Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, Dumnezeul nostru, Ţie mă rog, cu toată umilinţa: ţine pe fraţii mei şi pe surorile mele în sănătate deplină şi împărtăşeşte-le lor darul Tău cel sfânt, ca să umble întotdeauna pe cărările Tale şi să facă întotdeauna cele plăcute Ţie. Dă-ne, Doamne, ca, de acum şi până la capătul vieţii noastre, să ne iubim şi să ne cinstim unii pe alţii; căci ce este mai bun şi mai frumos decât a locui fraţii împreună? Aşa, Doamne, ascultă rugăciunea mea şi Te îndură spre noi. Că bun şi iubitor de oameni eşti şi Ţie slavă înălţăm: Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Sfinţit Mc. Luchian; Cuv. Eftimie cel Nou
Catolic: Sf. Tereza din Avila
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
La Mirăslău
Monumentul eroilor neglijat de edili
     tunLa Mirăslău, în apropierea şoselei naţionale, a fost ridicat cu ani în urmă un monument în memoria eroilor ce s-au jertfit în lupta pentru eliberarea patriei de sub jugul fascist. De ambele părţi ale monumentului se găsesc două tunuri vechi, care cândva constituiau o atracţie pentru vizitatori, dar acum acestea sunt descompletate şi acoperite parţial de buruieni. Iarba a invadat trotuarul ce duce la monument, iar cele câteva zeci de morminte ale eroilor aflate în preajma acestuia sunt total neîngrijite. Florile lipsesc sau au răsărit doar la întâmplare şi nu putem să nu observăm că pe aici nu a mai trecut demult nimeni care să se îngrijească de soarta mormintelor şi a monumentului. Cine ştie, poate la primăvară, că acum frigul i-a luat pe neaşteptate, edilii locali îşi vor uni forţele şi vor găsi soluţii pentru a schimba imaginea în această zonă.(S.D.)
Creşte calitatea aerului în judeţ
     Din datele statistice privind calitatea aerului în judeţ prezentate de IPM Alba, rezultă că în cursul lunii septembrie indicele general de poluare s-a situat sub limita admisă. Pe localităţi, situaţia se prezintă astfel: la Alba Iulia, pulberile sedimentabile au fost depăşite în punctele de măsurare de pe platforma industrală Bărăbanţ. Principalele surse de poluare sunt mijloacele auto şi unităţile industriale din zonă. La Zlatna, au fost înregistrate depăşiri ale valorilor admise la dioxid de sulf şi pulberi sedimentabile. Poluarea sistematică a mediului în această zonă se datorează, în principal, agentului economic SC Ampelum din localitate. Uzina fiind veche, nu este dotată cu sisteme de reţinere a gazelor sulfuroase, iar acestea sunt evacuate direct în atmosferă. Potrivit informaţiilor primite din partea şefului IPM Alba, ing.Dimitrie Clepan, reţeaua de supraveghere a atmosferei în judeţ mai cuprinde încă 6 localităţi unde sunt măsurate pulberile sedimentabile, valorile determi-nate în cursul lunii trecute situându-se sub limitele admise. (A.D.T.)

CETM "Albamont" pe locul II la concursul de alpinism dotat cu cupa "Mişi Szalma"
Clubul albaiulian a fost reprezentat de un veteran al competiţiilor de acest gen: Dan Anghel, de 32 de ani!
     De curând, în Cheile Turzii s-a desfăşurat concursul de alpinism dotat cu Cupa memorială "Mişi Szalma". Ajuns la a XX-a ediţie, acesta este singurul concurs de căţărare păstrat după 1989, alpinismul fiind în regres evident astăzi, din pricina lipsei de atenţie cu care este tratat, ca ramură sportivă. Competiţia din Cheile Turzii a aliniat cluburi din întreaga ţară (Sibiu, Cluj Napoca, Bistriţa, Iaşi, Hunedoara, Timişoara etc.), Alba Iulia participând prin CETM "Albamont", reprezentat de un veteran al ascensiunilor: Dan Anghel, 32 de ani, restaurator la Muzeul Naţional al Unirii şi laborant la Universitatea "1 Decembrie 1918" din municipiul nostru.
     Deşi aflat la o vârstă la care alţii sunt demult retraşi din activitatea competiţională, Dan Anghel s-a clasat pe locul al doilea la "echipe-viteză", unde a concurat împreună cu Costin Morariu, din Sibiu. (Anghel nu are un coechipier în judeţul Alba!) De fapt concursul pare să fi fost dominat de veterani, căci locul I a fost ocupat de Gheorghe Vizitiu (42 de ani), de la "Jiul" Petrila, care a făcut echipă cu propriul său fiu în vârstă de 17 ani. E drept că şi şansa a fost de partea "bătrânului" Vizitiu, căci coarda lui Anghel s-a agăţat într-un baner publicitar, iar acesta a pierdut secunde preţioase până când a reuşit să-l sfâşie şi să-şi elibereze coarda. Cu toate acestea, albaiulianul nostru l-a definit pe Gheorghe Vizitiu "o forţă a naturii", un "alergător" pe stâncă aşa cum nu mai există printre tinerii sportivi. "Cei tineri, afirmă Anghel, sunt prea lenţi şi fac multe manevre greşite, mai ales pe teren dificil, cu stânca udă de ploaie... "Afirmaţia aceasta e dovedită de timpul realizat: puţin peste 3 secunde diferenţă între Vizitiu şi Anghel, dar peste... 2 minute, între Anghel şi tinerii clasaţi pe locul III!
     Iată şi câteva referinţe despre veteranul albaiulian, luate din palmaresul său: Dan Anghel a fost campion naţional în 1991 - 1992, peste 30 de concursuri câştigate până acum, locul I la concursul "Mişi Szalma" de anul trecut, locul I la Cupa "ATTA" (cu aceeaşi echipă) în acest an etc. Iar succesele sale încep încă de acum 16 ani, când lua locul I la tineret, în cadrul aceleiaşi competiţii pe care a pierdut-o acum "la mustaţă". (I.H.)
Creşte calitatea aerului în judeţ
     Din datele statistice privind calitatea aerului în judeţ prezentate de IPM Alba, rezultă că în cursul lunii septembrie indicele general de poluare s-a situat sub limita admisă. Pe localităţi, situaţia se prezintă astfel: la Alba Iulia, pulberile sedimentabile au fost depăşite în punctele de măsurare de pe platforma industrală Bărăbanţ. Principalele surse de poluare sunt mijloacele auto şi unităţile industriale din zonă. La Zlatna, au fost înregistrate depăşiri ale valorilor admise la dioxid de sulf şi pulberi sedimentabile. Poluarea sistematică a mediului în această zonă se datorează, în principal, agentului economic SC Ampelum din localitate. Uzina fiind veche, nu este dotată cu sisteme de reţinere a gazelor sulfuroase, iar acestea sunt evacuate direct în atmosferă. Potrivit informaţiilor primite din partea şefului IPM Alba, ing.Dimitrie Clepan, reţeaua de supraveghere a atmosferei în judeţ mai cuprinde încă 6 localităţi unde sunt măsurate pulberile sedimentabile, valorile determinate în cursul lunii trecute situându-se sub limitele admise. (A.D.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.