Curier județean
Rugăciunea de azi
     Nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mai departe, Dumnezeul nostru, Cel ce mai înainte ai întocmit prin cea veche şi nouă a Ta lege aceste zile, la care ne-ai învrednicit pe noi acum a ajunge, pe Tine Te Lăudăm şi Ţie ne rugăm, întăreşte-ne pe noi cu puterea Ta, ca să ne nevoim într-însele cu sârguinţă spre slava numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi biruinţa a tot păcatul, ca - împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne - să ne sculăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta, întru toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cade a ne milui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm împreună cu Părintele Tău cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de viaţă Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Eufrosina; Sf. Mc. Pavel şi Tatis cu fiii lor
Catolic: Sf. Nicolae de Fluë
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Datorii anulate
     La finele lunii august a apărut OUG nr.102 care cuprinde o serie de măsuri pentru stimularea cererii de atribuire a folosinţei gratuite a investiţiilor în imobile - construcţii zootehnice dezafectate destinate creşterii, îngrăşării şi exploatării animalelor, precum şi a fabricilor de nutreţuri combinate dezafectate. În momentul în care spaţiile dezafectate sunt atribuite unui investitor, se suspendă orice procedură de executare silită pornită de creditori asupra imobilelor a căror folosinţă a fost acordată sau urmează a fi acordată prin contract. În cazul contractelor deja încheiate, măsura suspendării executării silite se va aplica de la data intrării în vigoare a ordonanţei amintite. (A.D.T.)
O femeie agresată a ajuns la spital
     O femeie de 48 de ani, din Ţelna, a ajuns în stare gravă la spital după ce a fost agresată, se pare, chiar de soţul ei. Victima, M.M., a fost transportată la Serviciul de Urgenţe al Spitalului judeţean Alba, fiind diagnosticată cu traumatism cranio cerebral acut deschis şi comoţie cerebrală. Femeia va fi supusă probabil unei intervenţii chirurgicale. (F.R.)

"Priorităţi" la Primăria municipiului Alba Iulia
O delegaţie albaiuliană va vedea Parisul
     Chiar dacă bani nu prea are pentru a contribui la restaurarea monumentelor istorice, administraţia publică locală albaiuliană se documentează despre cum fac alţii. Dar să nu fim răutăcioşi şi să spunem că deplasarea care va avea loc în perioada 30 septembrie - 8 octombrie în Franţa ne va aduce şi ceva sprijin financiar. Cel puţin aşa susţin cei bine informaţi. În perioada amintită, la invitaţia Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, în cadrul unei colaborări existente cu MLPTL, o delegaţie română se va deplasa la Paris într-o vizită de studiu pentru reabilitarea şi conservarea monumentelor istorice şi a patrimoniului urban. Cu acest prilej, secretarul de stat în MLPTL, doamna Ileana Turean şi ministrul francez al culturii vor semna un protocol de colaborare pe temă. Cum relaţiile dintre Primăria municipiului Alba Iulia şi Consiliul judeţean Alba pe de o parte şi MLPTL pe de altă parte sunt foarte bune, şi nu în ultimul rând pentru că proiectele de revitalizare a Cetăţii Vauban de la Alba Iulia au fost apreciate de MLPTL şi MCC francez, din delegaţia română patru membri vor reprezenta judeţul Alba. Este vorba de primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava, viceprimarul Călin Potor, consilierul local - Doina Harda şi de arhitectul şef al judeţului Alba - Eugenia Mărginean.
Anca DINICĂ

Consilierii locali vor în Spania
     Ultima şedinţă a consiliului local Alba Iulia ar fi fost una de-a dreptul plicticoasă dacă pe ordinea de zi n-ar fi fost şi aprobarea deplasării unei delegaţii în Spania - la Alcala de Henares, oraş cu care municipiul Alba Iulia este înfrăţit din luna aprilie a anului în curs. Scopul vizitei este de a perfecta şi în Spania înţelegerile de colaborare semnate la Alba Iulia. Invitaţia a fost lansată de Luis Suarez Machota - prim delegat al primarului şi de către domnul Gheorghe Găinar - preşedintele asociaţiei românilor din Alcala de Henares. Pentru că în luna aprilie delegaţia spaniolă a numărat 10 persoane, tot zece va avea şi cea care va face deplasarea în Spania. Dintre acestea, o persoană va reprezenta Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, una va reprezenta Camera de Comerţ şi Industrie Alba, firesc din delegaţie mai face parte primarul municipiului Alba Iulia şi unul dintre viceprimari. Mai rămân deci şase locuri pentru consilieri locali. Pentru a simplifica alegerea celor care vor merge, consilierul Rusu Stoian a propus ca delegaţia pentru Spania să fie formată din consilieri locali care nu au avut parte de nici o ieşire în afara ţării în această calitate. Zis şi făcut, numai că lucrurile s-au încurcat puţin, pe listă apărând 8 consilieri în loc de şase. Cum domnul Florea Teofil a înţeles situaţia şi s-a retras, au mai rămas în competiţie 7. Dintre ei au fost aleşi prin vot secret cei şase învingători: Rusu Stoian, Paul Voicu, Ştefan Bardan, Marcel Marchiş, Simion Creţu şi Ilarie Oargă. A picat domnul Gheorghe Harfaş, probabil pentru că domnia sa nu are atâta vechime în consiliu ca ceilalţi. Vizita în Spania va avea loc în perioada 22-28 octombrie. Drum bun!
Anca DINICĂ

Depăşind pronosticurile sumbre şi grijile cotidiene
Festivalul "Toamna cugireană" ne dovedeşte că viaţa poate fi şi frumoasă
     Cea de-a VI-a ediţie a festivalului "Toamna cugireană" se anunţă anul acesta bogat în surprize şi manifestări cultural-sportive. În decorul unei atmosfere sumbre şi al unei existenţe hăituite de lipsuri de tot felul, tradiţionalul festival izbucneşte în rutina cotidiană a cugirenilor ca o biruinţă a binelui asupra răului, ca un semn că lupta pentru supravieţuire pe aceste meleaguri încă nu a fost pierdută.
     Organizatorii au pregătit participanţilor programe pentru toate gusturile, vârstele sau aptitudinile. Cugirenii vor avea întreceri sportive de tot felul: automobilistice, fotbalistice, de tenis de câmp, karting, tir, dans sportiv etc. Măiestria artistică a localnicilor va putea fi admirată în expoziţiile tematice găzduite de Clubul Sindicatului Liber Cugir.
     În memoria uneia dintre cele mai cunoscute luptătoare pentru emanciparea Cugirului prin artă - prof. Maria Petrea - va debuta în acest an, cu ocazia "Toamnei cugirene", concursul interjudeţean de dans sportiv dotat cu trofeul "Prof. Maria Petrea". Bineînţeles, nu va lipsi nici în acest an "Stâna mărginenilor" organizată de Societatea Grănicerul, care îi va aduce în acest an la Cugir şi pe meşterii olari din Obârşia Tomeşti - Hunedoara. Parada portului popular organizată duminică, 29 septembrie, va atrage cu siguranţă admiraţia şi aplauzele participanţilor la festival. Nu vor lipsi concertele de muzică uşoară sau populară, discotecile în aer liber. Pentru a vă simţi bine la festivalul "Toamna cugireană" nu există decât o singură condiţie: să participaţi, cu mic, cu mare, şi să descoperiţi că şi la Cugir se mai găsesc încă motive de bucurie!
Nicoleta TOMUŢA

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.