Știri |
Militarii au dreptul la indemnizaţie de şomaj
Acordarea dreptului la indemnizaţie de şomaj a fost extinsă de curând şi pentru militarii angajaţi pe bază de contract, cărora le încetează contractul de muncă la expirarea duratei pentru care au fost angajaţi, ne-a informat purtătorul de cuvânt al AJOFM Alba, Emilia Suciu. O altă modificare vizează reglementarea unitară a plăţii unor drepturi acordate din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Dacă până acum plata acestor drepturi se făcea doar prin mandat poştal, în funcţie de opţiunea beneficiarilor, pe viitor plata se va putea face şi în cont curent sau pe card, pentru următoarele drepturi: *indemnizaţie de şomaj; *sumele pentru stimularea ocupării forţei de muncă, conform Legii 76/2002; *sumele reprezentând venituri de completare, prevăzute de OUG 170/2002; *alte drepturi care se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj. (A.D.T.)
Furt de bonuri valorice de combustibili
În 17 octombrie a.c., reprezentanţii benzinăriei SC Premium SRL Alba Iulia au reclamat furtul a 21 de bonuri valorice de combustibili, în valoare de 12,4 milioane de lei. Poliţiştii l-au identificat şi reţinut pe autorul furtului, Călin Ruja (de 19 ani, din Şibot), care după ce a luat bonurile a încercat să le valorifice. Ruja a fost prezentat Parchetului care a eliberat un mandat de 30 de zile pe numele infractorului. (F.R.)
|
Drumurile europene furate ca-n codru
Hoţii de accesorii rutiere au furat peste 4500 de stâlpi de dirijare, parapeţi metalici, table şi panouri indicatoare*Vor urma, oare, sarea şi nisipul pentru deszăpezire?
Drumurile principale europene, DN 1 limită cu judeţele Sibiu şi Cluj şi DN 7 limită cu judeţul Hunedoara, au fost modernizate la standarde în urmă cu doar câţiva ani. După o exploatare tot mai intensă au apărut şi unele probleme: gropi, colmatări pentru înlăturarea lor fiind luată de către AND decizia unei reabilitări primare (strict a părţii carosabile). Siguranţa în trafic are însă permanent şi duşmani nevăzuţi: hoţii de accesorii rutiere. Pagubele materiale pe care le lasă în urmă sunt imense, greu de apreciat, dar mai trist e faptul că poţi muri nevinovat din cauza inconştienţei răufăcătorilor, a furturilor reprobabile. Cei 4500 stâlpişori de dirijare, foarte buni mai ales pe timp cu ceaţă, au dispărut aproape în totalitate, deşi în urmă cu trei ani "sustragerile" au fost înlocuite. Achiziţionarea altora implică la ora actuală cheltuieli deosebite. Parapeţii metalici, tablele indicatoare, panourile de orientare, elementele de parcare nu au avut o soartă mai bună, multe dintre acestea făcându-se nevăzute. Preţul lor poate fi nu numai tariful în lei de 2 milioane o tablă indicatoare sau de 15 milioane de lei un panou de orientare, ba chiar preţul suprem al vieţii.
Cu sare şi nisip din belşug, poate veni iarna
Anotimpul friguros este aşteptat de drumari cu autoutilajele necesare (70), mai puţin numărul celor prevăzute cu lamă, cu 3.000 tone sare şi 6.000 mc nisip. Lipsesc din dotare parazăpezile, care au dispărut cu multă repeziciune după fiecare montare a lor. Pe cei 385 km de drumuri naţionale de pe raza judeţului vom călători în condiţii civilizate asigurate de SDN Alba. Să sperăm că nu va fi furată şi sarea, căci vine sezonul... porcilor! Mariana IONAŞ
|
|