Curier județean
Rugăciunea de azi
     Slăbeşte, lasă, iartă, Dumnezeule, greşelile noastre, cele de voie şi cele fără de voie, cele cu lucrul şi cu cuvântul, cele cu ştiinţa şi cu neştiinţa, cele din noapte şi din zi, cele cu mintea şi cu gândul; toate le iartă nouă, ca un Bun şi Iubitor de oameni. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Eftimie cel Mare
Catolic: Sf. Fabian; Sf. Sebastian
Greco-catolic: Pc. pr. Eftimie cel Mare
Meteo
     * ASTĂZI: Nici în această zi nu sunt semne că iarna ne va părăsi. Cerul va fi degajat de nori, dar strălucirea soarelui va fi estompată de ceaţa care va depune chiciură. La amiază temperatura nu va depăşi -2 grade C, iar în cursul nopţii va coborî frecvent la -7, -8 grade C. Vântul va sufla slab.
     * MÂINE: Probabil în jurul amiezii soarele să ne răsfeţe cu ceva raze, dar pentru scurt timp, aşa încât temperatura maximă va rămâne tot negativă.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Bilanţul proiectului de twinning între Regiunea "Centru" şi Regiunea Brandenburg din Germania
     Duminică, 20 ianuarie, la Hotelul Parc din Alba Iulia a avut loc întâlnirea Comitetului de Coordonare al Convenţiei de Înfrăţire dintre Regiunea "Centru" şi Regiunea Brandenburg din Germania. La reuniune au participat, din partea română, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională "Centru", Simion Creţu, reprezentantul Ministerului Dezvoltării şi Prognozei, Alexandrina Militaru, Aura Răducu, task-manager şi reprezentanţi ai Consiliului şi Agenţiei de Dezvoltare Regională "Centru", iar din partea autorităţilor germane, Peter Alltschekow, conducător de proiect, Carl Heller, consilierul de pre-aderare şi expertul în planificare regională al Statului Brandenburg, Holger Boeven. În cadrul întâlnirii s-a discutat cel de-al Treilea Raport Trimestrial al Convenţiei privind stadiul implementării acesteia, rezultatele obţinute şi următorii paşi pentru dezvoltarea proiectului de twinning, la convorbiri participând şi un reprezentant din partea Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti. (T.I.)
PD va încheia protocoale de colaborare cu PNL "acolo unde se poate"
     Recent adoptata decizie a Biroului Permanent Naţional al PD prin care se recomandă organizaţiilor judeţene şi locale încheierea de protocoale de colaborare cu PNL a ajuns în teritoriu. Referindu-se la acest subiect deputatul PD Alexandru Pereş şi vicepreşedintele PD Alba cu probleme de organizare -Ion Dumitrel au declarat că "ele vor fi încheiate acolo unde se poate". Adică în localităţile unde intersele locale sunt aceleaşi. O analiză a acestei situaţii se va face în şedinţa Biroului Permanent judeţean Alba al PD care va avea loc vineri, 24 ianuarie. Oricum colaborarea nu va fi una de tip CDR pentru că PD Alba va prezenta candidaţi proprii la alegerile locale. De altfel în cel mult o lună PD Alba va prezenta "la centru" lista cu cei 76 de candidaţi pentri funcţiile de primari la alegerile viitoare. Cei doi lideri ai PD Alba spun că reacţiile PNL faţă de protocolul de colaborare administrativă încheiat în anul 2000 între PD şi PSD sunt cam drastice. "PD a fost de fapt partidul care a criticat cel mai dur PSD", atunci când a greşit. În plus incriminatul protocol a permis şi permite în continuare PD să apere şi să promoveze interesele cetăţenilor care i-au acordat votul. Iar prezenţa PD în conducerea CJ Alba este în primul rând rezultatul votului din 2000 şi abia apoi al protocolului.
Anca DINICĂ

În premieră judeţeană la Alba Iulia
Contribuabilii pot afla datoriile la buget pe Internet
     Respectând întocmai prevederile legale, Direcţia de Venituri a Primăriei municipiului Alba Iulia a reuşit să pună la punct un nou serviciu către cetăţeni - vizualizarea prin Internet a sumelor pe care le datorează sub formă de impozit pe case şi terenuri către bugetul local. Pentru aceasta nu este nevoie decât de un drum la Direcţia de Venituri pentru reactualizarea Declaraţiilor de impunere şi completarea unei cereri pentru obţinerea parolei de acces. Aceasta se eliberează pe baza Codului Numeric Personal. Odată obţinută parola, datele pot fi vizualizate de pe orice calculator legat la reţeaua Internet. Adresa pe care o veţi folosi este www.apulum.ro. Plata se face tot în sistemul tradiţional, la ghişeele Direcţiei de Venituri, dar măcar mergeţi cu banii potriviţi. Să mai spunem totuşi că, pentru posesorii de carduri, în termen de două săptămâni va deveni funcţională posibilitatea plăţii electronice. Pentru aceasta, în cursul săptămânii viitoare, primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava va avea o discuţie cu reprezentanţii băncilor. Deocamdată s-au arătat interesate BancPost şi BCR. În cursul zilei de ieri la Direcţia de Venituri a avut loc o demonstraţie a modului în care funcţionează sistemul de vizualizare a obligaţiilor bugetare la care au participat primarul Mircea Hava, viceprimarii Călin Potor şi Marius Rotar, directoarea Direcţiei de Venituri - Anuţa Şinar, reprezentanţi ai firmei care a instalat sistemul - INSOFT Sibiu. Menţionăm că întreaga "operaţiune" s-a ridicat la circa 860 milioane lei din care 500 milioane lei dotarea cu servere şi calculatoare, iar 360 milioane lei softul necesar.
Anca DINICĂ

Paradoxuri ale sistemului de protecţie a copilului din judeţul Alba
În trei centre de plasament se află mai mulţi copii decât în toate celelalte opt, la un loc!
     Potrivit strategiei judeţului Alba în domeniul protecţiei copilului, document elaborat de DGPDC şi înaintat spre analiză Consiliului judeţean, un obiectiv de maximă prioritate atât pe termen scurt (până în anul 2004), cât şi pe termen lung (până în 2007), este diminuarea numărului de copii aflaţi în sistemul rezidenţial (în centrele de plasament), prin crearea de servicii alternative care să absoarbă numărul de copii dezinstituţionalizaţi. Astfel, în instituţiile moderne, create la nivelul comunităţilor locale, se vor afla cel mult câte 12 copii, nu... peste 100, cum se află acum în trei dintre centrele de plasament din judeţul nostru.
     Aceasta este una dintre "curiozităţile" sistemului în momentul de faţă: trei instituţii de ocrotire de tip rezidenţial au în îngrijire mai mulţi copii decât toate celelalte opt, la un loc. Astfel, în centrele de plasament Alba Iulia, Abrud nr.1, Cugir, Horea, Obreja, Stremţ, Vadu Moţilor şi Betesda se află 396 de copii, iar în centrele de plasament Blaj, Abrud nr.2 şi Sâncrai... 469 de copii. Ar fi interesant de aflat dacă cei 469 de copii provin din zonele în care sunt instituţionalizaţi sau au fost adunaţi acolo din toate colţurile judeţului, sub diferite pretexte, pentru a se păstra nişte mega-structuri cu un personal supradimensionat. (I.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.