Ultima oră
Știri
Misiune economică în Egipt
     Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba va încerca şi anul acesta să deschidă porţile spre noi pieţe de afaceri prin intermediul misiunilor economice. În acest scop, în perioada 22 februarie-5 martie 2003 va fi organizată o misiune economică în Egipt pe ruta Cairo - Aswan - Luxor - Hurghada - Cairo. În colaborare cu ambasada României din ţara piramidelor vor avea loc, în funcţie de domeniul de interes, întâlniri de afaceri cu parteneri africani. Este voba în principal despre colaborări în domeniile: construcţii civile şi industriale; utilaje şi echipamente aferente construcţiilor; proiectare în construcţii; materiale ecologice utilizate în construcţii. (R.J.)
Creşte numărul turiştilor străini
     În anul 2002 numărul turiştilor cazaţi în unităţile turistice din judeţul Alba a fost de 48628, din care 5943 au fost străini (12,3%). Numărul înnoptărilor a fost de 95324, din care 12898 sunt înnoptări ale celor străini. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul turiştilor cazaţi a fost mai mic cu 11273, însă numărul turiştilor străini a crescut cu 1573 (+36%).(R.J.)
Ioan Boariu răspunde...
     Recentele atacuri mediatice asupra aparatului, instituţiei şi persoanei preşedintelui CJ Alba nu au rămas fără urmări. În cadrul conferinţei săptămânale a CJ Alba, coordonatorul Direcţiei programe-prognoze şi buget-finanţe, Ioan Boariu, a apreciat denigrarea salariaţilor din aparatul propriu ca neavenită, de vreme ce acest aparat stă zi şi noapte la dispoziţia consilierilor şi are întâlniri, aproape zilnice, cu reprezentanţii autorităţilor administraţiei locale. Ioan Boariu a declarat că direcţia pe care o coordonează a sprijinit, inclusiv cu partea de legislaţie, pe toţi consilierii judeţeni ce au solicitat acest lucru şi a precizat că nu este membru al vreunui partid politic şi nici nu a simţit presiuni din partea autorităţilor executive ale CJ Alba, între 1992-2003, pentru exprimarea practică de aderare la o formaţiune politică. (T.I.)
Război pe două fronturi
     Mai multe unităţi americane dotate cu bombardiere B-52 şi B-1 au primit ordinul de desfăşurare în Extremul Orient, pentru a susţine forţele staţionate în Coreea de Sud. Măsura, recent anunţată de oficialii de la Pentagon, vine să confirme supoziţia analiştilor potrivit căreia SUA s-ar putea angaja într-un război pe două fronturi, declanşând concomitent două atacuri: primul contra Irakului şi al doilea împotriva Coreei de Nord. (T.I.)
Datoriile spitalelor sunt contabilizate
     Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Alba, ec. Gheorghe Ştef, ne-a informat că instituţia pe care o conduce contabilizează în prezent datoriile acumulate de spitalele din judeţ. "Datele respective vor fi trimise la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate care va stabili modul de stingere a acestor datorii, pentru buna funcţionare a unităţilor spitaliceşti", a declarat Gheorghe Ştef. (F.R.)
ÎPS Andrei la Cugir
     Aşa cum deja ne-a obişnuit, ÎPS Andrei Arhiepiscop al Alba Iuliei, continuă să fie în mijlocul credincioşilor din localităţile judeţului. Duminică, 9 februarie a.c., ÎPS Andrei va oficia la biserica ortodoxă din centrul oraşului Cugir. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Poliţiştii l-au trimis în judecată pe unul din adepţii "Mafiei gulerelor albe"
Tunul dat la SC Bega UPSOM depăşeşte o jumătate de miliard de lei
     Poliţiştii au trimis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba dosarul lui Dumitru Sidor (36 de ani, din Bucureşti) cu propunerea de trimitere în judecată a acestuia, cu învinuitul în stare de arest preventiv. Serviciul de Cercetări Penale din IPJ Alba a reţinut în sarcina lui Sidor infracţiunile de înşelăciune, fals cu înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals şi un prejudiciu de peste o jumătate de miliard de lei. Aşa cum v-am mai informat, acest prejudiciu, în dauna SC Bega UPSOM Ocna Mureş, a fost produs printr-o metodă nouă în România, dar repede asimilată de "Mafia gulerelor albe", cum spun poliţiştii. De obicei, trei "ţepari", administratori de societăţi comerciale, care, la prima vedere, nu au nici o legătură una cu alta, rulează o anumită cantitate de marfă căreia i se pierde urma pe un traseu destul de încâlcit. La ora actuală, Dumitru Sidor, administratorul SC Robac SRL, reţinut în arestul secţiei nr. 8 de Poliţie din Bucureşti, este cercetat în mai multe dosare pentru înşelăciune, fals şi uz de fals. (N.T., F.R.)
Patru PUG-uri în dezbaterea Comisiei tehnice de amenajarea teritoriului
     În cursul zilei de astăzi la sediul Consiliului judeţean Alba va avea loc şedinţa Comisiei Tehnice judeţene de Amenajarea Teritoriului, Urbanism şi Lucrări publice. Pe ordinea de zi - ne-a informat Doru Cetean, vicepreşedinte al CJ Alba şi preşedinte al acestei comisii - se află analiza şi aprobarea a 4 Proiecte de Urbanism General (PUG) pentru comunele Gârda de Sus, Pianu, Cetatea de Baltă, Fărău şi a două Planuri de Amenajarea Teritoriului (PAT) pentru comunele Gârda de Sus şi Pianu. Documentele sunt foarte importante pentru că ele trasează coordonatele de dezvoltare edilitară şi economică ale acestor localităţi. Atât primăriile, cât şi eventualii investitori sau cetăţenii care doresc să construiască vor trebui să ţină cont de datele şi zonele de dezvoltare descrise de aceste documente. Să mai spunem că din cele 76 de unităţi administrative ale judeţului Alba pentru 56 există deja PUG-uri şi Regulamente Locale de Urbanism aprobate de Consiliul judeţean Alba, iar din cele 56 MLPTL a avizat 31. În curs de avizare se află la CJ Alba 9 dintre care cele patru care se discută astăzi. Mai rămân 11 localităţi pentru care documentaţia se află acum abia în curs de elaborare. Să mai spunem că toate cele 11 sunt comune, iar întârzierea în elaborarea documentaţiei nu este străină de lipsa banilor pentru plata ei.
Anca DINICĂ

Dezbatere la CCIA Alba
     După cum ne-a informat preşedintele Camerei de Comerţ Alba, dl. Corneliu Orzea, în acest an pe agenda de lucru a instituţiei se află printre altele pregătirea agenţilor economici din judeţ în diverse domenii de activitate care au ca scop acumularea cunoştinţelor necesare în perspectiva integrării europene. Un prim pas în acest sens va avea loc chiar astăzi când, la sediul Camerei, zeci de reprezentanţi ai firmelor din Alba Iulia şi nu numai vor dezbate în cadrul unui seminar, tema - "Ce este şi cum funcţionează Uniunea Europeană". De asemenea, peste cca. două săptămâni se va derula următoarea acţiune, de această dată subiectul fiind accesarea programelor de finanţare unde vor fi invitaţi să participe reprezentanţii tuturor instituţiilor bancare precum şi directorul Agenţia de Dezvoltare Regională. (R.J.)
Vise sinucigaşe
Un fost elev al Liceului militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia s-a spânzurat în Franţa
     Un elev din comuna Căianu Mic, judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost găsit spânzurat într-un oraş din Franţa, au informat luni seara surse din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud.
     Marcel Vidican (17 ani) abandonase cursurile Liceului Militar din Alba Iulia pentru a se înscrie la un colegiu de profil din Strasbourg, unde studiau alţi doi colegi ai lui. Familia lui spune că, la începutul anului şcolar, doi dintre colegii băiatului au plecat în Franţa la un colegiu militar din Strasbourg a cărui adresă au găsit-o pe Internet. Ei l-au anunţat pe Marcel Vidican că poate urma cursurile acestei şcoli de subofiţeri care îi garantează, imediat după absolvire, un loc de muncă plătit cu cinci mii de euro.
     Tânărul a abandonat şcoala la începutul semestrului doi, convins că nu îşi poate face un viitor decât în Franţa. În urmă cu două săptămâni, el a luat un autocar care se îndrepta spre Spania şi a coborât în oraşul Nice, de unde şi-a contactat părinţii. Mama lui spune că băiatul era vesel pentru că a ajuns cu bine în Franţa şi mai avea puţin până la destinaţie. Luni însă, familia elevului a fost informată că acesta a fost găsit spânzurat.
     Surse din Direcţia Consulară a României de la Paris au declarat că nu ar fi exclus ca tânărul să fi abandonat şcoala pentru a se înscrie în Legiunea franceză, deşi vârsta şi pregătirea nu-i permiteau acest lucru.
     Fiind vorba de o moarte violentă, Poliţia franceză a început o anchetă, iar după finalizarea ei va prezenta un raport consulului general al României la Paris, Romulus Bena.
     Elevul a fost scos din evidenţele Liceului Militar "Mihai Viteazul" în 6 ianuarie a.c., la cererea sa şi a părinţilor. Tânărul fusese respins la testele susţinute la Centrul zonal de selecţie pentru admiterea la Academia Militară. Mai precis tânărul a trecut testul psihologic, dar a "căzut" la sport.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.