, sprijinirea gospodăriilor ţărăneşti şi modernizarea satelor.
     PNŢCD apreciază şi sprijină cu tărie contribuţia bisericii în societate, după cum pretinde să se confere dascălilor, medicilor şi altor categorii de intelectuali demnitatea uzurpată.
     Moralitatea, verticalitatea şi intransigenţa liniei Coposu sunt repere esenţiale ale noii politici a PNŢCD.
     Pe plan extern, PNŢCD, iniţiator al integrării europene, rămâne promotorul aceloraşi aspiraţii - intrarea României în NATO şi UE, a producerii reformelor necesare integrării spre binele întregului popor român.
Biroul de presă al PNŢCD Alba

Prin intermediul C.C.I.A. Alba
S-au pus bazele unui sistem de relaţii româno-slovac
     Aflat într-o vizită în municipiul Alba Iulia, consilierul economic al Ambasadei Republicii Slovacia la Bucureşti, dl. Jan Galoci, s-a întâlnit în cursul zilei de ieri cu preşedintele CCIA Alba, dl. Corneliu Orzea, prilej cu care au fost schiţate câteva puncte de colaborare comune în interesul oamenilor de afaceri din cele două ţări.
     Astfel, printre altele se vor organiza misiuni economice reciproce în special pentru firmele din Ardeal şi Alba Iulia. De asemenea, firmele din judeţul Alba vor fi invitate să participe la diverse manifestări şi târguri expoziţionale, ocazii de prezentări reale a ofertelor de produse de export şi vor fi organizate seminarii economice comune pentru pregătirea aderării la Uniunea Europeană. Cei doi interlocutori au prezentat fiecare şi organizarea sistemului cameral din cele două ţări, spre exemplu în Slovacia existând 9 camere regionale şi una naţională cu structurii şi activităţi asemănătoare celor din România.(R.J.)
Inaugurarea unui spaţiu cu valenţe multiple: Restaurantul "Parthenon"
     restaurantLuni, 9 septembrie a.c., în prezenţa IPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia, a prefectului Ioan Rus, a primarului Mircea Hava (şi a altor oficiali, printre care s-au numărat Florea Voiculescu, reprezentând Universitatea "1 Decembrie" şi Corneliu Orzea, din partea CCIA Alba) a fost inaugurat restaurantul cu specific grecesc "Parthenon", patronat de o veche prietenă a României, d-na Eleni Spanou. Acest spaţiu, amenajat cu un bun gust şi un rafinament de înaltă clasă, se dovedeşte a avea valenţe multiple, el fiind totodată un "Centru de cultură, spiritualitate şi informare al CE". Prin urmare, în afară de savoarea bucătăriei greceşti, albaiulienii care vizitează restaurantul "Parthenon" pot lua contact cu spiritualitatea şi cultura grecilor, având în acelaşi timp posibilitatea de a beneficia de experienţa d-nei Spanou în domeniul managerial şi în cel al relaţiilor europene (dânsa a activat o bună perioadă de timp în ţara noastră, ca expert al Comunităţii Europene).
     Demne de toată atenţia la inaugurarea acestui spaţiu ni s-au părut mai multe aspecte: pioşenia cu care Eleni Spanou a primit binecuvântarea arhiepiscopului Andrei, politeţea şi verva de care amfitrioana a dat dovadă şi... dovada educaţiei ei profund creştineşti şi a înţelegerii "idealului slujirii". Aceasta pentru că la inaugurare, printre oficiali s-a "strecurat" un băieţel (Bogdan Prisecaru, 9 ani) care trudeşte de colo-colo ca să câştige un ban, vânzând ilustrate şi făcând poze "la minut". Iar dacă d-na Spanou, având experienţa europeană şi deschiderea sufletească necesară, i-a dat atenţie şi l-a lăsat să se înfrupte din toate bunătăţile... nu la fel s-a întâmplat cu unii dintre angajaţii împopoţonaţi în haine greceşti, care-l ocoleau cu grijă cu platourile pe care le ofereau. "Cheia" întâmplării e următoarea: ar fi bine ca "cei mari" (începând cu aleşii şi administratorii) să înceapă să-i slujească pe "cei mici", căci ei sunt poporul şi "sarea pământului". Adică, aplecaţi-vă dragi conducători români şi spre cei trudiţi în deznădejde şi sărăcie, aşa cum a făcut d-na Spanou, nu doar spre propriul pântec! (I.H.)
De frica gigacaloriei
Sute de albaiulieni se înghesuie să se debranşeze
     Apropierea sezonului rece şi groaza preţului per gigacalorie i-a făcut pe mulţi albaiulieni să se gândească cu teamă la facturile de întreţinere pe timp de iarnă. Nu mai este un secret pentru nimeni că foarte mulţi cetăţeni preferă să renunţe la căldură şi apă caldă, chiar dacă aceste servicii le sunt extrem necesare în sezonul rece. Mâine, la ora 13.00, este ultima zi până la care cetăţenii pot să-şi depună cererile tip pentru debranşare. Regula este valabilă pentru cei care doresc să-şi instaleze centrale, cât şi pentru cei care nu mai vor căldură la calorifere. Cetăţeanul care solicită debranşarea trebuie să se prezinte la SC Dalkia SA Alba Iulia cu o cerere tip vizată de asociaţiile de proprietari din care să rezulte că respectivul nu are datorii la plata întreţinerii, de proiectant (SC Proiect Alba Iulia) şi de executant. Fără îndeplinirea acestor condiţii, nici o cerere de debranşare nu va fi acceptată. Potrivit informaţiilor noastre, numai la nivelul municipiului Alba Iulia sute de persoane şi-au depus cereri de debranşare de la reţeaua de termoficare în ultimele zile şi se aşteaptă ca numărul acestora să crească până vineri. De cald le va ţine probabil numai gândul că nu vor mai fi obligaţi să plătească facturi de milioane de lei.
Florin ROMAN

Prin intermediul propriilor locuitori
Primăria oraşului Cugir dezvoltă... relaţii internaţionale!
     Cugirul, oraş dezvoltat în jurul unui nucleu monoindustrial, a devenit în ultimul timp furnizor de mână de lucru calificată pentru multe ţări europene. Dar cugirenii plecaţi spre "zări mai calde" nu şi-au uitat niciodată vatra, ei reîntorcându-se în fiecare an pentru vacanţă (mai ales în lunile august-septembrie), în oraşul natal. Cunoscând acest lucru, primarul Aurel Voicu a lansat o invitaţie tuturor familiilor cugirene care au membri în străinătate sau primesc în mod frecvent oaspeţii de peste hotare, să nu ocolească sediul Primăriei. "Cu acest prilej, afirmă dânsul, se doreşte realizarea unui dialog firesc privind preocupările oaspeţilor, ca şi ale comunităţii locale". Primarul se arată astfel receptiv la "sugestiile privind stabilirea unor modalităţi de colaborare".
     Mai mult decât atât, Aurel Voicu a anunţat Consulatul german de la Sibiu cu privire la organizarea la Augsburg (Germania), în data de 12 octombrie, a unei întâlniri între cugirenii care şi-au dobândit în Germania "a doua patrie". (I.H.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.