Prima pagină Ediția din: 5.2.2003
Știri
Bani pentru drumuri şi alimentări cu apă
     Vicepreşedintele Consiliului judeţean Alba - Doru Cetean, ne-a informat că recent Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei a alocat suma de 5,5 miliarde de lei pentru lucrări de pietruiri de drumuri comunale şi lucrări de alimenatre cu apă. Cele 5,5 miliarde de lei vor fi cheltuite în judeţul Alba în acest an după cum urmează: *Pietruiri de drumuri comunale - 3 miliarde de lei: DC 60 Ceru Băcăinţi - 500 milioane lei, DC 1A Baia de Arieş - 975 milioane lei, DC 115 Ciuruleasa - 725 milioane lei şi DC 205 Ohaba - 800 milioane lei. *Alimentări cu apă potabilă - 2,5 miliarde de lei: comuna Ciugud - 2 miliarde de lei şi comuna Săliştea - 500 milioane lei. (A.D.)
Frigul bântuie prin judeţ
     Temperaturile înregistrate la începutul săptămânii au fost negative în marea majoritate a zonelor judeţului. Cel mai frig a fost la Roşia Montană, unde s-au înregistrat ieri minus 18 grade Celsius. Vreme geroasă a fost şi la Sebeş (minus 17 grade), Blaj (minus 15 grade), Alba Iulia (minus 14 grade) etc. Vremea se va încălzi uşor, iar temperaturile minime se vor încadra noaptea între minus 15 şi minus 6 grade Celsius. (F.R.)
Simpozion
     Timp de două zile, 4 şi respectiv 5 februarie a.c. la Predeal se va desfăşura un interesant simpozion având ca temă descentralizarea în administraţia publică după modelul german. Manifestarea este organizată de către societatea de perfecţionare şi dezvoltare internaţională INWENT cu sediul la Bonn - Germania şi de către Institutul Naţional de Administraţie Bucureşti cu sprijinul ambasadei Germaniei în România. Aflat de ieri la Bucureşti, prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus se va deplasa în cursul zilei de astăzi la Predeal pentru a participa la lucrările simpozionului. (R.J.)
DGPDC Alba în sediu nou
     Într-un interviu publicat recent, realizat cu directoarea DGPDC Alba, d-na Lenica Bucur, dânsa afirma că una dintre priorităţile de pe agenda sa de lucru este obţinerea unui sediu adecvat pentru desfăşurarea activităţii, cel actual devenind neîncăpător odată cu diversificarea serviciilor. Acest obiectiv pare deja să fi fost atins, d-na Bucur declarându-ne, că în cel mult două săptămâni, Direcţia pentru protecţia copilului Alba se va muta într-un nou sediu, în clădirea în care a funcţionat până nu demult Direcţia agricolă. (I.H.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Repetenţi la istorie
Făuritorii Marii Uniri de acum 85 de ani, uitaţi pe nedrept
     ManiuAstăzi se împlinesc 50 de ani de când a trecut la cele veşnice Iuliu Maniu. Deputat de Vinţu de Jos în trei legislaturi - Iuliu Maniu a fost înainte de a deveni preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc, preşedintele Partidului Naţional Român şi al Consiliului Dirigent al Transilvaniei. Contribuţia sa la constituirea României Mari, la 1 Decembrie 1918, ca şi la instalarea în Transilvania a administraţiei româneşti este de necontestat. Dacă ştii cât de puţină istorie. Dar, cum spunea de curând un reputat diplomat român, din păcate majoritatea covârşitoare a politicienilor, odată ce păşesc în arenă, se îndepărtează tot mai mult de carte. Iar atitudinile lor sunt de aceea de foarte multe ori controversate.
     Dorind să aducă un omagiu marelui dispărut, PNŢCD Alba a organizat sâmbătă, 1 februarie (deci într-o zi în care se presupune corect că majoritatea cetăţenilor sunt liberi de obligaţiile de serviciu) o acţiune simplă dar tocmai de aceea de apreciat. De menţionat că nici o altă instituţie nu s-a gândit să-l omagieze pe Iuliu Maniu, nici Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, nici Direcţia pentru cultură, culte şi patrimoniu cultural Alba...Pentru anunţarea ei, PNŢCD a trimis invitaţii, dar chiar în lipsa acestora, să spunem că a fost anunţată în presă. Au pregătit deci o acţiune liberă la care putea participa oricine. Dar, neplăcută surpriză: la ceremonia de depunere de coroane de flori la statuia lui Iuliu Maniu (care a deschis seria manifestărilor) nu au venit decât organizatorii şi reprezentanţii Partidului Naţional Liberal Alba. Abia la apariţia lor, valutiştii care-şi fac veacul în preajmă şi-au luat plasele de pe soclul statuii, cât despre zăpada care căzuse în ajun... nici pomeneală să se fi deranjat cineva (iar asta este grija societăţii de salubritate sau a edililor) s-o măture. Pe trotuarele învecinate câţiva cetăţeni se întrebau probabil ce se întâmplă. Aceeaşi atitudine pe care o au şi la 1 Decembrie când privesc grupurile de domni în paltoane negre ce aleargă de la o statuie la alta zoriţi să termine cât mai repede corvoada depunerii coroanelor de flori. Dar ce poţi oare să-i ceri omului de pe stradă când politicienii nu oferă bune exemple? Marcaţi profund de adversităţi contemporane, politicienii nu dau semne că înţeleg necesitatea atitudinii şi relaţiilor amabile. Şi din acest motiv, nici înaintaşii nu au parte de atenţia care li s-ar cuveni. Mai ales dacă-şi leagă numele de vreun partid politic! Însă Iuliu Maniu, prin faptele sale, are importanţa sa în istorie. Importanţă care nu este cu nimic mai prejos de cea a lui Avram Iancu, a lui Horea, Cloşca, Crişan sau a lui Mihai Viteazul. Ca să enumerăm doar câteva personalităţi care şi-au legat prin faptele lor numele de Alba Iulia şi de judeţul Alba. Dar, spre deosebire de aceştia, Iuliu Maniu şi activitatea sa nu s-au bucurat de atenţia istoricilor: înainte de 1989 a fost pus la index pentru ideile sale politice şi în calitate de conducător al unuia dintre cele mai importante partide interbelice, iar acum... La fel ca şi alte personalităţi ale istorie noastre, mai ales din perioada interbelică, ce se bucură de acelaşi tratament nedrept, este necesar ca fostul preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc şi deputat de Vinţ să-şi ocupe locul cuvenit în cartea de istorie, dar mai ales în conştiinţa politicienilor şi a cetăţenilor. Pentru că acum ne pregătim de aducerea în ţară a rămăşiţelor celui mai controversat rege al României - Carol al II-ea, dar nu suntem în stare să ne cinstim aşa cum se cuvine adevăratele personalităţi care au făurit destinul românesc.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.