Ultima oră
Știri
Decizie istorică la Belgrad:
Uniunea Serbia şi Muntenegru înlocuieşte Iugoslavia
     Din 4 februarie, harta Europei s-a schimbat: Federaţia Iugoslavia a trecut în istorie, iar locul ei a fost luat de un nou stat - Uniunea Serbia şi Muntenegru. Decizia creării acestui stat unional aparţine parlamentului federal iugoslav şi reprezintă, practic, actul de deces al federaţiei iugoslave, fiind un compromis între cele două republici arbitrat de UE şi comunitatea internaţională. Uniunea nou înfiinţată include oficial şi provincia Kosovo aflată în prezent sub administrarea ONU, organizarea statală oferind celor două entităţi o autonomie extinsă timp de cel puţin trei ani, perioadă după care oricare dintre republici poate convoca referendumul asupra independenţei. De asemenea, Serbia şi Muntenegru vor avea un preşedinte şi parlament federal unic şi vor reprezenta pe scena internaţională un singur actor, însă, în rest, vor fi două republici independente. (T.I.)
Prima amendă de circulaţie pe "cod nou"
     Agenţii de circulaţie din Alba Iulia au aplicat ieri prima amendă, după noul cod rutier. Pentru neacordarea de prioritate, un şofer a fost sancţionat cu un milion şi jumătate de lei - ceea ce reprezintă amenda minimă pentru o astfel de abatere. Subinspectorul Mircea Fulea de la Biroul poliţiei rutiere spune că şoferul sancţionat este autorul unui accident soldat cu pagube materiale. Alte 4 tamponări s-au înregistrat ieri în Alba Iulia însă toţi conducătorii auto implicaţi au fost sancţionaţi doar cu avertisment. Cu excepţia accidentelor sau a consumului de băuturi alcoolice - agenţii de circulaţie vor fi în continuare indulgenţi cu şoferii care încalcă legea. Asta se va întâmpla însă doar până la sfârşitul săptămânii, şoferii având deja suficient timp la dispoziţie, să studieze noul cod rutier şi pentru a se obişnui cu valoarea amenzilor. (N.T.)
De la an la an
Tot mai puţini locuitori în judeţ
     Conform unui comunicat furnizat de către Direcţia Generală de Statistică Regională Alba, pe întreaga durată a anului trecut în judeţul Alba s-au înregistrat 3478 născuţi vii şi 4858 decedaţi, din care 71 sub un an, rezultând un spor natural negativ de 1380 persoane. Acest fenomen demografic atinge cote îngrijorătoare, deoarece şi în anul 2001 scăderea populaţiei din cauze naturale a fost de 1250 persoane. În 2002 s-au mai înregistrat 33 născuţi morţi, 2285 căsătorii şi 685 divorţuri. (H.D.M.)
Microcredite pentru întreprinzătorii din zonele miniere
     Micii întreprinzători din zonele miniere vor putea beneficia de microcredite. Programul de microcreditare destinat întreprinzătorilor din regiunile miniere 3 (judeţele Alba, Hunedoara, Caraş-Severin şi Tulcea) şi 4 (Bihor, Cluj, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Suceava) va deveni operaţional până la finele lunii februarie, comunică Centrul pentru Dezvoltare Economică (CDE), administratorul fondului de microcredite. Sumele alocate programului, care va avea o durată de 5 ani, sunt de câte 675.000 $ pentru fiecare dintre cele două regiuni. Valoarea maximă a unui microcredit este de 5.000 de euro, cu o perioadă de rambursare de 12 luni. În cazuri excepţionale, valoarea maximă a unui microcredit poate ajunge la 10.000 de euro, iar perioada de rambursare extinsă până la 36 de luni, iar dobânda va fi sub 11% pe an. CDE a mai derulat un program de microcreditare rurală, acordând peste 4500 de împrumuturi întreprinzătorilor din judeţele Călăraşi, Dâmboviţa, Iaşi şi Prahova. (F.R.)
50 de milioane de dolari pentru prevenirea SIDA şi TBC
     Fondul Global pentru HIV/SIDA, Tuberculoză şi Malarie va acorda României un ajutor financiar de 50 de milioane de dolari pentru prevenirea şi îngrijirea persoanelor seropozitive şi a celor bolnave de TBC, în cadrul unor proiecte cu durata de cinci ani. Suma acordată României este cea mai mare aprobată în această rundă de finanţare pentru o ţară europeană, pe lângă programele de prevenire urmărindu-se şi asigurarea asistenţei sociale pentru cei infectaţi sau afectaţi de aceste maladii. (T.I.)
Tragedie la Vinţu de Jos
Un tânăr a murit intoxicat cu monoxid de carbon
     Un tânăr de 32 de ani, din Vinţu de Jos, a fost găsit mort în locuinţă, decesul fiind cauzat de intoxicarea cu monoxid de carbon. Ion Lascu a fost văzut de săteni ultima dată luni seara, când se îndrepta spre casă. El a intrat în gospodărie, a pus o oală cu cartofi la fiert şi, pe fondul oboselii, cumulată cu consumul de alcool, a adormit cu focul aprins. Oala s-a carbonizat iar gazele emanate au dus la decesul tânărului. Ioan Lascu era căsătorit şi avea un copil, însă era separat de familie. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ultimele 7 minute ale tragediei navetei spaţiale Columbia
     Ediţia de luni a ziarelor The Washington Post, ce apare în capitala federaţiei Statelor Unite ale Americii, Newsday şi New York Post de la New York consacră spaţii ample tragicului sfârşit al navetei spaţiale cu cei 7 astronauţi la bord. Eşecul catastrofal al navetei spaţiale Columbia a fost resimţit cu nemărginită durere şi consternare de către toţi americanii. Marile agenţii de presă, redacţiile ziarelor, posturile de radio şi televiziune au fost asediate de apeluri telefonice prin care cetăţenii americani de toate condiţiile sociale cereau cu insistenţă să fie informaţi asupra împrejurărilor şi cauzelor care au dus la această imensă suferinţă naţională.
     Aşa cum spuneam în relatarea de duminică, şocul pricinuit de eşecul navetei spaţiale Columbia, în care şi-au găsit moartea toţi cei şapte astronauţi, a fost aşa de puternic încât tăcerea, ce s-a prelungit ore în şir, a luat locul vorbelor. Ce înspăimântătoare confirmare a faptului că marile dureri şi suferinţe sunt multe. Abia în cursul zilelor de duminică şi luni au fost făcute cunoscute public mai multe detalii despre tributul de vieţi omeneşti plătit pe rugul îndrăznelii şi curajului de a descifra cât mai multe taine ale spaţiului extraterestru şi a le pune în slujba bucuriei şi fericirii oamenilor.
     Potrivit datelor comunicate de NASA, sâmbătă, 3 februarie 2003, ora 8.53, s-a observat apariţia unei temperaturi neobişnuit de ridicate în partea stângă a fuselajului navetei. Ora 8.58, Centrul NASA pierde citirea măsurătorilor de presiune şi temperatură la nivelul părţii din stânga a trenului principal de aterizare. Se pare că roata trenului mai era încă la locul ei, dar senzorii şi-au întrerupt funcţionarea. Ora 8.59, are loc ultima transmisie. "Columbia, aici Houston, vă vedem presiunea în roată, dar nu am înţeles ce aţi spus ultima dată". Columbia răspunde "Am înţeles, aaa...". Ora 9.00, NASA pierde toate legăturile cu naveta spaţială Columbia ce se afla la altitudinea de 207135 picioare (63135 metri). Tot la ora 9.00, locuitori ai statelor americane Texas, Arkansas şi Louisiana au observat o mare explozie şi flăcări în înaltul cerului. La puţină vreme după aceea, pe o arie întinsă, de sute de kilometri, au fost identificate o mulţime de fragmente desprinse din naveta spaţială Columbia.
     Iată şi câteva date tehnice ale navetei spaţiale Columbia: 2,5 milioane părţi componente, 27.000 de piese în fuselaj. Naveta putea atinge o viteză de peste 17.000 de mile pe oră (27.000 km/h). Lungimea navetei era de 122 de picioare şi 2 inci (37,2 metri), iar deschiderea aripilor de 98 de picioare (29,87 metri). Structura exterioară a fuselajului navetei rezista la 100 de misiuni şi la temperaturi cuprinse între -156 grade C şi până la 1500 grade C.
     În legătură cu catastrofa navetei spaţiale Columbia au fost exprimate mai multe ipoteze de către specialişti ai zborurilor cosmice. Prima dintre acestea se referă la deteriorarea unor piese din fuselaj. Doar la 81 de secunde de la lansarea navetei, în ziua de 16 ianuarie 2003, anumite fenomene termice ar fi condus la producerea unei fisuri în stratul exterior al fuselajului navetei. Piesele desprinse din fuselaj în urma acelei fisuri ar fi lovit apoi cu viteza unui proiectil aripa stângă a navetei. Altă ipoteză avansează ideea apariţiei unei defecţiuni structurale determinate de îmbătrânirea, oboseala materialelor navetei. Cea de a treia teorie susţine că dezastrul s-ar datora unor erori ale computerelor, în urma cărora pilotul automat ar fi comandat o intrare prea abruptă în atmosferă, solicitând naveta peste limitele admise.
     În cursul zilei de 4 februarie, în prezenţa preşedintelui Bush, a Laurei Bush, prima doamnă a Americii, a mai multor senatori şi oficialităţi americane, la Centrul Zborurilor Spaţiale de la Kennedy, Florida, a avut loc o impresionantă adunare de doliu la care au luat parte zeci de mii de oameni, părinţi, familiile şi rudele celor 7 astronauţi. Preşedintele Bush, reprezentanţi ai NASA, astronauţi, militari au evocat personalitatea celor 7 eroi ai misiunii spaţiale şi s-au rugat pentru ei. Când clopotul a bătut de 7 ori, mulţimea a păstrat minute în şir tăcerea şi reculegerea în memoria astronauţilor ce au murit eroic la datorie. Fiecare din membrii echipajului Columbia a fost prezentat aşa cum a fost el în viaţa şi munca de fiecare zi. Cu bucuriile, împlinirile şi aspiraţiile lui, cu vibrantele convorbiri cu familia de la bordul navei Columbia. "Cei 7 astronauţi, a spus preşedintele Bush, trăiesc şi rămân în memoria poporului american prin faptele lor, prin exemplara lor dăruire nobilei cauze a cuceririi şi cunoaşterii spaţiului cosmic. Aşa le vom păstra amintirea lor vie". Astfel de adunări de doliu au avut loc în multe pieţe publice. În mai multe instituţii publice, în universităţi şi şcoli, în localităţile de naştere ale celor 7 astronauţi s-au păstrat momente de reculegere. Americanii trăiesc sincer şi cu intensitate drama navetei spaţiale Columbia şi nu se resemnează în durere. Cinstesc jertfa celor 7 astronauţi cu promisiunea de a duce mai departe munca lor laborioasă prin misiunile spaţiale Discovery, Atlantis şi Endeavour. Aşa ar putea fi rezumată întreaga durere a Americii pentru fiii ei astronauţi trecuţi în nemurire.
A transmis din New York City S.U.A.,
Sebastian TRUŢĂ

Topul marilor datornici la Casa Judeţeană de Pensii Alba
Instituţia are de recuperat 2500 de miliarde de lei, din care peste 20 la sută provin de la exploatările miniere
     Chiar dacă guvernul încearcă să schimbe ceva în privinţa sistemului de pensii actual, foarte mulţi pensionari se plâng în continuare de insuficienţa acestor venituri, multe situându-se cu adevărat la limita ridicolului. Referitor la judeţul Alba, nici nu poate fi altfel, în condiţiile în care Casa Judeţeană de Pensii are de recuperat în prezent de la debitori fabuloasa sumă de aproximativ 2500 de miliarde de lei, din care 983,7 de miliarde de lei reprezintă contribuţia propriu-zisă, iar restul sunt penalităţi. În nedoritul Top 10 al marilor datornici se află EM Baia de Arieş cu 342,6 miliarde de lei, EM Roşia Montană - 197,08 miliarde de lei, SC Ampelum Zlatna - 195,4 miliarde de lei, UM Cugir - 122,7 miliarde de lei, SC Metalurgica Aiud - 117,1 miliarde de lei, EM Zlatna - 103,5 miliarde de lei, SC Uteps - 100,9 miliarde de lei, SC Resial - 88 miliarde de lei, SC Perla Târnavei - 69,6 miliarde de lei şi SEPPL - Sucursala Forestsib - 49,6 miliarde de lei. Referitor la UM Cugir, mare parte din datorie a fost "rasă" ca urmare a constituirii Parcului Industrial.
     Datele ne-au fost oferite, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată ieri la sediul Prefecturii, de către d-na Camelia Coclici - directorul Casei Judeţene de Pensii Alba, care a precizat de asemenea şi măsurile de constrângere aplicate în vederea recuperării restanţelor. Este vorba despre popriri bancare, sechestre pe bunuri, scoaterea la licitaţie a acestora şi chiar constatarea falimentului unor firme confom Legii 69/1995. Însă toate acestea, au avut efect doar asupra micilor datornici, care s-au grăbit să scape de acest balast, în timp ce pentru ceilalţi, de la polul opus, nu se întrevede deocamdată nici o cale de stingere a datoriilor.
Răzvan JURCĂ

Dragoste eşuată, după 6 ani de pace socială
CNSLR - Frăţia se pregăteşte să reia protestele de stradă
     Refuzul CNSLR - Frăţia de a semna un nou Acord social cu Executivul în 2003 i-a lăsat nepăsători pe guvernanţi. "Nu a existat nici o dorinţă a reprezentanţilor Guvernului de a intra în contact cu noi" a remarcat Marius Petcu, liderul CNSLR - Frăţia. Acuzând lipsa de dialog a Guvernului, liderii CNSLR Frăţia anunţă organizarea unui miting în Bucureşti în data de 21 martie. Liderii confederaţiei au anunţat că în 21 martie vor protesta şi împotriva PSD. După cum se ştie, CNSLR Frăţia este cel mai mare sindicat Pro PSD. Principalele probleme care, consideră liderii sindicali, vor scoate oamenii în stradă sunt incapacitatea majorităţii patronilor de a asigura noul salariu minim pe economie şi îngheţarea artificială a salariilor în întreprinderile de stat care au profit. Reamintim că, din 2003, salariul minim pe economie a crescut de la 1.700.000 de lei pe lună la 2.500.000 de lei pe lună. În ceea ce priveşte "îngheţarea" acuzată de sindicalişti, o hotărâre emisă recent de Guvern stipulează că salariile nu pot creşte anul acesta cu un procent mai mare decât rata inflaţiei. Deşi măsura vizează în principal doar societăţile de stat cu pierderi sau datorii, pe lista "îngheţaţilor" se numără şi societăţile de stat profitabile, precum Poşta, Petrom, Romsilva etc. Mitingul anunţat va fi primul organizat de CNSLR-Frăţia după 6 ani de promovare a "păcii sociale". (F.R.)
La Alba Iulia, în premieră
Gardienii publici au protestat în stradă
    demonstrație În cursul zilei de ieri, timp de o oră, circa 60 de gardieni publici şi personalul TESA au protestat în faţa Palatului Administrativ împotriva reintegrării pe postul de şef al Corpului Gardienilor Publici Alba a d-lui Roman Costan, ca urmare a unei sentinţe judecătoreşti definitive. Delegaţia Permanentă a CJ Alba a aprobat zilele trecute proiectul de hotărâre privind eliberarea din funcţie a actualului şef al CGP, consilierul judeţean Iosif Hada, precum şi reinstalarea lui Costan. Se pare că cei mai speriaţi de o asemenea măsură sunt chiar subordonaţii lui Roman Costan. Iată ce ne-a declarat adjunctul şefului de corp, Mircea Stoia, cu o zi înainte de întrunirea Consiliului Judeţean, care urma să dezbată acest subiect: "Noi nu contestăm sentinţa instanţei, însă normal este ca fiecare gardian public să primească aviz de la Poliţie pentru permis de port armă. Dânsul invocă că are acest aviz din 2000, însă de atunci s-au întâmplat multe, fiind proferate şi o serie de ameninţări. Cred că exemplul meu este concludent: în 1997 am fost reinstalat în funcţie ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti definitive, dar am avut nevoie de avizul Poliţiei. La protestul de ieri au participat personalul TESA şi gardienii publici aflaţi în timpul liber, veniţi acolo de bună voie".
Florin ROMAN

Prin Agenţia Sapard
A şaptea sesiune de cereri de proiecte
     De curând, Agenţia SAPARD a lansat cea de-a şaptea sesiune de cereri de proiecte pentru măsura 1.1, "Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole". Suma totală disponibilă, din care se deduce suma contractată pentru proiectele primite în sesiunile august, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie 2002 şi ianuarie 2003, se ridică la valoarea de 52.806.925 euro. Din aceasta, 39.605.194 euro reprezintă contribuţia UE, iar cofinanţarea naţională este de 13.201.731 euro.
     Valorile eligibile minime şi maxime ale unui proiect sunt de 30.000 euro - valoarea minimă pentru proiect şi, respectiv, 2.000.000 euro, ne-a informat d-na ing. Ana Goia Mocan, şeful Biroului Regional SAPARD 7 Centru Alba Iulia. Termenul limită de depunere a proiectelor pentru sesiunea din februarie este vineri 28, orele 16.00. În cursul anului 2003, prin Agenţia SAPARD urmează a fi acreditate şi implementate încă patru măsuri. Astfel, în prima parte a anului sunt vizate două domenii de activitate, cel al investiţiilor în exploataţiile agricole, precum şi sectorul îmbunătăţirii pregătirii profesionale. De asemenea, în a doua jumătate a acestui an, urmează a fi derulate alte măsuri: ldezvoltarea şi diversificarea activităţilor economice pentru generarea de activităţi multiple şi venituri alternative precum şi silvicultura. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.