Curier județean
Rugăciunea de azi
     Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire. Lăudămu-Te, bine Te cuvântăm, închinămu-ne Ţie, slăvimu-Te, mulţumim Ţie, pentru Slava Ta cea mare. Doamne, Împărate Ceresc, Dumnezeule, Părinte atotţiitorule, Doamne, Fiule Unule-Născut, Iisuse Hristoase şi Duhule Sfânt. Doamne Dumnezeule, Mieluşelul lui Dumnezeu, Fiul Tatălui, Cel ce ridici păcatele lumii, miluieşte-ne pe noi. Primeşte rugăciunea noastră, Cel ce şezi de-a dreapta Tatălui şi ne miluieşte pre noi. Că Tu eşti Unul Sfânt, Tu eşti unul Domn Isus Hristos, într-u Slava lui Dumnezeu Tatăl. Amin. În toate zilele bine Te voi cuvânta şi voi lăuda Numele Tău în veac şi-n veacul veacului. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Ap. Iacob al lui Alfeu; Cuv. Andronic şi Atanasia
Catolic: Ss. Dionisie; Sf. Ioan Leonardi; Sf. Şarbel Makluf
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Consiliere ţărănistă pentru Programul SAPARD
     Prezent ieri la Alba Iulia cu prilejul lucrărilor Forumului Aleşilor Locali ai PNŢCD - Victor Ciorbea a anunţat că partidul pe care-l conduce va oferi consiliere solicitanţilor de proiecte în cadrul Programului SAPARD. De aceea în fiecare judeţ la sediul organizaţiei PNŢCD va fi deschis un Centru de consultanţă, dar mai mult, va fi organizată o caravană care va străbate localităţile unde există solicitări. Echipajul va fi compus dintr-un specialist în realizarea de proiecte de la "centru" şi câte doi-trei din fiecare judeţ. (A.D.)
Se caută fonduri pentru achiziţionarea Casei Augustin Bena de la Pian
     Puţini sunt cei care ştiu că unul dintre cei mai valoroşi compozitori români - Augustin Bena este orginar din comuna Pianu. Pentru îndreptarea acestei situaţii şi pentru includerea casei Bena din Pianu într-un circuit turistic cultural în zona Sebeşului recent au început demersuri pentru achiziţionarea imobilului. Directorul DCCPCN Alba - Ion Mărginean ne-a informat că alături de Primăria municipiului Sebeş, Primăria comunei Pianu şi Centrul cultural "Lucian Blaga" Sebeş în numele instituţiei pe care o conduce a formulat o scrisoare către ministrul Culturii şi Cultelor - Răzvan Theodorescu pentru a-l persuada în vederea alocării fondurilor necesare. Preţul pe care familia Bena îl solicită este de 600 milioane lei. "Achiziţionarea Casei Bena este un gest necesar de punere în circulaţie culturală, de valorizare a unui imobil de o valoare naţională şi universală atât prin sine însuşi, cât şi prin obiectele existente în el" - a declarat Ion Mărginean.
Anca DINICĂ

Ziua Mondială a Poştei
     Ziua de 9 octombrie este un moment de sărbătoare pentru poştaşii din întreaga lume. Primele activităţi poştale în România sunt consemnate încă din secolul al XIII-lea, dar oficial numai după apariţia primei mărci poştale, în anul 1858. În anul 1864 a apărut prima lege a poştei în România. Afilierea la Uniunea Poştală Universală s-a făcut în anul 1874. Atunci în ziua de 9 octombrie 1874 cele 22 de state, printre care şi România, au semnat convenţia poştală prin care a luat fiinţă Uniunea Poştală Universală. Poşta Română este o Companie Naţională, modernă şi mai ales competitivă, gata în orice moment să facă faţă mediului concurenţial generat de economia de piaţă. Poşta este şi un element de civilizaţie umană. Poştaşul român este un om care are stimă faţă de el însuşi şi mai ales faţă de cel pe care îl deserveşte. Stima valorează mai mult decât celebritatea. Consideraţia, renumele şi onoarea fac mai mult decât gloria. Sunt gânduri pentru toţi poştaşii caracterizaţi prin versurile: "Străbat cu geanta-n spate zeci de străzi/Cu presă, telegrame sau scrisori/Şi pensia o duc la cei ce azi/Răsplata muncii o aşteaptă visători/Dar când la uşă sun şi zic - POŞTAŞUL!/Un zâmbet cald mă-mbie să revin/Doar cu scrisoarea, cuponul sau răvaşul/Ce-aduce fericire sau... suspin." "La mulţi ani" tuturor poştaşilor din Alba
Emil ALBU,
Diriginte Oficiu poştal Vinţu de Jos

Sâncel - 750 ani de atestare documentară
     La sfârşitul săptămânii, sâncelenii cu mic, cu mare, vor participa la acţiunile organizate de Primăria şi Consiliul local Sâncel, Despărţământul ASTRA "Timotei Cipariu" Blaj şi Cercul ASTRA "Ion Pop Reteganul" Sâncel pentru marcarea a 750 de ani de la prima atestare documentară a localităţii. Cel mai vechi document cunoscut în care apare numele localităţii este un act din anul 1252 al Capitlului bisericii din Alba Iulia. În el se arată că "fiii comitelui Martin au vândut comitelui Herbor şi fratelui său Laurenţiu jumătate din moşia Sâncel (terra Zonchel), pentru 5 mărci de argint, ca s-o stăpânească pe veci". Manifestările vor debuta vineri, 11 octombrie, ora 16.00 la sediul ASTRA din Blaj cu vernisarea expoziţiilor "Din istoricul ASTREI blăjene" şi "Şcolile Blajului - Fântâni ale darurilor". Deschiderea festivă a manifestării va avea loc sâmbătă, ora 9.00 la Sâncel cu cuvintele de întâmpinare ale primarului comunei Gheorghe Laţiu, ÎPS Lucian - mitropolitul Bisericii Greco-Catolice şi ÎPS Andrei arhiepiscop ortodox de Alba Iulia. Vor fi înmânate titluri de "Cetăţean de onoare" din partea CL Sâncel şi diplome de onoare din partea ASTREI unor personalităţi ale comunei. Tot atunci va fi lansat şi volumul "Sâncel - 750 de ani" al lui Teodor Seiceanu. La ora 13.00 va avea loc dezvelirea şi sfinţirea plăcii memoriale a evenimentului aniversat, care va fi urmată de la ora 16.00 de vernisarea expoziţiilor de artă populară şi de un spectacol susţinut de grupurile folclorice ale grupurilor ASTRA din Pănade, Biia, Roşia de Secaş, Cergăul Mare. Acţiunea se va încheia duminică, 13 octombrie, cu Sfânta Liturghie şi parastasul de pomenire al sâncelenilor trecuţi la cele veşnice, de la ora 9.00, iar de la ora 16.00 formaţiile artistice din Sâncel vor prezenta un nou spectacol. (A.D.)
De la începutul anului 2002, în judeţul Alba
MMSS a alocat peste 60 de miliarde lei
     După cum se cunoaşte, activitatea principală a Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul DGMSS Alba este plata diferitelor prestaţii care se fac de la bugetul de stat cum sunt alocaţia de stat pentru copii, alocaţia de întreţinere pentru copiii aflaţi în plasament sau încredinţare, alocaţia pentru copiii nou-născuţi, ajutorul financiar, ajutorul de urgenţă şi subvenţiile pentru organizaţiile neguvernamentale, plata CAS-ului pentru persoanele adulte beneficiare de ajutor social. Astfel de la începutul anului în curs, în judeţul Alba au beneficiat de alocaţie de stat din fondurile gestionate de MMSS, un număr mediu lunar de 28.320 copii, iar ajutoarele financiare au însumat 40,09 miliarde lei. De alocaţia de întreţinere pentru copiii aflaţi în plasament sau încredinţare au beneficiat un număr mediu de 1190 persoane, în sumă totală de 5,5 miliarde lei iar de alocaţie suplimentară pentru familiile cu copii au beneficiat un număr mediu lunar de 19.339 familii, în sumă totală de 11,3 miliarde lei. Numărul mediu lunar al persoanelor care au beneficiat de alocaţie pentru copiii nou-născuţi a fost de 232, suma totală fiind de 2,5 miliarde lei. De asemenea, în baza legii 34/98 s-au acordat subvenţii de la bugetul de stat către 4 organizaţii neguvernamentale din judeţ în sumă de 3,08 miliarde lei pentru un număr mediu lunar de 890 de beneficiari.
Răzvan JURCĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.