Prima pagină Ediția din: 18.09.2002
Știri
Economat la Roşia Montană
     Primarul comunei Roşia Montană, Virgil Nariţa, ne-a declarat că recent membrii Consiliului local au aprobat proiectul de hotărâre referitor la înfiinţarea unui economat. "Am trimis deja oferte către firmele interesate şi aşteptăm răspunsul lor", a mai spus Nariţa. El a adăugat că în curând, la Roşia Montană va fi inaugurat un restaurant cu bar modern. (F.R.)
Misiune FIDA la Alba Iulia
     Astăzi, 18 septembrie a.c., o misiune a Fondului Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă se va afla la Alba Iulia unde va avea loc o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ADR "Centru", ne-a declarat Simion Creţu, directorul instituţiei. În cadrul întâlnirii se va analiza proiectul pentru dezvoltare rurală a Munţilor Apuseni şi se vor propune noi măsuri pentru a face din acest program de credite unul de dezvoltare şi mai atractiv pentru moţi. Misiunea FIDA se află în România în perioada 17-27 septembrie şi va avea întâlniri cu toţi factorii implicaţi în derularea proiectului - Ministerul Finanţelor, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor şi BCR, precum şi cu beneficiari de credite şi potenţiali viitori beneficiari. (D.M.)
Banca Mondială la Cîmpeni
     La întâlnirea cu ministrul Miron Mitrea, primarul Cîmpeniului, Ioan Viorel Sicoe, a cerut sprijin pentru transformarea unui bloc de 26 de garsoniere în locuinţe sociale, constând în apartamente de 2 camere. Sicoe a precizat că primăria a încercat să atragă noi fonduri, în acest sens, oraşul Cîmpeni fiind vizitat de experţi ai Băncii Mondiale care au inventariat oportunităţi de afaceri. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Roşia Montană, "El Dorado" Apusenilor asaltat de românii din toată ţara
     De câteva zile, centrul comunei Roşia Montană a devenit un imens afişier în aer liber. Practic, toate geamurile şi uşile din localitate, inclusiv de la primărie, sunt tapetate cu anunţuri de publicitate. Prezenţa în această comună a investitorului Roşia Montană Gold Corporation a însemnat o ridicare vizibilă a nivelului de trai. Primarul Nariţa spune că deja au fost onorate circa 120 de contracte de vânzare-cumpărare, plătindu-se pentru strămutare compensaţii financiare de 1,5 milioane USD. Cu alte circa 450 de familii se derulează negocieri, iar aşa cum spunea preşedintele Consiliului de Administraţie al Gabriel Resources, compania "mamă" a investiţiei de la Roşia Montană, proiectul merge înainte. Primarul Virgil Nariţa ne-a declarat că cei care au primit banii de la companie i-au investit în alte case sau în maşini. Cine merge prin Roşia Montană poate vedea cum în ultima lună au apărut tot felul de mărci de maşini precum Opel, Ford, BMW sau chiar jeep-uri luxoase, extrem de scumpe.
     "Bătălia", însă cea mai mare, dacă-i putem spune aşa, se duce pe tărâmul publicităţii. Pentru a-i atrage pe moţii din Roşia Montană, vânzătorii de case din Alba Iulia, Abrud, Cîmpeni, dar şi din alte judeţe ale ţării, în special din Banat şi din Moldova, au lipit zeci sau chiar sute de afişe, în care îşi prezintă ofertele.
     L-am întrebat pe primarul Virgil Nariţa de ce arată centrul comunei astfel şi ne-a răspuns: "Asta este situaţia. Toţi vor să vândă acum case moţilor din Roşia Montană. Cei care lipesc astfel de afişe plătesc o taxă de 35.000 de lei la primărie. Decât să fie o treabă dezorganizată mai bine atragem fonduri la bugetul local", a spus Virgil Nariţa.
     De altfel, primarul este extrem de mulţumit de prezenţa investitorului canadian în comună. "Numai în ultima lună ne-au plătit impozite şi taxe de circa 450 de milioane de lei la primărie. Ca să nu mai amintesc de alte acţiuni importante pe care le-am finalizat în comună cu sprijinul Gold-ului", a mai spus Virgil Nariţa.
     De când au venit canadienii, Roşia Montană a devenit fără îndoială comuna cu cei mai mulţi miliardari din România. Pe de altă parte, bugetul Roşiei Montane este unul din cele mai importante între cele ale comunelor din judeţ, fiind cifrat la peste 6,2 miliarde de lei. Iar acest lucru se vede în viaţa comunităţii şi a moţilor.
Florin ROMAN

La Câlnic, hotărâre de consiliu local în premieră naţională
Angajarea zilierilor cu cazier a fost interzisă prin lege!
     În urma mişcării spontane de protest a sătenilor din Cut, de marţi, 10 septembrie, Consiliul Local al comunei Câlnic s-a întrunit în şedinţă extraordinară la sfârşitul săptămânii trecute. Consilierii au încercat să rezolve situaţia tensionată din zonă, generată de scandalul în urma căruia un sătean din Cut - comuna Câlnic a fost ucis de ciobanul Nicolae Chihai. Şedinţa extraordinară se impunea cu atât mai mult cu cât, la un moment dat, cetăţenii revoltaţi din Cut intenţionau să ajungă cu protestele atât de departe încât să blocheze şi Drumul Naţional 1, la sfârşitul săptămânii trecute. Pentru dezamorsarea stării conflictuale, o delegaţie a sătenilor însoţiţi de primarul Ioan Reche a fost primită de şeful IPJ Alba, comisar şef Marin Aron şi de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, Eugen Fulop. Cele două oficialităţi le-au explicat reprezentanţilor sătenilor din Cut starea de fapt în dosarul privind uciderea lui Ioan Dăian de către ciobanul Nicolae Chihai şi motivele pentru care fratele acestuia Ilie Chihai nu a fost inculpat.
     La Câlnic, în cadrul şedinţei extraordinare de consiliu local, s-a adoptat o hotărâre ce cuprinde două articole cu statut de lege. În primul articol se stabileşte ca familiile Chihai (Nicolae şi Ilie) să nu mai aibă dreptul de a deţine stână proprie pe raza comunei Câlnic. În acest sens, cei doi fraţi şi-au desfiinţat deja stâna, unindu-şi cele 100 de oi cu turma celui de-al treilea frate, Ioan Chihai. Pe lângă acest articol, cu impact imediat asupra sătenilor, s-a adoptat şi un altul, cu valabilitate pe termen mai lung şi probabil unicat în istoria comunelor din România. Astfel, prin hotărâre de consiliu local s-a decis ca pe raza comunei Câlnic să nu mai fie acceptată angajarea zilierilor care au antecedente penale sau cazier. Primarul Reche ne-a declarat că astfel se încearcă înlăturarea oricărui posibil focar de conflict şi se încearcă menţinerea unei stări de securitate şi calm în comună. De asemenea, primarul Câlnicului spune că în week-end-ul trecut au fost verificaţi aproape toţi zilierii din comună, pentru ca aceştia să nu fie cumva foşti infractori sau urmăriţi general care se ascund de rigorile legii. Prin hotărâre de consiliu local, toţi zilierii care se vor angaja la gospodarii din comună vor fi verificaţi de poliţie.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.