Curier județean
Rugăciunea de azi
     Cea nebiruită şi Dumnezeiască putere a cinstitei şi de viaţă purtătoarei Crucii Domnului, nu mă lăsa pe mine, păcătosul, ci cu puterea ta mă acoperă de toată ispita cea trupească şi sufletească. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. părinţi ucişi în Sinai şi Rait
Catolic: Sf. Felix de Nola, episcop; Sf. Bianca, regină
Greco-catolic: Cuv. pr. ucişi în Sinai şi Rait
Meteo
     *ASTĂZI: Cerul se menţine în continuare acoperit, dar ninsorile vor fi prezente doar local. Temperatura va oscila între -3 şi -5 grade c. Vântul va sufla slab. În cursul nopţii gerul va fi din nou prezent, mercurul termometrelor coborând frecvent până la -10 grade C.
     *MÂINE: Starea atmosferei se va înscrie pe aceleaşi coordonate, cu cer acoperit şi temperaturi de până la -3 gC, local chiar mai ridicate.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
11.882 de şomeri neindemnizaţi
     Potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Alba, în ultimul trimestru al anului 2002, în judeţul Alba era înregistrat un număr de 27.280 de şomeri. Dintre aceştia, 7.324 în ajutor de şomaj, 2.408 în ajutor de integrare profesională, 5.648 în alocaţie de sprijin şi 11.882 şomeri neindemnizaţi. Se poate observa că aproape jumătate dintre şomeri nu mai beneficiază de indemnizaţie, ceea ce ar trebui să constituie un motiv de îngrijorare cu privire la dinamica pe piaţa muncii din judeţul nostru şi cu privire la numărul de persoane ce trăiesc în sărăcie. Tot un motiv de îngrijorare îl constituie şi numărul de şomeri cu studii superioare: 654 de persoane, reprezentând 2,4% din numărul total de şomeri. (R.M.)
Se încheie sezonul de vânătoare la mistreţi
     Şeful AJVPS Alba, Nicolae Oneţ, ne-a informat că până în prezent au fost recoltaţi 220 de mistreţi de pe fondurile de vânătoare ale judeţului. Sezonul a început la 1 august anul trecut şi se va încheia la 1 februarie 2003. Până atunci vânătorii mai pot recolta circa 40 de mistreţi. (F.R.)

În perioada 13 ianuarie - 17 februarie 2003
CMJ Alba verifică o nouă serie de recruţi în vederea încorporării
Sustragerea de la obligaţiile militare se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani
     În perioada 13 ianuarie - 17 februarie 2003, Centrul Militar Judeţean Alba desfăşoară activitatea de verificare în vederea încorporării unei noi serii de recruţi, ca militari în termen. Această acţiune, cu caracter naţional, are ca scop asigurarea pentru unităţile militare a numărului de militari stabilit de fiecare judeţ pentru eşaloanele militare din subordinea Statului Major General al Armatei. Vor fi verificaţi în vederea încorporării tinerii născuţi în anii 1983 - 1984 şi anterior. Tinerii chemaţi la recrutare şi recruţii sunt obligaţi să accepte la înmânare ordinele de chemare emise de CMJ şi să se prezinte la data, ora şi locul prevăzute în acestea. Nerespectarea ordinului, prezentarea de documente neconforme cu realitatea privind situaţia recrutului sau sustragerea de la obligaţiile militare, constituie infracţiune şi se pedepseşte conform prevederilor art. 353 şi 354 din Codul Penal astfel: "Neprezentarea la încorporare sau concentrare în termen de 3 zile de la încunoştiinţare, iar dacă termenul de prezentare fixat este mai mare de 3 zile neprezentarea la acest termen a celui chemat de autoritatea militară, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi neprezentarea celor încorporaţi sau concentraţi la unităţile la care au fost repartizaţi".
     Comandantul CMJ Alba, lt.col. Vasile Bocuţ îşi exprimă speranţa că astfel de situaţii neplăcute vor fi evitate prin interpretarea corectă a obligaţiilor legale pe care le au de îndeplinit şi respectat deopotrivă - reprezentanţii Armatei şi tinerii recruţi.
Răzvan JURCĂ

Zonele Blaj şi Sebeş, campioane la mame minore şi "copii din flori"
     Potrivit celor mai recente date pe care le deţinem, în anul care a trecut la nivelul judeţului Alba au fost înregistraţi 213 copii nerecunoscuţi de tată. Campioană după numărul de "copii din flori" este zona Sebeş (81), urmată de zona Alba Iulia (61), zona Cugir (28), zona Ocna Mureş (14), zona Blaj (13) etc. Şi este demonstrat faptul că mare parte dintre copiii nerecunoscuţi de tată ajung mai devreme sau mai târziu în dificultate (din pricina sărăciei), necesitând preluarea lor în sistemul de protecţie a copilului. Ceea ce se poate spune şi despre copiii aduşi pe lume de mame minore: 94 în anul 2002. La acest capitol, campioană absolută este zona Blaj (27), urmată de zona Alba Iulia (21), zona Sebeş (18) etc. Aşadar, pe de-o parte se depun eforturi pe toate căile pentru descongestionarea sistemului de protecţie a copilului, iar pe de altă parte apar permanent virtuali copii în dificultate care vor avea nevoie de protecţie! (I.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.