Prima pagină Ediția din: 21.09.2002
Știri
Finanţări pentru întreprinderi mici şi mijlocii
     Pentru sprijinirea dezvoltării afacerilor IMM-urilor, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba organizează o întâlnire cu reprezentanţii acestor organizaţii în vederea prezentării condiţiilor de finanţare în cadrul "Subprogramului Naţional Multianual 2002-2005 de Dezvoltare a Exportului" lansat în 17 septembrie a.c. de către Ministerul pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie, aprobat prin Ordinul ministrului publicat în Monitorul Oficial al României nr. 682 din 16.09.2002.
     Activităţile finanţate în cadrul acestui Subprogram sunt:
     *participări la târguri şi expoziţii internaţionale, organizate în străinătate; *participări la târguri şi expoziţii, organizate în ţară; *elaborarea şi producţia de materiale tipărite de promovare a agentului; *participări la cursuri de pregătire, în ţară şi în străinătate; *achiziţionarea de informaţii privind pieţele externe;
     Vă aşteptăm la sediul Camerei, la adresa: Str. Parcului nr. 3 Alba Iulia. Întâlnirea va avea loc în Sala de Conferinţă, în data de 26 septembrie a.c., ora 11.00. Vă rugăm să ne confirmaţi participarea până miercuri, 25 septembrie 2002, ora 12.00, la telefon 815.332, persoană de contact d-na Liliana Mihacea.
Asistenţii migrează spre ţările mai bogate
     În cursul ultimului an, circa 150 de asistenţi medicali din judeţul Alba au renunţat la slujbele din ţară pentru a pleca în străinătate, susţin liderii judeţeni ai asistenţilor. Ei spun că au recurs la această variantă din cauza lefurilor foarte mici. Pe când, în străinătate, asistenţii români sunt apreciaţi şi câştigă în medie 20-25 milioane de lei pe lună. Printre cei plecaţi se numără şi numeroşi specialişti, deoarece în străinătate, cei care pleacă cu contract au nevoie de minim 5 ani vechime. (F.R.)
Bilanţ PSD Alba - 600 de zile
     "Radiografia" celor 600 de zile de guvernare a PSD în judeţul Alba va fi realizată în cel mult două săptămâni, a precizat prefectul Ioan Rus în cadrul videoconferinţei de ieri. Domnia-sa a mandatat reprezentanţi ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean să întocmească acest material cu colaborarea serviciilor publice descentralizate."S-a făcut câte ceva în acestă perioadă şi trebuie consemnate ca atare, şi cu bune şi cu rele", a declarat prefectul judeţului Alba. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În Apuseni, alternatiăă aeriană pentru Mocăniţă
Ioan Morar din Abrud a construit "elicopterul moţesc"
Pentru definitivarea prototipului firmele Roşia Montană Gold Corporation şi SC Universal Abrud au acordat sprijin financiar inventatorului
     elicopterPe d-l Ioan Morar, în vârstă de 55 de ani, maistru electromecanic de mină, acum pensionar, îl cunoaşte întreaga suflare din Abrud şi din toată zona Apusenilor. Asta pentru că este un profesionist de marcă, fiind capabil să rezolve cele mai dificile probleme în domeniul electromecanic. Tot timpul a visat să construiască un elicopter. "Acum 25 de ani am încercat să mai fac unul dar nu mi-a reuşit" - ne-a declarat d-l Ionică, cum îi zice lumea. Şi aşa, de aproximativ un an, d-l Morar s-a apucat de construcţia elicopterului, ca acum să fie terminat, urmând a i se face diferite reglaje şi probe. Chiar în zilele trecute, am fost martori oculari la câteva probe de funcţionare, ce au avut loc în curtea întreprinderii "Meşteşugarul". Zeci de abrudeni, în special tineri, s-au adunat aici, privind cu surprindere şi admiraţie "minunea" apărută la Abrud, datorită acestui om ingenios. Spunem ingenios, în mod justificat, întrucât cu câţiva ani în urmă, pe vremea cealaltă, maestrul nostru a adaptat la o motocicletă rusească un motor de concepţie proprie, construit pe motorină cu injecţie directă şi răcire cu apă şi care dezvoltă 25 CP, cu un consum de 2 l motorină la 100 km şi care nu a fost omologat la noi, olandezii însă i-au cumpărat motocicleta. Minielicopterul are o greutate de 300 kg, cu un motor de Renault de 70 CP, un rezervor de 15 l cu durată de funcţionare de 2 ore. În legătură cu măsurile de precauţie în cazul blocajului de motor, autorul ne-a declarat: "La rotorul principal există un automat care în momentul opririi motorului, rotorul intră în autogir şi formează un fel de pernă ca o paraşută ce va împiedica căderea liberă". Imaginaţia d-lui Morar a ajuns până acolo încât a construit şi o sanie cu motor, de care nu am fi ştiut dacă, în timp ce asistam la probele de funcţionare a minielicopterului, cineva nu ne-ar fi atras atenţia. "Nu ştiţi că, acum câţiva ani ne plimbam cu Ionică, cu o sanie cu motor pe drumul variantă din Abrud". Tenacitatea şi priceperea acestui om deosebit au făcut ca visul său să ajungă să devină realitate. Domnia sa a ţinut să ne precizeze că pentru a putea finaliza construcţia a fost ajutat în mod special de către d-l dir. adj. al Roşia Montană Gold Corporation Gabriel Dumitraşcu şi de către d-nii Dumitru Vâjdea şi Gheorghe Furdui de la SC Universal Abrud. De asemenea, acestora li s-a alăturat şi şeful Laboratorului RMGC - Gura Roşiei. Aşadar, moţii continuă tradiţia marilor investitori de mori, şteampuri, vâltori, motoare şi utilaje.
Ioan RADU, Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.