Ultima oră
Știri
Pensiunile din Gârda în top
     Din 2000 încoace, agroturismul în Munţii Apuseni a crescut în medie cu 20-25 la sută. Încurajaţi şi de o legislaţie permisivă, moţii şi-au amenajat casele şi gospodăriile pentru primirea şi cazarea turiştilor. Cel mai bun exemplu l-a oferit recent comuna Gârda, unde a avut loc de curând un seminar interjudeţean la care au luat parte peste 70 de persoane din ţară şi din străinătate. Oaspeţii s-au cazat în pensiunile localnicilor, având numai cuvinte de laudă la adresa bucătăriei moţeşti şi a condiţiilor de cazare oferite. (A.D.T.)
Prevenirea focarelor de toxiinfecţie
Controalele s-au lăsat cu amenzi în valoare de 89 de milioane de lei
     Pentru prevenirea apariţiei unor focare de toxiinfecţii alimentare, DSV Alba a elaborat un program săptămânal de control şi verificare a cantinelor, blocurilor alimentare din cadrul spitalelor, căminelor spital, internatelor şi centrelor pentru instituţionalizarea copiilor, laboratoare, cofetării, patiserii, restaurante, terase, bufete şi chioşcuri, precum şi alte puncte amenajate în care se pregătesc şi se comercializează produse de origine animală. Controalele efectuate au urmărit respectarea condiţiilor igienico-sanitare, originea produselor alimentare destinate prelucrării sau valorificării, documentele sanitar-veterinare care atestă originea produselor, încadrarea în termene de valabilitate, depozitarea şi păstrarea produselor de origine animală, transportul şi manipularea acestor produse etc. Au fost efectuate un număr de 619 controale, iar în urma deficienţelor constatate s-au aplicat 62 de amenzi în valoare de 89 de milioane de lei. (A.D.T.)
Cronică neagră
Accident mortal la Şibot
     În ultima perioadă, mai multe accidente tragice soldate cu morţi şi răniţi s-au înregistrat în oraşul Cugir şi împrejurimi. Din păcate, excepţie de la această "regulă" nu a făcut nici un inginer pensionar din Beiuş. Victima se numeşte Marcel Harabagiu, de 55 de ani. El călătorea cu propriul autoturism împreună cu soţia, aflată pe scaunul din dreapta faţă, pe direcţia Orăştie - Sebeş. Pe raza localităţii Şibot acesta nu a adaptat viteza maşinii condiţiilor de trafic şi ca urmare a părăsit carosabilul, intrând cu autoturismul într-un şanţ şi răsturnându-se de mai multe ori. În urma impactului violent, bărbatul a decedat iar soţia acestuia a suferit leziuni uşoare.
Minor accidentat la Alba Iulia
     Sâmbătă, 21 septembrie a.c., în jurul orei 18.00, pe strada Gheorghe Doja din Alba Iulia a avut loc un accident rutier soldat cu rănirea unui copil. Victima se numeşte Radu Cristian Alexandru, de 8 ani, din Alba Iulia. Micuţul s-a angajat în traversarea străzii fără să se asigure, prin spatele unui autoturism parcat. El a fost surprins şi accidentat de un alt autoturism, cu număr de înmatriculare AB 03 UVD, condus de Ovidiu Nicolae Dăian. Radu a suferit fractură cu deplasare la piciorul stâng, traumatism cranio cerebral acut închis şi escoriaţii, fiind internat la Spitalul judeţean Alba.
Mort sub ochii soţiei
     Gheorghe Lucian Dragoţel, de 34 de ani, din Cugir, a decedat la sfârşitul săptămânii trecute chiar sub ochii soţiei. Potrivit informaţiilor noastre, bărbatul stătea de vorbă cu nevasta, când la un moment dat a reclamat dureri puternice de cap. Din păcate, până la spital, acesta a decedat. Legiştii au declarat că decesul a intervenit în urma unei hemoragii cerebrale.
Biciclist accidentat la Teiuş
     Vineri seara, în jurul orei 21.30, pe strada Ardealului din Teiuş la intersecţia cu strada Decebal, a avut loc un accident rutier. Camelia Carmen Stanciu, de 40 de ani, economistă, din Teiuş, care conducea autoturismul Renault, cu număr de înmatriculare AB-04-CBS, nu a acordat prioritate şi l-a lovit cu maşina pe biciclistul Avram Sabin, de 57 de ani, din Alba Iulia. În urma impactului, biciclistul a suferit un traumatism cranio-cerebral acut, o contuzie umărul drept şi escoriaţii pe faţă.
Asistent universitar rănit în accident
     Vineri, 20 septembrie a.c., în jurul orei 10.00, Mihai Gligor, din Aiud, asistent universitar în Alba Iulia, a fost rănit în urma producerii unui accident. Victima circula în direcţia Aiud - Alba Iulia cu autoturismul proprietate personală Opel Astra, AB 04 JGZ. El s-a angajat într-o depăşire, însă, din păcate, a intrat în coliziune cu un autotractor cu număr provizoriu condus de Ionel Şerban, de 34 de ani, din Călăraşi. Şoferul Opelului, Mihai Gligor, a suferit o fractură de claviculă stângă, primind îngrijiri la Spitalul din Aiud.
La Jidvei
Accident din cauza unei gropi în carosabil
     Un accident de circulaţie mai puţin obişnuit s-a consumat sâmbătă seara, în jurul orei 18.00, pe strada Unirii din comuna Jidvei. Conducând autoturismul cu număr de înmatriculare BH 03 FDV, şoferul Gheorghe Lazăr a efectuat o manevră de ocolire a unei gropi, moment în care autoturismul a intrat în derapaj şi a lovit un cap de pod. În urma impactului, pasagerul Cătălin Constantin a suferit traumatism cerebral şi toracic. El a fost transportat la Blaj pentru a i se acorda îngrijiri medicale, dar a refuzat internarea.
O căruţă "pupată" de un camion
     Vineri după-amiaza, în jurul orei 16.00, pe drumul comunal Tătârlaua - Cetatea de Baltă, o căruţă cu un cal aflată pe carosabil a fost lovită de un autocamion. În urma ricoşeului, proprietarul căruţei, Romeo Ciurar, a fost rănit uşor. Se pare că Ciurar şi-a lăsat căruţa în drum după care s-a îndreptat spre un teren apropiat. A văzut autocamionul condus de Bogdan Florin Sandu, AB 03 PXY, proprietatea unei firme din Aiud, s-a îndreptat spre căruţă şi a ajuns exact în momentul impactului. Victima a suferit escoriaţii.
Grupaj realizat de
Florin ROMAN

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Inventatori la Gura Roşiei
Barcă platformă pentru pescuit şi agrement
Tuburile de plutire au aspectul unor rachete
     barcăTrecând prin Gura Roşiei, comuna Roşia Montană, întâmplător l-am văzut în curte pe d-l Alexandru Băbuţ, str. Principală nr. 840. Acesta meşterea ceva care, cel puţin la prima vedere, mi-a stârnit curiozitatea, mai ales că semăna cu o rachetă. D-l Sandu are 61 de ani, este pensionar, şi a lucrat la Exploatarea Minieră, ca macaragiu. Cu ani în urmă, la Spitalul Militar din Cluj a fost operat, la ambii ochi, acum purtând ochelari cu 11 dioptrii. Acest fapt nu l-a împiedicat să se apuce de confecţionarea unei bărci după concepţie proprie la care a lucrat aproape 2 ani. După cum se poate vedea în fotografie, barca-platformă se compune din două tuburi de plutire, cu aspect de rachetă, cu capetele în formă conică, acestea fiind confecţionate din tablă zincată de 0,5mm. Aceste tuburi mai au prevăzute valve pentru introducerea de aer sub presiune. Platforma este din lemn de frasin, conservat cu ulei de transformator, are 4 vâsle din fibră de sticlă, şi are 2 locuri. Tuburile bărcii se pot monta în două poziţii, una pentru transport, în poziţia ridicată alături de scaune, sau în poziţia de plutire când sunt coborâte printr-un sistem de articulaţii mecanice. În atelierul său, d-l Băbuţ mai are în construcţie o hidrobicicletă şi o barcă cu volan. Cu toate că el doreşte din toată inima să le vadă terminate, acest lucru nu este posibil, întrucât are nevoie de fibră de sticlă pentru a le îmbrăca precum şi de un motor. Toate acestea însă costă bani şi de unde, din pensia de 1,5 milioane? "Nu am nici un sprijin de la nimeni. Am cheltuit din pensie bani ca să pot termina platforma. Cu celelalte stau pe loc. Nu mai birui cu banii. Îmi trebuie şi lemne de foc", a spus d-l Sandu, cu capul plecat, plin de tristeţe şi dezamăgire că nu-şi poate continua opera la care pune atâta suflet. Iar noi nu facem altceva decât să-i prezentăm această realizare frumoasă şi să-l felicităm. Totodată, sperăm că vreo instituţie sau patron cu dare de mână îi vor sări în ajutor pentru ca "nea Sandu" să-şi vadă visul împlinit.
Ioan RADU

Sâmbătă, la Alba Iulia, a avut loc
Conferinţa organizaţiei judeţene a PSD
     În sala mică a Casei de cultură a sindicatelor din Alba Iulia a avut loc sâmbătă, 21 septembrie a.c., Conferinţa judeţeană a PSD. Au fost prezenţi primarii PSD ai localităţilor din judeţ, preşedintele organizaţiei PSD Alba, av. Ioan Rus, deputaţii de Alba Codrin Ştefănescu - secretar executiv al partidului şi Constantin Selagea, senatorul Cornel Filipescu, Nicolae Gavrilă - preşedintele Centrocoop, vicepreşedintele PSD - Aurel Mârza şi alţi invitaţi. Ordinea de zi a cuprins următoarele probleme: *Stadiul aplicării programului social al guvernului la nivelul judeţului; *Raportul aleşilor PSD din judeţ cu privire la unele aspecte administrative şi legislative; *Strategia politică a organizaţiei judeţene Alba a PSD pentru următoarea perioadă; *Informare privind preocuparea organizaţiei locale a PSD pentru creşterea numerică şi calitativă a acesteia; *Măsuri organizatorice privind completarea biroului judeţean al PSD; *Diverse.
     În urma analizelor delegaţii au apreciat eforturile depuse de preşedintele PSD Alba, av. Ioan Rus, secretarul executiv al PSD - Codrin Ştefănescu şi de senatorul Cornel Filipescu.
     Preşedintele Ioan Rus a subliniat faptul că se doreşte o schimbare de imagine, urmând a se lua măsuri drastice în cazul slabei activităţi a unor organizaţii comunale şi mai ales dacă se constată nepăsare şi indisciplină în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor cetăţenilor. La rândul său, secretarul executiv al PSD, Codrin Ştefănescu, a vorbit despre momentul Praga, integrarea României în NATO aducând siguranţă pentru investitorii străini, dar şi bunăstare pentru noi toţi. De asemenea, a precizat că "trebuie să punem umărul pentru a sprijini, prin diferite mijloace, Guvernul Adrian Năstase. Să venim în ajutorul celor aflaţi în dificultate, indiferent de crezul lor politic." Senatorul Cornel Filipescu a primit aprecieri pentru modul în care înţelege să-i ajute pe cei care-i solicită sprijinul. Parlamentarul PSD a organizat peste 4000 de audienţe, iar mulţi dintre cei care i s-au adresat au găsit rezolvarea problemelor cu care s-au confruntat. (A.D.T.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.