Ultima oră
Știri
Un şuţ a sărbătorit în stil propriu Zilele Sebeşului
     Profitând de agitaţia determinată de cele trei zile de sărbătoare ale Sebeşului, unul dintre locuitorii celebrului cartier "Câmpului" a chitit că e momentul să profite de situaţie şi să acţioneze aşa cum ştie el mai bine: furând. Astfel, duminică, pe la amiază, Ilie Kovaciu (de 28 ani, din Sebeş), profitând de faptul că a găsit un autoturism Dacia neasigurat în curtea Spitalului Sebeş, a furat trei jachete din blue-jeans şi portmoneul cu actele proprietarului. Poliţiştii din Sebeş l-au identificat în timp util pe hoţ iar după extinderea cercetărilor au descoperit că acelaşi întreprinzător din cartierul Câmpului a mai şutit şi un radiocasetofon dintr-o dubiţă aparţinând unei firme private din Sebeş. Evident, şi pe aceasta a găsit-o neasigurată. Poliţiştii au reuşit să recupereze bunurile furate din Dacie, însă radiocasetofonul fusese valorificat deja de hoţ, neputând fi încă recuperat. (N.T.)
Pompierii militari au intervenit ieri la Câlnic
     O autospecială a pompierilor militari din Alba Iulia a intervenit ieri la Câlnic pentru decolmatarea fântânilor. Circa 10 fântâni din centrul de comună au fost colmatate cu nămol în urma ploilor abundente, căzute la începutul acestei luni. Pompierii au acţionat la solicitarea primăriei, care la rândul său a încercat să soluţioneze problemele cetăţenilor, aceştia nemaiputându-se folosi de fântânile de prin curţile proprii. (N.T.)
Controale şi amenzi sanitare
     Inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare Alba au controlat pe parcursul lunii trecute 602 obiective din judeţul nostru, fiind aplicate 90 de amenzi contravenţionale în valoare de 110,5 milioane de lei. Cu ocazia acestor controale au fost confiscate produse alimentare de origine animală care nu se încadrau normelor legale aflate în vigoare în valoare de 163,5 milioane de lei, după cum urmează: 0,46 tone de carne, 0,18 tone de produse din carne, 1,42 tone de peşte, 0,07 tone produse lactate, alte produse - 0,05 tone. (F.R.)
Tropote pe Valea Vinului
     Duminică, 22 septembrie, va avea loc în Poligonul Jandarmeriei de la Miceşti o competiţie mai puţin obişnuită şi tocmai de aceea mai atractivă. Este vorba de o întrecere între tinerii din satele de pe Valea Vinului la călărie (viteză) şi un concurs de căruţe (greutate). De asemenea, cum o serbare câmpenească nu este întreagă fără muzică populară, firesc ea nu va lipsi, aşa cum nu vor lipsi nici surprizele sau discoteca cu care se va încheia ziua. Premiile pentru câştigători sunt de 1.500.000 de lei - Premiul I, 1.000.000 de lei - Premiul II şi 700.000 lei - Premiul III. Fiind o sărbătoare câmpenească, organizatorii - Organizaţia Tinerilor Democraţi Alba şi Asociaţia "Stejarii din Miceşti" - le sugerează participanţilor să vină îmbrăcaţi în costume populare - bineînţeles dacă au. Înscrierile pentru concurs se pot face la sediul Partidului Democrat Alba din Alba Iulia sau la Asociaţia "Stejarii din Miceşti", până la 22 septembrie, ora 14.00. (A.D.)
În week-end-ul trecut
Poliţiştii au aplicat 500 de sancţiuni contravenţionale ilegaliştilor din trafic
     La sfârşitul săptămânii trecute, Serviciul Poliţiei Rutiere în colaborare cu poliţiştii din teritoriu au organizat din nou filtre pe principalele artere de circulaţie din judeţul Alba, aplicând 500 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 211,65 milioane de lei. Au fost reţinute 16 permise, dintre care 9 pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice. Au fost ridicate 10 certificate de înmatriculare pentru defecţiuni constatate la autoturismele depistate în trafic. (N.T.)
În această toamnă
Însămânţări pe 21.235 hectare
     În campania agricolă din această toamnă vor fi însămânţate 21.235 hectare, majoritatea suprafeţei aparţinând sectorului privat. Grâul şi secara vor acoperi 18.000 hectare, orzul boabe - 2200 hectare, orzoaica de toamnă - 500 hectare, rapiţa - 5 hectare, legume - 300 hectare, plante nutreţ - 230 hectare. Arăturile pentru însămânţările de primăvară vor fi efectuate pe 40.000 hectare aparţinând sectorului privat, doar 300 aflându-se în proprietatea altor sectoare. (A.D.T.)
PUR-ul creşte ca dolarul
     Potrivit informaţiilor furnizate de preşedintele PUR social liberal, Nicolae Popa, partidul pe care-l conduce numără în judeţul nostru 4025 de membri, constituiţi în 378 de cluburi umaniste. PUR are în judeţul Alba 66 de aleşi locali, dintre care 2 primari, 6 viceprimari, 3 consilieri municipali, 7 consilieri orăşeneşti şi 48 de consilieri comunali. Această "recoltă" a fost mult îmbunătăţită de când Popa a preluat frâiele partidului, dacă ţinem cont de faptul că după alegerile din 2000, PUR social liberal obţinuse doar 2 consilieri comunali. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Scandalul OTV
     La momentul când a început să emită această televiziune numită "nişă", adică cu un public foarte scăzut, OTV nu promitea să fie mai mult decât un post de cartier, fără pretenţii şi aşezat cuminte undeva în coada listei canalelor media româneşti care au ceva de spus atât ca programe, cât şi ca publicitate atrasă. Cu obstinenţă însă, emisiunile produse de această televiziune bucureşteană au umflat până la cote astronomice prostul gust cantonat pe ecranul telespectatorului care probabil ar fi meritat din pur bun-simţ jurnalistic măcar un strop de consideraţie din partea realizatorilor OTV. Ideea naşterii postului a venit din partea lui Dan Diaconescu care, după ce Tele 7 abc a renunţat la emisiunea sa incomodă, a crezut de cuviinţă că singura modalitate de a-şi continua cariera de moderator este înfiinţarea unei alte televiziuni. Ideea odată devenită realitate, a început să aducă apă la moară senzaţionalului românesc şi cote de audienţă OTV-ului. Jurnalistul Dan Diaconescu a avut întotdeauna invitaţi care indiferent de interese şi nuanţă politică au fost mai mult decât pete de culoare pe sticla televizoarelor. Dar, cum mersul felin pe gheaţa fină a unei moderări inexistente este o trăsătură a jurnalismului practicat de dl. Diaconescu, invitaţii au fost lăsaţi liberi să evolueze pe spaţiul generos al emisiunii sale, fiecare după posibilităţi. Meritul lui Diaconescu a fost doar că a reuşit să adune o masă de invitaţi foarte variată, de la politicieni în căutare de atenţie şi valuri de capital politic, artişti şi personalităţi de renume vechi sau recent, la persoane pitoreşti şi personaje abracadabrante.
     Şi pentru că undeva, cumva, acest carusel nesfârşit al jurnalismului de piaţă de Obor cu pretenţii trebuia să se oprească, cel puţin din grija pentru sănătatea vizuală a telespectatorilor români, începând de joi, 12 septembrie, postului OTV i-a fost întreruptă emisia în urma deciziei CNA. Pentru un plus de savoare, ecranele televizoarelor au fost părăsite de sigla OTV chiar în momentul în care directorul Dan Diaconescu începea o conferinţă de presă, după ce s-a mulţumit să tacă atâta vreme, lăsând să curgă nestingherite motivele care au determinat această decizie drastică. Motivaţia hotărârii CNA-ului a fost prezenţa în emisiune a liderului PRM, C.V. Tudor, care în virtutea embargoului impus de alte televiziuni a produs un mega-show la OTV, marţi seara, în emisiunea fluviu a lui Diaconescu. În decizia sa, CNA-ul se sprijină pe bazele solide ale încălcării din partea OTV a unor prevederi din Legea audiovizualului şi a unor decizii proprii, pe linia incitării la ură din considerente de rasă, religie, sex şi nerespectarea demnităţii umane. Şi pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, C.V. Tudor este în principiu cel care a pus paie pe foc în privinţa relaţiilor prea puţin cordiale între OTV şi CNA, pentru că cele două emisiuni în care a fost invitat, din 31 iulie şi 10 septembrie, au produs buba care s-a spart în capul OTV-ului, cu preţul ridicării licenţei postului unui jurnalist-moderator. A existat chiar şi o scrisoare de protest din partea administraţiei de la Cotroceni adresată scurt conducerii CNA-ului şi cu obiectul luării de atitudine imediată faţă de postul OTV.
     Un instrument al urii, intoleranţei, rasismului, antisemitismului şi o adevărată tribună de unde se propagă incitările la violenţă, atacurile împotriva valorilor democratice şi a opţiunilor pro-NATO şi UE ale majorităţii românilor, aceasta este caracterizarea emisiunii de senzaţie şi etalon al OTV-ului, în viziunea preşedinţiei române. Postul în cauză nu poate remite pretenţii că atrage atenţia majorităţii românilor, pentru aceasta există deja o ofertă generoasă în grila de programe: posturi cu difuzare naţională, private sau de stat. Cu o dotare tehnică mult mai modestă, cu un personal infim şi fără a difuza filme, pâinea publicitarilor, OTV nu şi-a permis ambiţia de a ţinti sus în atragerea unui public diversificat şi cât mai numeros, şi nici de a lua în piept bătălia pentru audienţă pe care o dispută posturile consacrate. La OTV a existat o singură emisiune care era aşezată în timpul cald când celelalte posturi din grilă difuzau deja filme, documentare şi poate talk-show-uri. Lungimea impresionantă a emisiunii lui Diaconescu, împinsă de multe ori la ore mici în noapte a fost însă pata decisivă care a întunecat ecranul pentru OTV. Să auzi perorându-se calomnii, acuzaţii reale sau nu, dar, în orice caz, lucruri care deranjează, 10 minute, o oră sau patru ore nu este întotdeauna acelaşi lucru. Indiferent de publicul pe care a reuşit să îl atragă de partea sa postul OTV, de cei care aprobă sau dezaprobă calităţile sau lipsurile emisiunii în direct a directorului Diaconescu, câteva ore bune de acuzaţii, calomnii, declaraţii mereu senzaţionale, atacuri şi discursuri care scapă de sub orice control nu fac decât să împingă la limită atenţia şi răbdarea telespectatorului care a crezut că este primit în cercul restrâns al deţinătorilor de informaţii exclusive şi a aflat într-un final, dacă n-a adormit între timp, că nu are decât un loc în faţă la haosul unei emisiuni scăpate din mână de moderator şi că nu mai înţelege nimic din discursul nesfârşit al invitaţilor în afara violenţei de limbaj. Cerându-se rapid o intervenţie, în spectacolul media scăpat de sub controlul direct de scenă al realizatorului, a fost timpul ca cineva, în cazul acesta CNA-ul, să pună piciorul în pragul emisiunii deraiate şi să ia cârma OTV, chit că acum d-lui Diaconescu nu îi mai rămâne decât să-şi ia jucăriile şi să plece.
Teodora ILINCA

Peste 400 de cugireni rezidenţi în Germania se vor întâlni la Augsburg
     Aproape 400 de familii de cugireni rezidente în Germania se vor revedea în 12 octombrie în localitatea Augsburg la întâlnirea "Fiilor Cugirului". La întâlnirea de suflet vor participa toţi cei care au trăit, au învăţat sau au muncit în Cugir, de-a lungul anilor. Festivitatea este organizată în stil nemţesc de trei persoane care au trăit şi au muncit în Cugir, dar care sunt acum rezidente în Germania: Johann Karlsburger (din Augsburg), Michael Fabritius (din Lichtenau) şi Edwin Kuales (din Neuburg/Donau). Cugirenii rezidenţi în Germania se vor întâlni în Augsburg, la complexul sportiv Gaststatte TSV, Hauenstetten, Landberger Strasse 3.
     Deşi manifestări de acest gen se mai organizează în Germania - aproape toate oraşele din Transilvania de unde au plecat saşii sau şvabii au o zi de întâlnire - pentru Cugir este prima sărbătoare de acest gen. Optimişti, organizatorii speră ca această manifestare să devină tradiţională pentru cugirenii din Germania.
     Deşi ideea a fost promovată şi susţinută de Primăria Cugir, s-ar putea ca reprezentanţii administraţiei locale să se trezească în postura ingrată de a nu putea onora această manifestare. Cauza, una obişnuită deja pentru noi: lipsa fondurilor necesare deplasării în Germania. Pentru a nu supune bugetul local unui efort financiar suplimentar (impus de deplasarea primarului plus cinci consilieri), şeful administraţiei locale, ing. Aurel Voicu, a luat în calcul oportunitatea deplasării pe cheltuială proprie.
Nicoleta TOMUŢA

Ministrul Miron Mitrea în Munţii Apuseni
Programul vizitei de lucru a ministrului MLPTL în judeţul Alba
     Vizita ministrului MLPTL Miron Mitrea în judeţul Alba a început ieri în localitatea Arieşeni, unde a vrut să vadă la faţa locului modul de derulare a lucrărilor de refacere a DN 75, ca urmare a calamităţilor naturale. Apoi, în cursul serii ministrul s-a deplasat la Câmpeni, pentru o discuţie cu primarii din oraşele şi comunele din Munţii Apuseni. Pentru ziua de astăzi Miron Mitrea are programată de la ora 9.00 o altă discuţie la sediul Prefecturii cu primarii şi reprezentanţi ai serviciilor publice descentralizate pe probleme privind investiţiile finanţate prin MLPTL. De la ora 11.00 va fi vizitat Inspectoratul judeţean de Construcţii iar de la ora 11.30, şantierele de construcţii de locuinţe prin ANL din Alba Iulia, cartierul Ampoi. De asemenea, la ora 12.30, ministrul MLPTL se va deplasa în municipiul Aiud, unde vor fi vizitate următoarele obiective: SC Prebet; lucrările de amenajare a străzii Ecaterina Varga; construcţiile din centrul municipiului ce pot fi preluate prin ANL. După-masă va fi organizată o conferinţă de presă, ulterior delegaţia condusă de Miron Mitrea urmând să plece la Bucureşti.(R.J.)
Din cauza singurătăţii şi a lipsurilor
Un pensionar din Aiud s-a aruncat de la etaj
     Nicolae Pojar (53 de ani, pensionar, din Aiud) s-a sinucis în după-amiaza zilei de duminică, 15 septembrie, aruncându-se în gol de la un etaj superior al blocului în care locuia. Poliţiştii aiudeni au găsit trupul neînsufleţit în dreptul apartamentului 14 de la parter, uşa apartamentului victimei fiind încuiată pe dinăuntru.
     Nu se poate preciza încă exact dacă bărbatul s-a aruncat în gol de la fereastra locuinţei sale sau chiar de pe bloc. În buzunarul pantalonilor victimei, poliţiştii au găsit un bilet de adio cu trei numere de telefon şi cu un mesaj destinat copiilor: "Copii, iertaţi-l pe tata" şi unul destinat soţiei acestuia: "Soţie, te rog, iartă-mă! Adio!"
     Nicolae Pojar era despărţit de soţie de aproape 6 ani. Cei doi copii ai săi locuiesc unul în Tg. Mureş şi altul în Sebeş. Se pare că singurătatea şi lipsurile i-au provocat bărbatului o accentuată depresie psihică care într-un final nefericit a condus la opţiunea extremă: renunţarea la viaţă.
Nicoleta TOMUŢA

La Arieşeni
O tâlhărie în pădure, învăluită în beznă totală
     Postul de Poliţie Arieşeni a fost sesizat duminică, 15 septembrie, în jurul orei 21.30, de Aurelia Gligor, de 47 de ani, factor poştal în cadrul Oficiului Poştal Arieşeni, despre faptul că a fost victima unei tâlhării. În fapt, femeia a reclamat la poliţie că, după ce a dat pensiile unor săteni din Avrămeşti, în jurul orei 20.30, în timp ce se deplasa spre casă printr-o zonă împădurită, a fost atacată de indivizi necunoscuţi care i-au furat geanta în care avea 2,84 milioane de lei şi cupoane de pensie, şomaj, pensie veterani de război, în valoare de aproximativ 10 milioane de lei. Poliţiştii din Arieşeni au intrat rapid în alertă şi au refăcut traseul victimei acestei presupuse tâlhării. Astfel, în urma investigaţiilor preliminare, poliţiştii au descoperit că femeia, după ce a achitat câteva pensii în satul Avrămeşti, a poposit o vreme şi la un bar din localitate, unde a consumat o cantitate de alcool. Reconstituind traseul poştăriţei prin pădure, poliţiştii nu au găsit bunuri dintre cele declarate furate de victimă.
     Cercetările întrerupte din cauza întunericului au fost reluate ieri dimineaţă, la anchetă participând şi poliţişti din Câmpeni. În funcţie de rezultatul cercetărilor, poştăriţa agresată va fi trimisă şi la medicul legist care va stabili de ce natură sunt leziunile pe care aceasta le are pe corp.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.