Căldura din timpul sărbătorilor se răzbună acum
SC Dalkia a reluat debranșarea rău-platnicilor
Într-o zi de 13, mai exact ieri, SC Dalkia SA Alba Iulia a început debranşarea de la reţea a rău-platnicilor. Primii ghinionişti, dar care şi-au făcut-o cu mâna lor, au fost cetăţenii a trei blocuri din Asociaţia de proprietari nr. 5 Arnsberg. Astăzi vor urma alte trei blocuri din Asociaţia de proprietari nr. 7. Aceste blocuri se adaugă celorlalte patru - din Asociaţia de proprietari Macului care au fost debranşate anterior. Se ştie că SC Dalkia Sa Alba Iulia a furnizat căldură pe perioada Sărbătorilor de Iarnă, la intervenţia primarului municipiului Alba Iulia, în toate asociaţiile, indiferent de datorii. Dl. Dumitru Goţea ne-a informat că asociaţiile care se debranşează acum au datorii vechi de aproape un an, excepţie făcând cea de pe Macului unde datoriile nu au mai fost plătite din anul 2000. De astăzi vor începe şi negocierile de reeşalonare a datoriilor cu celelalte asociaţii de proprietari. De precizat că datoriile pe care SC Dalkia le are de recuperat de la populaţie se ridică la 20 de miliarde de lei la care se adaugă factura curentă a lunii decembrie 2002 în valoare de 12 miliarde de lei. În schimb datoria SC Dalkia către Distrigaz Nord Alba Iulia este de doar 1 miliard de lei la care se va adăuga factura lunii decembrie de aproximativ 7,5 miliarde lei. La reducerea datoriilor faţă de Distrigaz au contribuit subvenţiile la energia termică pe care Primăria Alba Iulia le-a achitat în grafic.
Anca DINICĂ
Izgoniţi din păduri de iarna grea
Lupii au coborât spre casele localnicilor din mai multe sate
Iarna este grea nu numai pentru oameni ci şi pentru animale. Din cauză că nu-şi mai pot asigura mâncarea, lupii au plecat din pădure în căutarea turmelor de oi, şi ziua în amiaza mare, coboară chiar lângă casele oamenilor. Un astfel de caz a fost semnalat şi în Bărăbanţ, o haită de lupi fiind văzută mai ales de cei din zona Pârâul Iovului. Se pare că lupii vin de peste deal din zona Mihalţ şi îşi caută "haleală" în zona rampei de gunoi din Bărăbanţ. Înfricoşaţi de vizitatorii nepoftiţi, localnicii au intrat în alertă şi au cerut ajutorul vânătorilor şi a lucrătorilor silvici.
Potrivit şefului AJVPS Alba, d-l Nicolae Oneţ, haite de lupi au fost identificate şi în alte zone ale judeţului: în Munţii Cugirului, peste Mureş la Berghin, în Galda şi Cricău către Tecşeşti. Vânătorii au luat urmele lupilor şi au organizat pânde. Până acum "recolta" a fost cam slabă, dar vânătorii vor continua să fie cu ochii-n patru.
Florin ROMAN
Directorul Arieşmin, Viorel Oniga, a fost trimis în judecată pentru luare de mită
Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au finalizat şi au trimis spre judecare Tribunalului Alba dosarul privind infracţiunea de cerere şi primire de mită, comisă de directorul Arieşmin Baia de Arieş, Viorel Oniga. Potrivit biroului de presă a Ministerului Public, Viorel Oniga este acuzat că a pretins şi a primit suma de 100 milioane de lei de la administratorul firmei Daripar Com din Strehaia pentru a întocmi două documente ce intrau în sfera obligaţiilor sale de serviciu, privind schimburi comerciale în natură între cele două firme.
În decembrie 2001, Oniga a cerut un "comision" de 50 milioane de lei pentru a aproba o comandă de 10 tone de cupru electrolitic, în valoare de peste 400 milioane de lei. După ce pe parcursul anului 2002 activitatea comercială între cele două firme a fost temporar suspendată, în 18 decembrie 2002, administratorul societăţii din Strehaia s-a deplasat la sediul Arieşmin din Baia de Arieş unde i-a oferit lui Oniga suma de 26 milioane de lei. În timpul întâlnirii, Oniga a pretins încă 50 milioane de lei pentru a aproba încă o cerere de schimburi comerciale între cele două unităţi. La înmânarea celei de-a doua tranşe din "comision", în 19 decembrie la Baia de Arieş, Viorel Oniga a fost prins în flagrant delict de procurorii PNA şi arestat.
Nicoleta TOMUŢA
Populism sau umanism?
Impozitele cresc dar... se reduc
Poate părea o contradicţie în termeni. Şi chiar este dacă judecăm "la sânge". Ea este însă explicabilă prin acţiunile Primăriei şi Consiliului local Alba Iulia. Discutând în ultimele zile implicaţiile aplicării Ordonanţei 36/2002 a Guvernului României privind taxele şi impozitele locale, primarul municipiului Alba Iulia şi lucrătorii Direcţiei de Venituri a primăriei albaiuliene au ajuns la concluzia că sumele pe care contribuabilii ar trebui să le plătească sunt aproape duble pentru terenurile aflate în intravilan. De aceea s-a decis ca, în şedinţa din 21 ianuarie a Consiliului local Alba Iulia, problema să fie rediscutată pe baza unui nou proiect de hotărâre. Mircea Hava ne-a declarat că deşi va exista o creştere a sumelor datorate ca impozit ele vor fi destul de mici în ceea ce priveşte clădirile şi terenurile extravilane, iar în ceea ce priveşte terenurile intravilane creşterea să fie redusă de la aproximativ 80% cât rezulta din calculele iniţiale la circa 30-50%. "Nu este vorba de un gest populist, ci de dorinţa de a veni în sprijinul cetăţenilor care oricum vor resimţi o creştere a taxelor şi impozitelor. Nu vrem să luăm pielea de pe nimeni!" Oricum decizia va aparţine consilierilor locali.
Anca DINICĂ