Ultima oră
Știri
Parteneriat între Primăria Alba Iulia şi Grupul şcolar "Dorin Pavel"
     Conducerea Grupului şcolar "Dorin Pavel" Alba Iulia care are profil de construcţii a făcut Primăriei municipiului Alba Iulia o ofertă neaşteptată şi de aceea cu atât mai plăcută. Este vorba de un parteneriat în avantajul ambelor părţi. Concret se cere ca elevii care învaţă aici să poată face practica în şantierele deschise de primărie. Viceprimarul Călin Potor ne-a informat că propunerea a fost acceptată, iar elevii vor participa alături de lucrătorii firmelor angajate sau de cei ai primăriei la executarea de pavaje, la reparaţii la parcurile de joacă etc. Ei vor avea astfel posibilitatea să "prindă" meserie de la cei mai pricepuţi, iar avantajul primăriei este o mai mare forţă de muncă. Parteneriatul se va întinde pe durata întregului an şcolar. (A.D.)
Se înfiinţează Lion's Club
     Una dintre cele mai mari organizaţii de promovare a valorilor umane, întrajutorare şi civism din lume, Lion's Club, va avea o filială şi la Alba Iulia. Viceprimarul municipiului Alba Iulia - Călin Potor ne-a informat că întâlnirea de înfiinţare a Lion's Club Alba Iulia va avea loc vineri, 18 octombrie, şi că deocamdată şi-au anunţat dorinţa de a deveni membri ai clubului 21 de personalităţi din toate sferele vieţii sociale, economice şi culturale albaiuliene. Motto-ul clubului albaiulian va fi "Noi servim", ceea ce spune multe despre scopul organizaţiei. (A.D.)
Simpozion la Alba Iulia
Apa: sursa pentru securitatea alimentară
     Mâine, în organizarea Inspecto-ratului Şcolar al judeţului Alba şi Liceului de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia se va desfăşura în municipiul reşedinţă de judeţ un simpozion cu tema "Apa: sursă pentru securitatea alimentară". În cadrul simpozionului va fi organizat un concurs de desene şi eseuri pe acelaşi subiect, urmând să se acorde premii pentru ambele secţiuni. Deschiderea simpozionului va fi făcută de către reprezentanţi ai DGAIA Alba, ISJ Alba, directorul colegiului H.C.C., prof. Valer Cerbu şi directorul adjunct al Liceului de Muzică şi Arte, prof. Traian Mârza.(A.D.T.)
Alba Iulia vrea să se înfrăţească cu Bayonne (Franţa)
     Căutând parteneri pentru promovarea valorilor culturale şi de patrimoniu imobil existente la Alba Iulia, o delegaţie a Primăriei municipiului Alba Iulia a făcut recent o vizită în Franţa la invitaţia Ministerului Culturii şi Comunica-ţiilor. Printre oraşele vizitate s-a numărat şi Bayonne. În afara celebrităţii date de inventarea aici a baionetei, oraşul Bayonne este cunoscut şi pentru fortificaţia sa Vauban. Construită după aceleaşi reguli cu Cetatea Alba Iulia, fortificaţia de la Bayonne este mai mare, dar nu la fel de bine conservată ca a noastră. Aici însă eforturile de punere a sa în valoare sunt mai avansate, iar edilii noştri pot învăţa din experienţa franceză. De aceea primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava a lansat o propunere de înfrăţire între cele două oraşe. Dacă propunerea va deveni realitate, oraşul Bayonne va deveni cel de-al 7-lea frate al municipiului Alba Iulia. (A.D.)
Astăzi, la Cugir, în organizarea Biroului Executiv al PSD Alba
Simpozion pe probleme de muncă şi solidaritate socială
     Astăzi de la orele 15.00, în oraşul Cugir va avea loc un simpozion pe probleme de muncă şi solidaritate socială, în cadrul căruia vor fi prezentate teme privind protecţia socială a persoanelor angajate în muncă, protecţia socială a minorilor, a familiilor cu venituri mici şi a altor categorii defavorizate, măsuri de protecţie a persoanelor vârstnice, precum şi informaţii despre stimulentele acordate din fondul de şomaj unor persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.
     Aceste teme vor fi prezentate de specialişti din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, Direcţiei Generale de Muncă şi Solidaritate Alba, Casei judeţene de Pensii şi Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba. Organizarea acestui simpozion îi revine d-nei Sidonia Făgădar, responsabil al Direcţiei de muncă şi solidaritate socială din cadrul Biroului Executiv al PSD Alba. Astfel de acţiuni vor mai fi organizate în cursul lunilor octombrie şi noiembrie în oraşele Zlatna şi Câmpeni.(R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Soarele răsare de la Bucureşti!
Prefectul Ioan Rus se va bate pentru angajarea unor investiţii majore în judeţ în anul 2003
     În cursul zilei de astăzi, prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus se va afla din nou la Bucureşti, cu scopul de a face o serie de demersuri în vederea atragerii de fonduri necesare edificării sau finalizării unor obiective de larg interes din municipiul Alba Iulia şi din judeţ. Iniţiativa şefului administraţiei publice judeţene are la bază finalizarea tuturor acestor lucrări, în perspectiva Zilei Naţionale de la 1 Decembrie 2003, atunci când se vor aniversa 85 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia. Concret, prefectul de Alba se va întâlni cu ministrul Finanţelor Mihai Tănăsescu, subiectul discuţiilor fiind finalizarea sediului DGFP Alba, amenajarea spaţiului Administraţiei financiare Sebeş şi transferarea unui imobil aparţinând AFP Aiud în patrimoniul municipalităţii. O altă întâlnire importantă va fi cu d-na Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării, prilej de abordare a "subiectelor" Palatul Apor şi sediul ISJ Alba, construcţii de mare importanţă pentru învăţământul judeţean.
     De asemenea, împreună cu ministrul Apărării Naţionale, Ioan Mircea Paşcu, se va discuta problema retrocedării unor spaţii disponibile din perimetrul Cetăţii albaiuliene rămase ca urmare a restructurării unor unităţi militare. Cu ministrul Justiţiei, d-na Rodica Stănoiu, se va pune pe tapet situaţia spaţiilor instanţelor judecătoreşti de la Tribunalul Alba, Judecătoriile Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni precum şi ale Parchetului de pe lângă Tribunalul şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba, care nu asigură condiţii decente. În fine, în vederea construirii unui nou sediu al Direcţiei Generale de Muncă şi Solidaritate Alba, pentru care Primăria Alba Iulia va asigura terenul, prefectul Rus va solicita la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale să fie analizată posibilitatea alocării unor resurse bugetare pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a fazelor următoare de proiectare, urmând ca, după aprobarea acestora, investiţia să fie cuprinsă în programul de investiţii al ministerului.
Răzvan JURCĂ

Pentru liniştea instituţiilor de învăţământ
Jandarmii din Alba au apelat la amenzi drastice
     În cadrul unei conferinţe de presă susţinută ieri la sediul Comandamentului Judeţean de Jandarmi Alba, col. Ioan Capătă, şeful de Stat Major, a remarcat atmosfera de siguranţă instaurată în incinta instituţiilor de învăţământ odată cu asigurarea pazei de către jandarmii angajaţi. De altfel, purtătorul de cuvânt al jandarmilor, mr. Ovidiu Gostian, a declarat că în prima jumătate a lunii octombrie s-au aplicat 18 amenzi contravenţionale în valoare de 26 de milioane de lei, în marea lor majoritate pentru refuzul de identificare a intruşilor surprinşi în incinta liceelor sau a grupurilor şcolare. Col. Capătă a precizat că jandarmii aflaţi în dispozitivele de pază ale liceelor au serioase probleme cu atitudinea teribilistă a intruşilor - şmecheri de cartieri sau absolvenţi necăpătuiţi ale liceelor respective - care vin să impresioneze (?!) fetele din şcoli. Încet-încet, vizitatorii turbulenţi s-au convins că locul lor nu mai este în curtea şcolii, iar cei care n-au înţeles în nici un fel, au fost aduşi pe calea ce-a dreaptă cu câte o amendă usturătoare. "Încercăm să avem o atitudine civilizată, să nu ne transformăm noi înşine în agresori, cu toate că atitudinea instigatoare a unora dintre tineri este de-a dreptul jignitoare" a precizat col. Capătă.
Nicoleta TOMUŢA

Poluarea tulbură râurile din judeţ
     Potrivit datelor referitoare la calitatea apelor de suprafaţă în cursul lunii septembrie, indicele general de poluare s-a situat în această perioadă sub limita admisă. Râul Mureş, atât la intrarea cât şi la ieşirea din judeţ, s-a încadrat în categoria a II-a de calitate. La declasarea râului au contribuit substanţele organice, indicatorii toxici şi cei speciali (fenoli, zinc şi fier). În schimb, la Alba Iulia calitatea râului este bună. În perioada amintită, râul Arieş s-a încadrat în categoria I de calitate în secţiunea Scărişoara. În amonte de Baia de Arieş, râul este în afara categoriilor de calitate datorită depăşirii conţinutului de fenoli şi metale grele provenite de la exploatările miniere din zonă: SC Cuprumin Abrud, Filiala Roşiamin Roşia Montană şi Filiala Arieşmin Baia de Arieş. În ceea ce priveşte râul Abrudel, în amonte de confluenţa cu Arieşul este în afara categoriilor de calitate, fiind depăşit conţinutul de metale grele. Principalele surse de poluare sunt exploatările miniere şi apele colectate de la minele părăsite din Bucium. Calitatea Târnavei Mari a fost afectată de depăşirea indicatorilor specifici, fenoli şi metale grele, sursa de poluare constituind-o SC Sometra SA Copşa Mică. Târnava Mică este în afara categoriilor de calitate din cauza prezenţei fenolilor, zincului şi cromului, sursa de poluare fiind în judeţul Sibiu. Poluarea provenită de la firmele SC Ampelum Zlatna şi Filiala Zlatnamin afectează calitatea râului Ampoi. Potrivit datelor prezentate de IPM Alba, nu sunt probleme cu poluarea pe râul Sebeş care se încadrează în prima categorie de calitate.(A.D.T.)
În cursul lunii septembrie
ITM Alba a aplicat amenzi în valoare de 570 milioane de lei
     Potrivit unui raport întocmit de ITM Alba, în cursul lunii septembrie a acestui an au fost înregistrate 2.003 contracte individuale de muncă, iar cele ce au încetat au fost în număr de 1.672. De asemenea, au fost înregistrate 190 de convenţii civile de prestări servicii, 113 au încetat, în evidenţele ITM Alba mai figurând şi 11 cetăţeni străini cu permis de muncă. În aceeaşi perioadă, inspectorii de muncă au verificat activitatea a 231 de agenţi economici din judeţ. Au fost depistaţi 10 angajatori care utilizau forţă de muncă fără forme legale, numărul persoanelor depistate lucrând la negru fiind de 24, din care 18 au fost femei. Numărul total de angajatori sancţionaţi în cursul lunii septembrie a fost de 37, din care 10 pentru muncă fără forme legale, restul fiind amendaţi pentru nerespectarea altor prevederi ale Legii 130/1999. Valoarea totală a amenzilor aplicate este de 570 milioane de lei, din care 450 milioane de lei pentru utilizarea forţei de muncă fără forme legale. Au mai fost sancţionaţi cu avertisment reprezentanţii ai 26 de firme din judeţ. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii au verificat activitatea a 62 de agenţi economici. Au suportat sancţiuni 21 de angajatori, aplicându-se 19 avertismente şi 2 amenzi în valoare totală de 30 milioane de lei. De asemenea, în luna care a trecut au fost înregistrate 5 accidente de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă ale căror dosare de cercetare au fost avizate favorabil de către ITM Alba. (A.D.T.)
Subunitatea de pompieri militari de la Stremţ va primi acceptul de funcţionare
     Prezent săptămâna trecută la Alba Iulia, şeful pompierilor militari din România, gen. de brigadă Vladimir Secară, a declarat că subunitatea de pompieri militari de la Stremţ va primi avizul de funcţionare din partea Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari. Şeful de Stat Major al pompierilor din Alba, mr. Dorel Sofica, ne-a informat că deja Consiliul Local Stremţ a emis o hotărâre prin care pompierilor militari li s-au acordat clădirea şi cele două autospeciale de intervenţie, donate de francezii din Ferney - Voltaire. Dosarul va ajunge zilele acestea la ministerul de resort unde va fi avizat favorabil, urmând ca în cel mai scurt timp subunitatea de pompieri militari de la Stremţ să devină funcţională. (N.T.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.