Curier județean
Rugăciunea de azi
     Rogu-te, Mărite Prorocule, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu care stai în cer înaintea Judecătorului veşnic şi fă să se îndure de mine, căci ai multă îndrăzneală la iubirea Lui. Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat, şi strică cugetele mele cele rele şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Prorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc, până la capătul vieţii mele, să mă duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă şi pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii, şi celor răposaţi, să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Apostol şi Ev. Ioan Cuvântătorul de Dumnezeu; Cuv. şi Dreptul Ghedeon
Catolic: Ss. Cosma şi Damian
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Drumuri comunale pietruite cu bani de la guvern
     Preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, ne-a declarat că în acest an, prin hotărârea Guvernului României nr. 577, pentru programul de pietruire a drumurilor comunale din judeţ s-a alocat suma de 2 miliarde de lei. Aceşti bani sunt utilizaţi pentru pietruirea următoarelor drumuri: DC 115: DN 74 - Buninginea - Gheduleşti - 540 milioane de lei , DC 205: Berghin - Ohaba - Magherat - 630 milioane de lei şi DC1A: Muncel - Mănăstirea - Valea Şesii - 830 milioane de lei. (F.R.)
La Bursa locurilor de muncă
Doar 242 de locuri oferite absolvenţilor din judeţ
     Pentru Bursa locurilor de muncă a absolvenţilor, eveniment ce va avea loc vineri, 27 septembrie, de la orele 9,00, la Casa de cultură a sindicatelor, şi-au anunţat participarea 45 de firme din judeţ, din cele 187 contactate de reprezentanţii AJOFM Alba. Numărul total de locuri oferite de angajatori este de 242. În ceea ce priveşte principalele meserii destinate absolvenţilor cu studii medii, până la data de 25 septembrie a.c. acestea sunt: ceramişti - 50 de locuri, confecţioneri îmbrăcăminte - 30, tâmplari - 30, agenţi de asigurare - 20, inspectori de asigurare - 20 de locuri.
     Potrivit informaţiilor primite din partea purtătorului de cuvânt al AJOFM Alba, Emilia Suciu, cele mai importante meserii oferite absolvenţilor cu studii superioare, la nivelul judeţului, sunt: economişti - 4 posturi, ingineri - 3, informaticieni - 5 şi programatori două locuri. Rămâne de văzut câţi dintre absolvenţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă vor reuşi să se angajeze pe posturile, destul de puţine, oferite de agenţii economici din judeţ. (A.D.T.)
Expoziţie personală Traian Mârza
     Un eveniment artistic ce răspunde dorinţei de frumos a publicului albaiulian va avea loc astăzi, 26 septembrie, la ora 19.00 la Galeriile de artă ale municipiului Alba Iulia. Pictorul Traian Mârza vă invită să fiţi alături de el la vernisajul expoziţiei personale ce va reuni câteva dintre cele mai noi şi mai reprezentative creaţii ale sale. Născut la Galtiu, Traian Mârza este absolvent al Academiei de Artă Bucureşti, la clasa de pictură condusă de Horea Paştina. Lucrările sale au fost prezentate atât publicului din ţară, dar şi celui din străinătate, la Graz (Austria), Agard (Ungaria), Choisy Le Roi (Franţa), Thiais (Franţa), Veneţia (Italia). Prezenţa sa peste hotare a obţinut şi un pemiu special la Thiais şi medalia de argint la Choiy Le Roi. În prezent Traian Mârza este profesor la Liceul de muzică şi arte plastice din Alba Iulia, este membru al Uniunii Artiştilor Plastici România şi preşedinte al UAP Alba. Despre pictura sa, unul dintre cei mai reputaţi critici de artă - Alexandru Lungu - spunea: "Traian Mârza se plimbă netulburat, cu reveniri aparent fastidioase, în hotarele unui acelaşi motiv pentru a scoate de sub cenzura cronofagă fie nobleţea epidermei unui nud ori a unei flori într-o glastră, fie alteori, rugozitatea masculină a unui alt înveliş nobil precum cel al scoarţei copacilor fără vârstă."
Anca DINICĂ

Deoarece prejudecăţile rămân mai presus de lege
Violenţa în familie este prea puţin pedepsită
     *Tribunalul Alba a condamnat-o pe Eugenia Sârb (din Blaj) la 3 ani de închisoare pe baza art. 306 Cod Penal (modificat prin Legea 197/2000), pentru rele tratamente aplicate minorului. Organele de cercetare penală au descoperit că femeia, în perioada decembrie 2000-decembrie 2001, îşi bătea în mod sistematic copilul în vârstă de 7 ani, Claudiu Sârb. În faţa anchetatorilor, femeia - mamă a încă 5 copii - a recunoscut că-şi maltrata băiatul deoarece o scotea din sărite faptul că acesta se scăpa în pantaloni chiar şi la această vârstă, murdărindu-şi în mod repetat hainele. La data respectivă copilul a fost dat spre ocrotire Centrului de Plasament Blaj. Femeia a fost judecată şi condamnată de instanţa din Blaj la 2 ani de închisoare cu suspendare. Deoarece în pronunţarea sentinţei, instanţa nu a ţinut cont de majorările de pedeapsă prevăzute prin Legea 197/2000, procurorii din Blaj au făcut recurs la Tribunalul judeţean Alba. Prin sentinţa pronunţată marţi, 24 septembrie, pedeapsa pentru inculpată a fost majorată la 3 ani cu suspendare. În pronunţarea sentinţei cu suspendare s-a ţinut cont de faptul că femeia mai are minori în întreţinere.
     *Marţi, 24 septembrie, la Spitalul Judeţean Alba a fost internată în stare gravă o femeie care a fost bătută de soţul său. Femeia, în vârstă de 48 de ani, din Ţelna-Ighiu, a fost spitalizată cu capul spart, piciorul drept fracturat, multiple traumatisme corporale provenite în urma bătăii groaznice încasate. Poliţiştii din Ighiu au aflat că motivul bătăii a fost gelozia, altercaţia desfăşurându-se pe fondul consumului de alcool. Oamenii legii n-au putut obţine însă o reclamaţie scrisă nici din partea soţiei maltratate şi nici din partea fiului acesteia, care şi-a descoperit mama zăcând în şură. Conform noilor prevederi legale (Legea 197/2000) poliţiştii pot începe urmărirea penală din oficiu, în acest caz victima necesitând un număr foarte mare de îngrijiri medicale.
     *Un alt soţ turbulent din Cricău a fost condamnat la 2 luni închisoare contravenţională (pe baza Legii 61/1991) pentru că a provocat scandal în familie şi şi-a bătut soţia. De această dată, soţia a fost cea care s-a săturat de "atmosfera familială" reclamându-şi soţul la poliţie.
     În România a fost adoptată o lege de modificare a Codului penal (Legea nr. 197/2000) care pedepseşte actele de violenţă în familie şi care permite autorităţilor să intervină împotriva agresorilor, chiar şi în lipsa unei plângeri prealabile din partea victimelor. Lovirea sau orice act de violenţă, cauzatoare de suferinţe fizice, săvârşite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă. De asmenea, dacă loviturile au pricinuit o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile, pedeapsa îşi dublează limitele. Atunci când victima trebuie să suporte îngrijiri medicale de cel mult două luni de zile, pedeapsa aplicată agresorului este de închisoare de la 1 la 5 ani. Deşi statisticile oficiale din România apreciază că peste 30% din femeile între 15 şi 44 de ani sunt victime ale violenţelor de tot felul - petrecute majoritatea chiar la ele acasă - este greu de presupus că acestea, chiar dacă au cadrul legal asigurat, îşi vor exercita drepturile, atât datorită mentalităţilor, cât mai ales situaţiei economice în care trăiesc.
     Noile reglementări penale stipulează clar că soţul agresiv va trebui să părăsească locuinţa conjugală şi în nici un caz nu se va mai permite ca victima să plece de acasă. Această măsură poate fi luată pe o durată de până la 2 ani, (potrivit art 118 - 1 din Codul penal). O asemenea schimbare de mentalitate va influenţa şi comportamentul autorităţilor administrative şi poliţieneşti. În consecinţă, se va schimba probabil şi mentalitatea celor predispuşi la încălcarea legii, fiindu-le limpede acum că autoritatea părintească sau maritală nu le conferă prerogative gentilico-tribale, primitive, asupra celor cu care convieţuiesc.
Nicoleta TOMUŢA

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.