Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ministru pentru o zi
     Câţi dintre dumneavoastră nu v-aţi zis uneori: "Dacă aş fi eu sau m-ar pune pe mine ministru numai o zi, să vezi ce ordine şi disciplină aş face!" Ei bine, iată că... se poate.
     Adică se poate ca cineva să fie ministru pentru o zi, cu (aproape) toate prerogativele pe care le impune această funcţie sau demnitate în stat. Astăzi, 27 septembrie 2002, d-na ministru Ecaterina Andronescu va pleca puţin... în concediu. Sau mai bine zis, fotoliul ministrului Educaţiei şi Cercetării va fi ocupat pentru 24 de ore de către un... student!
     La iniţiativa Uniunii Studenţilor din România şi cu sprijinul direct al MEC, în cadrul unui program-experiment gândit în comun, intitulat "Ministru pentru o zi", un student va fi astăzi ministrul Învăţământului. Desigur, odată ce s-a aflat de o asemenea posibilitate, în scurt timp şi-au anunţat intenţia şi s-au înscris drept "candidaţi" peste 100 de studenţi din întreaga ţară. Doar unul va fi însă desemnat câştigător, întrucât... doar un singur fotoliu de ministru al învăţământului există.
     Dar ca să vă convingeţi şi mai mult că nu este deloc vorba de o glumă proastă, iată, vă destăinuim câteva repere din programul de o zi al "ministrului-student". El va începe ziua de muncă la 8.30, prin a face cunoştinţă cu fotoliul şi cabinetul d-nei ministru Andronescu, având câteva minute program de voie pentru a se "lăfăi" în acestea. Nu putem şti şi nu putem nici să vă spunem dacă acesta va comanda, tolănit cu picioarele pe biroul ministerial, secretarei o cafea, dacă va da ceva telefoane la d-l prim-ministru Năstase sau la d-l preşedinte Iliescu. Oricum, timp pentru asemenea mici mofturi sau distracţii ale dimineţii ministeriale este destul de puţin, întrucât după câteva minute, ministrul-student va susţine o conferinţă de presă.
     După conferinţă, "noul ministru" îşi va lua rolul şi mai mult în serios. Pe parcursul zilei, acesta va avea întâlniri şi discuţii de lucru tet-a-tet cu secretarii de stat din cadrul Ministerului pe cele mai stringente probleme ale învăţământului din România, precum şi cu privire la îmbunătăţirea activităţii acestuia. Se aşteaptă propuneri concrete din partea lor, întrucât " ministrul de o zi" s-ar putea supăra şi totodată lua hotărârea de a-i... destitui!
     "Ministrul" va servi masa de prânz la o cantină studenţească, după care, secondat de d-na Andronescu va participa la o întâlnire politică. Apoi, la ora 21.00, ministrul-student va participa la o emisiune TV (probabil la TVR 1), după care se va deplasa din nou la minister, unde timp de câteva ore va acorda audienţe. În cele din urmă, în jurul orei 24.00, "ministrul-student" îşi va încheia ziua de lucru şi îşi va preda mandatul d-nei ministru Andronescu.
     Trebuie să vă mai spunem că pentru această zi ministerială plină, celui ce va ocupa fotoliul de ministru i s-au făcut de către elevi şi studenţi numeroase sugestii. Iată câteva dintre acestea: * Primul lucru la intrarea în minister - confiscarea pachetelor de masă la toţi salariaţii şi servirea acestora, cu o întârziere de vreo două ore faţă de pauza de masă, cu cornuri "beton" şi lapte stătut * Examinarea tuturor autorilor de manuale alternative printr-un test grilă cu 100 de întrebări, pentru fiecare din manualele celorlalţi * Întrucât în aceste zile se dau repartiţii şi se fac cazările în căminele studenţeşti, să se deghizeze în "Cuza-Vodă" şi să treacă prin toate căminele pentru a-i descoperi pe administratorii care pretind şpagă între 100 şi 300 de dolari.
     Acum, după toate cele scrise, stând puţin... strâmb şi judecând drept, am zis că tot e bine că nu s-a făcut experimentul la ministerul Apărării. Dacă ministrul-student de o zi era puţin mai zelos decât ministrul Paşcu şi... chiar ataca Irakul?
Tinu MATEŞ