Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne Dumnezeul nostru, caută dintru înălţime, ca un bun, asupra inimilor celor care sunt lipsiţi de dragoste şi de unire şi împresuraţi de spinii urii şi ai altor păcate. O picătură din harul Preasfântului Tău Duh coborând peste dânsele, rourează-le bogat, ca să aducă roade bune şi din dragostea cea către Tine să sporească în fapte bune, şi să petreacă în dragoste şi unire. Aşa Doamne, înmulţind dragostea în inimile robilor Tăi, păzeşte-ne de tot răul şi de asuprirea vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi, de sabie, de năvălirea altor neamuri şi de războiul cel dintre noi şi totdeauna ne ajută să ne iubim unii pe alţii şi să facem tot binele spre a ne învrednici de bunătăţile Tale cele cereşti. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Agata şi Teodula
Catolic: Sf. Agata
Greco-catolic: Dupăprăznuirea Întâmpinării; Sf. mc. Agata
Meteo
     * ASTĂZI: Vremea se menţine în continuare geroasă, mercurul termometrelor nu va urca, în cursul zilei, mai sus de -5, -6 grade C. Cerul se menţine acoperit existând condiţii pentru fulguieli uşoare. Vântul va sufla slab. În timpul nopţii valoarea temperaturilor se va situa frecvent sub -10 grade C.
     * MÂINE: Procesul de încălzire va continua timid, dar nu trebuie să ne aşteptăm la schimbări spectaculoase ale parametrilor atmosferici.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Întâlnire între aleşi şi conducerea RMGC
     În cursul zilei de luni, la sediul Primăriei Roşia Montană a avut loc o întâlnire între conducerea executivă şi consilieri cu reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation. Cu acest prilej a fost discutat stadiul protocolului încheiat între cele două părţi privitoare la facilităţile acordate localnicilor. (F.R.)
Program de finanţare
     Guvernul a aprobat un Memorandum de finanţare pentru Programul de Dezvoltare a Infrastructurii pentru Oraşele Mici şi Mijlocii (SAMTID) în valoare de 380 de milioane de euro, prin care se va renova infrastructura locală şi se va îmbunătăţi calitatea apei şi canalizarea. Din suma totală, după cum ne-a declarat Simion Creţu, directorul ADR-Centru, guvernul român va asigura 48 de milioane de euro, 142 de milioane de euro vor fi obţinuţi din Programul PHARE, iar 190 de milioane de euro vor fi acoperiţi prin împrumuturi externe (EIB şi EBRD). Noul program se vrea un program de completare la ISPA, (un program de finanţare care se adresează doar oraşelor mari), în condiţiile în care România are 230 de oraşe mici şi mijlocii, cu mai puţin de 150.000 de locuitori fiecare, beneficiarii SAMTID fiind autorităţile publice locale: consiliile locale şi judeţene. (T.I.)
Atenţie sporită la CJ Alba
     Joi, 6 februarie, va avea loc probabil una dintre cele mai furtunoase şedinţe extraordinare a CJ Alba, cu două puncte pe ordinea de zi ce vizează eliberarea lui Iosif Hada de la conducerea Corpului Gardienilor Publici Alba şi reintegrarea lui Costan Roman ca şef al CGP Alba.
     Preşedintele Eugen Popa ne-a informat că se acordă, în acest sens, o mare atenţie pregătirii materialelor suplimentare de către comisiile de specialitate pentru ca şedinţa să se poată desfăşura în condiţii optime şi fără derogări. (T.I.)

Ce aduce judeţului proiectul-cadru de relaţii internaţionale al CJ Alba?
     Aceasta este întrebarea pe care şi-o pun consilierii judeţeni liberali şi democraţi. Recent aprobat în plenul CJ Alba, proiectul-cadru nu aduce nimic concret. Nu se ştie care sunt beneficiile pe care le vor avea de pe urma lui cetăţenii judeţului. Consilierul judeţean liberal Georgel Tudose a criticat într-o conferinţă de presă faptul că solicitarea de aprobare a "Programului-cadru de relaţii internaţionale al CJ Alba pe anul 2003" nu a fost precedată de un raport asupra activităţilor similare din anul 2002. Nu s-a prezentat bugetul alocat deplasărilor în străinătate nici pe anul trecut, nici cel pentru anul acesta, modul de folosire, cine a reprezentat CJ Alba şi la ce acţiuni, cu ce rezultate. În opinia sa, acest fapt denotă o crasă lipsă de transparenţă, explicabilă prin faptul că "de multe ori cei care pleacă n-au nici o legătură cu problemele care se discută acolo unde se duc. Şi atunci putem spune că este vorba de turism administrativ." Aceleaşi critici le-au formulat şi consilierii judeţeni democraţi care doresc ca legăturile cu străinătatea să fie asigurate de un compartiment competent. Mai mult, la diferitele reuniuni la care CJ Alba este invitat, ar trebui să participe reprezentanţi ai CJ Alba care cunosc problemele. Iar din delegaţii să facă parte şi câte un reprezentant al executivului CJ Alba, care să asigure permanenţa într-o acţiune. Pentru că altfel, deplasările nu sunt decât bani publici cheltuiţi fără prea mare folos pentru contribuabil.
Anca DINICĂ

Cele mai bune şcoli rămân cele din mediul urban
     Fiecare părinte preocupat de viitorul copilului său se întreabă şi întreabă care sunt cele mai bune unităţi de învăţământ din judeţ? În general ele se ştiu "din folclor", dar iată că a venit o nouă şi recentă recunoaştere din partea Inspectoratului Şcolar judeţean Alba. În urma activităţii de inspecţie şcolară desfăşurată în primul semestru al anului şcolar 2002-2003, pentru calitatea activităţii didactice desfăşurate se evidenţiază următoarele unităţi de învăţământ preuniversitar: Şcoala generală "Vasile Goldiş" Alba Iulia, Şcoala generală "Avram Iancu" Alba Iulia, Şcoala generală "Mihai Eminescu" Alba Iulia, Şcoala generală nr. 1 Blaj, Şcoala generală nr. 3 Sebeş, Şcoala generală nr. 3 Cugir, Şcoala generală Cîmpeni, Colegiul Naţional "Horea, Cloşca şi Crişan" Alba Iulia, Colegiul Naţional "Lucian Blaga" Sebeş, Colegiul Naţional "IMC" Blaj, Colegiul Naţional "David Prodan" Cugir, Colegiul Naţional "Avram Iancu" Cîmpeni, Liceul de muzică şi arte plastice Alba Iulia, Colegiul Economic "Dionisie Pop Marţian" Alba Iulia. Putem observa că nu se află pe această listă nici o şcoală din mediul rural. Dar există cadre didactice foarte bine pregătite şi la celelalte unităţi de învăţământ. Fapt dovedit tot de inspecţiile efectuate în intervalul amintit în nu mai puţin de 191 unităţi şcolare. Au fost asistate la activităţile didactice un număr de 294 de cadre didactice din care 279 au primit calificativul "Foarte bine", 10 -"Bine", 4 "Satisfăcător" şi doar unul "Nesatisfăcător".
Anca DINICĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.