Curier județean
Rugăciunea de azi
     Preasfântă stăpâna mea, de Dumnezeu Născătoare, cu sfintele şi preaputernicele tale rugăciuni, izgoneşte de la mine, smeritul şi păcătosul robul tău, deznădăjduirea, uitarea, necunoştinţa, nepurtarea de grijă şi toate gândurile cele întinate, cele rele şi hulitoare de la ticăloasa mea inimă şi de la întunecata mea minte. Şi stinge văpaia poftelor mele, că sărac sunt şi ticălos. Şi mă izbăveşte de multe rele şi aduceri aminte şi năravuri, şi de toate faptele cele rele mă slobozeşte. Că binecuvântată eşti de toate neamurile, şi preacinstitul tău nume se slăveşte în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Sofia şi cele trei fiice ale sale
Catolic: Sf. Robert Bellarmin
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Zilele "Ion Agârbiceanu"
     Părintele "Fefeleagăi" şi al "Arhanghelilor", cel care a descris ca nimeni altul viaţa grea a minerilor din Munţii Apuseni în epoca de maximă şi pitorească înflorire a acestei activităţi în secolul XIX, l-am numit pe Ion Agârbiceanu, va fi omagiat începând de astăzi timp de două zile. În cadrul manifestărilor care vor fi reunite sub genericul "Zilele Ion Agârbiceanu", principalele activităţi vor avea loc în bibliotecile publice din tot judeţul. Ele vor consta în medalioane literare, retrospective, evocări, expoziţii, concursuri. Deschiderea manifestărilor va avea loc astăzi la Blaj şi Cenade, urmând ca centrul de greutate să se mute în data de 18 septembrie la Abrud şi Bucium. Manifestările sunt organizate de DCCPCN Alba şi Biblioteca judeţeană "Lucian Blaga" Alba.
Anca DINICĂ

Amenzi pentru munca la negru
     În perioada 9 - 13 septembrie a.c., inspectorii ITM Alba au verificat activitatea a 23 de firme din judeţ, urmărindu-se identificarea şi combaterea cazurilor de muncă la negru. Au fost depistaţi 4 agenţi economici care utilizau forţă de muncă fără forme legale. La o firmă care-şi desfăşoară activitatea în domeniul prelucrării laptelui a fost depistată o persoană care muncea încălcând legislaţia în vigoare, fapt pentru care i s-a aplicat o amendă în valoare de 50 de milioane de lei. Aceeaşi sancţiune au primit-o alte 3 firme ce au ca obiect de activitate producţia dalelor din beton - 3 persoane munceau la negru, panificaţie - 3 persoane, alimentaţie publică - 1 persoană fără forme legale.
     Pentru încălcarea legislaţiei în vigoare, Inspectoratul Teritorial de Muncă al judeţului Alba a aplicat în această perioadă sancţiuni în valoare totală de 200 de milioane de lei. (A.D.T.)

Sebeşul - oraş capitalist, tradiţii, case şi fete frumoase
Zilele Sebeşului - distracţia s-a terminat, din nou la grijile zilnice
     missDeschise oficial pe o vreme câinoasă, ce nu prevestea mai nimic bun, Zilele Sebeşului au fost totuşi o manifestare cultural-distractivă reuşită. Desigur, la asta a contribuit şi schimbarea radicală aproape a vremii, ceea ce i-a scos din casă pe sebeşeni şi a venit în sprijinul organizatorilor - Primăria municipiului Sebeş, Consiliul local Sebeş, Centrul cultural "Lucian Blaga" Sebeş. Concursurile sportive - role, triciclete, biciclete - sau cele de desene pe asfalt au strâns mulţime de pici dornici să-şi etaleze talentele. Pe lângă ei, părinţi şi bunici încurajatori şi dornici de un mic şi-o bere. portO paradă a portului popular, în care au strălucit deopotrivă costumele româneşti şi cele săseşti - ca o ilustrare a convieţuirii seculare a celor două etnii pe meleagurile Sebeşului - s-a bucurat de asemenea de un public numeros. Cu toţii au făcut neîncăpător bulevardul "Lucian Blaga". Şi dacă public a fost, au fost şi spectacole de muzică uşoară şi de muzică populară. Chiar dacă zvonerii spun că Dan Negru nu a prezentat întreg spectacolul pentru tineret pentru că nu a fost plătit decât parţial, lucrurile au ieşit însă foarte bine. Din cele 13 concurente înscrise la concursul Miss Sebeş câştigătoare a ieşit o tânără de 14 ani, din Petreşti - Andreea BELIGAN. Îmbrăcând de la an la an haine de sărbătoare, municipiul Sebeş s-a înnoit şi acum. Concursul pentru cea mai frumoasă faţadă, început anul trecut, când concurenţi au fost proprietarii de pe Bulevardul Lucian Blaga, a continuat acum impulsionat de exempul dat de edili care au dat o nouă faţă clădirii primăriei şi Palatului Zapoya, care în prezent adăposteşte Muzeul de Istorie "Ion Raica". Premiile pentru cele mai frumoase case le-au câştigat Sergiu Bota din Sebeş, strada Progresului nr. 18; Mihai Sârbu din Lancrăm nr. 74; Eugen Todescu din Petreşti, strada 1 Mai nr. 7 şi Ana Crăciun din Răhău nr. 192.
Anca DINICĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.