Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
O nouă graţiere
Printre mii de găinari - libertate pentru mari escroci
     "Cine fură azi un ou, mâine va fura un bou" - spune înţelepciunea populară românească, bazându-se desigur pe o vastă experienţă. Pentru că, nu-i aşa, un hoţ nepedepsit va prinde curaj şi va râvni la "capturi" tot mai mari şi mai valoroase. Fără îndoială că nu pledăm pentru pedepsirea exemplară a unui copil care fură de foame o bucată de pâine sau altele asemenea. Pentru astfel de cazuri se face apel la clemenţă, iar societatea trebuie să găsească alte căi de îndreptare a păcătosului, decât chiar alăturarea lui cu infractorii versaţi ce-i pot deveni foarte buni profesori. Dar nici nu putem sta chiar liniştiţi când aflăm că guvernul Năstase pregăteşte o graţiere ce va trimite în libertate aproximativ 9000 de condamnaţi pentru pedepse de până la cinci ani închisoare inclusiv. Mai ales, când aflăm că lista cuprinde 101 infracţiuni iar printre ele se află: provocarea ilegală a avortului, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, violarea de domiciliu, şantajul, perversiunea sexuală, corupţia sexuală, gestiunea frauduloasă, defăimarea ţării sau naţiunii, falsul de tot felul, diferite forme ale abuzului în serviciu (care nu de puţine ori au dus la pagube incalculabile), deturnarea de fonduri, profanarea de morminte, infectarea apei... Ce vor face aceşti condamnaţi odată eliberaţi? Din nenorocire prea puţini sunt cei care se îndreaptă în urma unei pedepse, oricâtă muncă de reeducare se depune în penitenciare. Mare majoritatea vor face tot ceea ce ştiu. Mulţi dintre ei, deliberat, pentru a reintra în închisori, unde traiul peste iarnă le e asigurat mai confortabil decât poate ar reuşi s-o facă singuri, vor comite urgent o altă infracţiune. Fiecare dintre noi ar putea să fie o potenţială victimă.
     Mai îngrijorător este că între persoanele care vor beneficia acum de graţierea pedepselor se află şi câteva care au contribuit din plin, prin "manevrele financiare" executate, la pătarea imaginii României în exterior, la neîncrederea investitorilor străini în sănătatea şi soliditatea mediului de afaceri din ţara noastră, neîncredere care a avut şi are repercusiuni grave asupra dezvoltării economice a României şi implicit asupra creşterii standardului de viaţă. Iar de dezvoltarea şi sănătatea economiei depinde chiar şi aderarea la UE şi NATO. Printre cei care vor beneficia acum de clemenţa guvernului Năstase se află nume care au făcut carieră ca exemple negative în presă şi în conştiinţa cetăţenilor în ultimii ani: Sever Mureşan, Gabriel Bivolaru, Ioana Maria Vlas... Cu câştigurile fabuloase care le-au obţinut şi pedepsele minime pe care le-au primit sau executat, exemplul lor va deveni atractiv pentru alţi inşi puşi pe căpătuială fără muncă cinstită. Or, numai cu lupta împotriva corupţiei - din care clasa politică de toate orientările şi-a făcut stindard - nu rimează iniţiativa de acum a guvernului, votată şi de Parlament.
     Înţelegem că o graţiere a infractorilor mărunţi duce la o reducere a presiunii asupra fondurilor alocate întreţinerii penitenciarelor şi chiriaşilor lor. Înţelegem că din perspectiva monitorizării de către organismele internaţionale de apărare a drepturilor omului, o diminuare a aglomerării din penitenciarele româneşti este benefică. Dacă punem însă în balanţă ambele efecte...
Anca DINICĂ