Ultima oră
Știri
În dosarul Blasius
Mihai Zgâia a fost achitat
     Fostul director al Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare din cadrul Ministerului Agriculturii pe timpul guvernării ţărăniste, Mihai Zgâia, a fost achitat de judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia într-un proces penal în cadrul căruia a fost judecat pentru abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Alături de Zgâia, a fost achitat şi fostul director al SC "Blasius" SA Blaj, Dorel Popa, trimis în judecată pentru aceleaşi fapte. Acuzaţiile formulate de procurori la adresa celor doi s-au legat de retrocedarea unor imobile din patrimoniul SC "Blasius" SA către Mitropolia Română Unită cu Roma.
Audienţe senatoriale la Alba Iulia
     Sâmbătă, 28 septembrie a.c. de la ora 11.00, senatorul PSD de Alba, Cornel Filipescu, va acorda audienţe la Alba Iulia. Acestea se vor ţine la sediul partidului de guvernământ din municipiu, situat în Piaţa Iuliu Maniu nr. 20-22.(R.J.)
Mai puţini bani pentru lucrările de apă de la Ciugud
     Prin hotărâre a CJ Alba s-a aprobat repartizarea pe comune a sumei de 5,5 miliarde de lei, reprezentând lucrări de alimentare cu apă a satelor (3,5 miliarde de lei) şi lucrări de pietruire a drumurilor comunale de pământ (2 miliarde de lei). 3 miliarde de lei au fost alocate la începutul anului de MLPAT pentru continuarea lucrărilor la investiţia "alimentare cu apă la Ciugud" iar 500 milioane, pentru investiţia de la Săliştea. Ca urmare a unei adrese venită de la MLPAT, s-a dispus însă, reducerea sumei alocată pentru alimentările cu apă din judeţul nostru cu 150 milioane de lei. Aceşti bani au fost luaţi de la Ciugud, unde, pentru alimentarea cu apă mai sunt puse la dispoziţie 2,85 miliarde de lei. (F.R.)
"Război" la Poligonul din Alba Iulia
     Astăzi, în poligonul de pe Dealul Mamut din Alba Iulia se va distruge muniţia rămasă neexplodată, găsită în ultima perioadă, pe teritoriul judeţului Alba. Vor fi distruse 3 proiectile explozive - calibru 75mm; 3 grenade de mână defensive; o grenadă de mână defensivă; 2 bombe explozive aruncător calibru 82 mm; un proiectil perforant - trasor calibru 85 mm; o lovitură 57 mm cu proiectil perforant - trasor. Lucrările de distrugere vor fi executate de către cpt. Szokacs Andrei - IPCJ Alba şi de specialiştii pirotehnici din IPCJ Mureş, conduşi de m.m. Ioan Vrabie. "Pentru buna desfăşurare a acestei misiuni s-au luat toate măsurile de siguranţă ce se impun în astfel de situaţii. Paza poligonului va fi asigurată de către Comandamentul Judeţean de Jandarmi Alba iar asistenţa sanitară de către Centrul Medical Judeţean al Ministerului de Interne", ne-a informat şeful IPC Alba, col. Dumitru Gheţe.
     Inspectoratul de Protecţie Civilă Judeţean Alba reaminteşte principalele măsuri de prevenire a accidentelor în cazul descoperirii de muniţii rămase neexplodate: dacă găsiţi pe teritoriul localităţii muniţii rămase neexplodate sunt interzise: * atingerea, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţa terenului; * introducerea muniţiilor în foc; * demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; * joaca copiilor cu diferite muniţii (grenade, proiectile, focoase, sau alte elemente de munţii); * ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe.
Florin ROMAN

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Şedinţa extraordinară a CDR Centru
Fondurile comunitare tot mai aproape de întreprinzători
     Recent a avut loc, la sediul Consiliului Judeţean Braşov, şedinţa extraordinară a Consiliului de Dezvoltare Regională al regiunii "7 CENTRU". Pe ordinea de zi a şedinţei, punctul principal l-a constituit prezentarea proiectului de hotărâre privind aprobarea planului de lucru pentru elaborarea Planului Regional de Dezvoltare. Astfel în vederea reactualizării Planului Naţional de Dezvoltare şi a pregătirii României pentru accesarea fondurilor structurale, Agenţia pentru Dezvoltare Regională "CENTRU", în colaborare cu partenerii germani din cadrul proiectului de înfrăţire regională (regiunea CENTRU - Regiunea Berlin - Brandenburg) au realizat o propunere de plan de lucru care să ofere o transparenţă totală şi să determine o implicare cât mai mare a tuturor actorilor regionali în scopul eficientizării şi sustenabilităţii procesului de realizare a Planului de Dezvoltare Regională. Totodată a fost prezentat şi raportul trimestrial privind stadiul derulării acestui proiect de twinning.
     Un alt punct pe ordinea de zi a şedinţei l-a constituit aprobarea listei de proiecte propuse pentru finanţare în cadrul Programului Phare 2000, componenta "Dezvoltarea resurselor umane în contextul restructurării industriale" - licitaţia a II-a. Consiliul de Dezvoltare Regională a validat lista celor 29 de proiecte propuse de către Comitetul de Evaluare pentru a fi finanţate, listă care va fi înaintată spre aprobare, împreună cu raportul de evaluare, Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti. De asemenea, a fost prezentat un raport privind derularea proiectelor aprobate prin Licitaţia a I-a a programului Phare 2000 - Coeziune Economică şi Socială, Componenţa "Dezvoltarea resurselor umane în contextul restructurării industriale". "Tot în cadrul prezentei şedinţe au fost aprobate şi listele proiectelor propuse spre finanţare în cadrul Programelor: Phare 2000, "Schema de finanţare nerambursabilă pentru întreprinderi nou înfiinţate, microîntreprinderi şi întreprinderi mici şi mijlocii" şi Phare 2001, componenţa "Învăţământ Profesional şi Tehnic", ne-a informat directorul ADR Centru, Simion Creţu.
Florin ROMAN

Pentru un spaţiu verde... ţărănist
Un nou meci juridic Prefectura Alba - Consiliul local Alba Iulia
     Ultima şedinţă a Consiliului local Alba Iulia a adus în atenţie o nouă dispută juridică cu Prefectura judeţului Alba. După ce în primăvară Consiliul local Alba Iulia şi Primăria Alba Iulia au câştigat o primă confruntare ce avea ca subiect contractul de concesionare a serviciului de salubritate, acum lupta se duce în jurul unui plan urbanistic de detaliu (PUD). În şedinţa CL Alba Iulia din luna august, consilierii au aprobat PUD-ul solicitat de dr. Mircea Ludoşan pentru construirea unui laborator de analize medicale şi a unei farmacii în zona Policlinicii Alba Iulia. La şedinţa de acum, secretarul Primăriei municipiului Alba Iulia - Marcel Jeler - i-a informat pe consilieri că printr-o scrisoare, juriştii Prefecturii judeţului Alba solicită consilierilor locali modificarea hotărârii cu numărul 198/2002 şi retragerea aprobării dată pentru PUD-ul amintit. Motivul invocat este grija faţă de zona verde a cărei existenţă contribuie la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor. În plus, juriştii prefecturii au fost deranjaţi şi de faptul că în actele de solicitare şi aprobare a PUD-ului apare numele solicitantului, dr. Mircea Ludoşan, ceea ce ar însemna în opinia lor că terenul pe care s-a cerut PUD-ul a fost deja atribuit solicitantului. Grija faţă de spaţiul verde este salutară, momentul în care ea intervine, PUD-ul incriminat (dr. Mircea Ludoşan a fost directorul Direcţiei Sanitare Alba până în anul 2001 şi membru al PNŢCD Alba) fiind singurul verificat la legalitate de juriştii prefecturii care a primit asemenea observaţii, este de natură să incite la comentarii. Mai ales că există multe clădiri care au apărut în ultimii ani pe spaţiul verde şi nimeni n-a protestat. În plus aprobarea PUD aduce solicitantului şi obligaţia de a amenaja un spaţiu verde de cel puţin aceeaşi suprafaţă cu cel distrus. E adevărat că unii constructori de până acum nu au respectat această obligaţie, dar asta nu este vina dr. Ludoşan! Şi în plus, au protestat consilierii locali, cum să aprobi un PUD care nu are nici un solicitant? Asta apropo de înscrierea numelui dr. Ludoşan pe documente. E adevărat că terenul pe care s-a aprobat PUD-ul este în proprietatea Primăriei Alba Iulia, dar aprobarea PUD-ului nu este acelaşi lucru cu concesionarea terenului (care se va face prin licitaţie publică şi urmând toate etapele legale). În plus, conform Planului Urbanistic Zonal terenul pe care s-a cerut PUD-ul are ca destinaţie oferirea de servicii publice de sănătate, deci solicitarea dr. Ludoşan corespunde. Faţă de toate cele de mai sus consilierii locali au decis să nu dea curs solicitării Prefecturii judeţului Alba, care are posibilitatea de a ataca actul în contencios administrativ.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.