Curier județean
Rugăciunea de azi
      Sfinte îngere, păzitorul meu, acoperă-mă cu aripile bunătăţii tale şi izgoneşte de la mine toată lucrarea cea rea a diavolului şi roagă pe Dumnezeu pentru mine, păcătosul. Luminează ochii mei, Hristoase Dumnezeule, ca nu cumva să adorm întru moarte, ca nu cândva să zică vrăjmaşul meu: întăritu-m-am asupra lui. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Antonie cel Mare Catolic: Sf. Anton, abate Greco-catolic: Pc. pr. teofor Antonie cel Mare
Meteo
     Azi: Vremea rămâne în aceleaşi coordonate ca în ultimele două zile. Cerul va fi înnorat, iar temperaturile vor fi cuprinse între -4 şi +2 grade Celsius; posibil ca, în timpul nopţii, mercurul din termometre să coboare sub -7gC. În zonele joase, ceaţa va fi un fenomen des întâlnit.
     Mâine: Cerul va fi parţial noros existând tendinţa ca norii să se risipească. Temperaturile vor fi pozitive în cursul zilei, (+1 grad Celsius) iar noaptea negative, până la - 9 grade Celsius.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Recensământul general agricol în judeţul Alba
Cenade, Lopadea Nouă şi Vinţu de Jos au încheiat strângerea datelor din teren
     Conform datelor furnizate de către Comisia judeţeană de recensământ, până la sfârşitul zilei de 14 ianuarie au fost recenzate 86408 exploataţii/gospodării agricole individuale, ceea ce reprezintă 85,3 la sută din numărul acestora total pe judeţ. Comunele Cenade, Lopadea Nouă şi Vinţu de Jos au încheiat acţiunile de înregistrare pe teren, foarte aproape de finalizare aflându-se şi Remetea (99%), Arieşeni (96,9%) şi Stremţ (96,6%). Cele mai scăzute procente se înregistrează în localităţile Şona (67,5%), Ocoliş (68%) şi Ponor (70,3%). Din centralizarea datelor la nivelul judeţului mai rezultă că, din totalul unităţilor recenzate, 24,9% deţin bovine, 15,6% deţin ovine iar 48,6% porcine.(R.J.)
Alegeri la UDMR Alba
     UDMR Alba şi-a desemnat noua conducere a organizaţiei judeţene. În cea mai înaltă funcţie din partid, d-l Levente Racz a fost reinvestit ca preşedinte, iar ca preşedinte executiv a fost aleasă d-na Hainal Kerekes. (F.R.)

Codrin Ştefănescu a promis o lege pentru tinerii ce-şi doresc o casă şi s-a ţinut de cuvânt
Legea pentru tineri a fost promulgată de preşedintele ţării
     Legea privind sprijinul acordat tinerilor care au împlinit 18 ani şi doresc să-şi construiască o locuinţă proprietate personală, iniţiată de deputatul PSD Codrin Ştefănescu şi un deputat PD (Romeo Raicu) a fost promulgată de preşedintele României, Ion Iliescu şi urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Ea face parte dintr-un pachet de 6 legi ce formează împreună Legea tineretului. Potrivit legii avizată de preşedintele ţării, se atribuie la cerere, tinerilor ce au împlinit 18 ani, un teren în suprafaţă de 250 metri pătraţi, din terenuri proprietate privată ale unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe. Atribuirea terenurilor se face în folosinţă gratuită, pe durata existenţei locuinţei, prin decizie a Consiliului local al unităţii în care este situat terenul. "Condiţiile pe care trebuie să la îndeplinească tinerii pentru a beneficia de prevederile legii sunt: să aibă 18 ani la data depunerii cererii, să nu fi avut sau să nu deţină în proprietate o locuinţă sau un teren destinat construirii unei locuinţe, părinţii solicitanţilor să nu deţină în proprietate un teren mai mare de 500mp în mediul urban sau de 5.000 în mediul rural", ne-a declarat secretarul executiv al PSD, Codrin Ştefănescu. De asemenea, deputatul PSD de Alba a mai precizat că locuinţele construite în condiţiile acestei legi nu sunt supuse impozitării timp de 10 ani de la data finalizării lor, iar terenurile primite şi locuinţele realizate nu pot fi înstrăinate timp de 10 ani de la data atribuirii lor în folosinţă. Tinerii ce beneficiază de avantajele oferite de această lege pot primi credite în condiţiile Legii locuinţei nr.114/1996, republicată. Codrin Ştefănescu a afirmat că legea iniţiată împreună cu Romeo Raicu "reprezintă o dovadă clară a disponibilităţii partidului de guvernământ în privinţa identificării soluţiilor optime de rezolvare a celei mai acute probleme cu care se confruntă tinerii, imposibilitatea de a obţine o locuinţă prin forţe proprii, sau chiar cu ajutorul părinţilor. Facilităţile reale, care vin în întâmpinarea nevoilor generaţiei tinere, nu erau cuprinse în legislaţia actuală". Legea ce vine în sprijinul tinerilor care doresc să-şi construiască o casă va intra în vigoare la 6 luni de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României. (A.D.T.)
Club de dans sportiv la Alba Iulia
     În municipiul Alba Iulia, unde regretata profesoară Maria Petrea a creat o valoroasă şcoală de dans sportiv şi de societate, moştenirea sa culturală se perpetuează. Casa de Cultură a Studenţilor în colaborare cu dl. Vasile Vlad organizează în continuare astfel de cursuri pentru doritori. De altfel activitatea nu s-a întrerupt aproape deloc. Dl. Vasile Vlad a preluat grupele de studenţi şi copii instruite de doamna Petrea, căreia i-a fost şi el elev şi sub îndrumarea căreia a început în februarie 2002 primele cursuri de predare a dansului sportiv. În luna septembrie 2002 dl. Vlad a obţinut diploma de instructor sportiv şi a intrat în colaborare directă cu Federaţia Română de Dans Sportiv cu care a început şi demersurile de înfiinţare a unui club de dans sportiv şi de societate, cu rezultate foarte bune - locul trei la festivalurile studenţeşti de gen de la Bucureşti şi Timişoara. În prezent, în cadrul clubului funcţionează 6 grupe: grupa I cu copii de 3-8 ani, grupa a II-a cu elevi între 8-14 ani, trei grupe de studenţi începători şi una de studenţi avansaţi, cei cu care au şi fost obţinute premiile amintite. În total, în cele 6 grupe sunt cuprinşi aproximativ 200 de dansatori care au posibilitatea de a-şi proba valoarea în concursurile naţionale şi internaţionale. La constituirea clubului dl. Vlad a fost sprijinit de conducerea Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, dar şi de patronul firmei Foto Rapid VX - Anton Gruiţă, cărora le mulţumeşte şi pe această cale. (A.D.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.