24 Ianuarie
O zi fierbinte la Alba Iulia

Alba Iulia - Oraşul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 care a marcat împlinirea visului românilor de a trăi în graniţele aceluiaşi stat - a sărbătorit ieri aniversarea a 144 de ani de la Unirea Principatelor Române - Moldova şi Ţara Românescă - actul de naştere al României moderne. Învăţând din greşelile anilor trecuţi, organizatorii sărbătorii în aer liber - Prefectura judeţului Alba, Consiliul judeţean Alba şi Centrul judeţean al creaţiei populare Alba au oferit acum o acţiune care nu poate fi criticată; decât dacă eşti cârcotaş fără scăpare. Tocmai de aceea discursurile oficialităţilor au fost scurte şi la obiect acordând mai mult credit artiştilor. Pe scena amplasată pe platoul din faţa statuii lui Mihai Viteazul au susţinut recitaluri părintele Doru Gheaja, Ionuţ Fulea şi formaţia "Codru de România", grupul folk al Palatului Copiilor din Alba Iulia, Vali Şerban, Ansamblul folcloric "Doina Aiudului" şi soliştii: Alina Pinca, Adina şi Ilie Medrea. Desigur nu a lipsit Hora Unirii în care s-au prins majoritatea celor prezenţi, inclusiv prefectul judeţului Alba - Ioan Rus, preşedintele CJ Alba - Eugen Popa, primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava, ÎPS Andrei - arhiepiscop de Alba Iulia, vicepreşedinţii CJ Alba, Doru Cetean şi Ioan Florea şi alţii. Tot ieri a fost vernisată la Cercul Militar expoziţia de pictură a artiştilor plastici amatori Ion Şarlea şi Dumitru Iepure, iar la Sala Unirii, expoziţia "Actul Unirii de la 24 ianuarie 1859 reflectat în publicistică".
Anca DINICĂ
Câmpeni
"Uniţi sub steagul tricolor"
Piaţa "Avram Iancu" din Câmpeni - loc sfânt al neamului românesc, în faţa statuii eroului naţional Avram Iancu, a fost gazda unui important şi semnificativ eveniment evocator dedicat celor 144 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească.
Cu acest prilej au fost depuse coroane de flori. S-a prezentat de către primarul localităţii, Viorel Ioan Sicoe şi prof. Nicolae Corcheş importanţa şi semnificaţia acestui eveniment al istoriei poporului nostru în lupta pentru unitate naţională.
Pe scena special amenajată s-a prezentat un sugestiv spectacol "Uniţi sub steagul tricolor", realizat de către formaţiile artistice ale Şcolii generale, Colegiului "Avram Iancu" şi Grupul şcolar forestier. Au fost prezenţi circa 1.000 participanţi, în final toţi cei prezenţi prinzându-se în Hora Unirii.
(primar, Ioan Viorel SICOE)
Zlatna
Aniversarea a 144 de ani de la Unirea Principatelor Române - Moldova şi Ţara Românescă - a fost marcată în aceste zile şi la Zlatna. Casa de cultură "Avram Iancu" din Zlatna a organizat pentru elevii de la Şcoala generală "Izvorul Ampoiului" evocarea istorică "Eroi au fost, eroi sunt încă" urmată de un recital muzical-literar susţinut de grupul vocal condus de prof. Valer Ponoran. Nici elevii Şcolii generale Zlatna nu au fost uitaţi, ei fiind invitaţi la expunerea "Unirea Principatelor Române - formarea statului român modern", susţinută de prof. Teodor Sicoie.
(A.D.)
Roşia Montană
Cu ocazia zilei de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române, primarul comunei Roşia Montană, Virgil Nariţa, s-a deplasat la Şcoala Generală "Simion Balint" din Roşia Montană, unde, după ce a urmărit programul artistic împreună cu elevii şi o parte din profesori, au încins o horă a unirii. Primarul le-a promis elevilor merituoşi care trec de faza comunală a olimpiadelor pe materii, premii de minimum 1.000.000 de lei, pentru fiecare în funcţie de rezultate.
(F.R.)
Inimi de copii vibrând sub semnul Unirii
La Grădiniţa nr. 13 Alba Iulia, grupa mare II condusă de educatoarele F. Chirilă şi M. Todoran, şi grupa pregătitoare II, condusă de ed. A. Avram şi M. Balaş, au trăit intens evenimentul istoric al zilei de 24 ianuarie.
Acţiunea "Sub semnul unirii" a fost marcată prin întâlnirea preşcolarilor din cele două grupe cu d-l Vasile Miron, preşedintele Uniunii Vatra Românească, filiala Alba Iulia, ocazie cu care au fost rememorate principalele evenimente istorice ale poporului român. Preşcolarii au recitat poezii, au interpretat cântece patriotice şi în final au dansat cu toţii tradiţionala "Hora Unirii".
Mesaj de unitate şi încredere
Domnul Adrian Năstase, prim-ministru al Guvernului României, a adresat, cu prilejul aniversării a 144 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească, un mesaj tuturor compatrioţilor în care a subliniat că la 24 ianuarie 1859, prin voinţa românilor din Moldova şi Ţara Românească s-a consfinţit unitatea de neam, limbă şi cultură, devenirea istorică a statului şi poporului român, emanciparea noastră ca naţiune.
"Marile noastre dorinţe de astăzi, de modernizare şi integrare europeană, nu sunt doar un produs al gândirii contemporane; bazele lor au fost aşezate, la sfârşitul veacului al XIX-lea, de către arhitecţii politici ai statului român. Am avut, atunci, lideri care au ştiut să îmbine admirabil lupta politică cu abilitatea diplomatică şi intuiţia istorică a vremurilor. Au fost oameni de stat, oameni cu simţul datoriei faţă de poporul care i-a zămislit, mari oameni politici. Aceştia trebuie să rămână modelul nostru, adaptat, desigur, la realităţile istorice şi geo-politice actuale.
De aceea, avem datoria să fim la înălţimea momentelor istorice pe care le trăim , aşa cum au făcut-o, la vremea lor, înaintaşii noştri.
Mesajul, pe care doresc să vi-l transmit, cu prilejul aniversării a 144 de ani de la Unirea Principatelor Române, în numele Guvernului României şi al meu personal, este un mesaj al încrederii şi al speranţei într-un viitor demn, al unei Românii prospere şi moderne, integrată în Europa Unită.
Să nu ne fie teamă şi să credem în şansele noastre, aşa cum au făcut-o şi înaintaşii noştri, atunci când au înfăptuit ceva în istorie.
Cu aceste gânduri şi sentimente, urez tuturor cetăţenilor ţării sănătate, fericire, bucurii, un an mai bun, în deplină unitate şi solidaritate naţională".
Mirabeli Raffaele e "molto felice..."
Italianul care îşi căuta nevastă în judeţul nostru... s-a căpătuit!
Numărul apelurilor telefonice şi al scrisorilor primite la redacţie a depăşit orice aşteptare, ca reacţii la un articol aparent banal, prin care aduceam la cunoştinţa publică faptul că un italian din Altomonte îşi caută nevastă în judeţul nostru. Chiar şi acum, după mai bine de o săptămână, încă mai primim telefoane şi scrisori din partea unor reprezentante ale sexului frumos care doresc să se mărite şi să plece în Italia. Aceasta, deşi italianul nostru nu mai este deloc tânăr (Mirabeli Raffaele are peste 50 de ani).
Poate că nu am fi revenit asupra subiectului, dar vrem să anunţăm că Raffaele e acum "molto felice", pentru că şi-a găsit aleasa: o albaiuliancă de vreo 40 de ani, divorţată, mamă a unui copil, o femeie îngrijită, educată, cu aspect plăcut, a cărei locuinţă (unde a fost invitat italianul, ca să o cunoască) dovedeşte că munca nu-i este străină. Aşadar, s-au văzut, s-au plăcut, drum bun şi... "casă de piatră"!
Dar, dincolo de bucuria reuşitei celor doi, nu putem să nu ne întristăm în urma constatării unui adevăr crud: nivelul la care a ajuns şomajul în rândul femeilor, sărăcia, divorţialitatea, lipsa de perspective etc., este atât de mare încât acestea sunt dispuse să plece prin orice mijloace încotro văd cu ochii. Şi nu toate au norocul să găsească un... Mirabeli.
(I.H.)