Curier județean
Rugăciunea de azi
     Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te: ceea ce eşti plină de har, Marie, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecului tău, că ai născut pe Mântuitorul sufletelor noastre.
     Sub milostivirea ta, scăpăm, Născătoare de Dumnezeu. Rugăciunile noastre nu le trece cu vederea în nevoi, ci din primejdii ne izbăveşte pe noi, una curată, una binecuvântată. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Trofim, Savatie şi Dorimedont
Catolic: Sf. Ianuariu
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Exerciţii de protecţie civilă la Cugir
     Prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus, a participat ieri la două exerciţii de protecţie civilă desfăşurate în oraşul Cugir.
     Primul a avut ca tematică "activitatea autorităţilor administraţiei publice locale, comisiei locale de apărare împotriva dezastrelor, comisiilor şi formaţiunilor de protecţiei civilă, forţelor de intervenţie prevăzute în planurile operative de acţiune, populaţiei şi angajaţilor în caz de inundaţii." De asemenea, un alt exerciţiu de protecţie civilă a avut loc la SC Cugir SA obiectul său fiind apărarea împotriva inundaţiilor.(R.J.)
Conduceri noi ale PUR la Albac şi Galda de Jos
     Recent, la Albac şi Galda de Jos au fost desemnate noile conduceri ale PUR social liberal, în prezenţa preşedintelui organizaţiei judeţene, Nicolae Popa şi a vicepreşedintelui Viorel Bimbea. La Albac, din noua conducere fac parte: Ioan Han - preşedinte, Clara Cristina Nicola, Cornel Cristian Vârciu, Iosif Petrişor Petrea, Mihaela Purda - vicepreşedinţi şi Daniela Costea - secretar. La Galda de Jos, preşedinte a fost ales Gheorghe Baloş. (F.R.)
Un mic dar - o mare bucurie pentru Alexandru Pârgaru
     Cel mai cunoscut tânăr artist amator, interpret al cântecului popular din judeţul Alba - l-am numit pe Alexandru Pârgaru, se bucură de aprecierea şi sprijinul vicepreşedintelui Consiliului judeţean Alba - Doru Cetean. "Încă de când l-am văzut prima dată pe scenă, Alexandru m-a impresionat prin dezinvoltura şi talentul său. Când însă am ajuns să stăm de vorbă m-a cucerit şi cu înţelepciunea aproape nefirească pentru cei zece ani pe care-i are. Poate că încercările prin care a trecut deja până acum şi-au pus amprenta asupra sa. De aceea se bucură pentru fiecare gest, pentru fiecare floare, pentru fiecare cuvânt." Şi cum prestaţia scenică a lui Alexandru Pârgaru şi talentul său au fost recunoscute de curând la Festivalul de folclor "Felician Fărcaşu" de la Brad, iar alături de trofee artiştii adevăraţi strâng şi alte mărturii, Doru Cetean i-a oferit ieri micului Alexandru o casetă video pe care este înregistrată apariţia sa la Festivalul Lemnarilor de la Horea, una dintre apariţiile care au pregătit prezenţa sa premiată cu locul I la Brad. Caseta însoţită de un set de fotografii este un dar personal al lui Doru Cetean, care ne-a informat că în prezent alături de Centrul judeţean al creaţiei populare Alba doresc şi lucrează pentru scoaterea pe piaţă a unei casete Alexandru Pârgaru. Să-i dorim şi noi mult succes!
Anca DINICĂ

120 de ani de la naşterea lui Ion Agârbiceanu
     Chiar dacă luaţi cu grijile zilnice adulţii l-au cam uitat pe unul dintre marii prozatori care a trăit pe meleagurile Albei - Ion Agârbiceanu, memoria sa a fost cinstită de minţi şi suflete tinere, acum la aniversarea a 120 de ani de la naştere. Timp de două zile la Cenade, Blaj, Abrud şi Bucium s-au desfăşurat acţiunile culturale reunite sub generiul "Zilele Ion Agârbiceanu", ajunse acum la cea de-a XX-a ediţie. "Sfântului părinte al literaturii române", cum îl numea Lucian Blaga, i s-au închinat sub îndrumarea profesorilor, a scriitorului Ion Mărginean, a slujitorilor cărţilor din localităţile amintite şi din Alba Iulia, elevi de şcoală generală, care chiar dacă nu au studiat la clasă creaţia lui Ion Agârbiceanu, s-au bucurat din plin de această întâlnire care credem că le va deschide apetitul spre lectură. Şi nu numai spre cea a operei lui Agârbiceanu, ci spre lectură în general. Extraordinar de emoţionantă a fost întâlnirea de la Bucium Şasa, unde toţi cei 45 de elevi ai şcolii au ascultat cu mare interes cuvintele spuse în memoria lui Agârbiceanu, poate şi deoarece pentru ei locurile unde a umblat Fefeleaga sunt binecunoscute, iar mina Arhanghelii nu este numai un pretext de roman, ci o realitate pe care bunicii şi străbunicii lor au trăit-o şi povestit-o. Fiecare carte pe care au primit-o premiu pentru cunoştinţele despre Agârbiceanu a fost un prilej de emoţie şi bucurie, dar şi un stimulent. Ediţia din acest an a Zilelor Ion Agârbiceanu a demonstrat că fără bani mulţi, dar cu pasiune, flacăra culturii poate răsări oriunde. Felicitări tuturor celor implicaţi, iar copiilor lectură plăcută!
Anca DINICĂ

"Am cinci ani şi lucrez ca voluntar..."
Micuţa Bianca Tomescu din Sebeş ajută copiii cu handicap din organizaţia "Trebuie"
     Energică şi foarte hotărâtă, Bianca Tomescu din Sebeş este cel mai recent şi totodată cel mai tânăr voluntar al organizaţiei pentru copii şi adulţi cu nevoi speciale "Trebuie". La numai 5 ani, fetiţa dă dovadă de un simţ civic, pe care mulţi concitadini ai săi ar trebui să-l ia drept exemplu. Bianca şi-a exprimat dorinţa de a da o mână de ajutor copiilor cu dizabilităţi intelectuale, după ce a cunoscut activitatea organizaţiei prin intermediul verişoarei sale, Andreea Tomescu, asistent social la "Trebuie". De atunci, părinţii micuţei nu au avut linişte până nu au dus-o zilnic, la Centrul de zi "Alin" din strada Lucian Blaga. Prima sa "misiune" s-a desfăşurat la standul cu produse puse în vânzare în beneficiul membrilor organizaţiei, cu ocazia sărbătorii prilejuite de "Zilele Sebeşului". Pe lângă expunerea diverselor obiecte confecţionate chiar de către copiii din Centrul de zi sau de către persoanele care-i îngrijesc, s-a organizat şi o tombolă cu circa 250 de pachete. Rolul Biancăi în vânzarea produselor şi a biletelor de tombolă a fost decisiv, ea invitându-i politicos, dar energic, pe vizitatorii standului să cumpere cât mai multe, pentru a ajuta copii cu handicap. Candoarea şi drăgălăşenia copilei i-a convins pe mulţi trecători, astfel încât, de vineri până în după-amiaza zilei de duminică, s-au vândut în jur de 200 de pachete şi destul de multe dintre obiectele expuse. Din dorinţa de a-şi face şi mai bine munca, Bianca a urcat cu acordul organizatorilor şi al primarului oraşului, Mugurel Sârbu, pe scena unde urma să aibă loc spectacolul de muzică populară şi, în faţa a mii de oameni, a spus răspicat şi plină de mândrie: "Sunt Bianca Tomescu, am cinci ani şi lucrez ca voluntar la organizaţia "Trebuie" Sebeş. Fetiţa şi-a reluat apoi apelul către mărinimia locuitorilor Sebeşului, de "a aduce o rază de speranţă în sufletele copiilor cu nevoi speciale". Publicul i-a răspuns cu multă simpatie, aplaudându-i cu căldură apariţia scenică şi călduroasa-i intervenţie. Fericită, Bianca a coborât de pe scenă şi s-a îndreptat zorită spre standul cu produse, aşteptând nerăbdătoare să vadă ce efect va avea apariţia sa pe scenă asupra vânzătorilor. Este cât se poate de clar că pentru micuţa de numai cinci ani activitatea de la organizaţia "Trebuie" nu este un moft, ea luându-şi foarte în serios munca. Întrebată dacă în zilele următoare va mai veni la Centrul de zi, ea a răspuns fără echivoc: "Sigur că da, când vin de la grădi', obligatoriu trebuie să fiu acolo".
Răzvan JURCĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.