Prima pagină Ediția din: 19.09.2002
Știri
Astăzi la Gârda
Seminarul "Dezvoltarea Asociaţiilor de Fermieri"
     Direcţia Generală pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Alba, împreună cu G.T.Z. - societate germană de asistenţă tehnică reprezentată prin manager proiect dr. Hans Jakob, organizează în perioada 17-20 septembrie a.c., în comuna Gârda, seminarul cu tema "Dezvoltarea Asociaţiilor de Fermieri". Pentru o mai mare eficienţă,discuţiile sunt organizate pe grupuri de profil. Grupul 1 cuprinde organizaţiile de producători şi de prestatori de servicii, grupul 2 - asociaţiile regionale de crescători de animale iar grupul 3 - asociaţiile comunale de fermieri. La dezbaterile de astăzi, unde printre altele vor fi prezentate rezultatele discuţiilor primelor două grupuri, va asista şi prefectul Ioan Rus. (R.J.)
De la 1 octombrie
Serviciile poştale sunt mai scumpe
     De la 1 octombrie a.c., Poşta Română va majora tarifele pentru serviciile interne şi externe. Preţurile la corespondenţă simplă, mandate poştale interne şi internaţionale rămân aceleaşi. Vor fi modificate tarifele la mesagerie colete până la 1 kg (de la 2500 de lei la 3000 de lei), trimitere recomandată poştală (4000 la 5000 de lei), serviciul Par Avion pentru Europa (4000 la 5000 de lei), serviciul Par Avion pentru celelalte zone (15.000 de lei la 17.000 de lei) etc. (F.R.)
Asistenţii medicali din Alba se reorganizează
     Ca urmare a unor prevederi legislative, de acum înainte Colegiul Asistenţilor Medicali se va transforma în Ordinul Asistenţilor Medicali, care la nivelul judeţului Alba însumează 1500 de asistenţi. În cursul acestei zile va fi aleasă noua conducere judeţeană. Întrucât Consiliul Judeţean numără 15 membri ca în vechea structură, este posibil ca aceştia să fie votaţi în bloc, iar noua conducere să arate astfel: Adrian Pârvu - preşedinte, Carmen Tomuş şi Marius Sepi - vicepreşedinţi. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Aberaţii de toamnă-iarnă
Furnizorii de apă potabilă o scaldă cu măsurătorile de ne seacă buzunarele
Proprietarii de apometre somaţi să-şi demonteze aparatele şi să le ducă la verificat
     Potrivit legilor în vigoare, după o perioadă de trei ani apometrele din apartamente trebuie din nou verificate şi eliberat un nou certificat de calitate. Plecând de la aceste normative, numeroase asociaţii de proprietari din Alba Iulia au afişat adrese prin care cere oamenilor să obţină aceste certificate, altfel vor plăti pierderile de pe reţea.
     Mai mulţi cetăţeni s-au arătat revoltaţi de această măsură, pentru că spun ei, şi pe bună dreptate, nu pot să-şi ia apometrele în mână şi să meargă cu ele la verificat. Pe lângă faptul că sunt puşi pe drum, proprietarii rămân şi fără apă în perioada cât apometrele sunt la... plimbare. Bineînţeles că nu trebuie omis faptul că verificarea apometrelor înseamnă şi plata unei taxe, că nimic nu este pe gratis. Cei de la Laboratorul de metrologie Alba susţin că demontarea apometrelor trebuie făcută numai de firme specializate.
     În schimb, directorul de la SC Apă Canal, Ioan Drăghici spune că cetăţenii au două variante: fie să-şi demonteze singuri apometrele şi să meargă cu ele la verificat, fie să apeleze la firme specializate care sunt autorizate. Azi-mâine, după modelul "Apă-Canal" vom demonta şi contoarele electrice şi cele de gaz şi poate şi centralele de bloc pentru a merge cu ele la verificat. În cazul de faţă la SC Apă-Canal, dar plătind o taxă în plus! Taxa pe apometre.
Florin ROMAN

Consumatorii de apă plătesc 36 de litri de apă (din 100) care se scurg în pământ
     Potrivit informaţiilor furnizate de directorul SC Apă Canal SA Alba Iulia, Ioan Drăghici, 36 la sută din apa pe care o contractează societatea se scurge în pământ, reprezentând pierderi pe reţea. Dânsul a adăugat că acest procent înseamnă valoric circa 200 de milioane de lei pe lună. Aceste pierderi sunt suportate de către toţi consumatorii de apă din Alba Iulia. Ioan Drăghici a motivat că pierderile sunt cauzate de uzura reţelelor de distribuţie din municipiul Alba Iulia, multe dintre ele având o vechime de 40-50 de ani. (F.R.)
Efectele vizitei lui Miron Mitrea în judeţul Alba
Prefectul Ioan Rus vrea să construiască 400 de locuinţe noi
     În urma vizitei pe care a efectuat-o în judeţul Alba, ministrul MLPTL Miron Mitrea şi-a manifestat nemulţumirea în legătură cu slabele rezultate în ceea ce priveşte construcţiile de locuinţe. Mesajul respectiv a fost recepţionat ca atare de către prefectul Ioan Rus care a precizat în cursul zilei de ieri faptul că instituţia pe care o conduce intenţionează să preia investiţiile finanţate din fondurile publice. De asemenea, şeful administraţiei publice judeţene a spus ca la viitoarea şedinţă a Consiliului Operativ îi va convoca pe primarii principalelor localităţi din judeţ pentru a discuta şi pune în aplicare un amplu proiect de construire prin ANL, începând cu anul 2003, a cel puţin 400 de locuinţe. Mai trebuie menţionat că, pe lista de 11 săli de sport ce urmează a fi edificate în judeţ în anul 2003, a mai apărut una în ultimul moment, Miron Mitrea dându-şi acceptul şi pentru municipiul Blaj. (R.J.)
Economia a început să-şi dea drumul
Inflaţie mică, dobânzi scăzute
     Institutul Naţional de Statistică a anunţat că rata inflaţiei pe luna august a fost de 0,8%, faţă de luna decembrie 2001 înregistrându-se o creştere de 10,75%. În termeni anualizaţi, după 8 luni, inflaţia este de 16,55%, ceea ce face că dobânzile practicate de 20-22% să fie real pozitive.
     Scăderea dobânzilor este justificată din acest punct de vedere, însă în lunile de toamnă şi iarnă are loc o creştere a ratei inflaţiei ceea ce ar trebui să stopeze pentru moment tendinţa descrescătoare a dobânzilor. Diferenţa dintre dobânda lunară plătită de bănci şi rata inflaţiei s-a redus la un procent. Băncile sunt atente în prezent la evoluţia acestui indicator, cât şi la condiţiile în care Ministerul Finanţelor va lansa viitoarea emisiune de certificate de trezorerie pentru populaţie. (D.M.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.