Prima pagină Ediția din: 8.2.2003
Știri
La CJ Alba se caută vinovaţii
     Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Eugen Popa, i-a informat pe consilierii judeţeni că a dispus un control amănunţit în cadrul instituţiei pe care o conduce, pentru a se vedea cine este vinovat în cazul "Costan". Prin sentinţă judecătorească CJ Alba s-a văzut obligat să restituie peste 250 de milioane de lei lui Roman Costan, reprezentând contravaloarea salariului în perioada în care acesta a fost îndepărtat din fruntea CGP Alba. Apropo, câţi jurişti are Consiliul judeţean? Dar Prefectura, care a avizat Hotărârea CJ Alba? (F.R.)
Agenţie Română Anticorupţie (ARA)
     Vineri, 7 februarie, şi-a început activitatea Agenţia Română Anticorupţie (ARA), o organizaţie a societăţii civile care luptă împotriva generalizării corupţiei şi a cărui prim raport a fost deja dat publicităţii prin "Lista Bancorex". În privinţa corupţiei, cel mai recent raport al organizaţiei Transparency International arată că România pierde anual 2,5 miliarde de dolari din pricina acestui flagel, chiar Ministerul de Finanţe recunoscând că în perioada ianuarie-octombrie 2002, peste 1,5 miliarde de dolari au fost scoşi din România. (T.I.)
Presiunea atmosferică ucide la Alba Iulia
Un bărbat de 74 de ani a murit din cauza unui stop cardiorespirator
     Presiunea atmosferică scăzută din ultimele zile a dus la o creştere peste media obişnuită a pacienţilor cu afecţiuni cardiace. Din păcate, un bărbat de 74 de ani din Alba Iulia a decedat în drum spre spital din cauza unui stop cardiorespirator. Decesul a intervenit în ambulanţa cu care pacientul era transportat, deşi medicii de pe salvare au făcut eforturi disperate să-i salveze viaţa. Din păcate, tehnicile de resuscitare au eşuat. Victima a suferit anterior mai multe infarcturi. Tot la spital au ajuns în special bătrâni diagnosticaţi cu insuficienţă respiratorie şi cardiacă. Medicii susţin că variaţiile bruşte de presiune atmosferică reprezintă principalul factor care agravează starea de sănătate a hipertensivilor şi cardiacilor. Şi asta cu toate că, în ultimele zile, presiunea atmosferică dă semne că revine la normal. (F.R.)
În 2003
Alte 5700 titluri de proprietate de eliberat în judeţul Alba
     Conform declaraţiilor premierului Adrian Năstase, în acest an, la nivelul întregii ţări, va trebui ca procentul eliberării titlurilor de proprietate să atingă cifra de 97%. Aceasta presupune ca în judeţul Alba numărul actelor care trebuie să ajungă în posesia proprietarilor, este de 5700. Prefectul Ioan Rus a atras atenţia celor direct implicaţi că abia acum vor începe cu adevărat greutăţile, având în vedere că este vorba de suprafeţe mari şi mai ales din cauza multor litigii existente între potenţialii beneficiari. De asemenea, ritmul va fi mult încetinit şi din pricina unor localităţi rămase foarte mult în urmă la acest capitol, drept pentru care se vor aplica, acolo unde este cazul, măsuri dintre cele mai drastice.(R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Săraci din... întâmplare!
Restanţierii la plata întreţinerii nu se regăsesc pe lista beneficiarilor de venit minim garantat!
Motivele sunt "roaba de hârtii", depăşirea plafoanelor legale de venituri şi "traiul în cocioabe", demult debranşate de la orice formă de încălzire!
     După o logică normală şi omenească, ne-am închipuit că primii candidaţi la facilităţile acordate prin OG nr.6/2003, privind stingerea datoriilor pentru plata energiei termice, vor fi beneficiarii de ajutor social. Adică cei pentru care s-au întocmit deja anchete sociale în conformitate cu prevederile Legii nr. 416/2001 (a venitului minim garantat), şi că ar fi inutilă (sau superfluă) efectuarea altor anchete sociale pentru stabilirea beneficiarilor de facilităţi la plata restanţelor. Am avut însă surpriza de a constata că prea puţini dintre aşa zişii rău-platnici se regăsesc printre beneficiarii de ajutor social, a căror situaţie se află în baza de date a Serviciului social din cadrul Primăriei Alba Iulia. Motivele ne-au fost expuse de către d-na Delia Cristescu, directoarea serviciului respectiv: sunt persoane care se află în situaţii de-a dreptul disperate, care ar putea beneficia şi de ajutorul social cuvenit pentru a atinge plafoanele de venit minim garantat şi de ajutorul pentru plata restanţelor, dar sunt descurajate de "roaba de hârtii" necesare pentru a obţine aceste drepturi. O altă categorie o reprezintă persoanele care depăşesc plafoanele de venit stabilite prin lege cu un minim hilar de un leu (deci cu sume care sunt absurde în "peisajul supravieţuirii româneşti"), persoane care o duc foarte greu, au restanţe majore, dar... nu se încadrează în prevederile unei legi ce nu permite nici cea mai mică "marjă de aplicare umanitară" în exerciţiul ei. O a treia categorie este cea a persoanelor care nu locuiesc în spaţii în care să beneficieze de căldură prin sisteme de încălzire centrală. Acestea sunt beneficiare de ajutor social, au anchete sociale efectuate, dar nu au de ce să solicite ajutor pentru plata restanţelor fiindcă locuiesc în tot felul de "cocioabe" încălzite cu cărbuni, lemne, rumeguş etc.
     Aşadar, să nu ne "îmbătăm cu apă rece", închipuindu-ne că măsura Guvernului pentru stingerea datoriilor este una cu caracter umanitar. Aceasta are drept scop reechilibrarea financiară a societăţilor furnizoare de agent termic (cum ar fi "Dalkia"), faţă de care consumatorii au datorii imense, din pricina cărora sunt grevate la rândul lor de datorii faţă de alţi furnizori. Dacă s-ar fi gândit o măsură cu caracter umanitar, de aceasta ar fi trebuit să beneficieze în primul rând cei care n-au acumulat restanţe pentru că... n-au avut căldură! Indiferent ce tip de sistem de încălzire ar fi folosit! Adică amărâţii care au cărat reteveie cu braţul ca să le pună pe foc, cei care au ajuns să folosească drept combustibil până şi crucile din cimitir! Iar aceştia credem că sunt beneficiari de venit minim garantat, cu anchete sociale gata efectuate.
Ioan HĂNŢULESCU

Pentru că iarna lungă le-a subţiat burţile şi cămările
Românii cu foamea'n gât fură cu sacul de prin magazine
     *Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeş a emis mandate de arestare preventivă pe 30 de zile pentru cinci persoane care au furat en-gros dintr-un magazin en-detail din Petreşti. În noaptea de 5/6 februarie a.c., cei cinci au spart lacătele asiguratorii de la un magazin din Petreşti şi au furat cu trei saci produse alimentare în valoare de 12,5 milioane de lei şi 1,5 milioane lei cash. În timpul furtului, ei au fost surprinşi în flagrant. Patru au reuşit să fugă, fiind prins iniţial doar Marcel L. (de 17 ani, din Orăştie, domiciliat fără forme legale în Sebeş). Ulterior au fost identificaţi şi reţinuţi şi ceilalţi patru participanţi la furt: Mircea Ioan C. (35 de ani, din Miercurea Sibiului), Ovidiu R. (33 de ani, din Apoldu de Sus), Adrian C. (23 de ani, din Dobârca-Sibiu), domiciliaţi ilegal în Sebeş şi Ioan Florin G. (de 18 ani, din Sebeş). În urma extinderii cercetărilor, poliţiştii din Sebeş au descoperit că cei în cauză au mai comis încă două furturi, în luna februarie, din Sebeş.
     *Parchetul de pe lângă Judecătoria Blaj a emis mandate de arestare pe 30 de zile pe numele a doi indivizi, recidivişti, care în perioada ianuarie-februarie au comis două furturi pe raza localităţilor Biia şi Şona. Vasile S. (31 de ani, din Şona) şi Ironim R. (24 de ani, din Sebeş) au spart un magazin din Biia şi au prădat o locuinţă din Şona, prejudiciul fiind estimat la circa 25 de milioane de lei. Cei doi sunt cercetaţi în stare de arest preventiv pentru furt calificat. Prejudiciul a fost recuperat integral.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.