Ultima oră
Știri
După căutări asidue
Poliţiştii l-au prins pe şoferul care a accidentat mortal un tânăr din Aiud
     Poliţiştii l-au identificat pe autorul accidentului rutier mortal ce a avut loc sâmbătă seara la Aiud, cu părăsirea locului faptei, soldat cu decesul lui Dan Liviu Vasile, de 34 de ani, din aceeaşi localitate. Şoferul vinovat de această tragedie este un cetăţean italian, Dante Petrocho, de 57 de ani, administrator la o firmă de porţelan cu sediul în Cluj Napoca. Şoferul conducea un autoturism marca Daewoo Lanos, cu numărul de înmatriculare BA 470 FM, proprietatea fiului său. Italianul a intrat în ţară în aceeaşi zi în care a avut loc accidentul.
     După cum v-am mai informat, accidentul rutier a avut loc pe strada Tudor Vladimirescu, la doar câteva case depărtare de locuinţa victimei, mai exact la km 405 + 408. După ce l-a acroşat pe tânărul din Aiud, şoferul aflat în culpă a plecat de la locul accidentului, abandonând victima într-un şanţ de pe marginea drumului. Cercetările în acest caz continuă. (N.T., F.R.)
Atenţie, se trage la Miceşti!
     Comandamentul de jandarmi judeţean Alba ne informează că efective de cadre şi militari din cadrul instituţiei vor executa sâmbătă, 15 februarie a.c. şedinţe de trageri în poligonul din Miceşti. Desfăşurarea tragerilor se va face cu armament uşor de infanterie. Jandarmii mai informează populaţia că astfel de activităţi vor avea loc în fiecare săptămână în ziua de joi. (F.R.)
Audienţe la deputatul Ioan Andrei
Comunicat
     Vineri, 14 februarie 2003, începând cu ora 12.00, deputatul PSD Ioan Andrei va acorda audienţe la Aiud, la sediul primăriei.
     Sâmbătă, 15 februarie 2003, începând cu ora 10.00, deputatul Ioan Andrei va acorda audienţe la biroul său din Alba Iulia, Piaţa Iuliu Maniu nr. 20-22. Programările se vor putea face la telefon 831444, între orele 9-15. (Lucia LUHA, şef cabinet)
Gardienii publici şi-au suspendat deocamdată protestele
     Luând act de hotărârea lui Roman Costan de a nu reveni în fruntea Corpului Gardienilor Publici Alba până când nu va primi pe lângă avizul consilierilor judeţeni şi pe cel al Poliţiei, gardienii publici şi personalul TESA au suspendat ieri protestele în stradă. Deşi mai aveau autorizaţie de la Primăria Alba Iulia pentru ieri şi azi, gardienii au renunţat să mai picheteze sediul Palatului Administrativ. Reprezentanţii gardienilor sunt hotărâţi să continue lupta cu fostul şi actualul lor şef după principiul "Am pierdut o bătălie, începe războiul". De altfel, gardienii care-l contestă pe Costan sunt hotărâţi să-şi reia protestele odată cu reinstalarea pe post a acestuia. (F.R.)
În curând
Subunitate de pompieri pentru Munţii Apuseni
     În colaborare cu Grupul de Pompieri din Alba Iulia, directorul Oficiului Prefectural Câmpeni, dl. Nicolae Puiuleţ, intenţionează să înfiinţeze în localitate o subunitate specială care să deservească întreaga zonă a Munţilor Apuseni. În acest sens împreună cu toate primăriile se va întocmi documentaţia necesară care va fi înaintată spre aprobare către Ministerul de Interne." Este absolut necesară crearea acestei subunităţi de pompieri având în vedere dezvoltarea accentuată a agroturismului şi nu numai. De asemenea, intenţionăm ca personalul civil ce va fi recrutat din această zonă să se implice şi în alte activităţi de deservire a populaţiei", a declarat miniprefectul din Apuseni.(R.J.)
SC Cuprumin SA limitată la putere minimă tehnologică
     Ca urmare a unui ordin venit pe linie ierarhică, SC FDFEE "Electrica Transilvania Sud" SA - Sucursala Alba a limitat la putere minimă tehnologică funcţionarea SC Cuprirom SA Roşia Poieni, începând de ieri, ora 14.00. Conform aceluiaşi ordin, sucursalele miniere aparţinătoare SC MINVEST Deva SA, Baia de Arieş şi Zlatna vor fi limitate la putere minimă tehnologică de mâine, în cazul în care nu-şi achită sumele pentru care au fost preavizate.
     "În cazul SC Cuprumin SA, suma pentru care au fost limitaţi este de 66,59 miliarde de lei reprezentând contravaloarea facturilor de energie electrică neachitată din perioada 2002-2003. SM Baia de Arieş este preavizată pentru suma de 26,39 mld. de lei iar SM Zlatna pentru suma de 7,94 mld. de lei", ne-a informat responsabilul cu relaţiile publice, d-şoara Mihaela Buda. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ieri
Gheorghe Funar, primarul Clujului, a fost adus de poliţie în faţa instanţei albaiuliene
     FunarPrimarul municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar, s-a prezentat ieri la Judecătoria Alba Iulia însoţit de doi poliţişti care au executat astfel două mandate de aducere emise pe numele acestuia, în două procese de calomnie intentate de directoarea Regiei Autonome a Domeniului şi Public Cluj (şi şefa Organizaţiei de femei a PSD Cluj), Mihaela Rozor. Aceasta a deschis împotriva primarului Funar două acţiuni penale (aflate ieri la cel de-al treilea termen) pentru săvârşirea infracţiunilor de calomnie prin presă. În primul dosar penal, Mihaela Rozor a considerat calomnioase declaraţiile primarului apărute în presa clujană, potrivit cărora acesta "acuza conducerea RADP că a făcut declaraţii în fals referitoare la inexistenţa unor datorii faţă de stat". De asemenea, în articolul cu pricina se menţiona că "regia are debite restante la bugetul de stat în sumă de 7,9 miliarde de lei, la care se adaugă majorări de întârziere în valoare de 1,9 miliarde de lei, fapt care nu a fost prezentat cu ocazia participării RADP la licitaţiile organizate de Primărie".
     În apărarea sa, primarul Funar a solicitat probe scrise şi martori din primăria Cluj Napoca, cerând însă instanţei să consemneze că procesul este unul politic, deoarece Mihaela Rozor este şefa Organizaţiei de femei a PSD Cluj. A doua acţiune în instanţă a directoarei RADP Cluj, Mihaela Rozor, a pornit de la afirmaţiile considerate calomnioase ale primarului Clujului, apărute în alt cotidian regional şi care făceau referire la "salariul de peste 670 de milioane lei al directoarei RADP Cluj", considerată de Funar "un director general interimar şi ilegal". În declaraţiile date în faţa instanţei, Funar a susţinut informaţiile apărute în presă cu documente, apreciind totodată că termenul de "ilegal" este corect, deoarece actuala directoare nu a dat concurs pentru postul pe care îl deţine, iar "interimatul" este dat de faptul că ea va ocupa acest post doar până la expirarea mandatului actualului vicepreşedinte ales al CJ Cluj, plecat din funcţia de director al RADP Cluj pe o perioadă determinată. "Apreciez că este o numire politică; aceasta şi lipsa concursului conduc la concluzia că ocupă ilegal acest post", a declarat Funar. De asemenea, Gheorghe Funar a declarat că, deşi consideră dizolvat Consiliul Local Cluj Napoca de aproape 9 luni, a participat totuşi la şedinţa prin care Mihaela Rozor a fost desemnată membră în Consiliul de Administraţie, preşedintă a CA a RADP şi aleasă directoare a RADP. Funar a precizat că a participat la acea şedinţă doar ca să-şi exprime punctul de vedere în legătură cu această "numire pe criterii politice". Şi în acest dosar instanţa a admis probaţiunea cu martori şi dovezi scrise. Ambele procese au fost amânate pe 4 martie 2003. Prezenţa primarului Clujului la Judecătoria Alba Iulia a transformat sala de şedinţe şi holul "paşilor pierduţi" într-un spectacol "live", inculpaţii, părţile vătămate, martorii şi chiar o parte dintre angajaţii instituţiei grăbindu-se să asiste la reprezentaţia juridică a celebrului Gheorghe Funar. Uitând pentru moment de problemele care i-au adus în faţa justiţiei, cei prezenţi l-au abordat pe primarul Clujului, strângându-i mâna şi schimbând replici joviale cu acesta.
Nicoleta TOMUŢA

La Cugir, cu finanţare de la Banca Mondială
Incubator de afaceri
     În cursul săptămânii trecute s-a derulat la SC Cugir SA prima etapă de preconcediere, ne-a informat directorul AJOFM Alba, Aurel Suciu. 34 de angajaţi ai SC Cugir SA au solicitat disponibilizarea, următoarea tranşă fiind preconizată a avea loc în jurul datei de 5 martie a.c. De asemenea, cu câteva zile în urmă, pe listele de preconcediere mai erau cuprinse alte 300 de persoane.
     Potrivit estimărilor, nivelul maxim al angajaţilor uzinei ce urmează a fi disponibilizaţi va ajunge la aproape 800 de persoane. "Totuşi, având în vedere comenzile primite de uzină din partea Ministerului de Interne, dar şi înfiinţarea Parcului industrial de la Cugir, sunt motive pentru a spera că numărul celor disponibilizaţi nu va ajunge la cifra estimată", a precizat Aurel Suciu. În cadrul întâlnirii cu presa ce a avut loc ieri, directorul AJOFM Alba a amintit că în luna martie a acestui an se va lansa la Cugir licitaţia pentru implementarea unui program de măsuri active finanţat de Banca Mondială, denumit "Incubator de afaceri". Atât licitaţia, cât şi comisia de licitaţie urmează a fi stabilite la nivel naţional. Spaţiul pus la dispoziţie de Consiliul local Cugir, în vederea derulării programului, are aproximativ 1000 mp, va fi utilizat timp de 10 ani şi urmează să fie reamenajat pentru găzduirea tuturor firmelor incubate. Agenţii economici care vor beneficia de sprijinul Băncii Mondiale vor fi obligaţi să angajeze persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. (A.D.T.)
PSD oferă şanse tinerilor săraci
Declaraţia politică rostită în plenul Camerei Deputaţilor de către deputatul PSD de Alba, Codrin Ştefănescu
     "Pot să afirm astăzi că, prin prezenta declaraţie mi se întăreşte convingerea că eforturile activităţii care mi s-a încredinţat nu sunt deloc în zadar, ba mai mult, prin satisfacţia profesională oferită, sunt răsplătite.
     Cu deosebită plăcere anunţ că prima iniţiativă legislativă din pachetul normativ, intitulat generic, "Legea tineretului", a fost promulgată de către preşedintele Ion Iliescu, fiind publicată în Monitorul Oficial al României nr. 34 din 22 ianuarie 2003.
     Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor care au împlinit 18 ani pentru construirea unei locuinţe proprietate personală este rezultatul colaborării Partidului Social Democrat cu partidele din opoziţie, unul dintre iniţiatori fiind d-l deputat Romeo Raicu, reprezentant al Partidului Democrat, fapt care demonstrează în mod clar disponibilitatea partidului de guvernământ de a dialoga eficient cu ceilalţi factori ai scenei politice, în vederea găsirii de soluţii optime, concrete şi reale în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă generaţia tânără.
     Promulgarea acestei legi reprezintă acel precedent dorit, referitor la soluţionarea prin acte normative clare, adresate în mod exclusiv tinerilor, a dificultăţilor reale pe care aceştia le întâmpină, celelalte două propuneri legislative completând pentru moment această iniţiativă: propunerea legislativă privind acordarea de înlesniri şi facilităţi în desfăşurarea actelor şi faptelor de comerţ şi propunerea legislativă referitoare la modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 7/2001 privind impozitul pe venit.
     Prin Legea nr. 15/2003 se acordă tinerilor, la cerere, un teren în suprafaţă de 250 mp din terenurile aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ teritoriale. În sensul facilitării construirii de locuinţe, titularii drepturilor beneficiază de credite, conform Legii locuinţei nr. 114/1996, republicată.
     Până la data intrării în vigoare a Legii nr. 15/2003, vom elabora împreună cu Ministrul Administraţiei Publice, domnul Octav Cozmâncă, normele metodologice referitoare la modalităţile de aplicare a legii.
     Cu această ocazie, mulţumesc Guvernului Adrian Năstase pentru susţinerea acestui proiect, care a făcut încă o dată dovada cunoaşterii şi dorinţei de a soluţiona problemele tinerilor, de asemenea, mulţumesc comisiilor de specialitate care au avizat favorabil iniţiativa legislativă şi grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor şi din Senat pentru posibilitatea pe care au oferit-o tinerilor de a-şi valorifica aptitudinile specifice vârstei.
     În mod special, mulţumesc d-lui preşedinte Ion Iliescu pentru că a promulgat această lege, creând astfel cadrul legislativ favorabil realizării unui standard de viaţă al tinerilor, care tinde să devină unul european. (Secretar Executiv PSD, deputat Codrin Ştefănescu, 11 februarie 2003)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.