Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Banii europeni vin, dar trebuie să-i chibzuim
     Creşterea substanţială a sumelor pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziţia României sub forma programelor de preaderare (ISPA, SAPARD şi PHARE) îşi arată acum reversul monedei (EURO). Oficialii Uniunii Europene se arată sceptici faţă de capacitatea ţării noastre de a absorbi aceste fonduri de sute de milioane de euro. Într-un interviu acordat de Eneko Landaburu - director general al Direcţiei Generale pentru Extindere din cadrul Comisiei Europene, acesta apreciază că România nu are capacitatea administrativă de a absorbi fondurile UE. Reprezentantul autorităţilor de la Bruxelles susţine că adevărata problemă cu care se confruntă ţara noastră este administraţia slabă, care trebuie în mod obligatoriu reformată pentru a permite integrarea în Uniunea Europeană în anul 2007. "România trebuie să soluţioneze această problemă nu doar pentru a avea un mai mare acces la fondurile UE, ci pentru că această capacitate administrativă este necesară pentru buna funcţionare a statului, ca un întreg" - a declarat oficialul european. În acest context, directorul Direcţiei pentru Extindere al UE a precizat că, în anul 2006, România va primi o finanţare de preaderare în valoare de peste un miliard de euro, o sumă considerabilă care ar trebui cheltuită cu înţelepciune şi folos. În plus, dacă această sumă nu va fi utilizată în mod corect, atât România cât şi Comisia Europeană vor "da socoteală" în faţa Parlamentului European şi a statelor membre ale Uniunii care cotizează la formarea bugetului UE.
     În urmă cu doar o lună de zile, şeful delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti - Jonathan Scheele avertiza, într-o scrisoare adresată premierului Adrian Năstase, despre abilitatea României de a îndeplini criteriile economice de aderare şi că va continua să fie dependentă de capacitatea de a atrage finanţări externe.
     La acea dată, Jonathan Scheele şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la dificultăţile întâmpinate în administrarea creditului acordat Municipalităţii Bucureşti de Banca Mondială pentru Investiţii (BEI) pentru o serie de proiecte de infrastructură. Din păcate avea şi de ce să se îndoiască pentru că jocurile politicianiste practicate de consilierii PSD fac acum posibilă pierderea acestor finanţări.
     Recent, trei dintre partidele parlamentare, PNL, PD şi PUR, liderii a trei centrale sindicale, BNS, CSDR şi CNSLR-Frăţia şi ai două patronate intenţionau să monitorizeze "transparenţa şi corectitudinea programelor finanţate din fondurile comunitare, astfel încât să nu existe suspiciuni în legătură cu utilizarea banilor". Organizatorii acestui demers doresc "măsurarea" capacităţii de absorbţie a fondurilor de preaderare alocate prin programele PHARE, ISPA şi SAPARD.
     Ministrul Integrării Europene, Hildegard Puwak, a contrazis însă vehement afirmaţiile oficialului european, susţinând că România are capacitatea de a absorbi fondurile pe care le primeşte ţara noastră de la UE. Ministrul român şi-a susţinut afirmaţiile exemplificând cu rata de contractare a fondurilor PHARE care a crescut constant în ultimii ani: de la 89,97 la sută în 1998, până la 98,17 la sută în anul 2000. Oricum, directorul general al Direcţiei pentru Extindere, Eneko Landaburu, însoţit de negociatorul şef al UE, Enrico Pasquarelli, vor sosi în ţara noastră în cursul săptămânii viitoare. Deciziile care se vor lua la nivel naţional sunt extrem de importante pentru noi, prefigurata reformă administrativă interesându-ne în mod direct pentru că două dintre instituţiile regionale de implementare a programelor PHARE şi SAPARD, Agenţia de Dezvoltare Regională "Centru" şi Agenţia SAPARD (care deservesc judeţele Alba, Sibiu, Mureş, Braşov, Harghita şi Covasna) sunt în Alba Iulia.
Dana MOTREANU