Curier județean
Rugăciunea de azi
      O, Prorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc, până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să mă duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă şi pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii, şi celor răposaţi, să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Hariton Mărturisitorul; Sf. Pr. Varuh; Sf. Mc. Pimen
Catolic: Sf. Venceslau; Sf. Lorenzo Ruiz
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
În premieră absolută, pe scena festivalului "Toamna Cugireană"
     Primarul Aurel Voicu va căsători "live" o pereche de tineri însurăţei tÎn mod simbolic, cei doi tineri vor ilustra înfrăţirea între judeţele Alba şi Hunedoara
     În cadrul spectacolului folcloric ce se va desfăşura duminică, 29 septembrie, cu prilejul festivalului "Toamna Cugireană", primarul Aurel Voicu va oficia o nuntă "în direct" pe scena amenajată în faţa Clubului Sindicatului Liber Cugir. De fapt, căsătoria tinerilor Dumitru Cărpinişan (de 21 de ani, din Faţa Fântânii - Bucuru - Alba) şi Lenuţa Celea (de 26 de ani, din Ciungu Mare - Romoşel - Hunedoara) se va încadra într-un program artistic ilustrând datini şi tradiţii de nuntă din zonă. Demn de remarcat faptul că mirii vor fi îmbrăcaţi în portul popular specific zonei Cugirului, ţesut în casă, de femei, acum mai bine de 80 de ani.(N.T.)
Ziua Mondială a Inimii
     Boala de inimă, ca şi tuberculoza, este tot atât de înşelătoare. Uneori omul o poartă ani de zile fără să-şi dea seama cum, încetul cu încetul, sănătatea lui este afectată. În acest an, în data de 29 septembrie, toţi oamenii de pe glob sărbătoresc Ziua Mondială a Inimii. Acest motiv este un argument în plus pentru Serviciul de Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate să vă indice câţiva mici paşi pe care îi puteţi întreprinde pentru a preveni o boală de inimă. Pot trece luni, uneori ani, din momentul în care inima s-a îmbolnăvit şi până când bolnavul îşi dă seama de acest lucru. "Deşi se crede că duce repede la un deznodământ fatal, dacă se ştie de la bun început şi se tratează la timp, bolnavul de inimă poate fi salvat şi redat familiei şi societăţii, ca om normal, timp îndelungat. Pentru a păstra sănătatea inimii pe o perioadă cât mai lungă de timp trebuie să ne ferim de: hipertensiune arterială, diabet zaharat, dislipidemie, fumat, alcool, stres, obezitate şi sedentarism. Peste vârsta de 40 de ani, toată lumea are datoria de a trece cel puţin o dată pe an pe la medic, pentru un control al inimii, chiar dacă vă simţiţi perfect sănătoşi", ne-a informat purtătorul de cuvânt al DSP Alba, dr. Cristina Galoş. (F.R.)
     tipePrima promoţie de absolvenţi a şcolii de modeling Costin Mărculescu a susţinut de curând, la Alba Iulia, examenul de absolvire. Examenul a fost conceput sub forma unui spectacol susţinut în Casa de cultură a studenţilor. Publicul, format mai ales din părinţi şi prieteni ai concurenţilor, s-a manifestat efervescent pe toată durata spectacolului. Concurenţii au fost grupaţi în trei categorii: mică, mijlocie şi mare, în funcţie de vârstele cuprinse între 5 şi 15 ani. Pentru că aceasta a fost prima promoţie din Alba, juriul a decis să acorde locul întâi tuturor participanţilor, împreună cu diploma de absolvire. (N.T.)

În atenţia veteranilor de război
     1. Veteranii de război care n-au avut brevete pentru medalia "Crucea Comemorativă" a celui de al doilea război mondial 1941-1945 şi au fost trecuţi pe tabele nominale pentru primirea lor de la Bucureşti, se vor prezenta la Filiala ANVR Alba Iulia în perioada 30 septembrie - 10 octombrie 2002, pentru întocmirea dosarelor cu următoarele documente: Buletin de identitate al veteranului, Legitimaţia de veteran, ultimul cupon de indemnizaţie al veteranului, Livretul militar (xeroxat, pagina 1 şi 7) sau certificatul de la UM 02405 Piteşti, 5000 lei taxă imprimate.
     2. Veterinarii care nu se pot prezenta, din diferite motive, pot delega pe cineva din familie sau pe orice persoană de încredere cu documentele menţionate mai sus.
     3. Pentru desfăşurarea activităţii de întocmire a dosarelor în ordine, rugăm a se respecta următoarea planificare: în ziua de 30 septembrie 2002, municipiul Alba Iulia, oraşele Abrud şi Zlatna cu comunele şi satele aparţinătoare; în ziua de 1 octombrie 2002 oraşul Câmpeni cu comunele şi satele aparţinătoare; în ziua de 2 octombrie 2002: municipiul Aiud şi oraşul Ocna Mureş, cu comunele şi satele aparţinătoare; *În ziua de 3 octombrie 2002: municipiul Sebeş şi oraşul Cugir, cu comunele şi satele aparţinătoare; *În zilele de 7, 8 octombrie 2002: municipiul Blaj cu comunele şi satele aparţinătoare; *În zilele de 9, 10 octombrie 2002: oraşul Teiuş cu comunele şi satele aparţinătoare. Se vor prezenta veteranii ce s-au înscris pe tabele până la 15.03.2002.
Preşedinte, maior (r)
Vasile CONTRAS

"Moartea lebedei" ne-a lăsat singuri şi pustii
     Încă de când se înalţă pentru prima dată, copăcel, în "poantă" (cea mai importantă poziţie coregrafică), micile balerine se visează interpretând "Lacul lebedelor", de Ceaikovski sau "Moartea lebedei" de Saint-Saëns. Iar în unele cazuri visul prinde consistenţă, fetiţele de altădată evoluând ca nişte lebede pe scenă şi chiar în afara ei. O astfel de lebădă, împlinită în destinul său, a fost d-na Maria Petrea, o balerină care odată cu părăsirea scenei şi-a continuat zborul ca profesor coregraf. Mai întâi la Cugir, cu "Garofiţa", apoi şi la Alba Iulia, cu "Topaz". În 35 de ani de activitate, prima balerină de altădată a Operei Române i-a învăţat pe mii de copii şi tineri paşii de dans şi paşii vieţii... Sub îndrumarea ei s-au format campioni naţionali şi europeni. Dar mai mult, s-au format oameni...
     Apoi a venit momentul ultimului rol, luminile scenei s-au stins, iar "Moartea lebedei" s-a produs ca o frângere iremediabilă, lăsându-ne pe noi, cei ce-am cunoscut-o, singuri şi pustii. Ultimul ei rol n-a mai stârnit aplauze, ci lacrimi. O astfel de lacrimă pentru Maria Petrea, am primit ieri la redacţie într-un plic ce-mi era adresat, din partea unei eleve pentru care profesoara n-a dispărut în august, ci trăieşte şi va trăi mereu. (I.H.)
"Mai săraci cu un suflet, mai bogaţi cu un înger...
     În parcul oraşului, vântul spulberă frunzele uscate. Toamna se furişează tăcută prin unghere. Vacanţa s-a sfârşit. Începe şcoala. Încep antrenamentele de dans. Sala de dans e pustie. Ba nu! Înăuntru se aud acorduri de dans, comenzi scurte, freamăt de glasuri. Deschid uşa grăbită cu o tresărire de bucurie. Dar iluzia dispare. O lacrimă mi se prelinge pe obraz. Chipul drag şi vocea "doamnei profesoare" au devenit amintire. Vara le-a luat cu ea... Ne-a lăsat doar frânturi din trecut. Parcă mai ieri am păşit prima dată în această sală. Anii au trecut în zbor ca şi orele de antrenament, concursurile, spectacolele, munca, bucuriile, tristeţile. Dar în toate ne-a fost aproape. Doamna Petrea era mereu prezentă... Chiar şi atunci când lipsea... Ne certa uneori, se bucura de reuşitele noastre şi ne deschidea mereu alte ferestre spre lumina mirifică a dansului... Ne-a învăţat să fim campioni, dar şi să fim buni prieteni, ne-a învăţat să luptăm cu viaţa şi să depăşim obstacolele. Ne-a fost prietenă, mamă, profesoară... Se mândrea cu copiii ei, dar nu ştiu de ce, tocmai acum a trebuit să plece. E undeva acolo, în fiecare răsărit, în fiecare ploaie de stele, în fiecare anotimp ce ne bate la geam. E mereu în sufletele noastre... Iar la sfârşitul fiecărui spectacol, aplauzele vor fi şi pentru dânsa; când luminile se vor stinge, zâmbetul i se va contopi în acordurile valsurilor eterne... Şi ne va veghea de acolo, de sus, de unde începe veşnicia...
     Am închis uşa sălii de dans. În parc, vântul spulberă frunzele uscate. A început şcoala dar nimic nu va mai fi la fel. Lumea va fi cu un suflet mai săracă. Dar cerul a mai primit un înger... Rămas bun, doamnă profesoară!
Iulia TODICĂ,
cls. a IV-a, Şcoala generală nr. 7
"Mihai Eminescu"

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.