Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Anul Nou fără anticipate
     Preşedintele Iliescu şi premierul Năstase au devenit ieri, 17 decembrie, singurii solişti ai Concertului de anticipate. Pentru că discuţiile de până acum n-au avut rezultatele aşteptate de către PSD, întâlnirea de la Cotroceni a fost menită a spulbera în bună parte miturile pro şi contra anticipate şi a identifica un culoar comun de acţiune între cei doi lideri de opinie pesedistă. Soluţia negocierilor între patru ochi a devenit posibilă după şedinţa de luni a Delegaţiei Permanente a PSD-ului, care l-a delegat pe Năstase drept reprezentantul care poate suplini cu succes pe toţi ceilalţi membri de vază ai guvernării. Adrian Năstase a dorit ca formula convenită de Delegaţia Permanentă să fie aplicată şi la Cotroceni, pentru că se apreciază că decizia lui Iliescu de a respinge anticipatele se datorează în principal echipei prezidenţiale, clar dezavantajată de o decalare a scrutinului parlamentar faţă de cel prezidenţial. O altă problemă pe agenda întâlnirii cotroceniste a fost chestiunea modificării Constituţiei, PSD-ul dorind să schimbe Legea fundamentală cel târziu până în februarie 2003, pentru a merge în alegeri pe noua Constituţie. Până una-alta, întrevederea, considerată a fi cea a "ultimei şanse" pentru anticipate, s-a dorit a fi mai mult decât o coincidenţă fericită - peste trei zile preşedintele Iliescu va susţine în faţa Parlamentului un discurs în care vor fi consfinţite şi rezultatele finale ale discuţiei de la Cotroceni, respectiv amânarea anticipatelor. PSD-ul îşi asumă şi eşecul posibil al întâlnirii cotroceniste, declarându-se decis să continue seria consultărilor cu preşedintele Iliescu şi în luna ianuarie pentru ca problema anticipatelor să fie lămurită până la debutul următoarei sesiuni parlamentare. După trei ore de discuţii, întâlnirea celor doi grei ai Puterii s-a lăsat cu aşteptata amânare: premierul şi preşedintele au căzut de acord că în momentul de faţă alegerile anticipate nu reprezintă o prioritate pentru România.
     Deci, PSD-ul se vede pus în faţa situaţiei de a-şi amâna intenţia de a pune oficial sacii în căruţa anticipatelor şi renunţă deocamdată la ideea finalului de an agitat în numele campaniei electorale care virtual se afla în vizorul politic de dinaintea duplexului Praga - Copenhaga. Schimbarea cu dublu sens dorită de PSD şi invocată pentru a combate cu forţe noi tarele societăţii româneşti şi pentru a asigura o cale fără asperităţi în foaia de parcurs de preaderare nu este recunoscută şi legitimată, în urma sondajelor, de peste 85% din populaţie. Acum, preşedintele vorbeşte de "secundaritatea temei alegerilor" şi recomandă conversia atenţiei politicienilor puşi pe alegeri anticipate către chestiunea arzătoare a corupţiei şi noul statut al României după Copenhaga.
     Electoratul român nu a autorizat declanşarea anticipatelor, situaţie explicabilă prin faptul că oamenii nu au încredere în declanşarea spontană a unei schimbări notorii pe scena politică, întrevăzând în tot acest circ al anticipatelor un schimb de mingi între palatele Victoria şi Cotroceni, astfel că refuză să fie cel care ridică mingea la fileu pentru partea cea mai combativă. De fapt, subiectul anticipatelor este exerciţiul de evaluare a forţei desemnate de Năstase VS forţa Iliescu şi mai puţin necesitatea de schimbare cu orice preţ, atâta vreme cât Opoziţia, şi în 2003 şi în 2004, ameninţă să rămână teribil de fărâmiţată. Şansa pe care a jucat-o Năstase marţi la Cotroceni a fost tentativa de a dobândi un capital superior de influenţă politică şi marea sa încercare a purtat numele posibilei inversări a balanţei Cotroceni - Victoria. Instituţia prezidenţială, prin amânarea oficială a alegerilor, îşi consolidează însă poziţia în prim planul politicii româneşti şi declară închisă chestiunea anticipatelor, fapt ce ne arată că începutul schimbării pentru Cotroceni rămâne undeva în viitorul ceva mai îndepărtat.
Teodora ILINCA