Ultima oră
Știri
10 cazuri de trichineloză la Blaj
     Într-un comunicat de presă al DSP Alba, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Cristina Galoş, ne informează că la Blaj au fost înregistrate 10 cazuri de trichineloză din cauza consumului de carne de porc infestată. Cetăţenii sunt sfătuiţi să nu consume carne de porc nesupusă controlului sanitar-veterinar. Cei care au consumat totuşi produse infestate, la apariţia unor simptome cum sunt febra, frisoanele, diaree, edem facial sau dureri musculare, sunt sfătuiţi să se adreseze de urgenţă medicului. (F.R.)
Piese de 24 milioane de lei furate dintr-un parc auto
     Daniel Lingurar (21 de ani) şi Sorin Varga (31 de ani), ambii din Alba Iulia, au fost surprinşi în flagrant de poliţiştii albaiulieni în timp ce sustrăgeau piese şi subansamble auto din incinta unui parc de reparaţii auto aparţinând unei societăţi de transport. Cei doi hoţi au tăiat gardul împrejmuitor din sârmă, au pătruns în interiorul parcului auto şi au furat piese în valoare de 24 de milioane de lei. Prin intervenţia poliţiştilor albaiulieni, prejudiciul a fost recuperat iar cei doi vor fi cercetaţi, în stare de libertate, pentru furt calificat. (N.T.)
Constituirea Corpului Naţional al Poliţiştilor - filiala Alba
     Poliţiştii, care intenţionează să facă parte din Corpul Naţional al Poliţiştilor - filiala Alba, îşi vor putea depune candidatura în perioada 3-8 februarie a.c. Şedinţa Adunării Generale pentru alegerea Corpului Naţional al Poliţiştilor - filiala Alba - se va desfăşura în 14 februarie. În conducere vor fi aleşi: un preşedinte, doi vicepreşedinţi, un secretar, un trezorier şi patru membri. La alegeri pot participa şi poliţiştii trecuţi în rezervă sau pensionaţi. Corpul Poliţiştilor are ca scop promovarea intereselor profesionale, sociale, culturale, sportive şi apărarea drepturilor legitime ale membrilor săi. (N.T.)
La Liceul nr. 4 din Alba Iulia
Doi turbulenţi au intrat peste elevi la ore, provocând scandal
     O patrulă a jandarmilor care asigurau ordinea în zona Colegiului "Horea, Cloşca şi Crişan" din Alba Iulia a fost alertată miercuri seara de elevi ai Liceului nr. 4 (situat în apropiere) în legătură cu faptul că doi indivizi au pătruns peste ei la ore şi au provocat scandal. Auzind că elevii alertează jandarmii, intruşii s-au făcut nevăzuţi rapid. În urma cercetărilor, jandarmii din cadrul CJJ Alba au constatat că turbulenţii au profitat de faptul că profesorul a ieşit din atelierul de îndeletniciri practice după materiale, au pătruns în sală, au făcut gesturi obscene şi teribiliste şi au îmbrâncit o elevă care i-a apostrofat. În cauză, cercetările continuă. Referindu-se la acest aspect, col. Aurel Capătă, din cadrul CJJ Alba a ţinut să menţioneze că jandarmii se confruntă foarte des cu probleme de acest gen. Deşi jandarmii sunt angajaţi să menţină ordinea şi liniştea în zona unor obiective şcolare, ei nu pot suplini întrutotul paznicul de la intrarea în şcoală sau lipsa de disciplină din anumite instituţii şcolare. "Practic, în unele unităţi şcolare, paza la căile de acces este inexistentă", a declarat col. Capătă. (N.T.)
Produse expirate
     În cadrul unui control efectuat de poliţiştii din Livezile la popasul turistic Cheile Vălişoarei au fost descoperite produse care erau expuse la vânzare fără ca acestea să fie însoţite de documente justificative. Mai mult, unele dintre produsele expuse spre vânzare aveau termenul de valabilitate expirat. Marfa expirată, în valoare de 4,85 milioane de lei, a fost ridicată în vederea confiscării. Unitatea a fost amendată conform Legii 12/1990. (N.T.)
Poliţiştii au identificat încă doi consumatori de canabis
Unul dintre aceştia este cercetat şi pentru trafic de droguri
     Ofiţerii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Alba Iulia au identificat doi tineri consumatori şi deţinători de canabis. Daniel I., de 23 ani, fără ocupaţie, a fost prins într-un local public din Alba Iulia având asupra sa 4,4 g de cannabis. În urma percheziţiei efectuate de poliţiştii Biroului Antidrog la domiciliul lui Daniel I. a mai fost găsită, ascunsă în pivniţă, cantitatea de 176 g canabis. Acesta le-a spus poliţiştilor că a cules planta de pe un teren viran din apropierea Sebeşului, în toamna anului 2002. Cânepa indiană a fost uscată şi preparată atât pentru consumul propriu cât şi cel al prietenului său, Marin B., de 26 ani, din Sebeş. La domiciliul lui Marin B., poliţiştii au mai găsit un gram de canabis cât şi resturile unor ţigări confecţionate artizanal. În urma efectuării testelor de narcodependenţă, s-a constatat că tinerii erau şi consumatori de droguri din categoria canabis. Dosarul celor doi va fi instrumentat de procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Daniel I. fiind anchetat pentru trafic şi consum de droguri iar Marin B. pentru deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu.
     Ancheta poliţiştilor a scos la iveală faptul că tinerii au făcut parte din anturajul lui Mihai Romoşan, condamnat anul trecut, cu executarea pedepsei, pentru trafic şi consum de droguri. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
24 Ianuarie
O zi fierbinte la Alba Iulia
     unireAlba Iulia - Oraşul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 care a marcat împlinirea visului românilor de a trăi în graniţele aceluiaşi stat - a sărbătorit ieri aniversarea a 144 de ani de la Unirea Principatelor Române - Moldova şi Ţara Românescă - actul de naştere al României moderne. Învăţând din greşelile anilor trecuţi, organizatorii sărbătorii în aer liber - Prefectura judeţului Alba, Consiliul judeţean Alba şi Centrul judeţean al creaţiei populare Alba au oferit acum o acţiune care nu poate fi criticată; decât dacă eşti cârcotaş fără scăpare. Tocmai de aceea discursurile oficialităţilor au fost scurte şi la obiect acordând mai mult credit artiştilor. Pe scena amplasată pe platoul din faţa statuii lui Mihai Viteazul au susţinut recitaluri părintele Doru Gheaja, Ionuţ Fulea şi formaţia "Codru de România", grupul folk al Palatului Copiilor din Alba Iulia, Vali Şerban, Ansamblul folcloric "Doina Aiudului" şi soliştii: Alina Pinca, Adina şi Ilie Medrea. Desigur nu a lipsit Hora Unirii în care s-au prins majoritatea celor prezenţi, inclusiv prefectul judeţului Alba - Ioan Rus, preşedintele CJ Alba - Eugen Popa, primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava, ÎPS Andrei - arhiepiscop de Alba Iulia, vicepreşedinţii CJ Alba, Doru Cetean şi Ioan Florea şi alţii. Tot ieri a fost vernisată la Cercul Militar expoziţia de pictură a artiştilor plastici amatori Ion Şarlea şi Dumitru Iepure, iar la Sala Unirii, expoziţia "Actul Unirii de la 24 ianuarie 1859 reflectat în publicistică".
Anca DINICĂ

Câmpeni
"Uniţi sub steagul tricolor"
     Piaţa "Avram Iancu" din Câmpeni - loc sfânt al neamului românesc, în faţa statuii eroului naţional Avram Iancu, a fost gazda unui important şi semnificativ eveniment evocator dedicat celor 144 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească.
     Cu acest prilej au fost depuse coroane de flori. S-a prezentat de către primarul localităţii, Viorel Ioan Sicoe şi prof. Nicolae Corcheş importanţa şi semnificaţia acestui eveniment al istoriei poporului nostru în lupta pentru unitate naţională.
     Pe scena special amenajată s-a prezentat un sugestiv spectacol "Uniţi sub steagul tricolor", realizat de către formaţiile artistice ale Şcolii generale, Colegiului "Avram Iancu" şi Grupul şcolar forestier. Au fost prezenţi circa 1.000 participanţi, în final toţi cei prezenţi prinzându-se în Hora Unirii. (primar, Ioan Viorel SICOE)
Zlatna
     Aniversarea a 144 de ani de la Unirea Principatelor Române - Moldova şi Ţara Românescă - a fost marcată în aceste zile şi la Zlatna. Casa de cultură "Avram Iancu" din Zlatna a organizat pentru elevii de la Şcoala generală "Izvorul Ampoiului" evocarea istorică "Eroi au fost, eroi sunt încă" urmată de un recital muzical-literar susţinut de grupul vocal condus de prof. Valer Ponoran. Nici elevii Şcolii generale Zlatna nu au fost uitaţi, ei fiind invitaţi la expunerea "Unirea Principatelor Române - formarea statului român modern", susţinută de prof. Teodor Sicoie. (A.D.)
Roşia Montană
     Cu ocazia zilei de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române, primarul comunei Roşia Montană, Virgil Nariţa, s-a deplasat la Şcoala Generală "Simion Balint" din Roşia Montană, unde, după ce a urmărit programul artistic împreună cu elevii şi o parte din profesori, au încins o horă a unirii. Primarul le-a promis elevilor merituoşi care trec de faza comunală a olimpiadelor pe materii, premii de minimum 1.000.000 de lei, pentru fiecare în funcţie de rezultate. (F.R.)
Inimi de copii vibrând sub semnul Unirii
     La Grădiniţa nr. 13 Alba Iulia, grupa mare II condusă de educatoarele F. Chirilă şi M. Todoran, şi grupa pregătitoare II, condusă de ed. A. Avram şi M. Balaş, au trăit intens evenimentul istoric al zilei de 24 ianuarie.
     Acţiunea "Sub semnul unirii" a fost marcată prin întâlnirea preşcolarilor din cele două grupe cu d-l Vasile Miron, preşedintele Uniunii Vatra Românească, filiala Alba Iulia, ocazie cu care au fost rememorate principalele evenimente istorice ale poporului român. Preşcolarii au recitat poezii, au interpretat cântece patriotice şi în final au dansat cu toţii tradiţionala "Hora Unirii".
Mesaj de unitate şi încredere
Domnul Adrian Năstase, prim-ministru al Guvernului României, a adresat, cu prilejul aniversării a 144 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească, un mesaj tuturor compatrioţilor în care a subliniat că la 24 ianuarie 1859, prin voinţa românilor din Moldova şi Ţara Românească s-a consfinţit unitatea de neam, limbă şi cultură, devenirea istorică a statului şi poporului român, emanciparea noastră ca naţiune.
     "Marile noastre dorinţe de astăzi, de modernizare şi integrare europeană, nu sunt doar un produs al gândirii contemporane; bazele lor au fost aşezate, la sfârşitul veacului al XIX-lea, de către arhitecţii politici ai statului român. Am avut, atunci, lideri care au ştiut să îmbine admirabil lupta politică cu abilitatea diplomatică şi intuiţia istorică a vremurilor. Au fost oameni de stat, oameni cu simţul datoriei faţă de poporul care i-a zămislit, mari oameni politici. Aceştia trebuie să rămână modelul nostru, adaptat, desigur, la realităţile istorice şi geo-politice actuale.
     De aceea, avem datoria să fim la înălţimea momentelor istorice pe care le trăim , aşa cum au făcut-o, la vremea lor, înaintaşii noştri.
     Mesajul, pe care doresc să vi-l transmit, cu prilejul aniversării a 144 de ani de la Unirea Principatelor Române, în numele Guvernului României şi al meu personal, este un mesaj al încrederii şi al speranţei într-un viitor demn, al unei Românii prospere şi moderne, integrată în Europa Unită.
     Să nu ne fie teamă şi să credem în şansele noastre, aşa cum au făcut-o şi înaintaşii noştri, atunci când au înfăptuit ceva în istorie.
     Cu aceste gânduri şi sentimente, urez tuturor cetăţenilor ţării sănătate, fericire, bucurii, un an mai bun, în deplină unitate şi solidaritate naţională".
Mirabeli Raffaele e "molto felice..."
Italianul care îşi căuta nevastă în judeţul nostru... s-a căpătuit!
     Numărul apelurilor telefonice şi al scrisorilor primite la redacţie a depăşit orice aşteptare, ca reacţii la un articol aparent banal, prin care aduceam la cunoştinţa publică faptul că un italian din Altomonte îşi caută nevastă în judeţul nostru. Chiar şi acum, după mai bine de o săptămână, încă mai primim telefoane şi scrisori din partea unor reprezentante ale sexului frumos care doresc să se mărite şi să plece în Italia. Aceasta, deşi italianul nostru nu mai este deloc tânăr (Mirabeli Raffaele are peste 50 de ani).
     Poate că nu am fi revenit asupra subiectului, dar vrem să anunţăm că Raffaele e acum "molto felice", pentru că şi-a găsit aleasa: o albaiuliancă de vreo 40 de ani, divorţată, mamă a unui copil, o femeie îngrijită, educată, cu aspect plăcut, a cărei locuinţă (unde a fost invitat italianul, ca să o cunoască) dovedeşte că munca nu-i este străină. Aşadar, s-au văzut, s-au plăcut, drum bun şi... "casă de piatră"!
     Dar, dincolo de bucuria reuşitei celor doi, nu putem să nu ne întristăm în urma constatării unui adevăr crud: nivelul la care a ajuns şomajul în rândul femeilor, sărăcia, divorţialitatea, lipsa de perspective etc., este atât de mare încât acestea sunt dispuse să plece prin orice mijloace încotro văd cu ochii. Şi nu toate au norocul să găsească un... Mirabeli. (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.