Curier județean
Rugăciunea de azi
     Preasfântă stăpâna mea, de Dumnezeu Născătoare, cu sfintele şi preaputernicele tale rugăciuni, izgoneşte de la mine, smeritul şi ticălosul robul tău, deznădăjduirea, uitarea, necunoştinţa, nepurtarea de grijă şi toate gândurile cele întinate, cele rele şi hulitoare de la ticăloasa mea inimă şi de la întunecata mea minte. Şi stinge văpaia poftelor mele, că sărac sunt şi ticălos. Şi mă izbăveşte de multe rele şi aduceri aminte şi năravuri, şi de toate faptele cele rele mă slobozeşte. Că binecuvântată eşti de toate neamurile, şi preacinstitul tău nume se slăveşte în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Grigorie Teologul; Sf. Bretanion
Catolic: Convertirea Sf. Ap. Pavel
Greco-catolic: Cel între sf. pr. Grigore Teologu, arhiep. Const.
Meteo
     ASTĂZI: Vremea se menţine destul de caldă pentru această lună de iarnă. Ziua, temperatura poate atinge chiar şi +5 grade C. Pe alocuri se vor înregistra precipitaţii, mai ales sub formă de ploaie.
     MÂINE: Norii se vor risipi. Se vor înregistra ploi pe arii foarte restrânse. Temperaturile oscilează între -4 grade C noaptea şi +2 grade C ziua.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Comandant nou la UM 01760 Sebeş
     În 15 ianuarie 2003 în funcţia de comandant al UM 01760 a fost numit lt. col. Dorin Chirca. Fostul comandant, col. Eugen Vasile Făgădar a fost numit în funcţia de comandant al UM 01606 Sibiu. Lt. col. Dorin Chirca s-a născut în anul 1959 în municipiul Sebeş. După absolvirea cursurilor şcolii generale din municipiul Sebeş, a urmat cursurile Colegiului Militar Liceal "Mihai Viteazul" din Alba Iulia (promoţia 1978), Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Transmisiuni din Sibiu (promoţia 1981) şi Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti (promoţia 1998). Este licenţiat în Drept din anul 2000, iar în prezent este doctorand în ultimul an la Academia de Înalte Studii Militare specializarea "Ştiinţe Militare". (N.T.)
La Sebeş
Casă nouă pentru copiii instituţionalizaţi
     Potrivit declaraţiilor directoarei DGPDC Alba, d-na Lenica Bucur, lucrările de construcţie la viitorul Centru de zi de la Sebeş- Petreşti au fost finalizate. Acesta este unul dintre proiectele elaborate de specialiştii Direcţiei, care au obţinut finanţare de la Comunitatea Europeană în cadrul Programului PHARE "Copiii mai întâi". Bugetul proiectului este de 238. 314 Euro, sumă suportată, după regulile comunitare în proporţie de 80% de către finanţator şi 20% de către Guvernul României. Noua instituţie are o capacitate de 40 de locuri şi va fi destinată copiilor instituţionalizaţi, pentru care familiile prezintă garanţii morale şi materiale, astfel încât dezinstituţionalizarea să fie posibilă. De asemenea, unor copii în dificultate, aflaţi în familii, prevenindu-se astfel instituţionalizarea şi abandonul. Centrul de zi va intra în funcţiune odată cu achiziţionarea mobilierului şi a unor echipamente şi rezolvarea unor probleme de logistică. Interesant este faptul că, pentru asigurarea personalului, mai întâi se vor face redistribuiri (de pildă vor fi mutaţi acolo angajaţii care vor dori să fie mai aproape de domiciliu) şi abia pe urmă se vor face noi angajări. (I.H.)

După ce au aflat că guvernul "îmblânzeşte" facturile la energia termică
Albaiulienii au luat cu asalt asociaţiile de proprietari
     Aşa cum v-am mai informat, în ultima şedinţă de guvern, executivul a aprobat măsuri destinate îmbunătăţirii plăţii la factura de energie termică, pe care le-am prezentat pe larg în ziarul "Unirea" de ieri, 24 ianuarie a.c. În principal, guvernul a decis o recalculare a facturilor pe luna decembrie la apartamentele necontorizate, iar acolo unde se constată diferenţe, facturile pe luna ianuarie să fie diminuate. În plus, executivul a mai stabilit ca toţi cei care îşi plătesc la termen facturile să beneficieze de o reducere de 10 la sută pe lunile decembrie 2002 - februarie 2003.
     Contactat telefonic, directorul SC Dalkia SA Alba Iulia, Dumitru Goţea, ne-a declarat că instituţia pe care o reprezintă aşteaptă publicarea acestei hotărâri de guvern şi a normelor metodologice în Monitorul Oficial pentru a aplica ce a stabilit executivul. "Dacă aşa a hotărât guvernul, aşa vom proceda. Probabil se va înfiinţa o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Primăriei Alba Iulia şi ai societăţii noastre care se vor ocupa de aplicarea hotărârii de guvern", a declarat Goţea. Decizia guvernului a făcut repede ocolul municipiului reşedinţă de judeţ, în cursul zilei de ieri, mai mulţi albaiulieni luând cu asalt asociaţiile de proprietari pentru a afla de când intră în vigoare hotărârea executivului. Cei mai mulţi erau interesaţi de reducerea de 10 la sută acordată consumatorilor casnici de energie termică care plătesc la termen facturile.
Florin ROMAN

Blocul Naţional al Revoluţionarilor nu vrea privilegii ci respectarea Legii 42
     Ultimul miting al revoluţionarilor, care a avut loc în această săptămână la Bucureşti, a fost mediatizat partizan. Aceasta este părerea preşedintelui Asociaţiei Revoluţionarilor din Decembrie '89 Alba Iulia - Horia Bărdaş. Acţiunea, spune el, nu a fost promovată în ideea ca revoluţionarii să obţină noi privilegii - credite bancare preferenţiale, cu dobândă subvenţionată, rente pe viaţă etc. - ci doar pentru a se respecta prevederile Legii 42.
     Asociaţiile de revoluţionari reunite în Blocul Naţional al Revoluţionarilor sunt de acord cu ideea lansată de preşedintele Ion Iliescu de a se reverifica toate dosarele revoluţionarilor, dar sunt nemulţumiţi de cifrele avansate: să se ajungă la maximum 10.000 de revoluţionari "brevetaţi" din care 80% să reprezinte Bucureştiul.
     O astfel de abordare este arbitrară şi tocmai de aceea BNR cere ca verificarea dosarelor să se facă în mod corect şi cinstit. Atunci când s-au dat brevetele de revoluţionari, semnate de preşedintele ţării, au existat desigur şi brevete obţinute pe bani, dar, precizează Horia Bărdaş, de astfel de activităţi s-au ocupat revoluţionarii bucureşteni şi nu cei din provincie. Poate tocmai de aceea la miting nu au participat revoluţionarii cuprinşi în organizaţiile din capitală. În schimb, au avut funcţii pe lângă preşedinţie pentru aceste probleme chiar revoluţionari care acum, din "motive de imagine au lansat acest scandal".
     Cât despre îmbrânceli, ele au pornit atunci când refuzul Cotroceniului de a lua în discuţie revendicările celor din piaţă a fost comunicat şi, mai mult, cei doi reprezentanţi ai manifestanţilor au fost opriţi să iasă din Palatul Cotroceni. Oricum, în cursul săptămânii viitoare vor avea loc noi discuţii. De precizat că din judeţul Alba au participat la miting reprezentanţi ai Asociaţiei Revoluţionarilor din Decembrie '89 şi cei ai organizaţiei de revoluţionari din Cugir, în timp ce Asociaţia de Revoluţionari 21 Decembrie, deşi membră şi ea în BNR, nu a fost reprezentată.
Anca DINICĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.