Ultima oră
Știri
Nevoie de medici la oraşe
     Asistenţii medicali din judeţul Alba au atras atenţia că la unele spitale orăşeneşti din judeţ se simte acut lipsa de medici titulari, care sunt puţini la număr. Aceştia sunt secondaţi de obicei de medici pensionari. Ca exemplu au fost oferite cazurile de la spitalele din Cugir, Zlatna şi Baia de Arieş. (F.R.)
Maior renegat de revoluţionari
     Recent, secretarul executiv al PSD, Codrin Ştefănescu, deputat de Alba, afirma referitor la deputatul Dorin Lazăr Maior şi la acuzaţiile acestuia că va trebui să avem răbdare pentru că timpul va rezolva totul. În urmă cu câteva zile, Asociaţia Constitutivă a Organizaţiilor de Revoluţionari din Decembrie '89 (ACORD'89), formaţiune înfiinţată în luna august şi care doreşte unificarea tuturor organizaţiilor de revoluţionari din ţară, a lansat un comunicat prin care se delimitează de acţiunile deputatului Maior - preşedinte al UNORD'89. Dorin Lazăr Maior este renegat chiar de foştii lui parteneri din cauza:"ingineriilor financiare pentru care e urmărit de AVAB; ţepelor date la BANCOREX; sfidării organizaţiilor de revoluţionari în legătură cu unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii Comisiei Parlamentare pentru aplicarea Legii 42/1990; comportamentului inadecvat, jignirilor, aroganţei, ameninţărilor etc". ACORD'89 îl acuză, de asemenea, pe deputatul Maior că a încercat, prin lovituri de culise şi dictatură, să preia conducerea asociaţiei, aceasta pentru a menţine sub control toţi revoluţionarii din ţară". (A.D.T.)
Asistenţii nu vor fi disponibilizaţi
     Preşedintele Sindicatului "Sanitas" Alba, Marius Sepi, a declarat că în acest an asistenţii medicali din judeţ nu vor rămâne fără slujbe. El a adăugat că plecarea unor asistenţi spre Germania, Italia, Irlanda sau Canada a dus la apariţia unor disfuncţionalităţi pe anumite secţii, dar că actul medical se desfăşoară normal. (F.R.)
La Roşia Montană
Moţii îşi repară drumurile comunale
     Primarul comunei Roşia Montană, Virgil Nariţa, ne-a declarat că pe parcursul acestei săptămâni s-a lucrat intens la repararea drumurilor comunale, astfel încât iarna să nu-i găsească nepregătiţi pe moţi. Reparaţii s-au făcut pe drumurile comunale din Corna, Brazi - Câmpina - Piaţa şi Balmoşeşti. Acţiunea de reparare va continua şi la acest sfârşit de săptămână în satele Gârda - Vîrtop cu ajutorul cetăţenilor. (F.R.)
"Laptele şi cornul" - pe gustul prefectului Ioan Rus
     Prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus, a apreciat în cursul zilei de ieri ca pozitivă până în prezent, acţiunea de distribuire a produselor de panificaţie şi de lapte către cei peste 17000 de elevi." În general, totul s-a desfăşurat conform graficului, fiind de apreciat colaborarea dintre Consiliul judeţean, Inspectoratul şcolar şi primării. Nu trebuie dramatizat faptul că în prima zi produsele nu au ajuns în câteva şcoli, totul s-a rezolvat până la urmă. Măsura, în linii mari, este apreciată atât de către elevi cât şi de părinţi. Este adevărat, nu poţi să-i mulţumeşti pe toţi, mai sunt unii băgători de vină, dar mergem înainte".Concret, în judeţul Alba, au fost încheiate 9 contracte cu 6 agenţi economici, în valoare de 20,5 miliarde de lei din care 8 miliarde de lei pentru anul în curs. Costul mediu pe produs este de 6675,3 lei/elev.(R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Călător în Alcala de Henares
Oraşul românilor din inima Spaniei
     Alcala de Henares, al doilea oraş ca mărime şi importanţă al Comunităţii Madrid, găzduieşte aproximativ 30.000 de români, majoritatea fiind din judeţul Alba. Acesta a fost şi motivul pentru care Alba Iulia - oraşul Marii Uniri s-a înfrăţit cu oraşul natal al celebrului scriitor Miguel Cervantes. Dacă acum patru ani te-ai fi simţit cu adevărat străin, în ultima vreme situaţia s-a schimbat, odată cu creşterea numărului românilor ajunşi aici. O scurtă plimbare pe străzile Alcalei, 5 minute într-o staţie de autobuz sau un raid prin magazine dovedesc frecvenţa cu care se vorbeşte limba română şi faptul că aici s-a format o adevărată comunitate de români. Mai mult decât atât, românii emigranţi, mai hâtri, folosesc tot mai des expresia, devenită deja populară, "uite că au venit spaniolii la noi în ţară".
     Odată ajuns aici vei fi uimit de potenţialul cultural al acestui oraş (deşi majoritatea românilor din Alcala nu îmbracă haina de turist ci salopeta de lucru) care la tot pasul încântă privirea cu monumentele, statuile şi muzeele sale. Un obiectiv turistic emblemă este statuia marelui scriitor spaniol Miguel de Cervantes, plasată în piaţa cu acelaşi nume şi casa memorială a acestuia, care încă găzduieşte o mare parte din obiectele aparţinând familiei Cervantes.
     Ceea ce uimeşte aici este căldura oamenilor, bunul simţ şi politeţea. Nu vei intra niciodată într-o clădire fără ca cineva să nu-ţi dea "bună-ziua". O mulţime de lucruri impresionează plăcut în Alcala dar, în acelaşi timp, sunt şi câteva care şochează. De exemplu, în baruri te întâmpină încă de la intrare o mulţime de pliculeţe, mucuri de ţigară şi alte resturi aruncate pe jos. Şi asta nu pentru că nu ar fi civilizaţi, ci pur şi simplu pentru că numărul clienţilor se măsoară în cantitatea de mizerie din local!
     Între orele 14.00 şi 17.00 străzile sunt aproape pustii şi majoritatea magazinelor închise, această perioadă de timp fiind folosită pentru renumita siestă. Tot atunci sunt difuzate cele mai bune emisiuni TV. Un alt eveniment care nu poate fi omis este celebra Zi a Alcalei, care adună mii de oameni în piaţa oraşului.
     Zi de zi, românii parcurg câţiva kilometri până la locul de muncă, trecând deja cu nepăsare pe lângă toate aceste minunăţii sau ciudăţenii care formează habitatul lor provizoriu, un fel de "acasă". Zi de zi însă, cu certitudine, gândul şi sufletul străbat şi mai mulţi kilometri, poate mii, spre locul ce poate fi numit cu adevărat "acasă" - România....
Alin DAVID

PNL Alba se pregăteşte serios pentru viitoarele alegeri
     Mai cu ironie, mai cu satisfacţie, preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a apreciat vizita ministrului Miron Mitrea în judeţul Alba ca una care a dovedit ori că opoziţia locală are dreptate când critică deciziile administraţiei, ori Miron Mitrea a trecut în opoziţie. Şi el, ca şi PNL, a criticat starea proastă a drumurilor judeţului şi imobilismul de care dă dovadă administraţia publică judeţeană atunci când vine vorba de elaborarea unor programe de dezvoltare pe baza cărora să se obţină fonduri. În ce priveşte drumurile judeţene, opinia lui Miron Mitrea care a criticat Consiliul judeţean Alba că nu alocă destule fonduri, aceasta fiind o condiţie pentru ca şi guvernul să contribuie în egală măsură, este apreciată de liberali ca fiind corectă.
     Şi dacă judeţului nostru îi lipsesc programele de dezvoltare, PNL Alba a decis, în urma discuţiilor pe care liderii locali le-au avut cu preşedintele Theodor Stolojan ca până cel mai târziu în vara anului 2003 să aibă terminat şi aprobat Programul de guvernare locală 2004-2008". Aceasta deoarece - spune Theodor Atanasiu - pe baza acestui program să fie alcătuită strategia electorală, să fie alese temele de campanie, care (dacă reuşesc să convingă electoratul, iar PNL câştigă) să fie prompt rezolvate. Se economiseşte în acest fel timpul pierdut imediat după instalare de fiecare guvern sau de administraţiile locale de până acum cu identificarea problemelor. Doar aşa ştii ce doare şi ştii şi ce remedii să aplici!
Anca DINICĂ

Paradoxuri americane
Cizma pompierului asigură bugetul celor care îşi riscă viaţa în fiecare zi
     Aşa cum v-am obişnuit deja continuăm să vă prezentăm impresii ale itinerarului nostru prin America. De ce? Pentru că nu toţi au reuşit să ajungă peste ocean, iar legendele şi poveştile pe care le auzim cu toţii acasă despre America nu sunt chiar aşa de reale, cum suntem tentaţi de multe ori să credem. Astăzi ne vom opri asupra modului în care americanii ştiu să-i preţuiască pe cei care salvează vieţi. Fără îndoială, pompierii sunt printre cei mai iubiţi de către cetăţenii SUA. Chiar cu ocazia tragicului accident de la 11 septembrie 2001 de la New York, prezentat pe larg de mass-media, i-am văzut pe pompierii americani jertfindu-se pentru a-i salva pe cei aflaţi sub dărâmături.
     Cu toate acestea, pompierii nu sunt plătiţi de stat în America. Nu sunt nici bugetari, nici recompensaţi pentru că-şi fac datoria. Sunt doar adulaţi de un popor întreg. Poate mulţi se întreabă cum îşi câştigă existenţa aceşti oameni, că la urma, urmei trebuie şi ei să primească bani pentru a-şi întreţine familia. Asta vrem să vă prezentăm în continuare. La fiecare sfârşit de săptămână, majoritatea intersecţiilor sunt pline de maşini ale pompierilor cu girofarele pornite. Pompierii, având cizme specifice muncii lor, stau la semafoare şi colectează bani, de la cei care doresc să doneze. Cu cizma în mână, pompierul se opreşte la fiecare maşină şi primeşte dolarii. Atunci când pun banii în cizmă, americanii sunt extrem de generoşi şi mândri de pompierii lor. Ştiu că nu se fac şmecherii cu banii şi că pompierii trăiesc numai din donaţii, chiar dacă de multe ori îşi dau viaţa în lupta cu focul.
     Ne-am întrebat desigur de ce statul american nu subvenţionează activitatea pompierilor ca la noi, mai ales că ei sunt bogaţi. Răspunsul a venit din partea unui pompier: pentru că aşa se procedează de când au apărut pompierii în SUA, este o tradiţie constând în voluntariat pe bază de donaţii. Sunt atât de mândri de meseria lor întrucât nu vor bani de la stat, ci doar să fie sprijiniţi de cei pentru care, de multe ori, îşi riscă viaţa.
Florin ROMAN

La Alba Iulia a demarat campania naţională
Un management bun al mediului de muncă - o sănătate bună
     La sediul ITM Alba a avut loc în cursul zilei de ieri consfătuirea cu tema "Un management bun al mediului de muncă - o sănătate bună", la acţiune participând specialişti ai Inspecţiei Muncii Bucureşti, ITM Alba, manageri de societăţi comerciale, precum şi responsabili cu protecţia muncii din judeţ. În baza programului Inspecţiei Muncii Bucureşti pe anul 2002, a fost iniţiată, la nivel naţional, campania "Un management bun al mediului de muncă - o sănătate bună", cu desfăşurare în trimestrele III şi IV ale acestui an. Obiectivele companiei sunt reprezentate de abordarea consecinţelor accidentelor de muncă şi îmbolnăvirilor profesionale asupra sistemului de muncă. De asemenea, se urmăreşte îmbunătăţirea colaborării dintre ITM şi partenerii sociali.
     Campania cuprinde 3 întâlniri zonale cu angajatorii. Ieri a avut loc reuniunea cu agenţii economici din Alba Iulia, Sebeş, Cugir, Zlatna, iar în zilele de 11 şi 18 octombrie vor avea loc alte două întâlniri cu angajatori, sindicate sau reprezentanţi ai salariaţilor din zonele Aiud, Ocna Mureş, Blaj şi Câmpeni, Abrud, Baia de Arieş.
     Dintre subiectele abordate în cadrul întâlnirilor amintim consecinţele, în cazul unui accident, asupra executantului, sarcinilor de muncă, precum şi asupra mijloacelor de producţie şi mediului de muncă, ne-a informat inspectorul şef-adjunct al ITM Alba, ing. Iustin Nemeş. (A.D.T.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.