Ultima oră
Știri
Majorare de buget la Sebeş
     În ultima şedinţă a Consiliului local al municipiului Sebeş consilierii au stabilit majorarea bugetului la capitolul venituri cu 1.054.000 mii lei. Din această sumă cotele defalcate din TVA pentru bugetele locale reprezintă 54.000 mii lei, iar taxele judiciare de timbru - 1.000.000 mii lei. De asemenea, a fost majorat bugetul la capitolul cheltuieli cu suma de 1.054.000 mii lei care reprezintă: 54.000 mii lei pentru centrele locale de consultanţă agricolă, iar suma de un miliard lei revine investiţiilor - întreţinere şi reparaţii la străzile din municipiu, introducerea gazului metan la Răhău, modernizarea sistemului de iluminat public şi dirijarea circulaţiei în Valea Frumoasei, iluminatul monumentelor etc. (A.D.T.)
Armata Română, gata să furnizeze forţe pentru NATO
     Generalul Mihail Popescu a declarat marţi, 21 ianuarie, că România va fi capabilă să pună la dispoziţie un efectiv de 60.000 de soldaţi pentru trupele NATO, în 30 de zile de la solicitare. Armata Română are un efectiv de 75.000 de oameni, dintre care 1411 cadre sunt pregătite să participe la operaţiuni de menţinere a păcii, iar 819 sunt în tabere de instruire. Bugetul de stat va aloca 80% din sumele disponibile forţei active, urmând ca cifrele exacte alocate de statul român să fie făcute publice în momentul semnării Protocolului de Aderare a României la NATO. (T.I.)
PSD tot mai aproape de Internaţionala Socialistă
     După victoriile obţinute la sfârşitul anului trecut pe plan internaţional de Guvernul PSD al lui Adrian Năstase, care au adus invitarea României în NATO şi stabilirea unei date pentru integrarea României în Uniunea Europeană, acum a venit rândul obţinerii unei victorii, tot pe plan internaţional, dar care priveşte în primul rând PSD. Este vorba de aprobarea de către Consiliul Internaţionalei Socialiste a candidaturii PSD de a deveni membru cu drepturi depline în acest for care reuneşte aproape toate partidele de orientare socialistă şi social-democrată din lume. Evenimentul a avut loc marţi, la Roma. Odată obţinută aprobarea Consiliului Internaţionalei Socialiste, Partidul Social Democrat mai are de trecut doar de votul Congresului Internaţionalei Socialiste, reuniune la vârf care va avea loc în luna iunie 2003, în Brazilia. (A.D.)
S-au încheiat operaţiunile de teren ale recensământului agricol
Primele date preliminare le vom cunoaşte la primăvară
     Operaţiunile de înregistrare a datelor de recensământ la gospodăriile populaţiei şi unităţile cu personalitate juridică, început în data de 5 decembrie 2002, s-au încheiat în seara zilei de 20 ianuarie 2003. Conform datelor furnizate de către Comisia judeţeană pentru RGA Alba, s-au înregistrat, de către cei 680 de recenzori, 99635 exploataţii/gospodării agricole individuale, iar prin autoînregistrare, 619 unităţi cu personalitate juridică. Din informaţiile operative rezultă că, din totalul exploataţiilor/gospodăriilor agricole individuale recenzate, 27,5% deţin bovine, 16,6% deţin ovine şi 54,7% porcine. În continuare, la comisiile locale de recensământ se vor efectua operaţiunile de verificare a formularelor şi centralizare a unor indicatori, pe localităţi, după care, începând cu data de 3 februarie, toate materialele legate de recensământ se vor preda la secretariatul tehnic judeţean. Primele date preliminare vor fi dezvăluite la începutul lunii martie a.c.(R.J.)
Un hoţ a fost prins în timp ce încerca să intre în... legalitate
     Daniel C., de 33 de ani, din Constanţa, care locuia fără forme legale în comuna Ighiu, a venit marţi, 21 ianuarie, la Serviciul pentru Evidenţa Informatizată a Persoanei din cadrul IPJ Alba cu intenţia declarată de a intra în... legalitate. În fapt, omul intenţiona să-şi schimbe buletinul de identitate, cu menţionarea noii adrese. În urma verificărilor efectuate în sistemul naţional de date, angajaţii SEIP Alba au aflat că cetăţeanul avea pe numele său un mandat de executare a unei pedepse cu închisoarea pentru 3 ani, sentinţă emisă de Tribunalul Constanţa în anul 1999. Omul furase câte ceva de prin Constanţa şi n-a mai aşteptat pronunţarea sentinţei, refugiindu-se tocmai în judeţul Alba, la Ighiu. În consecinţă, Daniel C. a obţinut o nouă adresă în urma solicitării adresate poliţiei, însă una cu totul neaşteptată: penitenciarul. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Conflictul interreligios de la Mihalţ continuă
Protocolul ortodoxo-catolic, în "dizgraţia" Domnului
     Ieri, la sediul Prefecturii Alba, în prezenţa autorităţilor judeţene ar fi trebuit să se pună capăt, după mult timp, conflictului ce "domneşte" între biserica greco-catolică şi cea ortodoxă din Mihalţ prin semnarea unui protocol de predare către primii, a Casei Parohiale din localitate. Cele două părţi nu au ajuns însă la o înţelegere (IPS Lucian - Mitropolit al Bisericii Greco-Catolice nici măcar nu a venit), ba mai mult au continuat disputele încinse atât la întâlnire, cât şi la conferinţa de presă organizată ulterior, invocându-l în permanenţă pe Dumnezeu " care este sus şi vede". Se vede treaba că Domnul şi-a luat de mult faţa de la o naţiune măcinată de ură şi dezbinare, "sufocată" de atâtea păcate şi fărădelegi, dacă nici măcar pe slujitorii săi pământeşti nu i-a binecuvântat cu înţelepciune. A fost programată pentru zilele următoare o nouă rundă de discuţii, dar după adversitatea care se citea pe feţele celor implicaţi, probabil că nici în anul 2100 nu se va ajunge la vreun consens. (R.J.)
Rufele social-democraţiei româneşti spălate la Roma
     A devenit o tradiţie pentru români să-şi caute dreptatea la curţile Europei, să pornească cu jalba în proţap la mai marii lumii, purtând cu ei problemele nerezolvate acasă, dincolo de graniţe, în căutarea unei soluţii miraculoase, însă această tehnică acum în 2003 nu face decât să ne atragă ruşinea şi dezgustul unei lumi întregi. Originala modalitate de a face Opoziţie după sloganul "nu suntem de acord cu nimic ce vine de la Putere!", susţinută şi mai departe de hotare, pentru a capta atenţia întregii lumi civilizate face prima victimă nevinovată, aceasta fiind chiar imaginea ţării, aducând prejudicii nedorite: seriozitatea cu care este privită România în exterior. De dată foarte recentă este ideea "personală" a preşedintelui Iliescu - organizarea scrutinului prezidenţial în octombrie-noiembrie 2004 şi a celui parlamentar în martie 2005. Decalarea alegerilor consfinţeşte victoria pe toate planurile a politicii de la Cotroceni: preşedintele nu primeşte "prin amabilitate" un mandat de senator pe viaţă, ci va candida şi va obţine titlul de senator prin vot uninominal. Iniţiativa care poartă pecetea cotrocenistă cade în picaj între moleculele disparate ale partidelor cu slabe cotaţii parlamentare pentru care separarea celor două scrutine poate însemna chiar şi ştergerea efectivă de pe eşichierul politic. Erijat în purtătorul de cuvânt şi nemulţumire al acestor formaţiuni năpăstuite ale politicii româneşti, PD-ul îşi revendică poziţia de lider naţional democrat la Internaţionala Socialistă de la Roma, votând împotriva admiterii PSD în IS.
     În ochii Europei, PSD-ul este un partid care se află la guvernare şi are un avans confortabil în alegeri, iar PD-ul este acum numai un partid care pune beţe în roate. Pediştii s-au opus la scenă deschisă, alături de încă două delegaţii printre care şi cea a unui partid ungar, primirii PSD-ului în Internaţionala Socialistă, considerând partidul aflat la putere în România o formaţiune nedemocratică, iar "motivul fundamental este că noi nu avem un limbaj dublu, unul de import şi unul de export". Băsescu, marinarul contra curentului, a prezentat în discursul din faţa delegaţilor de la Roma trei mari argumente împotriva PSD: tendinţa de a deveni un partid-stat, comportamentul abuziv în relaţia cu administraţia locală şi caracterul nedemocratic al partidului de guvernământ: "PSD nu-i România!", precizând că, indiferent de rezultate, comportamentul PSD va fi monitorizat până la Congresul din iunie al IS care va definitiva admiterea PSD-ului. O modalitate care ar fi scutit România de primejdioasa spălare a rufelor murdare în public ar fi fost ca formaţiunile democrate româneşti să plece cu temele făcute de acasă şi să-şi delege o singură reprezentantă la Roma fără dâmboviţenii gică-contra şi discursurile lor gratuite.
     Aşa, prin Opoziţia pe stil mioritic la scena deschisă a Europei, PD-ul a arătat cum interesul personal fals partizan primează interesului României. Iar ceea ce a demonstrat PD-ul la Roma este doar circul din Consiliile Locale adus la poarta Europei şi unde modalitatea balcanică de a face Opoziţie nu a făcut decât să impresioneze negativ lumea occidentală democrată. Şi pentru România "toate drumurile duc la Roma", însă doar în condiţiile în care acţionăm toţi pentru unul şi unul pentru toţi şi, dincolo de disputata felie a Puterii între Opoziţie şi Guvernare, putem distinge clar interesul ţării noastre care rămâne unul singur.
Teodora ILINCA

Ultima şansă până în 2004
Bani europeni pentru IMM-uri
     Încă de anul trecut, societăţile comerciale mici şi mijlocii (IMM-uri nou înfiinţate şi microîntreprinderi) aşteaptă lansarea unei componente a Programului PHARE, cu fonduri destinate pentru dezvoltarea acestui sector. Nici acum, la începutul anului 2003, nu se ştie exact data când va demara oficial acest program. Interesul pentru această schemă de finanţare este extrem de ridicat deoarece fondurile alocate sprijină direct investiţiile. Lupta va fi acerbă, mai ales că începând cu PHARE 2002 nu mai există o schemă de grant pentru IMM-uri. Prezentă recent la Alba Iulia, d-na Aura Răducu, reprezentanta Comisiei Europene la Bucureşti, a declarat în exclusivitate pentru ziarul "Unirea" că "se lucrează la forma pachetului informativ iar în maxim 2-3 săptămâni va fi gata ghidul solicitantului pentru această componentă a programului PHARE. Oricum Ministerul Dezvoltării şi Prognozei este cel care răspunde de acest program". Oficialul CE a confirmat faptul că în programul PHARE 2002 nu vor mai fi proiecte care să se adreseze direct IMM-urilor, acestea urmând să beneficieze indirect de programele mari care vizează parcurile industriale şi centrele de afaceri. Se pare că fondurile europene se vor îndrepta mai mult către administraţiile locale şi nu către sectorul IMM-urilor şi organizaţiilor neguvernamentale. Precizăm că schema de grant pentru întreprinderi nou înfiinţate, microîntreprinderi mici şi mijlocii nou înfiinţate se va derula în cadrul regiunii noastre prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Regională "Centru", un proiect putând fi finanţat din fonduri europene cu sume cuprinse între 10.000 şi 100.000 de euro.
Dana MOTREANU

Pentru refacerea infrastructurii
Sebeşul apelează la investiţiile private
5 milioane de dolari pentru modernizarea reţelelor de apă şi canalizare din municipiu
     În cadrul şedinţei ordinare din această lună, consilierii municipali din Sebeş au aprobat, în unanimitate, un proiect de hotărâre prin care cheltuielile necesare pentru reabilitarea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare vor fi suportate de către o firmă privată. Cu alte cuvinte investiţia se va realiza sub forma unui parteneriat public-privat fără nici un efort financiar din partea bugetului local. Investiţiile respective care se vor ridica la aproximativ 175 de miliarde lei (cca. 5 milioane de dolari) vor fi realizate, conform deciziei CL Sebeş, de firma care va câştiga licitaţia organizată în acest sens. Amortizarea cheltuielilor va conduce inevitabil la creşterea preţului apei de la 5000 lei/mc la o valoare cuprinsă între 8000 - 11.000 lei/mc, dar în acelaşi timp şi o creştere a calităţii serviciilor, concomitent cu reducerea pierderilor existente actualmente în reţelele de distribuţie. Conform legislaţiei autohtone în vigoare, societatea îşi va putea recupera banii în maxim 49 de ani. De asemenea, tot cu acest prilej, consilierii au aprobat şi studiul de prefezabilitate aferent parteneriatului public-privat şi anunţul de intenţie ce va fi publicat în presa naţională şi internaţională. Se preconizează ca, prin aceste investiţii, să fie înlocuiţi 30-40 km de conductă de distribuţie apă potabilă şi 20-30 km conductă de canalizare. În legătură cu această nouă investiţie de anvergură, primarul Mugurel Sârbu a spus că reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare reprezintă o necesitate pentru municipiul Sebeş, iar intrarea în rândul ţărilor civilizate înseamnă în primul rând rezolvarea problemelor legate de apă şi de mediu. Edilul şef al Sebeşului a mai precizat că nu s-a apelat la alte variante pentru rezolvarea acestei probleme, cum ar fi alocarea de fonduri bugetare, credite bancare sau credite nerambursabile întrucât nu erau rentabile. "Varianta finanţării private s-a născut datorită modernizării legislaţiei româneşti, respectiv apariţia ordonanţei din 16 februarie 2002, care dă posibilitatea încheierii unor astfel de parteneriate şi care va permite o investiţie de circa 175 miliarde lei pentru rezolvarea problemei apei şi canalizării în Sebeş" a explicat primarul Sârbu alegerea acestei soluţii.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.