Curier județean
Rugăciunea de azi
     Preaslăvită pururea Fecioară, binecuvântată de Dumnezeu Născătoare, du rugăciunea noastră la Fiul Tău şi Dumnezeul nostru şi cere să mântuiască prin tine sufletele noastre. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Mărt. Visarion, Sofronie şi Mc. Oprea; Sf. Preoţi Mărturisitori Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel; Cuv. Ilarion cel Mare
Catolic: Sf. Ursula; Sf. Celina
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Sfinţii protectori ai Transilvaniei sărbătoriţi la Alba Iulia
     Astăzi Biserica Ortodoxă Română îi sărbătoreşte pe Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Sofronie de la Cioara, Visarion Sarai şi pe Cuviosul Mărturisitor Nicolae Oprea, cei care la 1761 luptau pentru păstrarea credinţei ortodoxe în Transilvania. Dar mişcarea condusă de ei nu a fost doar una pentru ortodoxie. Aşa cum sublinia reputatul istoric dr. Mircea Dogaru la simpozionul organizat cu acest prilej la Alba Iulia, ea avea un puternic substrat naţional. Sofronie de la Cioara înţelegând poate ca nimeni altul cerinţele vremii dorea constituirea statului unitar România. Pentru aceasta primul pas era în viziunea sa constituirea unei armate naţionale, urmată de unirea Moldovei şi a Ţării Româneşti. Apoi armata naţională, sprijinită pe statul constituit din unirea celor două principate urma să treacă Munţii Carpaţi pentru eliberarea românilor transilvăneni şi constituirea României Mari. Din păcate mişcarea condusă de el a fost repede înăbuşită, dar cine analizează evenimentele istorice constată că planul lui Sofronie de la Cioara a fost îndeplinit punct cu punct de generaţiile care i-au urmat.
     De aceea sfinţii mărturisitori pe care-i sărbătorim astăzi sunt pentru ortodocşii transilvăneni aproape nişte sfinţi protectori aşa cum Cuvioasa Paraschiva este ocrotitoarea Moldovei, iar Sfântul Dumitru este ocrotitorul Munteniei. Manifestările dedicate lor au debutat sâmbătă, 19 octombrie, cu un simpozion ştiinţific la care au participat numeroşi credincioşi, ÎPS Andrei - arhiepiscop de Alba Iulia, Eugen Popa - preşedintele interimar al Consiliului judeţean Alba, Ioan Maier - subprefectul judeţului Alba, Ion Mărginean - directorul DCCPCN Alba, preoţi şi studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Simpozionul s-a încheiat cu lansarea cărţilor "Independenţa bisericească a Mitropoliei Române de la Alba Iulia" de Nicolae Densuşianu şi "Cultura Duhului" - autor ierom. Rafail Noica. În cadrul acestor manifestări, ieri la Biserica ortodoxă din cartierul Lipoveni a fost săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească şi a fost dezvelită o placă comemorativă a Sinodului din 14-18 februarie 1761 de la Alba Iulia, sinod care s-a ţinut în casa preotului Rusan - parohul de atunci al bisericii din Lipoveni. Manifestările se vor încheia astăzi la Catedrala Reîntregirii Neamului unde de la ora 10.00 va fi oficiată o Sfântă Liturghie Arhierească. Trebuie să spunem că întreaga acţiune a fost organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Fundaţia "1 Decembrie 1918" Alba Iulia şi Parohia Ortodoxă Lipoveni.
Anca DINICĂ

În municipiul Sebeş
Scandal în transportul local de călători
Comunicat de la Primăria municipiului Sebeş
     Primarul municipiului Sebeş constată cu stupoare că în ultima perioadă de timp, mai precis începând cu data de 16.10.2002, populaţia municipiului Sebeş a fost dezinformată cu privire la transportul local de călători.
     În acest sens precizăm următoarele:
     * S.C. INTER STAR S.R.L. se adresează Consiliului local Sebeş, prin adresa înregistrată la Primăria municipiului Sebeş sub nr. 19811, prin care solicită eliberarea unei autorizaţii pentru efectuarea de transport public local de călători pe raza municipiului Sebeş şi a localităţilor aparţinătoare, efectuate cu un număr de 3 microbuze (maxi-taxi), precizând atât traseele cât şi orele de desfăşurare a curselor.
     * Această adresă, în mod normal şi legal, a fost supusă atenţiei Consiliului local Sebeş în şedinţa ordinară a lunii octombrie, respectiv în 15.10.2002, acesta aprobând solicitarea pentru o perioadă de probă până la 1.12.2002.
     * Această aprobare, însă, nu dădea dreptul S.C. INTER STAR S.R.L. să înceapă activitatea de transport în Sebeş din data de 16.10.2002, deoarece trebuiau parcurse termenele privind intrarea în vigoare a hotărârii mai sus menţionate şi anume: 3 zile de la aprobarea în şedinţa Consiliului local şi 5 zile de la comunicare, timp în care instituţia Prefectului îşi poate exprima intenţia de a contesta această hotărâre. Prin urmare, aprobarea dată nu putea să producă, încă, efecte juridice ci numai, eventual, după 28.10.2002. În consecinţă atenţionăm populaţia municipiului Sebeş că activitatea desfăşurată de către S.C. INTER STAR S.R.L. până la data sus amintită este ilegală pe raza administrativ teritorială a municipiului Sebeş. De altfel, în cursul zilei de 19.10.2002, reprezentanţii societăţii sus amintite au fost contactaţi telefonic de conducerea Primăriei şi li s-a atras atenţia, în mod imperativ, să-şi înceteze activitatea desfăşurată ilegal.
     De asemenea, în cursul zilei de luni, 21.10.2002, va fi trimisă, de către Primărie, o comunicare scrisă în acest sens.
     În altă ordine de idei, precizăm că aprobarea dată de Consiliul local, în şedinţa ordinară din 15.10.2002, nu influenţează relaţia contractuală dintre Consiliul local Sebeş şi S.C. ARGOS S.A. privind transportul local. Mai precis, transportul local desfăşurat de S.C. ARGOS S.A. va fi în continuare beneficiarul subvenţiilor legale de la bugetul local al municipiului Sebeş.
     Având în vedere activitatea desfăşurată în afara legii de către S.C. INTER STAR S.R.L., începând cu data de 16.10.2002, primarul municipiului Sebeş va convoca o şedinţă extraordinară a Consiliului local în săptămâna 21-25.10.2002 în care să fie analizată situaţia creată. (Primar, ing. ec. Mugurel L. SÂRBU)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.