Ieri
Gheorghe Funar, primarul Clujului, a fost adus de poliţie în faţa instanţei albaiuliene

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar, s-a prezentat ieri la Judecătoria Alba Iulia însoţit de doi poliţişti care au executat astfel două mandate de aducere emise pe numele acestuia, în două procese de calomnie intentate de directoarea Regiei Autonome a Domeniului şi Public Cluj (şi şefa Organizaţiei de femei a PSD Cluj), Mihaela Rozor. Aceasta a deschis împotriva primarului Funar două acţiuni penale (aflate ieri la cel de-al treilea termen) pentru săvârşirea infracţiunilor de calomnie prin presă. În primul dosar penal, Mihaela Rozor a considerat calomnioase declaraţiile primarului apărute în presa clujană, potrivit cărora acesta "acuza conducerea RADP că a făcut declaraţii în fals referitoare la inexistenţa unor datorii faţă de stat". De asemenea, în articolul cu pricina se menţiona că "regia are debite restante la bugetul de stat în sumă de 7,9 miliarde de lei, la care se adaugă majorări de întârziere în valoare de 1,9 miliarde de lei, fapt care nu a fost prezentat cu ocazia participării RADP la licitaţiile organizate de Primărie".
În apărarea sa, primarul Funar a solicitat probe scrise şi martori din primăria Cluj Napoca, cerând însă instanţei să consemneze că procesul este unul politic, deoarece Mihaela Rozor este şefa Organizaţiei de femei a PSD Cluj. A doua acţiune în instanţă a directoarei RADP Cluj, Mihaela Rozor, a pornit de la afirmaţiile considerate calomnioase ale primarului Clujului, apărute în alt cotidian regional şi care făceau referire la "salariul de peste 670 de milioane lei al directoarei RADP Cluj", considerată de Funar "un director general interimar şi ilegal". În declaraţiile date în faţa instanţei, Funar a susţinut informaţiile apărute în presă cu documente, apreciind totodată că termenul de "ilegal" este corect, deoarece actuala directoare nu a dat concurs pentru postul pe care îl deţine, iar "interimatul" este dat de faptul că ea va ocupa acest post doar până la expirarea mandatului actualului vicepreşedinte ales al CJ Cluj, plecat din funcţia de director al RADP Cluj pe o perioadă determinată. "Apreciez că este o numire politică; aceasta şi lipsa concursului conduc la concluzia că ocupă ilegal acest post", a declarat Funar. De asemenea, Gheorghe Funar a declarat că, deşi consideră dizolvat Consiliul Local Cluj Napoca de aproape 9 luni, a participat totuşi la şedinţa prin care Mihaela Rozor a fost desemnată membră în Consiliul de Administraţie, preşedintă a CA a RADP şi aleasă directoare a RADP. Funar a precizat că a participat la acea şedinţă doar ca să-şi exprime punctul de vedere în legătură cu această "numire pe criterii politice". Şi în acest dosar instanţa a admis probaţiunea cu martori şi dovezi scrise. Ambele procese au fost amânate pe 4 martie 2003. Prezenţa primarului Clujului la Judecătoria Alba Iulia a transformat sala de şedinţe şi holul "paşilor pierduţi" într-un spectacol "live", inculpaţii, părţile vătămate, martorii şi chiar o parte dintre angajaţii instituţiei grăbindu-se să asiste la reprezentaţia juridică a celebrului Gheorghe Funar. Uitând pentru moment de problemele care i-au adus în faţa justiţiei, cei prezenţi l-au abordat pe primarul Clujului, strângându-i mâna şi schimbând replici joviale cu acesta.
Nicoleta TOMUŢA
La Cugir, cu finanţare de la Banca Mondială
Incubator de afaceri
În cursul săptămânii trecute s-a derulat la SC Cugir SA prima etapă de preconcediere, ne-a informat directorul AJOFM Alba, Aurel Suciu. 34 de angajaţi ai SC Cugir SA au solicitat disponibilizarea, următoarea tranşă fiind preconizată a avea loc în jurul datei de 5 martie a.c. De asemenea, cu câteva zile în urmă, pe listele de preconcediere mai erau cuprinse alte 300 de persoane.
Potrivit estimărilor, nivelul maxim al angajaţilor uzinei ce urmează a fi disponibilizaţi va ajunge la aproape 800 de persoane. "Totuşi, având în vedere comenzile primite de uzină din partea Ministerului de Interne, dar şi înfiinţarea Parcului industrial de la Cugir, sunt motive pentru a spera că numărul celor disponibilizaţi nu va ajunge la cifra estimată", a precizat Aurel Suciu. În cadrul întâlnirii cu presa ce a avut loc ieri, directorul AJOFM Alba a amintit că în luna martie a acestui an se va lansa la Cugir licitaţia pentru implementarea unui program de măsuri active finanţat de Banca Mondială, denumit "Incubator de afaceri". Atât licitaţia, cât şi comisia de licitaţie urmează a fi stabilite la nivel naţional. Spaţiul pus la dispoziţie de Consiliul local Cugir, în vederea derulării programului, are aproximativ 1000 mp, va fi utilizat timp de 10 ani şi urmează să fie reamenajat pentru găzduirea tuturor firmelor incubate. Agenţii economici care vor beneficia de sprijinul Băncii Mondiale vor fi obligaţi să angajeze persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.
(A.D.T.)
PSD oferă şanse tinerilor săraci
Declaraţia politică rostită în plenul Camerei Deputaţilor de către deputatul PSD de Alba, Codrin Ştefănescu
"Pot să afirm astăzi că, prin prezenta declaraţie mi se întăreşte convingerea că eforturile activităţii care mi s-a încredinţat nu sunt deloc în zadar, ba mai mult, prin satisfacţia profesională oferită, sunt răsplătite.
Cu deosebită plăcere anunţ că prima iniţiativă legislativă din pachetul normativ, intitulat generic, "Legea tineretului", a fost promulgată de către preşedintele Ion Iliescu, fiind publicată în Monitorul Oficial al României nr. 34 din 22 ianuarie 2003.
Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor care au împlinit 18 ani pentru construirea unei locuinţe proprietate personală este rezultatul colaborării Partidului Social Democrat cu partidele din opoziţie, unul dintre iniţiatori fiind d-l deputat Romeo Raicu, reprezentant al Partidului Democrat, fapt care demonstrează în mod clar disponibilitatea partidului de guvernământ de a dialoga eficient cu ceilalţi factori ai scenei politice, în vederea găsirii de soluţii optime, concrete şi reale în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă generaţia tânără.
Promulgarea acestei legi reprezintă acel precedent dorit, referitor la soluţionarea prin acte normative clare, adresate în mod exclusiv tinerilor, a dificultăţilor reale pe care aceştia le întâmpină, celelalte două propuneri legislative completând pentru moment această iniţiativă: propunerea legislativă privind acordarea de înlesniri şi facilităţi în desfăşurarea actelor şi faptelor de comerţ şi propunerea legislativă referitoare la modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 7/2001 privind impozitul pe venit.
Prin Legea nr. 15/2003 se acordă tinerilor, la cerere, un teren în suprafaţă de 250 mp din terenurile aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ teritoriale. În sensul facilitării construirii de locuinţe, titularii drepturilor beneficiază de credite, conform Legii locuinţei nr. 114/1996, republicată.
Până la data intrării în vigoare a Legii nr. 15/2003, vom elabora împreună cu Ministrul Administraţiei Publice, domnul Octav Cozmâncă, normele metodologice referitoare la modalităţile de aplicare a legii.
Cu această ocazie, mulţumesc Guvernului Adrian Năstase pentru susţinerea acestui proiect, care a făcut încă o dată dovada cunoaşterii şi dorinţei de a soluţiona problemele tinerilor, de asemenea, mulţumesc comisiilor de specialitate care au avizat favorabil iniţiativa legislativă şi grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor şi din Senat pentru posibilitatea pe care au oferit-o tinerilor de a-şi valorifica aptitudinile specifice vârstei.
În mod special, mulţumesc d-lui preşedinte Ion Iliescu pentru că a promulgat această lege, creând astfel cadrul legislativ favorabil realizării unui standard de viaţă al tinerilor, care tinde să devină unul european.
(Secretar Executiv PSD, deputat Codrin Ştefănescu, 11 februarie 2003)