Prima pagină Ediția din: 12.2.2003
Știri
Facturile la căldură ale albaiulienilor nu se recalculează
     Facturile la energie termică ale albaiulienilor nu vor fi recalculate, întrucât ordonanţa de guvern se referă strict la distribuitorii de apă caldă şi căldură (cum este de exemplu RADET-ul), nu şi la producătorii şi furnizorii de agent termic, în cazul nostru SC Dalkia SA Alba Iulia. Aşadar cei care mai aşteaptă încă recalcularea facturilor sunt sfătuiţi să se trezească la realitate. Nu de alta, dar datoriile la apă caldă şi căldură ale populaţiei totalizează circa 22 de miliarde de lei. (F.R.)
Situaţia electrificărilor din judeţul Alba în atenţia premierului Adrian Năstase
     Primul ministru al României Adrian Năstase doreşte ca în acest an să fie rezolvată definitiv situaţia locuinţelor neelectrificate la nivelul întregii ţări. În acest sens, prin Ministerul Administraţiei Publice şi Ministerul Industriilor şi Resurselor, la Prefectura Alba, a sosit o adresă prin care se solicită o informare exactă a numărului locuinţelor din judeţ care necesită această investiţie. Prefectul Ioan Rus urmează să comunice o listă, în ordinea priorităţilor, până la data de 21 februarie a.c. (R.J.)
Guvernul vine azi la raport în faţa Parlamentului
     Birourile Permanente ale celor două Camere au decis să convoace azi o sedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, la solicitarea premierului Adrian Năstase, care a informat Parlamentul că doreşte să prezinte o declaraţie privind rezultatele primilor doi ani de guvernare şi priorităţile până în 2004. Prezentarea unei declaraţii din partea premierului, urmată de dezbateri politice este o premieră pentru actualul legislativ. După încheierea dezbaterilor, opoziţia ar putea prezenta o moţiune de cenzură. Deşi săptămâna viitoare se asteaptă asumarea răspunderii Guvernului pentru pachetul anticoruptie, care cuprinde Legea conflictului de interese, Legea declarării averilor demnitarilor, Legea spălării banilor,etc se pare că această decizie va fi amânată pentru sfârşitul acestei luni sau începutul lunii viitoare. (D.M.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Record de plăţi într-o singură zi la Roşia Montană
Peste 400.000 de dolari pentru moţii care şi-au vândut casele şi terenurile
     baniPotrivit informaţiilor noastre, până la sfârşitul săptămânii trecute, firma mixtă româno-canadiană Roşia Montană Gold Corporation SA a semnat 245 de precontracte cu locuitorii din Roşia Montană şi 82 de contracte finale, ceea ce înseamnă un total de 327 precontracte şi contracte. La aceeaşi dată erau în lucru 481 de contracte, ele urmând să fie plătite în funcţie de programări. Aşa cum v-am mai informat, de la 31 ianuarie a.c., investitorul a reînceput plata despăgubirilor pentru moţii care au decis să-şi vândă casele şi terenurile pentru a se reloca sau pentru a se strămuta
     Luni, 10 februarie a.c., a fost o zi extrem de încărcată pentru companie, întrucât au fost programaţi să semneze contracte finale sau precontracte mai mulţi localnici decât de obicei. Acest lucru a însemnat o creştere substanţială şi a sumelor plătite de RMGC ca despăgubiri pentru relocare şi strămutare. Încă de la primele ore ale dimineţii, oamenii s-au prezentat în faţa notarului pentru a parafa documentele şi pentru a încasa banii. Printre cei care au încheiat contracte finale şi şi-au încasat banii în totalitate îi putem aminti pe: Simina Dan Sergiu, Rodica Simina, Nicolae Jorja, Aurica Paşca domiciliaţi pe strada Avram Iancu nr. 37 cu o sumă de peste 15.500 dolari; Sabina şi Petru Boia, din Roşia Montană nr. 478, plecaţi în zona Maramureşului cu circa 65.000 de dolari mai bogaţi; Ghizela Jircu, Adrian şi Victor Gruber din Roşia Montană nr. 394, circa 38.000 de dolari; Pavel Botar din Corna - aproximativ 13.000 de dolari, Rodica Simina cu peste 33.000 de dolari etc. Cea mai importantă sumă de bani a fost ridicată de membrii familiei Ciani din satul Corna Tău, care totalizând valoarea terenurilor şi a casei, împreună cu Cornelia Drăgan, Sefora Cătinaş şi Cornelia Cristea au adunat peste 60.000 de dolari. Luni au fost programaţi şi numeroşi localnici care au primit contravaloarea a 50 la sută din contractele finale: Olga Mestecan cu peste 7300 dolari, familia David Maria, Ladislau Pavel şi Inocenţiu David - aproximativ 40.000 de dolari, Ioan Drăgan - circa 30.000 de dolari, familia Bîrlea Ioan şi Jenica - circa 24.000 de dolari, Vasile Mucea - 14.000 de dolari, familia Balea Georgeta şi Nicolae cu aproximativ 12.500 de dolari etc. Alte două familii, Sumuţiu şi Boca şi-au ridicat contravaloarea sumei de 3 la sută, adică 900 şi respectiv peste 350 de dolari. Cu bani frumoşi s-au ales şi Nicolae Jorja, pentru pădure (peste 1300 de dolari) şi Ditia Jorja (aproximativ 35.000 de dolari).
     Adunaţi de dimineaţă în mod ordonat la coadă, oamenii au aşteptat în linişte la notar pentru a semna precontractele sau contractele cu RMCG. Aici am reuşit să stăm de vorbă cu mulţi dintre moţii care au decis să se mute. Părerea generală este bună în privinţa afacerii şi toţi cred că nu au greşit atunci când au decis să-şi vândă casele. "Nimeni altcineva nu ne-ar fi dat banii ăştia pe casele noastre", ne spun oamenii. Unii deja s-au mutat în alte judeţe, de exemplu, în Arad sau în Maramureş şi spun că s-au acomodat bine. Alţii preferă să nu plece prea departe de Roşia Montană şi şi-au găsit case sau locuinţe în zonele Abrud sau Câmpeni. "Domnule, cine s-a obişnuit cu aerul de munte, nu poate pleca departe de zonă", ne spune un miner pensionar. Aşteptând să fie chemaţi la semnat, la o ţigară, fiecare povesteşte cu mândrie că, prin meseria de miner pe care au practicat-o, şi-au lăsat amprenta asupra localităţii Roşia Montană. Poveştile lor de odinioară, reale sau cu iz de legendă, au un numitor comun: aurul. Toate aceste istorisiri sunt fascinante, pentru că moţul îşi dă drumul greu la vorbă, dar când o face, cu greu îl mai opreşti, mai ales când îţi povesteşte despre istoria mineritului la Roşia Montană. Vechii mineri, acum pensionari, mulţi dintre ei bolnavi de TBC şi silicoză, sunt aduşi la realitate de o voce care îi cheamă în faţa notarului. Înainte de a intra în clădire, unul dintre moţi ne relatează următoarele: "Am lucrat ca artificier la Petroşani, Băişoara şi Roşia Montană, aici doar doi ani, înainte de armată. Tatăl meu a murit în 1985, mama are 85 de ani şi eu, împreună cu cu fratele meu care locuieşte la Alba Iulia o să o întreţinem. Eu locuiesc acum la Cluj şi mai veneam aici doar pentru a o ajuta pe mama în special iarna, cu lemne şi mâncare. Casa pe care am vândut-o este formată din 4 camere, bucătărie în format parter plus unu. Eu cred că investiţia este bună pentru zonă, pentru că oamenii nu mai aveau nici un viitor. Ştiţi probabil că actuala exploatare minieră nu mai merge bine şi sunt foarte mulţi şomeri. Este o şansă în primul rând pentru tineret. Pe mama o iau cu mine la Cluj" spune David Ladislau Pavel.
     Cei cu care am stat de vorbă au însă şi o nemulţumire. Ei se plâng că au apărut şi mulţi speculanţi imobiliari. Prin urmare la Abrud şi Câmpeni, preţul caselor şi apartamentelor a crescut destul de mult în ultima perioadă, mai ales dacă cumpărătorul este din Roşia Montană. De exemplu, un moţ care a dat arvuna pentru un apartament cu 400 de milioane de lei în Câmpeni s-a trezit că atunci când a dorit să finalizeze tranzacţia, vânzătorul a mai "plusat" cu încă 40 de milioane de lei.
     Alături de ziarişti, printre cei care îi aşteaptă în faţa casei unde se semnează contractele de vânzare-cumpărare pe moţi, şi-a făcut apariţia şi o bătrânică din Buninginea. Deşi vârsta şi-a lăsat amprenta asupra femeii, aceasta şi-a luat inima-n dinţi, s-a urcat în autobuz şi a venit la Roşia Montană. Intrăm în vorbă şi ne spune de ce a venit aici. "Apăi maică eu sunt femeie bătrână şi o duc tot mai greu cu gospodăria. Aşa că m-am hotărât să vând casa. Şi unde puteam să-mi găsesc un cumpărător mai bun, decât la Roşia Montană?" I-am urat succes şi sănătate, după care ne-am despărţit cu gândul că poate măicuţa va avea noroc să-şi găsească un cumpărător care nu vrea să plece din zonă, dar care şi-a vândut propria casă din Roşia Montană.
     După ce şi-au încheiat toate actele, proaspeţii multimilionari sau miliardari trec pe la casierie de unde îşi ridică banii. Cei mai mulţi dintre ei preferă să îşi ridice banii cash, puţini fiind cei care acceptă viramentul bancar. Mirajul acestui veritabil "El Dorado" al Apusenilor a atras în zonă mai mulţi amatori de furturi, dar, până în prezent, oamenii legii şi-au făcut datoria, protejând populaţia de "poftele" rău-făcătorilor. De altfel, toate maşinile care ies şi intră în comuna miliardarilor sunt luate în colimator, iar măsurile luate de poliţişti îi descurajează cu siguranţă pe cei care vin în zonă cu gânduri necurate. Primarul comunei, Virgil Nariţa, ne-a declarat că va încerca să-i convingă în continuare pe oameni să folosească sistemul bancar, mai sigur în astfel de situaţii. Plăţile la Roşia Montană vor continua şi în următoarele zile după graficul stabilit între părţile contractante.
     În perioada 10-14 februarie a.c. Roşia Montană Gold Corporation va plăti moţilor care şi-au vândut casele nu mai puţin de 530.000 de dolari, bineînţeles în lei, la cursul zilei. Dintre aceştia, peste 400.000 de dolari s-au plătit doar în cursul zilei de luni, unii dintre miliardari fiind nevoiţi să apeleze la mai multe sacoşe pentru a-şi transporta "averea". Reprezentanţii companiei au avut tot luni surpriza ca o femeie care urma să încaseze circa 1,5 miliarde de lei să renunţe la aceşti bani. Motivul: moaţa s-a răzgândit pe ultima sută de metri şi le-a cerut celor de la RMGC să-i construiască o casă nouă. (R.S.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.