Prima pagină Ediția din: 9.10.2002
Știri
Protecţia civilă şi NATO
     Ieri, a debutat la Braşov Reuniunea Anuală a Comitetului de Protecţie Civilă- NATO, cu participarea reprezentaţilor statelor membre ale Alianţei Nord - Atlantice precum şi a ţărilor participante la dialogul mediteranean. Cu acest prilej, autorităţile române îşi vor prezenta capacităţile de protecţie civilă, atât la nivel naţional cât şi local şi de asemenea va fi organizat şi un exerciţiu demonstrativ de protecţie civilă. Mâine, va fi prezent la Braşov şi prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus.(R.J.)
Şeful pompierilor militari din România vine la Alba Iulia
     Generalul de brigadă Vladimir Secară, comandantul Corpului Pompierilor Militari din România va sosi azi la Alba Iulia unde va participa, timp de trei zile, la şedinţa de instruire a comandanţilor unităţilor de pompieri din întreaga ţară. Convocarea în scop de pregătire a şefilor de unităţi, la Alba Iulia, a fost organizată de Grupul de Pompieri "Unirea" al judeţului Alba sub conducerea Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari din România. Şedinţa de instruire va debuta azi în sala de conferinţe a Hotelului Parc din Alba Iulia. Joi, 10 octombrie, comandanţii pompierilor se vor deplasa la Tg. Mureş unde vor avea un schimb de experienţă cu serviciul SMURD, funcţional în judeţul Mureş.Vineri, 11 octombrie, instruirea va continua în sala de conferinţe a hotelului Parc. Vor fi abordate probleme legate de reforma în cadrul Corpului Pompierilor Militari din România şi de situaţiile operative întâlnite în cadrul activităţilor specifice. (N.T.)
SIAMUD - un serviciu de urgenţă operabil şi în judeţul Alba
     Grupul Judeţean de Pompieri Alba, Serviciul de Ambulanţă şi DSP Alba au semnat o convenţie privind cooperarea pentru asistenţa de urgenţă în caz de accidente - SIAMUD (Serviciul de Intervenţii Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Descarcerare). În caz de accident, se va interveni cu cele două module de urgenţă - medical, din partea ambulanţei şi de descarcerare, din partea pompierilor. Cazurile, anunţate fie pe 981 (la pompieri), fie pe 961 (la ambulanţă) vor fi corelate de cele două instituţii iar dacă situaţia o impune, se va interveni în comun la salvarea vieţilor omeneşti. (N.T.)
În judeţul Alba
Mai mulţi morţi, decât născuţi
     În primele 8 luni ale anului 2002, în judeţul Alba s-au înregistrat 2375 născuţi vii şi 3275 decedaţi din care 54 sub un an, rezultând un spor natural negativ de 900 de persoane. În perioada corespunzătoare a anului trecut, scăderea populaţiei din cauze naturale a fost de 730 de persoane. De asemenea în aceeaşi perioadă, s-au mai înregistrat 24 de născuţi morţi, 1478 de căsătorii şi 499 de divorţuri.(R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Supărat că nu şi-a făcut... temele
Un băiat din Almaşu Mare şi-a tăiat gâtul
     La Spitalul judeţean Alba a fost adus luni noaptea, în stare gravă, un băiat în vârstă de 16 ani, din Almaşu Mare, care avea serioase leziuni în zona gâtului, fiindu-i secţionate traheea şi laringele. Potrivit cercetărilor poliţiştilor din Zlatna, băiatul s-a înjunghiat în gât în jurul orei 21.00, în grădina casei sale. Motivul? Se pare că şcolarul s-a mâniat pe sine însuşi că nu a fost în stare să-şi termine temele pentru a doua zi. Într-o criză de furie, a luat un cuţit şi s-a înjunghiat în gât. Părinţii l-au transportat de urgenţă la Spitalul din Zlatna şi de acolo a fost trimis la Spitalul Judeţean Alba. Potrivit cercetărilor poliţiei, băiatul este cunoscut cu tulburări de comportament el nefiind la primul gest de acest fel. La Spitalul Judeţean Alba, băiatul a fost supus unei intervenţii chirurgicale de urgenţă, în prezent starea sănătăţii sale fiind stabilă. Părinţii copilului au declarat că nu au făcut nici o presiune asupra fiului lor, cu privire la rezultatele sale şcolare, menajându-l tot timpul pentru că acesta nu este la prima tentativă de suicid. (N.T.)
Reformă în administraţia publică din România
Judeţele vor fi desfiinţate, trăiască regiunile!
     Guvernul ar putea modifica după 2004, sistemul administrativ-teritorial al României, punând accentul pe dezvoltarea regională, a declarat la începutul acestei săptămâni la Sinaia, în cadrul unui seminar pe tema regionalizării, premierul Adrian Năstase. Judeţele, ca unităţi teritorial-administrative, vor dispărea după momentul integrării României în Uniunea Europeană, cea mai mare structură administrativă urmând să fie regiunea, a precizat în cadrul unei conferinţe de presă, Mihai David, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării şi Prognozei. "Cele două unităţi teritorial-administrative, judeţul şi regiunea, vor funcţiona pentru un timp în paralel", a adăugat David, care a explicat necesitatea înfiinţării regiunii ca unitate administrativă şi prin posibilitatea accesării unor fonduri alocate de Uniunea Europeană. "Destinaţia unor fonduri importante ale UE, în special fondurile structurale, este foarte clară: o anumită regiune dintr-o ţară", a precizat oficialul Ministerului Dezvoltării şi Prognozei. De altfel, judeţul, ca unitate administrativ-teritorială nu are corespondent în ţările din Vestul Europei. La ora actuală, în România există 8 regiuni de dezvoltare dar care nu au o situaţie judiciară clară. Ele nu sunt considerate unităţi administrative şi sunt folosite pentru accesarea fondurilor Phare pentru eliminarea discrepanţelor dintre zonele sărace şi cele bogate. În Regiunea Centru, municipiul Alba Iulia deţine unitatea de implementare, respectiv Agenţia de Dezvoltare Regională. De altfel şi Agenţia SAPARD funcţionează tot pe principiul regionalizării, ca şi Direcţia Regională de Statistică, deservind judeţele membre ale Regiunii Centru, respectiv Alba, Sibiu, Mureş, Braşov, Harghita şi Covasna.
Dana MOTREANU

La Colţeşti-Rimetea, primele victime ale sezonului rece
Mama și fiul au murit intoxicaţi cu monoxid de carbon
     Postul de Poliţie Rimetea a fost sesizat luni, 7 octombrie, în jurul orei 13.00, despre faptul că în imobilul numărul 159 din satul Colţeşti-Rimetea au fost găsite două persoane - mamă şi fiu - decedate. Poliţiştii, împreună cu medicul de la dispensar, s-au deplasat la faţa locului unde au descoperit, într-o cameră a imobilului, cadavrul lui Andrei Kovacs, de 49 de ani şi al mamei acestuia, în vârstă de 81 de ani, Ana Kovacs. În urma investigaţiilor s-a constatat că cei doi şi-au pierdut viaţa în urma intoxicaţiei cu monoxid de carbon. Se pare că cei doi au inhalat pe timpul nopţii gazele arse provenite de la o sursă de încălzire pe gaz. În urma examinării cadavrelor, medicul din comună a stabilit că nu există suspiciuni privind cauza decesului celor doi, aceasta fiind intoxicaţia cu monoxid de carbon. (N.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.