Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ministerul Finanţelor... pierdute
     Statul român îşi bate pur şi simplu joc de contribuabilul român - aceasta este concluzia sintetică a unui raport de-a dreptul stupefiant prezentat recent de Curtea de Conturi a României după un amplu control efectuat la Ministerul Finanţelor. În principala instituţie naţională care se ocupă cu strânsul birurilor domneşte un haos de nedescris. Cum am putea interpreta altfel datele şocante oferite de preşedintele Curţii de Conturi - Dan Şaguna - prin care se arată negru pe alb cum sunt jefuite fondurile bugetare chiar de cei puşi să le strângă şi să le drămuiască eficient! Am aflat cu surprindere că în Ministerul Finanţelor şi în unităţile subordonate nu a fost organizată şi condusă evidenţa contabilă a veniturilor cuvenite bugetului; sau că la nivelul aceleiaşi instituţii nu se cunoaşte situaţia certă şi la zi a datoriilor către bugetul de stat a contribuabililor persoane fizice şi persoane juridice, atât pe fiecare plătitor de impozite şi taxe, cât şi pe termene scadente; nu se cunoaşte valoarea certă a înlesnirilor (eşalonări şi reeşalonări) şi a facilităţilor acordate la plata impozitelor, taxelor şi altor venituri bugetare administrate de Ministerul Finanţelor Publice. Şi neregulile descoperite nu se opresc aici, din păcate...
     Toate acestea se întâmplă într-o ţară în care instituţiile publice se plâng de lipsa banilor, domeniile subvenţionate din învăţământ şi sănătate se târăsc şi fac "sluj" în genunchi pentru o fărâmitură bugetară, infrastructura subordonată instituţiilor administraţiei judeţene, cum sunt drumurile şi alimentările cu apă, este lăsată de izbelişte... tocmai din cauza lipsurilor bugetare! De cealaltă parte, contribuabilul român este sufocat de birurile pe care le plăteşte onor statului, ştiindu-se faptul că plătim cele mai mari taxe pe salarii din Europa. Iar agenţii economici, pentru a-şi conduce eficient afacerile, trebuie să cunoască nu mai puţin de 1540 de acte normative, multe dintre ele fiind elaborate chiar în laboratoarele Ministerului Finanţelor.
     Nepăsarea angajaţilor Ministerului de Finanţe a influenţat negativ, bineînţeles, şi recuperarea datoriilor pe care diverse firme şi instituţii din străinătate le au către statul român. O primă evaluare a acestor sume se ridică la aproximativ 2 miliarde de dolari şi 1 miliard de ruble. O "mică" avere, nu?
     "Modelul" evazionist al Ministerului Finanţelor a fost adoptat şi de alte instituţii ale statului care nu se sfiesc să încalce în picioare legile, cum ar fi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ori chiar Banca Naţională a României. Toate controalele Curţii de Conturi au demonstrat că cei care îşi bat joc de veniturile bugetare sunt tocmai cei plătiţi să le gestioneze. Toate "ţepele" ultimului deceniu, fie din domeniul bancar ori al fondurilor mutuale, au apărut pe fondul slăbiciunii instituţiilor statului.
     Cui îi vor folosi noile dezvăluiri făcute de Curtea de Conturi a României şi mai ales care vor fi măsurile ce vor fi luate? O parte din răspunsul la aceste întrebări a venit chiar din gura preşedintelui Curţii de Conturi: "dosarele cu sesizări ale Curţii zac cu anii la Parchet, până în momentul în care intervine prescripţia faptei (circa 154 de dosare "uitate" de vreo 7 ani prin sertare), sau se dau celebrele soluţii de neînceperea urmăririi penale - NUP. Dar banii, vă întrebaţi probabil? Ei bine, banii, mii de miliarde, rămân pierduţi! Iar de plătit, aproape sigur că nu va plăti nimeni. Vor exista probabil reacţii verbale, luări de poziţii şi cârcoteli, iar Curţii de Conturi i se vor mai băga nişte contre... politice, că prea îşi bagă nasul în... banii contribuabililor!
Dana MOTREANU