Ultima oră
Știri
Încep olimpiadele şcolare
     După ce v-am anunţat că Ministerul Educaţiei şi Cercetării a stabilit deja calendarul desfăşurării Olimpiadelor şcolare la disciplinele de învăţământ pentru fazele judeţene şi naţionale, vă putem spune acum care sunt datele la care se vor desfăşura fazele pe localitate sau zonă ale acestor concursuri. Inspectoratul şcolar judeţean Alba a decis ca primii care intră în concurs, la 18 ianuarie, să fie elevii care concurează la Limba şi literatura română, apoi urmează: *Limbile moderne (engleză, franceză, rusă, germană) - 24 ianuarie; *Chimie - 25 ianuarie; *Limba şi literatura germană (matern); *fizica; *ştiinţele socio-umane (logică, filosofie, psihologie, economie, cultură civică, sociologie) - 1 februarie; *Pedagogie şi psihologie şcolară, matematică (şcoli generale), Limba şi literatura maghiară - 8 februarie; *Informatică şi Istorie - 15 februarie; *Matematica (licee) - 19 februarie; *Geografie - 22 februarie şi Biologie - 25 februarie. Pentru toţi cei care se pregătesc să-şi încerce puterea minţii în aceste concursuri - Mult succes! (A.D.)
Carnaval pe gheaţă la Sebeş
     Sâmbătă 18 ianuarie a.c. în organizarea Primăriei şi a Consiliului Local se va desfăşura la Sebeş tradiţionalul Carnaval al Gheţii, pigmentat cu concursuri de patinaj viteză. Vor participa copii şi elevi cu vârste cuprinse între 3 - 18 ani, câştigătorii urmând să fie recompensaţi cu premii atractive. (A.D.T.)
"Eu vreau în UE!"
     Ministrul Informaţiilor Publice, Vasile Dâncu, a prezentat marţi, 14 ianuarie, strategia de comunicare în privinţa aderării României la UE, iar principalele acţiuni vizează difuzarea de afişe, de pliante, broşuri şi filme documentare despre diferitele aspecte ale integrării. Pe plan intern, Guvernul va avea 40 de proiecte în ceea ce priveşte campania de informare publică, două dintre ele intitulate: "Eu vreau în UE!" şi "SAPARD la tine acasă". (T.I.)
La Aiud
Ninsorile nu au creat probleme edililor
     Ninsorile din ultima perioadă au făcut necesară intervenţia echipelor specializate ale serviciului Administraţia Patrimoniului Local din cadrul Primăriei municipiului Aiud, asigurându-se astfel desfăşurarea în bune condiţii a traficului auto şi pietonal. Potrivit declaraţiei primarului municipiului Aiud, Liviu Octavian Rusu, încă de la prima ninsoare echipele de intervenţie au împrăştiat material antiderapant în scopul combaterii poleiului şi gheţii. Datorită zăpezii abundente care s-a depozitat pe străzile oraşului, în aceste zile au demarat lucrările de deszăpezire care constau în împrăştierea de material antiderapant, curăţarea carosabilului cu autovehicule special echipate, transportul zăpezii. Toate aceste lucrări s-au derulat cu sprijinul serviciului public Administraţia Patrimoniului Local, Protecţiei Civile, SC Metalurgica SA, Prebet SA, Ediltrans, la acţiune participând şi beneficiarii de ajutor social acordat în baza Legii 416/2001 ce priveşte venitul minim garantat. (A.D.T.)
Premieră fericită în judeţul Alba
Poliţiştii nu au înregistrat nici un eveniment negativ în 24 de ore
     Pentru prima dată în activitatea poliţiei din judeţul Alba, în ultimul interval de 24 de ore nu s-a înregistrat nici un eveniment negativ, ceea ce spune foarte mult despre activitatea susţinută de prevenire şi combatere a faptelor antisociale. Nici poliţiştii cu vechi state de plată în IPJ Alba nu-şi amintesc de vreo zi din cariera lor în care să nu se raporteze nici un eveniment negativ. Pentru că acest merit revine şi locuitorilor judeţului Alba, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba, inspectorul principal Simona Guţiu, a declarat următoarele: "Mulţumim tuturor cetăţenilor judeţului pentru că dau dovadă de spirit civic. Să sperăm că vor fi şi alte zile în care nu vom înregistra incidente nedorite. Dorim să credem că apropierea faţă de cetăţean a devenit un lucru cert în judeţul Alba, iar locuitorii să fie siguri că poliţiştii sunt mereu în slujba comunităţii". (F.R.)
Încălzirea vremii poate duce la inundaţii
     Meteorologii prognozează o încălzire a vremii în perioada 15-20 ianuarie a.c., ceea ce poate duce la pericolul producerii de inundaţii. Temperaturile vor fi pozitive atât în zona de deal cât şi la munte, şi prin urmare se poate produce o topire mai accentuată a zăpezilor. În plus, pot apărea precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
     Întrucât se aşteaptă o creştere a debitelor pe principalele râuri, în special în zona de munte, IPC Alba a transmis avertizări către Comisiile locale de apărare împotriva dezastrelor, cerându-le acestora să ia toate măsurile care se impun. (F.R.)
Debranşările în actualitate
     SC Dalkia SA Alba Iulia, principalul furnizor de agent termic în municipiul reşedinţă de judeţ, a dispus debranşarea a 7 blocuri alimentate de la centralele 2 şi 3. În această perioadă au loc discuţii cu asociaţiile de proprietari în vederea plăţii datoriilor restante. Populaţia are datorii către SC Dalkia SA Alba Iulia cifrate la 20 miliarde de lei. Dacă plăţile vor întârzia să apară, SC Dalkia SA Alba Iulia, va trece la noi debranşări de săptămâna viitoare. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
PUR Alba critică ploaia de impozite şi taxe a Guvernului
     Organizaţia Judeţeană PUR (social -liberal) Alba, prin vocea preşedintelui Nicolae Popa, a cerut miercuri, 15 ianuarie, intervenţia fermă pentru stoparea şi anularea ordonanţelor guvernamentale care fixează noi impozite şi taxe care au determinat ca imaginea ţării pe plan european să fie luată în derâdere şi România să fie arătată cu degetul pentru cota maximă de dări şi impozite care nu mai pot fi suportate de români. Pe de altă parte, filiala judeţeană PUR, asemeni întregii formaţiuni, salută propunerea Guvernului de trecere la votul uninominal pentru Senat şi reducerea cu 20% a numărului de parlamentari şi va solicita extinderea procedurii şi la Camera Deputaţilor pentru ca "electoratul să aleagă omul şi nu lista sau partidul". Totodată, sunt reafirmate interesul special acordat tineretului, în acest sens, Organizaţia de Tineret Alba a formaţiunii umaniste cheamă toate organizaţiile similare ale partidelor de pe întreg eşichierul politic la o colaborare intensă, în prima fază prin sprijinirea ONG-urilor pentru organizarea unui Forum al Tineretului în judeţul Alba şi înfiinţarea unui centru de voluntariat. Toate dezideratele şi solicitările formulate de filiala PUR Alba vor fi expuse la Congresul Extraordinar al PUR care va avea loc sâmbătă, 18 ianuarie la Bucureşti, eveniment la care filiala judeţeană va participa cu peste 100 din membrii de partid, dintre care 28 delegaţi cu drept de vot. (T.I.)
Asociaţia "Insieme" din Italia construieşte la Alba Iulia
Centru de reabilitare a tinerilor defavorizaţi
     Asociaţia "Insieme" (în traducere "Împreună"), înfiinţată în urmă cu trei ani de către oameni de afaceri români şi italieni, are drept scop promovarea şi întărirea relaţiilor economice şi culturale între cele două ţări. Recent reprezentanţii acestei asociaţii s-au aflat la sediul prefecturii Alba, manifestându-şi intenţia construirii pe teritoriul judeţului a unui Centru de reabilitare şi integrare socială a tinerilor defavorizaţi din România. La eventuala edificare a proiectului ar urma să contribuie şi Biserica catolică italiană din România, suprafaţa necesară punerii în practică a generoasei iniţiative fiind de aproximativ 150-400 hectare. În acest sens, Prefectura a iniţiat deja acţiunea de identificare a terenului, undeva în apropierea municipiului Alba Iulia. (R.J.)
Revoluţie tulbure în UDMR
     Una din premisele determinante pentru furtuna prevestitoare de agitaţie politică din cadrul uneia dintre cele mai solide formaţiuni politice postdecembriste, cea a UDMR, este existenţa deja, în fază embrionară, a unei formaţiuni politice formată din aripa radicală a partidului. Noua formaţiune politică udemeristă cuprinde membrii Blocului Reformist, printre care cei mai aprigi adversari ai moderatelor, cum ar fi primarul din Odorheiu Secuiesc, Lasz Jeno şi are sprijinul episcopului reformat Laszlo Tòkes. Certificatul oficial de naştere al noii formaţiuni va fi semnat după Congresul UDMR din februarie, în cazul în care nu vor fi satisfăcute revendicările radicalilor, printre care, la loc de frunte, apare organizarea de alegeri interne în cursul lui 2003. Astfel, primul pas nu va fi făcut "de la centru", ci de către organizaţiile locale ale Blocului Reformist care îşi vor declara independenţa faţă de UDMR. Cauza esenţială pentru revoluţia care zgâlţâie edificiul udemerist este considerată a fi ermetismul conducerii UDMR-ului: în 12 ani, conducerea de tip partid unic a Uniunii nu s-a schimat deloc, iar maghiarii din secuime nu au avut posibilitatea de a alege, ci doar pe cea de a vota. În aceste condiţii, radicalii văd Congresul de la Satu Mare ca deja jucat, câtă vreme actuala conducere nu respectă jocul democratic, nu a făcut alegeri şi nu a respectat principiul algoritmului pluralist intern în organizarea Congresului.
     Un nou partid al maghiarilor ar putea fi o soluţie pentru criza din UDMR, consideră şi preşedintele Platformei Edificării Naţiunii, deputatul clujean Vekov Carol iar crearea unui astfel de partid ar duce la o reformare profundă şi absolut necesară a formaţiunii udemeriste, UDMR-ul aflându-se într-o situaţie delicată indusă de conducerea oligarhică. Prin actuala politică promovată de vârful udemerist, se apreciază că este periclitată atingerea procentului de 5% necesar pentru intrarea UDMR-ului în Parlament, regretându-se că opoziţia udemeristă nu a reuşit să aducă în faţa lui Marko Bella un contracandidat viabil la conducerea UDMR. A fost criticat apoi şi modul în care actuala conducere a UDMR-ului tratează reînnoirea protocolului cu PSD, cât şi faptul că Marko Bella doreşte parafarea documentului înainte de organizarea Congresului (31 ianuarie - 2 februarie). În protocol, consideră deputatul UDMR, se amestecă scopuri politice generale ce privesc pe toţi cetăţenii României cu doleanţele maghiare, în vreme ce doar două treimi din solicitările comunităţii maghiare se regăsesc în document. De asemenea, este condamnată poziţia conducerii UDMR formulată de Marko Bella, conform căreia reînnoirea protocolului nu depinde de modificările care se vor aduce literei Constituţiei, deşi comunitatea maghiară este interesată în multe privinţe. Dar, cum contraatacul de la vârf nu se lasă aşteptat, în replică revoluţiei lui Toro Tibor, Marko Bella, preşedintele incriminat al UDMR, spune că, dimpotrivă, miza aparţine Blocului Reformist, liderii acestuia încercând "disperat" să extrapoleze această situaţie în UDMR şi să-şi rezolve problemele interne.
     Într-o ultimă şarjă, preşedintele udemerist apreciază că dovada democraţiei din Uniune este însuşi faptul că Toro Tibor este deputat UDMR, a fost ales la scrutinul din 2000 şi are posibilitatea să-şi exprime opiniile atât în grupurile parlamentare, în Consiliul Reprezentativ şi în Congres. La nivelul revoluţiei interne din UDMR, se constată însă şi primele deraieri: Toro Tibor cere acordarea dublei cetăţenii maghiarilor din afara graniţelor Ungariei, afirmând că, în privinţa Legii Statutului maghiarilor, în curs de modificare, există pericolul "de a pierde efectul pozitiv asupra păstrării identităţii comunităţii maghiare din afara graniţelor Ungariei". În această ordine de idei, neglijând noua politică de integrare europeană promovată atât de Bucureşti, cât şi de Budapesta, Blocul Reformist solicită conducerii UDMR să susţină această propunere în faţa celor două guverne: cel al României şi al Ungariei. Revoluţia din inima UDMR-ului se sprijină pe adevărul dat de cifre deloc neglijabile: Blocul Reformist deţine o treime din componenţa CRU (Consiliul Reprezentativ Unional) şi 20% din delegaţii de la Congres, dar şi pe unele concepte politice perimate consemnate în această ultimă iniţiativă a dublei cetăţenii", realitate care îndepărtează foarte mult noua formaţiune din UDMR de tipul de formaţiune politică construit după noile coordonate ale integrării europene.
Teodora ILINCA

Iarna nu împietează asupra acţiunii "Laptele şi Cornul"
Ieri, la sediul Prefecturii Alba cu participarea reprezentanţilor acestei instituţii, ai Consiliului judeţean, ai Direcţiei de Sănătate Publică şi Oficiului judeţean pentru Protecţia Consumatorilor s-a desfăşurat o primă întâlnire din acest an, vizând acţiunea "Laptele şi Cornul" în judeţul Alba. Deşi ne aflăm în plină iarnă şi condiţiile de deplasare mai ales în localităţile izolate sunt grele, nu s-au semnalat întârzieri în distribuirea acestor produse către elevi, şi nici disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte calitatea lor. În cursul acestei luni, vor mai avea loc şi alte întâlniri zonale care să vizeze buna organizare a acestei acţiuni.(R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.