Curier județean
Rugăciunea de azi
     Lumină lină a Sfintei Slave a Tatălui ceresc, Celui fără de moarte, a Sfântului Fericitului, Iisuse Hristoase, venind la apusul soarelui, văzând lumina cea de seară, lăudăm pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Dumnezeu; vrednic eşti în toată vremea a fi lăudat de glasuri cuvioase, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce dai viaţă, pentru aceasta lumea Te măreşte. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Vucol; Sf. Mc. Iulian şi Fausta
Catolic: Sf. Paul Miki; Sf. Doroteea
Greco-catolic: Dupăprăznuirea Întâmpinării; Pc pr Vucol, ep. Smirnei
Meteo
     JOI: Cerul se menţine temporar noros. Este posibil să ningă. Temperatura va fi pozitivă în cursul zilei (+2 grade C), iar noaptea, mercurul termometrelor coboară sub 0 grade C, până la -5 grade C.
     VINERI: Vremea se menţine în aceleaşi coordonate, cu temperaturi uşor mai scăzute faţă de ziua precedentă (-3 grade C; -6 grade C).
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Un licean din Baia de Arieş l-a furat sistematic pe vecinul său
     Poliţiştii din Sălciua au declanşat urmărirea penală împotriva unui licean din Baia de Arieş care, în perioada octombrie-noiembrie 2002 a intrat în repetate rânduri, cu chei potrivite, în casa vecinului său, de unde a furat suma totală de 4,120 milioane de lei. Adrian Vasile D. (de18 ani, din Sălciua) va fi anchetat, în stare de libertate, pentru furt calificat. Prejudiciul a fost recuperat. (N.T)
Şase femei au muncit la negru
     Campania de identificare şi combatere a cazurilor de muncă fără forme legale, derulată de ITM Alba, a continuat şi în perioada 27-31 ianuarie a.c. Astfel, din cei 30 de agenţi economici verificaţi de inspectori, doar în două situaţii au fost depistate nereguli. O firmă din domeniul comerţului şi alta din cel al confecţiilor utilizau forţă de muncă fără forme legale. Constatările inspectorilor: şase femei (doar una în comerţ) munceau la negru, motiv pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de 50 de milioane de lei pentru fiecare angajator. (A.D.T.)

În atenţia Comisiei Judeţene de Dialog Social
Starea incertă a statutului medicului de familie
     Nici nu şi-a început bine activitatea pe acest an Comisia judeţeană de Dialog Social şi are de făcut faţă unei probleme ce ar putea afecta întregul sistem sanitar din judeţ. Printr-un memoriu adresat acestei Comisii al cărei preşedinte este subprefectul Ioan Maier, Asociaţia Medicilor de Familie/Medicină Generală Alba reclamă printre altele faptul că au fost scoase de pe listele medicilor de familie aproximativ 80000 de persoane (cca. 23% din populaţia judeţului) considerate neasigurate, deşi nu era cazul. Acest lucru a condus la o situaţie deloc fericită, medicilor comunicându-li-se la data de 1 februarie scăderea asiguraţilor între 1100 şi 200 de persoane. De exemplu, la Valea Lungă şi Zlatna au fost scose din cabinete 1100 de persoane, la Pian, Întregalde, Ponor şi Ohaba - 800 iar la Alba Iulia între 300 şi 750, mulţi medici rămânând cu doar 1000 de persoane validate pe liste.
     Ca urmare a acestui fapt, Asociaţia Medicilor de Familie Alba solicită intervenţia imediată a factorilor din sistem, rezolvarea urgentă a situaţiei neasiguraţilor din judeţ şi implicarea serviciilor de specialitate: Direcţia Muncii, Casa de Pensii şi primării, pentru a se realiza, la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate, o bază de date corectă, neeliminând persoanele care sunt de fapt asigurate. Prin situaţia creată, activitatea cabinetelor va fi grav afectată, conducând la neplata salariilor, intrarea în şomaj a personalului, imposibilitatea achitării datoriilor către stat şi chiar închiderea unor cabinete.
     Subprefectul Ioan Maier crede că nu se va ajunge la o criză în ceea ce priveşte sistemul de sănătate şi a precizat că în cel mult o lună listele vor fi actualizate corespunzător, inclusiv eliminarea celor decedaţi sau plecaţi în străinătate după care s-au primit în continuare bani. De asemenea, şi celor consideraţi acum neasiguraţi, dar care vor primi din nou această calitate, li se vor plăti drepturile retroactiv.
Răzvan JURCĂ

După 5 luni de cercetări amănunţite
A fost arestat şi cel de-al doilea autor al crimei din satul Cut
În prezent, în arestul IPJ Alba se află amândoi fraţii Chihai - Ilie şi Nicolae - dovediţi asasini ai localnicului Ioan Dăian
     "În urma unui proces laborios de administrare a probaţiunilor în cauză s-a reuşit să se stabilească faptul că Ilie Chihai, de 44 de ani, este coautor al omorului comis asupra lui Ioan Dăian, din Cut - Câlnic, în noaptea de 8/9 septembrie 2002", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, Olivian Oană.
     În noaptea fatidică, doi gospodari din Cut - Ioan Vasilca şi Ioan Dăian - au constatat că ciobanul Nicolae Chihai îşi dusese oile la păscut pe terenul lor cultivat cu lucernă, din zona "după biserică". Respectivul teren le fusese dat spre administrare de directorul şcolii din Cut, Vasile Bâtiu, în schimbul unor lucrări de reabilitare a unităţii şcolare. Deoarece Chihai nu a vrut să priceapă explicaţiile celor doi gospodari, aceştia l-au condus până la şcoală, la Bâtiu, pentru ca acesta să-l lămurească al cui este terenul.
     Între timp, la şcoală a venit şi fratele lui Nicolae Chihai - Ilie. Între cei prezenţi s-a iscat o ceartă monstruoasă, urmată de o bătaie în toată regula, cu cuţite şi bâte. În conflict au fost răniţi grav Ioan Vasilca şi Chihai Nicolae, aceştia fiind transportaţi la spital. Directorul şcolii a fost crestat şi el, superficial, cu cuţitul. Spre dimineaţă, sub un pod din localitate, a fost găsit cadavrul lui Ioan Dăian, participant şi el la conflict. Potrivit investigaţiilor efectuate de medicul legist, Dăian a decedat din cauza unei hemoragii masive, în conflict el fiind înjunghiat de două ori în torace, fiindu-i secţionată şi artera femurală.
     După două zile de anchetă, poliţiştii de la judiciar şi procurorii au stabilit atunci că lovitura mortală i-a fost aplicată lui Dăian de către Nicolae Chihai, de 53 de ani, fratele lui Ilie. La acea dată, Ilie Chihai nu a putut fi acuzat de omor deoarece nu existau probele necesare în acest sens. Deoarece în cazul lui Nicolae Chihai exista probaţiunea necesară, procurorii au emis pe numele acestuia un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, faptă prevăzută şi pedepsită conform art. 174-175 Cod Penal.
     Cercetarea în stare de libertate a lui Ilie Chihai a generat în septembrie anul trecut ample proteste populare în satul Cut, comuna Câlnic. Marcaţi de faptul că cei doi fraţi provocaseră şi în trecut conflicte violente iar unii dintre săteni au afirmat la acea dată şi că Ilie Chihai s-a lăudat pe uliţă că "a dat şi el cu cuţitul", localnicii au trimis memorii şi delegaţii la poliţie şi parchet. Faptul că Ilie Chihai "a dat cu cuţitul" a fost confirmat - după o anchetă laborioasă - şi de poliţişti şi de procurori. În 4 ianuarie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a emis un mandat de arestare preventivă pe 30 de zile pentru comiterea infracţiunii de omor. Ancheta a decurs în condiţiile în care, Nicolae Chihai, necăsătorit, a încercat să ia asupra lui întreaga responsabilitate a omorului, pentru ca fratele lui, Ilie, căsătorit şi cu trei copii, să rămână în libertate. Însă anchetatorii au reuşit să strângă probe care au condus la arestarea lui Ilie, stabilindu-se că şi acesta i-a aplicat victimei mai multe lovituri de cuţit care i-au cauzat decesul.
Nicoleta TOMUŢA

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.