Ultima oră
Știri
Un albaiulian - preşedinte de partid
     La sfârşitul săptămânii trecute, viaţa politică a ţării s-a îmbogăţit prin constituirea unui nou partid politic, Noua Democraţie. Pe segmentul liber al direcţiei de centru al eşichierului politic, Partidul Noua Democraţie aduce în scenă conceptul de "liberalism al bunăstării", prin intermediul unui program politic curajos, pus în discuţie în cadrul congresului de constituire care a avut loc sâmbăta trecută, la Bucureşti. În acelaşi cadru, a fost votată şi conducerea partidului, în premieră pentru judeţul Alba, Noua Democraţie având drept preşedinte un albaiulian, în persoana d-lui Cornel Comşa, absolvent al Facultăţii de Studii Politice din Cluj Napoca. (F.R.)
Mogoşul se zbate în izolare
     Primarul comunei Mogoş, Ioan Praţa, atrage atenţia autorităţilor că localitatea pe care o gospodăreşte se zbate în izolare şi în sărăcie. El a declarat că drumul Gura Cerbului - Mogoş, pe o porţiune de 24 km, este impracticabil şi că pe aici circulă, cu chiu, cu vai, un singur autobuz. "Sâmbăta şi duminica nu circulă nici un autobuz, aşa că dacă, Doamne fereşte, se întâmplă ceva, nu avem ce face", a mai spus primarul. (F.R.)
Expoziţie de icoane pe sticlă
     Muzeul de Istorie din municipiul Aiud va găzdui sâmbătă, 21 septembrie vernisajul expoziţiei de icoane pe sticlă semnate de tinerii artişti plastici Casiana Cataraga, Irina Zus şi Adrian Groza. Cei trei sunt îndrumaţi într-ale artei de cunoscutul artist aiudean Alexandru Iuga. Expoziţia este organizată în colaborare cu Centrul judeţean al creaţiei populare Alba. Vernisajul va avea loc la ora 11.30. (A.D.)
Congresul ADR din Centrul şi Estul Europei
     Recent, Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Dezvoltare Regională, EURADA, a organizat la Balatonfured în Ungaria, al treilea Congres al Agenţiilor de Dezvoltare Regională din Centrul şi Estul Europei. La această întâlnire, Agenţia pentru Dezvoltare Regională "Centru", în calitate de membru al Asociaţiei a fost reprezentată de Simion Creţu, directorul acestei instituţii.
     La Congres au participat reprezentanţi ai agenţiilor de dezvoltare din Centrul şi Estul Europei, precum şi reprezentanţi ai statelor membre ale Uniunii Europene. În cadrul celor trei zile ale Congresului, 11-13 septembrie a.c., s-au discutat teme referitoare la pregătirea statelor candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană şi rolul pe care îl au agenţiile de dezvoltare regională în acest proces.
     În cursul întâlnirii, directorul Simion Creţu a purtat discuţii cu diferiţi reprezentanţi ai agenţiilor de dezvoltare regională în vederea iniţierii de parteneriate pentru realizarea de proiecte pe diferite programe ale Uniunii Europene, ca de exemplu Programul INTERREG. (D.M.)
S-a lovit la scrot
     În cursul zilei de ieri, la serviciul de Urgenţe al Spitalului judeţean Alba a fost adus un bărbat rănit, victima unei căzături din căruţă. Victima se numeşte Filip P, de 56 de ani, din Acmariu. În urma căzăturii, bărbatul a suferit o fractură de claviculă şi plăgi în zona scrotului. (F.R.)
Controlul regenerării pădurilor
     Începând cu data de 1 septembrie şi până la 31 decembrie a.c., în toate ocoalele silvice din judeţ se efectuează controlul anual al regenerării naturale, mixte sau artificiale a pădurilor. La această amplă acţiune de mare complexitate tehnică participă specialişti ai Direcţiei Silvice Alba, şefii ocoalelor silvice şi personalul acestora. Controlul are ca obiectiv evaluarea reală a stadiului de regenerare a pădurilor şi stabilirea unor măsuri în vederea dezvoltării pădurilor tinere până când acestea ajung la maturitate. Din constatările de până acum rezultă că pădurea tânără se dezvoltă bine, nefiind nici un pericol ca suprafeţele exploatate să nu fie reîmpădurite. (A.D.T.)
Consiliul judeţean al PUR
     La sfârşitul săptămânii trecute la Cugir a avut loc şedinţa Consiliului judeţean PUR Alba. Alături de cei 150 de membri ai Consiliului a fost prezentă deputata Amalia Bălăşoiu din partea conducerii centrale. Priorităţile luate în discuţie au fost: Declanşarea efectivă a ofensivei electorale; Obţinerea unui scor electoral situat între 10-15% din opţiunile electoratului; Finalizarea până la sfârşitul lunii noiembrie a înfiinţării de cluburi umaniste şi filiale în toate localităţile judeţului Alba.
ec. Nicolae POPA,
Preşedinte PUR Social Liberal

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Turneul ministrului Miron Mitrea în judeţul Alba
Drumurile şi podurile din Munţii Apuseni vor fi mai trainice
     Luni seara, în jurul orei 18.00, ministrul Transporturilor, Locuinţei şi Lucrărilor Publice, Miron Mitrea, a descins în judeţul Alba, prima staţionare fiind DN 75, de la Arieşeni în jos spre Cîmpeni, unde a inspectat lucrările făcute pe această porţiune de drum de SC Selina. Ministrul s-a declarat mulţumit de stadiul lucrărilor, mai ales că muncitorii lucrau şi după lăsarea întunericului. (Ce bine ar fi ca miniştrii să vină mai des pe la noi că şi muncitorii îşi fac mai bine treaba). Miron Mitrea a declarat că doreşte ca acest drum să arate ca un drum european şi a promis că va aloca fondurile necesare continuării lucrărilor şi modernizării. El a mai spus că lucrările de pe DN 75 se datorează, în principal, insistenţei autorităţilor judeţene şi ale prefectului Ioan Rus. De altfel, încă de la intrarea în judeţ, ministrul Mitrea a fost primit de o delegaţie formată din prefectul Ioan Rus, deputatul PSD, Constantin Selagea şi vicepreşedintele CJ Alba, Doru Victor Cetean.
     În jurul orei 20.00, ministrul Mitrea s-a întâlnit la Primăria Cîmpeni cu primarii din zona Munţilor Apuseni şi cu reprezentanţi ai constructorilor.
     Primul care a solicitat sprijinul ministrului a fost primarul din Cîmpeni, Ioan Viorel Sicoe, care a readus în discuţie un vechi of al moţilor - Mocăniţa. Ministrul Miron Mitrea a replicat scurt: "Dacă asta vreţi, eu v-o dau. Numai că reţineţi, eu vă fac o bucurie că nu vă dau linia, pentru că, costurile de întreţinere şi exploatare sunt enorme" a mai spus Mitrea.
     Prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus, a adus în discuţie alocarea de fonduri, în special pentru drumurile judeţene Cîmpeni - Mihoieşti - Vidra - Avram Iancu - Baia de Criş; Albac - Horea - Beliş - Huedin şi drumul spre Gheţarul Scărişoara. El a fost susţinut de primarul Albacului, Gheorghe Paşca, care a declarat că zona poate fi dezvoltată prin sprijinirea turismului, în detrimentul exploatării de masă lemnoasă. "Pentru a avea turişti avem nevoie de drumuri bune", a spus Paşca. O soluţie pentru rezolvarea finanţărilor la drumuri în această zonă a oferit-o primarul din Horea, Corneliu Olar. El i-a cerut ministrului Mitrea să treacă drumul Albac - Horea - Huedin, din drum judeţean în drum naţional, aşa cum a fost odată. Respectivul drum a fost "retrogradat" de fostul premier Ciorbea, chiar dacă el face legătura între patru judeţe. Ministrul MLPTL a spus doar "OK" şi i-a cerut unui subaltern să studieze această propunere cu prioritate. El a dat de înţeles că problema va fi rezolvată. Aceeaşi metodă a încercat-o şi primarul din Vidra, Gheorghe Burz, cu drumul Cîmpeni - Mihoieşti - Vidra - Avram Iancu - Baia de Criş, invocând potenţialul turistic al zonei însă Miron Mitrea a replicat că nu poate transforma toate drumurile judeţene în drumuri naţionale, mai ales că pe acest tronson, traficul rutier este redus.
     Ministrul a mai promis sprijin pentru moţii din Bistra, în vederea amenajării unui pod de 3,7 miliarde de lei la Valea Largă. Domnia sa a condiţionat alocarea de fonduri prin implicarea Consiliului local Bistra în acest proiect cu o contribuţie reprezentând jumătate din sumă. Deputatul Constantin Selagea a promis că va rezolva această problemă.
Florin ROMAN, Ioan RADU

Investiţii mai multe, din fonduri multiple, nu numai de la buget
     Rus și MitreaMarţi dimineaţă, Miron Mitrea a avut programată o întâlnire la sediul Prefecturii Alba cu autorităţile judeţene, şefii serviciilor publice descentralizate, o serie de primari de municipii, oraşe şi comune, precum şi deputaţii PSD de Alba, Constantin Selagea şi Ioan Andrei. Principalele teme abordate au vizat investiţiile derulate cu sprijinul MLPTL, primarii supunând atenţiei ministrului probleme legate de infrastructura localităţilor, refacerea unor drumuri sau poduri, lucrări de alimentare cu apă, precum şi posibilităţile de realizare a locuinţelor cu sprijinul ANL. Ministrul Mitrea a precizat că, începând cu anul 2003 se va demara un program de reabilitare a staţiilor CFR, cu prioritate a celor din localităţile reşedinţă de judeţ, existând posibilităţi reale ca cea din Alba Iulia să primească circa 28 de miliarde lei. Referindu-se la construcţia de locuinţe, reprezentantul guvernului a spus că în judeţul Alba lucrurile merg prost. "Pentru acest an, au fost solicitaţi doar 20 de miliarde de lei ceea ce înseamnă foarte puţin. Este adevărat că au cerut bani, dar nu există lucrări executate". Totodată, referitor la viitoarele investiţii din judeţ, Miron Mitrea a mai declarat că din anul 2003 vor fi demarate lucrările de construire a 11 săli de sport în judeţ. Iniţial era prevăzută realizarea a doar 10 astfel de obiective, însă la intervenţiile primarului comunei Vidra, Ioan Burz, ministrul a mai acceptat încă una. De asemenea, ministrul a precizat faptul că din ianuarie 2003 odată cu intrarea în vigoare a noii legi a impozitelor locale, taxele percepute pentru autovehiculele grele vor fi direcţionate exclusiv pentru reabilitări şi modernizări de drumuri. Intervenţia preşedintelui interimar al CJ Alba Eugen Popa, care a cerut peste... 80 miliarde lei pentru lucrări de alimentare cu apă şi pietruiri de drumuri a fost tratată cu indulgenţă de membrul cabinetului Năstase. "Materialul prezentat de dvs. are un farmec aparte şi îl apreciez ca atare dar noi avem prevăzută la nivel naţional la HG 577, suma de 400 miliarde lei în 2003. Împărţiţi această sumă la 40 de judeţe şi veţi afla cât va reveni judeţului Alba" a conchis fără echivoc Miron Mitrea.
     Ulterior, ministrul MLPTL a vizitat Biroul de Proiectare Străjan apreciind şcoala de arhitecţi care se formează în judeţ, sediul Inspectoratului de Construcţii şi blocurile aflate în construcţie din cartierul Ampoi. În continuare domnia-sa a vizitat municipiul Aiud, unde a inaugurat recent modernizata stradă "Ecaterina Varga", a fost oaspetele intreprinderii producătoare a prefabricatelor din beton SC Prebet şi de asemenea a observat şi aici stadiul construcţiilor de locuinţe. Conducerea SC Prebet a obţinut din partea ministrului promisiunea că îşi va recupera banii restanţi (40 miliarde lei) de la SNCFR. Apoi delegaţia de la Bucureşti s-a depasat şi în municipiul Sebeş, fiind discutate cu primarul Mugurel Sârbu o serie de chestiuni de interes local. Revenit în Alba Iulia, Miron Mitrea a participat la şedinţa delegaţiei permanente a PSD Alba, declarându-se satisfăcut de stabilitatea şi competenţa organizaţiei judeţene. În final a fost organizată şi o conferinţă de presă deschisă de prefectul Ioan Rus, care a recunoscut că judeţul Alba nu s-a implicat suficient pe măsura aşteptărilor şi disponibilităţii ministerului de resort."Concluziile după aceste două zile în judeţul Alba sunt interesante, a declarat Miron Mitrea. Anumite zone din judeţ au demonstrat că au capacitate managerială şi antreprenorială de a aborda cu succes economia de piaţă în timp ce altele încă nici nu s-au trezit. La primul capitol, al performanţei, aş înclude Sebeşul iar la polul opus, municipiul Aiud. Am văzut unele lucrări aflate în derulare, sperăm ca anul viitor să fie definitivat proiectul autostrăzii Sibiu-Deva-Nădlac şi să dăm drumul la finanţare, fapt ce ar avea efecte benefice şi pentru judeţul Alba. Este nevoie şi indicat chiar ca la realizarea unor obiective de investiţii să se apeleze la finanţări multiple pentru că fondurile guvernamentale sunt destinate susţinerii lucrărilor şi nu realizării integrale a acestora. De exemplu dacă judeţul Alba va veni cu o contribuţie proprie de 100 miliarde şi noi vom sprijini în aceeaşi măsură. Oricum vă vom face o concesie pentru anul următor, contribuţia noastră urmând să fie de 60 de procente" a concluzionat ministrul MLPTL, Miron Mitrea.
Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ

Misterul tâlhăriei de la Arieşeni a fost elucidat
Poştăşiţa s-a ameţit la bar şi şi-a pierdut geanta
     În urma cercetărilor derulate de poliţiştii din Arieşeni în colaborare cu poliţia Câmpeni a fost elucidat "misterul tâlhăriei" din pădurea Avrămeşti. Poliţiştii au descoperit că poştăriţa Aurelia Gligor, salariata OP Arieşeni, şi-a ....pierdut tolba cu bani şi cupoane de pensie, în pădure, dar în cu totul alt loc decât cel indicat în reclamaţie. Pe scurt, toată povestea "poştăriţei tâlhărite" se rezumă la o băută bună, sâmbătă seara (!), într-un bar din Arieşeni, împreună cu angajata respectivului bar.
     Uşor obosită după consumul de alcool, poştăriţa şi-a rătăcit tolba (cu valori estimate la aproximativ 13 milioane de lei) în drum spre casă, într-un loc de care nu-şi mai amintea defel. Duminică dimineaţa, după ce a conştientizat ce s-a întâmplat, femeia a încercat să acopere dezastrul reclamând că a fost tâlhărită. Minciuna a avut însă picioare scurte...
     Poştăriţa a fost sancţionată pe baza legii privind paza bunurilor şi pentru alertarea inutilă a poliţiei. De asemenea, Direcţia de Poştă Alba va demara o anchetă administrativă având ca obiect comportamentul salariatei sale.
Nicoleta TOMUŢA

Pasageră în maşina unui italian
O minoră a fost rănită în accident rutier
     În noaptea de 16 septembrie, în jurul orei 23.35, pe raza comunei Bistra s-a produs un accident rutier în care a fost rănită o tânără în vârstă de 15 ani, din comuna Iara, judeţul Cluj. Conducând autoturismul Lancia pe direcţia Baia de Arieş-Câmpeni, italianul Enzo Mario Argenio (de 59 de ani) nu observă un autobuz aparţinând EM Roşia Poieni parcat pe maginea carosabilului şi îl acroşează. În urma accidentului, pasagera care stătea în dreapta faţă în Lancia, Amelia Lăcrămioara P. (de 15 ani, elevă, din Iara-Cluj) este rănită la cap, fiind spitalizată la Câmpeni cu diagnosticul de traumatism cranio-facial acut deschis, plăgi escoriate la faţă şi traumatism bazin. În cauză, poliţia Câmpeni efectuează cercetări. (N.T.)
Doi minori au spart un magazin de haine second-hand din Cugir
     În noaptea de 15/16 septembrie, în jurul orei 2.45, când tot şcolarul silitor avea deja vise (sau coşmaruri) legate de prima zi de şcoală, o patrulă a poliţiştilor din Cugir a detectat o mişcare suspectă într-un magazin de îmbrăcăminte second-hand, situat în imediata vecinătate a pieţii agro-alimentare Complex.
     Poliţiştii i-au surprins în flagrant delict pe minorii Florin Nicolae S. (de 9 ani) şi Iosif Gabriel R. (de 10 ani), domiciliaţi în celebrul cartier "Chicago" din Cugir. Aceştia reuşiseră să spargă geamul magazinului şi să fure din magazin haine în valoare de circa 2,2 milioane de lei. Posibil ca cei doi să provină dintr-o familie numeroasă, care n-are ce îmbrăca la iarnă.
     Posibil ca cei doi să nu aibă cu ce se îmbrăca atunci când merg, dacă merg, la şcoală. Dar furtul nu poate fi scuzat în nici un fel. Minorii au fost luaţi în evidenţa operativă a poliţiei Cugir, urmând să dea seamă pentru faptele lor după împlinirea vârstei de 14 ani.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.