Ultima oră
Știri
La Bursa judeţeană a locurilor de muncă pentru absolvenţi
Au fost selecţionate 127 de persoane, iar 38 au fost încadrate pe loc
     În cursul zilei de ieri a avut loc, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, sub directa coordonare a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţii de învăţământ, promoţia 2002. Deşi în cursul vizitelor efectuate de reprezentanţii AJOFM Alba la agenţii economici din judeţ şi-au anunţat participarea la bursă 56 de firme, numărul agenţilor economici prezenţi a fost de 59. Locurile de muncă oferite absolvenţilor din acest an nu au fost foarte numeroase, doar 320. În decursul celor aproape 3 ore s-au prezentat la bursă 335 de absolvenţi, 150 fiind cu studii superioare. La final, au fost selecţionaţi în vederea încadrării 127 de absolvenţi, iar numărul celor angajaţi pe loc a fost de 38. Principalele meserii oferite de angajatori au fost cele de ceramişti, confecţioneri îmbrăcăminte, tâmplari, agenţi de asigurare, inspectori de asigurare, iar pentru absolvenţii cu studii superioare au fost căutaţi economişti, ingineri, informaticieni şi programatori. Rămâne de văzut câţi dintre absolvenţii selecţionaţi vor şti să profite de această şansă şi vor fi apoi încadraţi pe posturi. (A.D.T.)
UDMR Aiud îşi inaugurează noul sediu
     În cursul acestei zile, UDMR Aiud îşi va inaugura noul sediu, acest moment fiind inclus în programul manifestărilor pregătite de municipalitate pentru "Toamna aiudeană". La inaugurarea sediului UDMR sunt aşteptaţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene şi lideri ai UDMR. (F.R.)
În gara CFR Alba Iulia
A fost prins un hoţ voiajor
     Ionel Tudică (29 de ani, recidivist, din Roşiorii de Vede) a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de procurorii albaiulieni pentru comiterea infracţiunii de furt calificat. Acesta a fost prins de poliţişti în timp ce oferea spre vânzare taximetrişilor din gara CFR Alba Iulia o roată de rezervă şi o bicicletă marca Hercules. Poliţiştii au descoperit că hoţul voiajor furase bunurile oferite spre vânzare în aceeaşi zi din curtea unei case de pe strada Lucian Blaga din Alba Iulia. Tudică va fi cercetat în stare de arest preventiv pentru furt calificat. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
"Tropotele în ţara Vinului" încing spiritele între PD şi PSD
     Acţiunea Organizaţiei Tinerilor Democraţi Alba - Tropote în Ţara Vinului - are încă ecouri. Ele au fost subiectul principal al conferinţei de presă de ieri a PD Alba. Cititorii de gazete au putut afla mai zilele trecute că vicepreşedintele CJ Alba - Doru Cetean - a fost acuzat de trafic de influenţă datorită unei adrese trimise Comandamentului judeţean al jandarmilor, adresă prin care aceştia erau informaţi că duminică, 22 septembrie, în poligonul pe care-l au în administrare, se va desfăşura acţiunea amintită. Vicepreşedinţii PD Alba Ion Dumitrel şi Vasile Cornea au precizat că poligonul amintit este în proprietatea Consiliului local Alba Iulia, iar adresa incriminată avea ca scop doar informarea jandarmilor astfel încât aceştia să nu-şi programeze vreo acţiune acolo în acelaşi interval de timp. Probabil, spun ei, succesul acţiunii a stârnit gelozia altor partide pentru că altfel nu se explică articolele din presă. Nu este vorba de o campanie electorală pe spatele Consiliului judeţean Alba pentru că această instituţie nu a sponsorizat nici măcar cu un leu acţiunea, aşa cum n-a făcut-o nici CL Alba Iulia. Ion Dumitrel a adăugat că din momentul în care el a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă că nu este neapărat ca preşedintele CJ Alba să fie membru PSD (plecând de la ideea că oricum banii alocaţi de guvern judeţului Alba sunt aceeaşi, adică foarte puţini) i-au ajuns la urechi zvonuri cum că PSD Alba pregăteşte dosare atât pentru el, cât şi pentru Doru Cetean. A tratat atunci totul ca pe un zvon nefondat. Dar acum are certitudinea că într-adevăr PSD Alba lucrează în această direcţie. "Să facă PSD apel la Parchetul Naţional Anticorupţie să vină să verifice această situaţie că de toate celelalte scandaluri care au ţinut prima pagină a ziarelor locale sau centrale s-a ocupat şi le-a rezolvat!" De aceea el crede că articolele apărute în presa locală sunt făcute la comandă politică.
Anca DINICĂ

Părerea domnului Nicolae Văcăroiu exprimată la Alba Iulia
Faceţi curăţenia de toamnă în PSD Alba
     După cum se cunoaşte, preşedintele Senatului Nicolae Văcăroiu, însoţit de ministrul Finanţelor, Mihai Tănăsescu au efectuat o vizită pe linie politică în municipiul Alba Iulia cu scopul de a analiza activitatea organizaţiei judeţene a PSD. Ulterior şedinţei Delegaţiei Permanente a PSD Alba, care a durat mai bine de trei ore, înaltul demnitar a precizat în cadrul unei scurte conferinţe de presă faptul că aceste grupe operative de monitorizare a filialelor din teritoriu nu reprezintă o poliţiei politică sau justiţiari ai PSD. " Monitorizăm în permanenţă ceea ce se petrece la nivel de judeţe şi periodic ne deplasăm în teritoriu pentru a lua contact direct cu realităţile existente. Nu este obligatoriu să ne anunţăm public aceste descinderi, pe viitor vom sosi inopinant pentru a surpride exact anumite situaţii. În judeţul Alba s-a format o echipă competentă a PSD, acţionează bine dar nu suficient. Din discuţiile purtate cu liderii organizaţiei judeţene a reieşit că există anumiţi conducători de filiale locale, primari, consilieri şi alţii care nu manifestă suficientă implicare atât în plan politic cât şi administrativ. Am solicitat ca în termen de două luni de zile să mi se prezinte un raport al activităţii tuturor membrilor noştri aflaţi în structurile de administraţie judeţene şi locale precum şi eventualele propuneri de sancţionare a celor care nu-şi fac treaba. De asemenea, suntem foarte interesaţi şi de modul în care parlamentarii noştri îşi respectă în teritoriu promisiunile faţă de alegători, dacă sprijină autorităţile judeţene şi locale în diverse demersuri, relaţiile Prefectură - Consiliu judeţean şi nu în cele din urmă relaţiile PSD - mass media. În acest judeţ există atât probleme de natură economică cât şi socială, în anumite zone rata şomajului fiind destul de ridicată." Preşedintele Senatului a mai menţionat şi faptul că anumiţi colegi de partid se înşeală atunci când afirmă că în România nu prea există o opoziţie serioasă. "Ea va fi simţită cu precădere de acum înainte, noi având semnale de intensificare a activităţii partidelor din opoziţie. Este foarte necesar să existe o opoziţie reală şi mai ales constructivă. Nu trebuie pornit de la premisa că toate acţiunile provenite din cealaltă parte a baricadei sunt greşite". Referindu-se succint la cele 600 de zile de guvernare PSD, dl. Văcăroiu a precizat că au fost 2 ani grei, în care s-a încercat cu preponderenţă refacerea mediului de afaceri în România şi implicit o ameliorare a nivelului de trai al populaţiei.
Răzvan JURCĂ

În PSD
Tinerii sunt apreciaţi şi promovaţi
     Cu ocazia vizitei la Alba Iulia, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu a apreciat activitatea parlamentarilor PSD. A fost remarcat tânărul deputat Codrin Ştefănescu, secretar executiv al PSD, d-l Văcăroiu afirmând că "Ştefănescu a avut o ascensiune impresionantă, iar viitorul său politic este mai mult decât promiţător. Iată deci un exemplu clar că atunci când apar tineri de excepţie noi nu ezităm să-i promovăm. Se cuvine amintit că directorul Direcţiei programe a partidului de guvernământ, Codrin Ştefănescu a afirmat deseori că PSD este un partid în care tinerilor de valoare li se oferă şansa afirmării şi atunci când merită aceştia sunt promovaţi. (A.D.T.)
Sediul Guvernului - motiv de controverse politice
Investiţii de zeci de miliarde de lei într-o clădire care trebuie părăsită
     După ce s-au investit zeci de miliarde de lei în actualul sediu al Guvernului, membrii cabinetului Adrian Năstase au hotărât să se mute - a declarat deputatul liberal de Alba, Dan Simedru, adresând în acelaşi timp o întrebare premierului pentru a exprima oficial cauzele care au determinat o asemenea decizie. "Deşi se ştia că clădirea guvernului era catalogată cu grad seismologic ridicat, s-au investit bani mulţi în placări interioare cu marmură roşie şi tapiţerii de catifea moale pentru fundurile guvernanţilor şi nu în structura de rezistenţă a clădirii cum ar fi fost normal... probabil comisionul pentru ciment şi fier beton fiind mai mic decât cel pentru marmură şi catifea" - a precizat Dan Simedru într-o recentă conferinţă de presă. Pentru a se lua o asemenea decizie, cabinetul Adrian Năstase a solicitat votul Parlamentului. Despre oportunitatea votării unui asemenea proiect, deputatul liberal de Alba a spus că mutarea sediului Guvernului este o măsură administrativă şi trebuie luată ca atare de Guvern şi nu trebuie aruncată pisica în curtea Parlamentului. "Este clar că este o măsură atât de controversată încât actualul guvern nu are curajul să şi-o asume" - a concluzionat deputatul Dan Simedru. (D.M.)
Ministrul Finanţelor face ordine în "Dosarul Vinalcool"
Inspectorii financiari suspendaţi vor fi reangajaţi
     Prezent joi la Alba Iulia ministrul Finanţelor, Mihai Tănăsescu, a dispus reangajarea celor 9 funcţionari de la Direcţia Finanţelor Publice Alba, care au fost suspendaţi în urmă cu mai multe luni în Dosarul Vinalcool Alba. Cei nouă funcţionari nu şi-au mai primit salariile de peste 9 luni, iar situaţia lor este de aceea destul de grea. După ce le-a ascultat păsul, Mihai Tănăsescu a cerut telefonic la Bucureşti suplimentarea cu cinci posturi a organigramei DFP Alba astfel încât toţi cei 9 funcţionari să poată fi reangajaţi (patru posturi erau libere). De precizat că reangajarea se va face pe alte posturi decât cele din care au fost suspendaţi pentru a nu impieta asupra anchetei. Luni, un reprezentant al celor 9 va fi prezent la Bucureşti pentru a vedea care este stadiul în care a ajuns ancheta. Ministrul Tănăsescu a mai afirmat că dacă la încheierea anchetei se va dovedi că funcţionarii sunt nevinovaţi, atunci ei îşi vor primi salariile retroactiv.
Anca DINICĂ

La Alba Iulia, în pragul noului an universitar
Doar 50 la sută dintre studenţii Universităţii "1 Decembrie 1918" au loc în cămine
     Ieri la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia a început cazarea studenţilor. În acest an, universitatea poate oferi 305 locuri de cazare în camere de trei şi patru paturi. Serviciul administrativ al universităţii albaiuliene se aşteaptă la o cerere de aproximativ 600 de locuri, deci din care pot fi satisfăcute doar 50%. Chiar dacă fondurile de care a dispus universitatea pentru lucrări de îmbunătăţire a condiţiilor de cazare sunt mici, în cursul verii s-au executat lucrări de igienizare, reparaţii la instalaţiile electrice şi la cele sanitare. Dar să nu uităm că de grija pe care studenţii o au faţă de locul unde locuiesc depinde şi confortul de care vor dispune de la an la an. Oricum la Alba Iulia căminele de care dispune universitatea sunt destul de bine îngrijite şi nu exagerat de vechi. Un loc în cămin costă 700.000 lei/lună în căminele 1 şi 2 şi 600.000 lei/lună în căminul 3 de pe strada Vasile Goldiş (pentru că acesta este mai aproape de centrala de unde este alimentat cu energie termică). Pentru a putea acoperi mai bine cererea de locuri de cazare, în urmă cu trei ani Universitatea "1 Decembrie 1918" a început demersurile pentru construcţia unui cămin nou de 210 locuri. Acesta se află în zona Căminului 1 pe strada Vasile Alecsandri şi va fi dat în folosinţă cel mai probabil anul viitor. Prima etapă a cazării studenţilor se va încheia la 3 octombrie. Directorul serviciului social al universităţii ne-a informat însă că de regulă după o lună-două mai apar locuri libere în cămine pentru că unii studenţi îşi găsesc gazde mai convenabile în oraş. Astfel mai apare o şansă pentru cei care acum nu reuşesc să "prindă" un loc în cămine.
Anca DINICĂ

Animale premiate cu bani... PUR(i)
     De curând, la Blaj a avut loc târgul anual de vite unde au participat cei mai buni şi destoinici crescători de animale. Partidul Umanist din România (social-liberal), conştient de faptul că agricultura trebuie să reprezinte o prioritate naţională şi că singura şansă de combatere a sărăciei este asigurarea securităţii alimentare, prin reprezentanţii săi a oferit premii substanţiale celor mai buni crescători de animale.
     Astfel preşedintele şi vicepreşedintele filialei PUR (social-liberal) Blaj, Alexandru Sideraş şi Vasile Popovici au înmânat premii după cum urmează: premiul I - 500.000 lei - Ioan Şandru - Blaj, premiul II - 300.000 lei - Ioan Damian - Iclod, premiul III - 200.000 lei - Alexandru Oltean - Tiur.
     Acţiunile umaniste de sprijinire a producătorilor agricoli vor continua şi prin susţinerea de acţiuni guvernamentale. (F.R.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.