Ultima oră
Știri
Şedinţă CSAT pentru discutarea situaţiei Irak
     Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se va întâlni luni, 10 februarie, într-o şedinţă prezidată de şeful statului Ion Iliescu în vederea luării unei decizii cu privire la un eventual conflict în Irak. În şedinţa CSAT vor fi analizate şi Planul-cadru referitor la restructurarea şi modernizarea Armatei în 2003, Strategia de securizare a frontierelor şi Strategia MI pe 2003 - 2007. (T.I.)
Accident rutier la Sântimbru
     Joi, 6 februarie, ora 19.10, pe DN 1, în zona Sântimbru s-a produs un accident rutier în care o persoană a fost grav rănită. Conducând o Dacie Super Nova, Vasile Moisă (41 de ani, din Alba Iulia) nu a redus viteza la întâlnirea cu un alt autovehicul care circula din sens opus şi s-a izbit frontal de o autospecializată Roman care staţiona, cu luminile stinse, pe carosabil, în faţa sa. Autospecializata Roman staţiona pe carosabil din cauza unor defecţiuni apărute la sistemul electric iar şoferul, Nicolae M. (22 de ani, din Rm. Vâlcea) stătea în cabină. În urma impactului, Vasile Moisă a fost grav rănit, el fiind transportat la Spitalul judeţean Alba unde a fost diagnosticat cu fractură la femurul stâng. În cauză, poliţia rutieră Alba continuă cercetările. (N.T.)
La Aiud
Bal de caritate
     Sub înaltul patronaj al domnilor, Eugen Popa - preşedinte al Consiliului judeţean Alba şi Puskas Balint - preşedinte SAMR, Serviciul de Ajutor Maltez în România, Filiala Aiud, organizează "Balul Maltez". Primarul Aiudului, Liviu Octavian Rusu, ne-a informat că manifestarea va avea loc astăzi, 8 februarie a.c., la cantina Întreprinderii Metalurgica SA. (A.D.T.)
În miez de iarnă, la Câmpeni
Unui gospodar i-a luat foc casa
     Poliţia Câmpeni a fost sesizată joi, 6 februarie, despre faptul că gospodăria lui Teodor P., din localitate, a luat foc. Incendiul a fost localizat şi stins cu sprijinul vecinilor. Poliţiştii au constatat că incendiul a izbucnit din cauza unui coş de fum, neizolat corespunzător faţă de plafonul care susţinea acoperişul casei. Prejudiciul a fost estimat la circa 40 de milioane de lei. Nu s-au înregistrat victime. (N.T.)
4 miliarde de dolari pentru autostrada Constanţa - Nădlac
Aceasta va fi terminată în 2007
     Premierul Adrian Năstase a anunţat, în cadrul videoconferinţei de ieri cu prefecţii, că a fost constituită, sub patronajul guvernului, Societatea Naţională de Drumuri şi Autostrăzi, care va avea ca principal scop construirea unei importante rute de circulaţie europeană şi anume autostrada Constanţa - Nădlac. Pentru realizarea acestui măreţ proiect economic, social şi politic, după cum s-a exprimat şeful guvernului, sunt necesare aproximativ 4 miliarde de dolari, data limită de dare în folosinţă fiind prevăzută în anul 2007, atunci când România va adera la UE. Primul ministru a mai spus că în general nu vor exista probleme deosebite, poate doar pe tronsonul Comarnic - Predeal, prin complexitatea lucrărilor ce trebuie abordate.(R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Scandalul "Le petit Robert"
Atac la imaginea României
     Dintre toate popoarele aflate pe limita extremă a Europei, România a strigat cel mai tare sorgintea sa latină şi afinitatea francofonă, mergând până la schimbarea prescurtării naţionale din RO şi ROU în ideea că noi şi francezii suntem fraţi de sânge. Dar, dacă de la Bucureşti se consideră că Franţa a fost dintotdeauna "big brother-ul" României, de la Paris cel mult se poate smulge o imagine de afiş reprezentând poporul român în chip de şatră veselă de ţigani sau aurolaci disperaţi. Pe măsură ce ne afişăm cu abstinenţă frumosul suflet şi chip francofon, publicaţiile de afară continuă să ne prezinte cu trăsături de etnie minoritară. Aşadar am avut tămbălăul de la meciul Franţa - România unde combatanţii de pe afiş erau cocoşul galic şi un lăutar ţigan, apoi în almanahuri de prezentare frumuseţile ţărilor vestice erau ilustrate cu orchestre, castele şi gărzi regale, iar noi românii cu vechea notă de aurolaci. Acum, ideea voit defăimătoare apare între paginile unui dicţionar care se vrea prestigios - "Le Petit Robert" unde, surpriză, în dreptul României, apare o imagine cu nişte ţigani cântând cu sticla în mână în faţa cortului pe un câmp. Afrontul constant care ni se face ca popor şi naţie de către "prietenii" din Occident n-ar trebui să fie privit cu simple ridicări din umeri. În varianta replicii uşor umoristice, am putea să facem şi noi nişte afişe sau atlase culturale unde în dreptul Franţei să aşezăm nişte algerieni cântând în metroul parizian, iar în varianta mai serioasă editura care publică asemenea inexactităţi ar putea fi dată în judecată de statul român sau de către oricine cu puţină autoritate şi coloană vertebrală. Câştigul de ambele părţi pentru România? Zero. Nimeni nu s-ar arăta interesat de publicaţiile noastre, iar varianta tragerii la răspundere penală ar putea fi oricând anihilată de talentaţii avocaţi francezi. Aşa că, până una-alta, ne rămâne încă un portret în plus al românimii văzută peste hotare ca un nedorit popor nomad al Europei şi prea puţine posibilităţi de a riposta. Există, însă, în tot acest nefericit amalgam de nepotriviri de imagine a României ceva care ne poate scuti însă de orice dezvinovăţire: să susţinem şi mai sus şi mai tare aceeaşi afinitate francofonă şi sorginte latină, pentru că aşa orice imagine care ne vizează negativ îi acuză şi pe editorii în căutare de senzaţional şi îi face să apară ca partea ce nu se vede din şatra de ţigani ori trupa de aurolaci. Pentru că suntem noi mari francofoni, dar, nu-i aşa, cu toată admiraţia noastră pentru spiritul francez, toate afişele şi atlasele care vorbesc rău de "Roumania" nu fac decât să strecoare fine cârcoteli despre ceea ce este astăzi Franţa şi cât de mult se aseamănă ea cu suratele ei în ale francofoniei.
Teodora ILINCA

250 locuri de muncă în Germania
     Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă (OMFM) va organiza, la sfârşitul lui februarie, o preselecţie pentru ocuparea unor locuri de muncă în Germania, atât ca asistente medicale, cât şi în domeniile construcţii, agricultură şi alimentar. Patronii germani au nevoie de 250 de români care să cunoască bine limba germană, să aibă diplome de calificare şi o experienţă de cel puţin doi ani într-una din meseriile pentru care se prezintă la selecţie. Angajatorii caută asistente medicale (specializate mai ales în chirurgie), vânzători de produse alimentare, măcelari, cofetari, lucrători în construcţii (zidari, faianţari, tinichigii, lăcatuşi), precum şi agricultori şi grădinari.
     Preselecţia se va desfăşura între 24 si 27 februarie, de la ora 9.00 la ora 14.00, la sediul Oficiului din Bucureşti (strada Valter Mărăcineanu nr. 1-3) iar candidaţii trebuie să aibă asupra lor două poze tip paşaport, o copie a actului de identitate şi una a paşaportului (valabil cel puţin un an) şi un CV în limba germană.
     Totodată, ei au nevoie de copii legalizate şi traduceri ale certificatului de calificare şi ale cărţii de muncă, precum şi de o adeverinţă medicală, din care să reiasă că solicitantul este apt din punct de vedere medical şi că nu suferă de boli cronice, tradusă în limba germană. (T.I.)
Liberalii au lansat Cartea Neagră a guvernării PSD
     Preşedintele PNL Alba - Teodor Atanasiu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că o echipă de specialişti ai PNL a terminat întocmirea unei "Cărţi Negre" a guvernării PSD. Din echipa condusă de preşedintele PNL - Theodor Stolojan, au făcut parte şi Teodor Atanasiu şi deputatul PNL de Alba - Dan Simedru. Cartea Neagră a fost întocmită ca o replică la avalanşa de Cărţi albe lansate de guvern şi de ministere. Pentru că acestea îşi prezintă numai realizările, liberalii doresc ca imaginea să fie completă şi atunci oferă ei capitolele cu eşecurile guvernării PSD. Pentru că lucrarea este stufoasă ea va fi prezentată pe capitole în conferinţele de presă din perioada următoare. La conferinţa de presă de ieri a fost lansat primul capitol "Corupţia". Conform liberalilor "pentru România, corupţia a devenit principalul duşman al reformelor. Mai mult decât teama românilor de efectele lor dureroase, teama corupţilor că România ar putea deveni o ţară normală este ceea ce opreşte aceste reforme. Pentru că "PSD este principalul beneficiar al corupţiei. Analizând rezultatele guvernării în raport cu promisiunile cuprinse în Programul de Guvernare din 2000, constatăm că nu au fost îndeplinite exact acele promisiuni care ar fi diminuat sursele corupţiei. Dimpotrivă, au fost dezvoltate măsuri contrare, care au apropiat România de statul-mafie şi PSD de partidul-stat." La un Produs Intern Brut de 81% faţă de '89, puterea de cumpărare a cetăţenilor s-a situat la 60% în anul 2001 şi la 62% în anul 2002. Lăudata creştere economică nu se regăseşte în creşterea puterii de cumpărare a cetăţenilor şi a nivelului lor de trai. Iar acesta este în opinia liberalilor un rezultat al corupţiei. Cel mai dureros de altfel.
Anca DINICĂ

Democraţii cer prefectului să analizeze activitatea firmelor comerciale cu capital de stat sau privatizate
     O sugestie pe adresa prefectului judeţului, Ioan Rus, de a se implica mai activ în respectarea programului guvernamental vine din partea democraţilor. Ea este o solicitare mai veche, dar pe care până acum PSD nu a luat-o în seamă. Se referă la o analiză a activităţii din societăţile comerciale unde statul are capital majoritar sau a celor privatizate. Pentru că nu puţine sunt cele care se află în pragul falimentului. Ultimul exemplu de acest fel este cel al SC Resial SA Alba Iulia (fostă Refractara). Democraţii îl roagă pe această cale pe domnul prefect să treacă peste faptul că a fost membru în Consiliul de Administraţie al societăţii până la investirea în funcţia de prefect şi să uite că directorii societăţii sunt apropiaţi ai PSD. Dar astfel de măsuri trebuie luate şi pentru alte societăţi comerciale. Pentru că falimentul lor va duce la îngroşarea rândurilor şomerilor şi la agravarea presiunilor asupra bugetului asigurărilor sociale. De asemenea, liderii de sindicat de la societăţile comerciale aflate în situaţii grele sunt invitaţi să ia legătura cu PD pentru găsirea unor eventuale soluţii şi pentru sprijinirea acţiunilor lor sindicale.
Anca DINICĂ

PSD Alba este o organizaţie puternică şi omogenă
afirmă secretarul executiv al PSD, deputatul de Alba, Codrin Ştefănescu
     Activitatea organizaţiilor PSD din ţară a fost analizată recent la Snagov de preşedintele partidului de guvernământ, Adrian Năstase, împreună cu preşedintele ţării, Ion Iliescu. Aceştia au purtat discuţii cu liderii organizaţiilor PSD locale, ocazie cu care au fost dezbătute problemele ivite în teritoriu. Prezent la acestă reuniune, secretarul executiv al PSD, deputatul de Alba, Codrin Ştefănescu, ne-a declarat că "au fost abordate teme legate de comunicarea dintre organizaţiile judeţene şi centru, iar PSD Alba a fost nominalizată ca fiind una dintre cele mai puternice filiale din ţară. De asemenea, s-a discutat despre faptul că organizaţia condusă de d-l av.Ioan Rus se situează pe primele locuri la nivel naţional în privinţa achitării cotizaţiilor, PSD Alba constituind în prezent o echipă foarte omogenă. Vă mărturisesc că Filiala Alba a PSD nu a primit critici din partea preşedintelui Adrian Năstase, ceea ce înseamnă că, în comparaţie cu alte zone, organizaţia Alba nu se confruntă cu probleme deosebite", a afirmat Codrin Ştefănescu. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.