Prima pagină Ediția din: 13.09.2002
Știri
INMH avertizează
Vremea se răceşte
     În intervalul 12-14 septembrie, vremea se va răci accentuat în toate regiunile. Local în Transilvania şi izolat în Crişana şi Maramureş, noaptea, temperaturile se vor apropia de 0 grade. În zona de munte, vântul va sufla tare, iar la peste 1.800 de metri precipitaţiile vor fi mixte. Şi în judeţul Alba, vremea se va răci în intervalul 12-14 septembrie a.c. Noaptea temperaturile pot scădea chiar şi sub zero grade, existând condiţii de producere a brumei. Precipitaţiile din aceste zile pot depăşi 20-25 l/mp.(F.R.)
Banca Mondială la Prefectura Alba
     În cursul zilei de ieri, o delegaţie a Băncii Mondiale, însoţită de către directorul general adj. al "Roşia Montană Gold Corporation", d-l Gabriel Dumitraşcu, a fost primită la sediul Prefecturii de prefectul Ioan Rus şi subprefectul Ioan Maier. Tema discuţiilor s-a axat asupra investiţiei de la Roşia Montană. Capii autorităţilor judeţene au subliniat că manifestă deschidere pentru investiţie, atâta timp cât este respectată legislaţia în vigoare, în special legea mediului. În opinia prefectului Ioan Rus, investiţia de la Roşia Montană va aduce o serie de beneficii cum ar fi: crearea de locuri de muncă, fonduri la bugetul local, dezvoltarea infrastructurii din zonă etc. Concluzia care s-a desprins a fost că interesele investitorilor trebuie să se armonizeze cu ale noastre, în beneficiul tuturor. (R.J.)
Un permis de conducere auto - 450 de mii de lei
Preţul unui certificat de înmatriculare auto va fi de 265 mii lei
     Începând cu data de 16 septembrie a.c., vor intra în vigoare noile preţuri pentru permisul de conducere auto şi certificatul de înmatriculare auto. Potrivit unui comunicat al Direcţiei Generale de Evidenţă Informatizată a Persoanei, un permis de conducere va costa 450 mii lei, iar un certificat de înmatriculare auto va costa 265 mii lei. Solicitanţii care au achitat cu chitanţă contravaloarea taxei de emitere a permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare auto până la data de 16 septembrie a.c. şi care cer emiterea documentelor după această dată vor achita diferenţa dintre preţurile vechi şi cele noi. (N.T.)
Tragedie pe drumul judeţean Cugir - Şibot
     Un eveniment rutier ce s-a sfârşit tragic s-a consumat miercuri seara în jurul orei 23.00, pe drumul judeţean 704, ce face legătura între Şibot şi Cugir. La acea oră, pe carosabil se deplasa se pare, regulamentar, Ilie Cizmaş de 50 de ani, cu domiciliul în localitatea Şpring. Ceva mai în faţă circula pe bicicletă Aurelia Filimon, de 46 de ani, din Vinerea. Aici intră în "scenă" Petru Cula, de 53 de ani, care, conducând un autocamion al firmei la care era angajat, nu reduce viteza la intersectarea cu un alt autoturism ce venea din sens opus şi este orbit de lumina farurilor. Din acest motiv el nu îl vede pe Ilie Cizmaş, pe care îl accidentează mortal. Din păcate, autocamionul condus de Cula trece mai departe şi o loveşte şi pe Aurelia Filimon. Victima a fost transportată de urgenţă la spital, unde i s-au acordat primele îngrijiri medicale. Medicii din cadrul secţiei de ortopedie au fost nevoiţi să intervină chirurgical la piciorul stâng, grav lovit.
     În prezent, poliţiştii efectuează cercetări pentru a stabili exact care au fost împrejurările ce au dus la acest nefericit eveniment rutier şi vinovăţia celor implicaţi în tragedie. (N.T., F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Pe Târnave se desfăşoară
Festivalul "Strugurele de aur" (ediţia a II-a)
     Jidvei, reputatul producător transilvan de vinuri reînvie zilele acestea sărbătoarea cântecului popular românesc. Ţinutul Târnavei Mici, Blajul fondator de istorie şi localitatea Jidvei, perla viticulturii şi vinificaţiei româneşti, găzduieşte în acest sfârşit de săptămână ediţia a II-a a Festivalului de muzică populară "Strugurele de aur".
     Ca şi în anul trecut, când evenimentul a întrecut toate aşteptările organizatorilor, momentul ales pentru desfăşurarea ediţiei de anul acesta nu este deloc întâmplător. În prag de toamnă, podgoria Târnave se pregăteşte să-şi întâmpine culegătorii, iar sărbătoarea culesului nu putea fi inaugurată mai bine decât printr-un festin cu vin românesc veritabil şi muzică tradiţională românească. De altfel, amfitrionii festivalului au motive cât se poate de întemeiate de a da curs unui asemenea eveniment: "Ne-am gândit să reînnodăm o veche tradiţie culturală, aceea a sărbătorilor care marcau în fiecare an, încă din antichitate, culesul viei şi prepararea vinului. Recoltarea strugurilor este doar în aparenţă o activitate economică şi profană, ea având profunde implicaţii simbolice, culturale", afirmă d-l Necşulescu, administratorul SC Jidvei SRL.
     Departe de orice formă patriotardă sau de proletcultism, Festivalul "Strugurele de aur" urmăreşte să promoveze valorile autentice ale muzicii populare româneşti. Mai mult decât atât, are ambiţia de a deveni cu fiecare ediţie a sa un fenomen cultural de anvergură naţională. Festivalul-concurs este deschis tinerelor talente ale muzicii populare din toate zonele ţării. Aceştia, vor avea ocazia de a-şi dovedi talentul şi măiestria interpretând pe lângă creaţiile proprii şi piese inspirate din repertoriul marilor nume ale cântecului popular românesc. Atracţia festivalului rămâne, indiscutabil, pleiada de artişti ale căror nume au dat mereu greutate şi substanţă cântecului popular: Fetele de la Căpâlna, Ansamblul "Căluşerul Orlat", "Junii Sibiului", "Ansamblul "Mărţişorul" Cluj-Napoca, "Crai Nou", soliştii Alina Pinca, Ilie şi Adina Medrea, Reta Rus, Nineta Popa, Veta Biriş, Sergiu Ciprian, Nicolae Furdui Iancu, Dumitru Fărcaş şi alţii.
     Cu ediţia de anul acesta a Festivalului "Strugurele de aur", Jidvei face un pas înainte în consacrarea pe valea Târnavei Mici a unei sărbători de la care nu vor lipsi apreciatele vinuri de Jidvei.
     Concursul se va desfăşura astăzi şi mâine la Casa de cultură "Iacob Mureşianu" Blaj, cu începere de la ora 18.00, iar Gala Laureaţilor va avea loc la Jidvei, în Piaţa Centrală, de la ora 14.00. (A.D.)
Prefectul Ioan Rus cu jalba la Guvern
     Zilele acestea, prefectul Ioan Rus s-a aflat în capitala ţării pentru a participa la o serie de evenimente. Profitând de acest prilej, prefectul Ioan Rus a efectuat o serie de vizite la ministere pentru a rezolva o parte din problemele judeţului. Însoţit de către senatorul Cornel Filipescu, primarul Mircea Hava şi preşedintele Federaţiei Cooperativelor de Consum, Nicolae Gavrilă, şeful administraţiei judeţene a avut o întrevedere cu ministrul Administraţiei Publice, Octav Cozmâncă. Au fost luate în discuţie mai multe probleme, insistându-se asupra manifestărilor dedicate Zilei Naţionale. Anul viitor, fiind o cifră rotundă, 85 de ani de la Marea Unire, autorităţile judeţene vor acorda o atenţie sporită acestui eveniment. În acest sens, au fost solicitate fonduri pentru renovarea Muzeului, Catedralei Reîntregirii Neamului, Sălii Unirii, precum şi a parcului din Cetate. Ministrul Octav Cozmâncă a promis că va face diligenţele necesare pentru alocarea fondurilor necesare acestor investiţii de importanţă majoră. Prefectul Ioan Rus i-a propus ministrului Octav Cozmâncă, organizarea unei şedinţe de guvern la Alba Iulia, în preajma Zilei Naţionale.
     Prefectul Ioan Rus a mai avut întrevederi cu ministrul Apărării Naţionale, Ioan Mircea Paşcu, cu care a discutat aspecte privind dezafectarea unor spaţii ocupate de armată în perimetrul Cetăţii, care să treacă ulterior în folosinţa Universităţii. La Ministerul Finanţelor, prefectul Ioan Rus s-a întâlnit cu ministrul Tănăsescu, căruia i-a solicitat fonduri pentru construirea şi finalizarea unor sedii ale Finanţelor din Alba Iulia, Aiud şi Sebeş. (R.J.)
La Alba Iulia a fost descoperit un arsenal de război
     Miercuri, 11 septembrie, Poliţia Municipiului Alba Iulia a fost sesizată de arhitectul Catedralei Romano - Catolice despre faptul că în strana preoţilor, din partea stângă a lăcaşului de cult, a descoperit două carabine. Descoperirea a fost făcută cu ocazia lucrărilor de restaurare derulate în interiorul acestei biserici. Poliţiştii au constatat că una dintre carabine avea baioneta montată în teacă şi era inscripţionată cu "Budapest- M95". Se pare că armele datează din perioada 1878-1916. Pe lângă cele două arme, a mai fost descoperit un întreg arsenal de război (46 de cartuşe neexplodate): 9 de manevră, 16 cartuşe de 16 mm, 5 rachete de semnalizare, 3 cartuşe cu învelişul de alamă turnat manual etc. Muniţia a fost ridicată de poliţie. În cauză se fac verificări.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.