Prima pagină Ediția din: 23.1.2003
Știri
A crescut încrederea populaţiei în poliţişti
     În timpul vizitei sale la Alba Iulia, ministrul de Interne, Ioan Rus, le-a recomandat ziariştilor să privească cu optimism evoluţia reformei din România în general şi a ministerului pe care îl conduce, în special. El a precizat că aceste îndemnuri se bazează pe constatări şi fapte reale. În acest sens, ministrul Rus a arătat că în 2002 a crescut încrederea cetăţenilor în poliţişti, potrivit sondajelor de opinie, de la 20% la 50%. (N.T.)
Tinerii romi din Alba pot deveni ofiţeri ai armatei române
     Un capitol aparte cuprins în Strategia Guvernului României de îmbunătăţire a situaţiei romilor îl reprezintă "atragerea tinerilor romi spre... academii, şcoli militare pentru formarea ofiţerilor şi subofiţerilor... din Ministerul Apărării Naţionale...". În acest sens şeful Biroului Informare Recrutare Alba, locotenent-colonel Vasile Opruţa l-a informat pe consilierul Prefecturii pe problemele romilor, Petru Ilie, despre oportunităţile oferite, asigurându-l totodată şi de egalitatea şanselor cu ceilalţi candidaţi. La rândul său, preşedintele Partidei Romilor Social Democrată Alba, Petru Ilie face un apel către toţi tinerii romi care vor să urmeze cursurile şcolii militare să se prezinte cu încredere la Biroul de Informare şi Recrutare din Alba Iulia.(R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Mai multe asociaţii din Alba Iulia nu şi-au plătit datoriile de ani de zile
Restanţele la plată ale populaţiei către SC Dalkia SA se cifrează actualmente la peste 26 de miliarde de lei
     Potrivit informaţiilor furnizate de directorul SC Dalkia SA Alba Iulia, Dumitru Goţea, mai multe asociaţii de proprietari (de blocuri sau scări de bloc) nu şi-au plătit datoriile la întreţinere de ani buni. Nu ştim dacă este vorba de sărăcie sau de rea credinţă, cert este că datoriile populaţiei se cifrează la 26 de miliarde de lei. În continuare vă prezentăm câteva exemple mai concludente: Asociaţia nr. 7, are o restanţă de 541, 9 milioane de lei, ultima factură plătită datând din ianuarie 2001; Asociaţia nr. 25 - are o datorie de 1,1 miliarde de lei din ianuarie 2002; Asociaţia nr. 26 - datorii de circa 1 miliard de lei, din ianuarie 2002; Asociaţia nr. 38 are datorii de 300 milioane de lei, Asociaţia nr. 51 - 300 de milioane de lei cu datorii din ianuarie 2002; Asociaţia Macului - restanţe de 260 de milioane de lei neplătite din ianuarie 2000; Asociaţia Unirea - figurează cu o datorie de 277 de milioane de lei din luna iunie 2000. Cele mai mari restanţe le are o familie sărmană din Alba Iulia, valoarea datoriilor de întreţinere depăşind 100 de milioane de lei. Pentru recuperarea datoriilor de la persoanele rău platnice, asociaţiile de proprietari au demarat acţiuni în instanţă pentru executare silită.
     Ameninţaţi că vor rămâne fără locuinţă, cei mai mulţi dintre datornici spun că nu au cu ce să plătească întrucât banii nu le ajung de multe ori nici pentru mâncare sau medicamente. Deşi afectaţi de tăvălugul facturilor la întreţinere, pensionarii sunt printre cei mai buni platnici.
Florin ROMAN
500 de apartamente nu primesc apă caldă şi căldură
     Directorul SC "Dalkia" SA Alba Iulia a declarat că, în municipiul reşedinţă de judeţ, 500 de apartamente nu primesc căldură şi apă caldă. Restricţia la cele 20 de scări de bloc datează de două săptămâni. (F.R.)
În scandalul parcărilor cu plată din Alba Iulia
Primăria va înainta recurs
     Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, ne-a declarat că instituţia pe care o conduce va înainta recurs împotriva sentinţei pronunţată de Tribunalul Alba în "scandalul parcărilor", aşa cum l-a numit presa. Aşa cum v-am mai informat, Tribunalul Alba a admis marţi, 21 ianuarie a.c. acţiunea în contencios administrativ iniţiată de cetăţenii Nicolae Popa şi Viorel Jidveianu şi a dispus suspendarea celor două hotărâri ale Consiliului Local Alba Iulia: HCL nr. 10/2001 şi HCL nr. 253/2002 privind parcările pe străzile şi bulevardele municipiului.
     "Aşteptăm motivarea sentinţei pentru a vedea cum îşi întemeiază instanţa decizia luată, după care vom înainta recurs la Curtea de Apel dacă Consiliul local va considera că este cazul. Este bine că se menţin prevederile pentru parcările amenajate, întrucât în Alba Iulia sunt numeroase parcări de acest gen, cum este de exemplu şi cea de pe DN1, vis-a-vis de magazinul "Unirea". Rog însă pe poliţişti să treacă la amendarea şoferilor care parchează în locuri semnalizate cu "Parcare interzisă". Ieri, de exemplu, parcarea amenajată peste drum de primărie era goală, iar în preajmă era plin de maşini parcate neregulamentar. Eu respect exerciţiul democratic al celor doi domni, nu sunt supărat pe nimeni, dar trebuie să respect şi hotărârile Consiliului local", ne-a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.
Anca DINICĂ

Spitalele S.O.S.
     În ţara noastră are loc un proces firesc de reformă în sănătate, deci şi la nivelul spitalelor. Este ştiut de oricine că există o voinţă politică clar exprimată în favoarea procesului de reformă în sistemul sanitar. Însă orice eroare apărută în sistem poate avea consecinţe grave asupra stării de sănătate a populaţiei. Noi, spitalele, suntem "o uzină" care produce cel mai scump şi mai drag produs pentru cetăţenii ţării şi anume "sănătatea".
     Fie că se recunoaşte sau nu, cele aproximativ 400 de spitale din România acordă asistenţă medicală 24 din 24 de ore cetăţenilor ţării. În ciuda numeroaselor critici şi chiar jigniri aduse corpului medical, orice cetăţean care are o serioasă problemă de sănătate este rezolvat în marea majoritate a cazurilor la nivelul spitalelor.
     Deşi se afirmă că spitalele consumă multe fonduri, realitatea este cu totul alta şi anume că se limitează, diminuând resursele finaciare, într-o perioadă în care dezvoltarea ştiinţifică şi tehnică oferă noi mijloace de diagnostic şi tratament, mai eficiente dar mai scumpe. Creşterea costurilor îngrijirilor medicale în spitale se observă la scară mondială, fiind determinată de dezvoltarea unei tehnici moderne şi scumpe, apariţia unor medicamente noi, schimbări demografice şi epidemiologice (îmbătrânirea populaţiei, boli infecţioase noi, rezistente la antibiotice clasice, boli cronice, de nutriţie).
     Noi, spitalele, lansăm un S.O.S. Casei Naţionale de Asigurări şi Ministerului Sănătăţii să recalculeze valoarea zilei de spitalizare sau valoarea unui caz rezolvat (în lei), valorile actuale fiind insuficiente pentru ca sistemul să poată funcţiona.
     De asemenea, pentru ca spitalele să poată funcţiona eficient, trebuie să îndeplinească, după părerea mea, câteva deziderate importante şi anume: *Independenţă energetică prin achiziţionarea de centrale termice şi eficiente *Aparatură de sterilizare de bună calitate *O bucătărie şi o spălătorie moderne şi eficiente *O tehnologie medicală de înaltă performanţă.
     Dacă sunt atinse aceste elemente, se poate vorbi de o reformă şi de o calitate înaltă a actului medical. În realizarea acestor deziderate la spitale trebuie să se implice şi primăriile oraşelor respective. Nu trebuie să fie nici o deosebire în a îngriji un bolnav într-o Clinică Universitară sau într-un Spital Municipal, iar valoarea în lei a actului medical trebuie să fie aceeaşi.
     Spitalul va rămâne mulţi ani "piatra de temelie" a sistemului sanitar, deci protejaţi-l!
Dr. Mircea FRENŢIU,
director Spital municipal Blaj

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.