Ultima oră
Știri
Cu sprijinul Primăriei Alba Iulia
150 de şomeri îşi vor găsi slujbe temporare
     Consiliul local Alba Iulia a aprobat ieri Programul de ocupare temporară a forţei de muncă din rândul şomerilor, program elaborat de Agenţia judeţeană de ocupare a forţei de muncă Alba în conformitate cu prevederile Legii nr. 76/2002 şi HGR 174/2002. Concret, vor fi subvenţionate minim 100 de locuri de muncă temporare pentru servicii publice şi minim 50 locuri de muncă pentru servicii sociale. Serviciile publice constau în refacere şi întreţinere infrastructură, ecologizare, realizarea unor lucrări edilitare organizate de administraţia locală, firme private sau organizaţii neguvernamentale cu avizul administraţiei publice locale, iar servicii sociale se traduc prin: activităţi de îngrijire la domiciliu a copiilor, bolnavilor, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap cu avizul şi la solicitarea autorităţilor publice locale, ONG şi altor organisme, în condiţiile legii. Angajatorii vor primi o subvenţie de 70% din salariul minim brut pe ţară pentru fiecare persoană încadrată conform prevederilor programului. Durata maximă a angajării este de 12 luni, iar repartizarea angajaţilor cade în sarcina primarului. (A.D.)
Un octogenar din Horea şi-a găsit sfârşitul în Valea Arăzii
     Postul de Poliţie Horea a fost sesizat în dimineaţa zilei de luni, 23 septembrie, de un cetăţean din Albac despre faptul că, în dreptul casei sale, în Valea Arăzii, se află cadavrul unui bărbat. Poliţiştii din Horea şi Albac s-au deplasat la faţa locului, constatând că în albia apei, după o movilă de pietriş, se afla cadavrul lui Nicolae Oneţiu (de 82 de ani, din satul Giurgiuţ, comuna Horea). Medicul din Albac a constatat că bătrânul avea capul spart, probabil în urma căderii în albia râului, iar decesul a survenit în urma asfixiei mecanice prin înec. În cauză se efectuează cercetări pentru a se stabili dacă moartea octogenarului a fost doar un accident. (N.T.)
Audienţe parlamentare la Sebeş
     Vineri, 27 septembrie 2002, începând cu ora 11.30, deputatul PSD Ioan Andrei va acorda audienţe la Sebeş, la sediul primăriei. Programările se vor putea face la telefon 731004. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În judeţul Alba
Medicii americani de la "Feed the children" au consultat gratuit 3000 de cetăţeni
În cinci ani de zile, "Medical Team - Feed the children" a investit în România un uriaş efort uman şi peste 3.000.000 USD!
     Este de-a dreptul hilară ideea năstruşnică a dr. Liviu Stoica de a-i "controla" pe medicii americani de la "Feed the children", care efectuează zilele acestea consultaţii gratuite în judeţul Alba. Pe cât de revoltătoare, pe atât de incorectă poziţia d-lui Stoica, deoarece ar trebui să-i reamintească cineva că în urmă cu cinci ani s-a străduit din răsputeri să-i aducă pe americani în judeţul nostru. Dar, mă rog, ceea ce dânsul aprecia atunci drept o acţiune de succes (când era la putere, cu PNŢCD) devine azi "dubios", când e în opoziţie.
     Dar să lăsăm deoparte măruntele mizerii politice (care ajung să se răsfrângă şi asupra celor total apolitici, cum e dr. Dan Sicoe, directorul DGPDC Alba, care, deşi a avut o poziţie constantă în favoarea medicilor americani, este bănuit de... rele intenţii), şi să vedem ce au făcut americanii de la "FTC" pentru judeţul nostru. Doar în timpul acestei ultime "misiuni", ei au consultat gratuit (stomatologic, oftalmologic şi general) peste 3.000 de pacienţi români. Medicii americani au venit pe cheltuiala lor (plătind fiecare cca. 250 USD pentru transport), au adus conjudeţenilor noştri 2.000 de perechi de ochelari (în valoare de 200.000 USD) ce au fost distribuite gratuit, 30 de aparate auditive (cu câte 50 de baterii fiecare, cât să ajungă pentru un an de zile, valorând peste 600 USD), plus medicamente de vreo 60.000 USD. Şi numai bătrânii sau nevoiaşii ce trăiesc de pe-o zi pe alta ştiu cât de bine le-au prins consultaţiile (medicamentele, ochelarii etc.) gratuite.
     Iar dacă ar fi să "contabilizăm" întregul ajutor din partea "Medical Team - FTC" acordat judeţului nostru în cinci ani, am aflat că au fost consultaţi peste 15.000 de pacienţi şi s-a făcut un efort financiar de peste 3 milioane USD, constând în medicamente, ochelari, aparate auditive ş.a.m.d. Asta fără să mai punem la socoteală numeroasele donaţii făcute de "Feed the children" în favoarea copiilor aflaţi în dificultate din judeţul Alba.
     Conducătorii celor trei echipe medicale americane (pe specialităţi) au fost dr. Larry Biehler (preşedintele "FTC") dr. Arleene Biehler şi dr. R.C. Wilson. De asemenea, ca în fiecare an, echipa medicală a fost însoţită de doi pastori ai Bisericii Evanghelice. Unul dintre aceştia (Tom Park, om mult umblat prin lume) ne-a mărturisit că starea sănătăţii populaţiei româneşti şi condiţiile de trai (salarizare, acces la actul medical, dietă etc.) sunt similare cu cele din... Thailanda. Intervievat de reporterul nostru, dr. Biehler a declarat că cele mai mari probleme cu care se confruntă sistemul medical românesc se "datorează" lipsei banilor, fără îndoială. Şi (jenant pentru noi), nerespectării elementarelor măsuri de igienă. (Dânsul era consternat de aspectul WC-urilor din şcolile româneşti!)
     Printre cei consultaţi de americani s-a aflat şi "copilul minune" Alexandru Pârgaru (cel care a suferit, dacă vă mai amintiţi, o operaţie pe creier pentru extirparea unei tumori), căruia americanii i-au recomandat un tratament cu hormoni de creştere. L-am întrebat ce părere i-au făcut medicii şi pastorii americani, iar Alexandru mi-a răspuns: "Când i-am întâlnit am simţit o mare fericire, am fost foarte bucuros şi m-am... luminat". Iar dacă Alexandru zice aşa, eu îl cred, căci e vocea nevinovăţiei îngereşti, ce se aude, adesea, din partea copiilor şi a altor... "săraci cu duhul".
Ioan HĂNŢULESCU

Țiganii aciuaţi la Pianu de Sus - vedete la Hollywood
     De ceva vreme o şatră de ţigani veniţi de prin zona Galaţiului s-a aciuat în zona localităţii Pianu de Sus. După ce i-au cerut primarului Marin Petruse permisiunea de a staţiona pe un teren lăturalnic circa 2 săptămâni, au trecut mai bine de 2 luni şi ţiganii tot acolo au rămas.
     Prezenţa ţiganilor la Pianu a atras atenţia unei echipe americane de televiziune, care a decis să folosească "subiectul" pentru un documentar care să cuprindă informaţii referitoare la obiceiurile, limba, neamul şi tradiţia ţiganilor. Potrivit primarului Petruse, echipa americană de televiziune realizează filmările pentru un documentar ce va fi realizat la... Hollywood.
     Tânăra reporteră venită din SUA a mai precizat că a studiat obiceiurile ţiganilor şi din alte ţări precum India şi Bosnia. (F.R.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.