Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Aflat în vizită în judeţul Alba, Theodor Stolojan, preşedintele PNL doreşte
Corectitudine şi sinceritate faţă de electorat
     Stolojan- Domnule Stolojan, vă aflaţi pentru prima dată în judeţul nostru în calitate de preşedinte al liberalilor. Cum apreciaţi activitatea filialei Alba a PNL până în momentul de faţă?
     - Judeţul Alba, după cum ştiţi, a obţinut la alegerile precedente un procent egal cu media pe ţară, de aceea apreciez activitatea filialei drept satisfăcătoare. Dar acest lucru nu este suficient, şi avem nevoie de mai multă muncă, mai mult efort, mai multă corectitudine şi sinceritate faţă de electorat, pentru a obţine la alegerile viitoare procentul pe care ni l-am propus: 20%.
     - Apropo de alegeri. Veţi candida din nou la preşedinţia României sau veţi "ataca" fotoliul de preşedinte cu un candidat mai tânăr?
     - Aceasta este o decizie pe care n-o voi lua eu singur şi deocamdată nu s-a adus în discuţie acest subiect. Vreau să ştiţi, însă, că am deja în vedere doi tineri liberali care ar avea succes în cursa pentru ocuparea fotoliului prezidenţial, tineri pe care-i voi promova şi îi voi sprijini personal.
     - Care ar fi primele trei măsuri pe care le-aţi lua ca preşedinte al României?
     - Nu cred că se poate vorbi despre trei măsuri, ci despre un pachet de măsuri care să determine în primul rând creşterea economică. Ar trebui să ne concentrăm atenţia asupra întreprinderilor care produc pierderi, apoi să determinăm creşterea nivelului investiţiilor pe cap de locuitor. Să folosim cele două imense resurse de care dispunem (materiale şi umane), care nu sunt încă deplasate spre zonele de profit, să atacăm corupţia instalată la toate nivelurile...
     - D-le Stolojan, de ce nu sunt bani în România?
     - Cine spune că nu sunt bani în ţara asta? Bani sunt, dar sistemul care-i alocă este corupt. Faptul că s-au irosit miliarde de dolari în "aventuri" gen FNI, Banca Albina, Bancorex etc. a determinat stagnarea României în cursa pentru integrare.
     - Să revenim la judeţul Alba. Unde aţi fi tentat să investiţi în judeţul nostru şi pe cine aţi lua ca partener dintre coechipierii dvs. liberali din Alba?
     - Cred că m-aş orienta spre turism (de pildă în zona Valea Frumoasei, Oaşa) dacă s-ar rezolva problemele legate de infrastructură, adică dacă drumul ar fi pus la punct. Şi, bineînţeles, la o afacere aş lua ca partener pe oricare dintre colegii din judeţul Alba.
     - Pe cine aţi remarcat în mod deosebit dintre liberalii din judeţul nostru?
     - Pe Teodor Atanasiu, care este un lider cu multă energie şi viziune. N-aş vrea însă să dau şi alte nume, căci ar însemna să nedreptăţesc pe mulţi liberali merituoşi...
     - Ce părere aveţi despre cele două investiţii mari din judeţul Alba: cea de la Roşia Montană şi cea de la Sebeş (MD Frati)?
     - Nu am suficiente date cu privire la investiţia de la Roşia Montană, dar ştiu că se discută mult despre posibilele probleme de mediu, dar dacă există acest risc consider că el poate fi eliminat prin clauze clare. Iată un exemplu de astfel de clauză: statul poate să reţină o garanţie de 10-15% din încasările obţinute de firmă prin vânzarea aurului, sumă care va fi returnată investitorului abia atunci când exploatarea s-a încheiat şi problemele de mediu au fost rezolvate (sterilul acoperit, iar mediul natural readus într-o stare cât mai aproape de cea iniţială).
     Cât priveşte investiţia Grupului Frati, aceasta este o investiţie de 150 de milioane de Euro, care a creat o bază puternică de producţie pentru export şi, desigur, pentru consumul intern. Aşadar, o investiţie de care România are nevoie.
     - Haideţi să discutăm şi despre două probleme care-i interesează direct pe cetăţenii judeţului nostru: construcţia de locuinţe şi căldura. De ce nu se construieşte suficient în România şi cum se poate rezolva problema încălzirii populaţiei?
     - Din nou vă înşelaţi, pentru că în România se construieşte. Dar construcţiile sunt de fapt nişte acumulări de capital neproductiv. Nu se construiesc locuinţe şi spaţii productive, ci sedii de bănci (am văzut în judeţul Alba astfel de sedii, care sunt nejustificate pentru nişte sucursale) şi vile ale potentaţilor. În Japonia, după al doilea război mondial, astfel de construcţii au fost interzise prin lege, exemplu edificator cu privire la rolul unui guvern în acest domeniu.
     În ceea ce priveşte căldura, lucrurile sunt oarecum mai simple: fiecare familie românească trebuie să-şi dobândească independenţa energetică!
     - Dacă azi aţi fi la guvernare ce aţi face în primul rând pentru judeţul Alba?
     - Aş continua investiţia la "Firul II de apă" (pe care am aprobat-o în ultima mea şedinţă de guvern, ca prim-ministru) şi aş dirija cât mai multe resurse spre infrastructură.
A consemnat
Ioan HĂNŢULESCU