Curier județean
Rugăciunea de azi
    Doamne Dumnezeul nostru, caută dintru înălţime, ca un bun, asupra inimilor celor care sunt lipsiţi de dragoste şi de unire şi împresuraţi de spinii urii şi ai altor păcate. O picătură din harul Preasfântului Tău Duh coborând peste dânsele, rourează-le bogat, ca să aducă roade bune şi din dragostea cea către Tine să sporească în fapte bune, şi să petreacă în dragoste şi unire. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei şi Antonie Patriarhul; Sf. Mc. Hristea
Catolic: Sf. Eulalia
Greco-catolic: Cel între sf. pr. Meletie, arhiep. Antiohiei
Meteo
     Azi: Vremea va fi friguroasă, cerul va fi senin, şi însorit, iar temperaturile vor oscila între -3gC - ziua şi - 13gC noaptea.
     Mâine: Cerul rămâne în continuare degajat şi însorit, iar temperaturile se vor situa în intervalul -15gC şi -3gC.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Studenţii vă invită la Valentine's Day
     Liga Studenţilor din Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia organizează vineri, 14 februarie, de Valentine's Day o mare petrecere la care sunt invitaţi toţi cei care s-au săturat de stresul sesiunii, dar şi alţi tineri din municipiu. Petrecerea va fi găzduită de Disco Club Sky, cu începere de la ora 21.00. Ea va fi deschisă de un spectacol dedicat studenţilor iar organizatorii promit distracţie "pe cinste". Vor fi acordate şi premii surpriză oferite de sponsori generoşi. Invitatul de onoare al petrecerii va fi primarul Mircea Hava, care va oficia căsătorii de o zi pentru tinerii îndrăgostiţi. Studenţii Universităţii "1 Decembrie 1918" vor beneficia de un preţ special al biletului (20.000 de lei) dacă îl procură de la sediul Ligii Studenţilor, care are program zilnic între orele 10.00 - 16.00. (A.D.)
Umor politic
Preşedintele Bush este "suspectat" de liderii PUR Alba că s-a inspirat din iniţiativa lor legislativă
     Preşedintele PUR Alba, Nicolae Popa, în colaborare cu vicepreşedintele cu probleme de IMM-uri, Ioan Căldare, au depus în urmă cu 3-4 ani, la Camera Deputaţilor, o iniţiativă legislativă privind anularea impozitului pe dividende în vederea evitării dublei impuneri. Iniţiativa celor doi lideri politici judeţeni a reintrat în atenţia umaniştilor, vicepreşedintele PUR Alba, Ioan Căldare, declarând la conferinţa de presă de marţi, 11 februarie, că în vreme ce propunerea legislativă "zace" prin sertarele prăfuite ale Parlamentului, ea devine literă de lege în planul economic american. Astfel, în discursul despre starea naţiunii, printre măsurile de politică fiscală anunţate de preşedintele Bush se numără şi anularea impozitului pe dividende, în vreme ce în România, prin actualul sistem de impozitare, se încalcă în continuare principiul evitării dublei impuneri. (T.I.)

În lipsa unui loc special amenajat
Angajaţii Primăriei Alba Iulia fumează în WC!
În aceeaşi instituţie, relaţiile cu publicul sunt îngreunate de copiatoarele "Xerox": din trei aparate funcţionează doar unul!
     Ca instituţie administrativă de cea mai mare importanţă pentru un oraş, Primăria ar trebui să fie imaginea perfectă (la scară redusă) a legalităţii, ordinei şi disciplinei urbane. Dar nici măcar cea din Alba Iulia, care este capitala judeţului nostru, nu lasă această impresie. Pentru că, deşi noile prevederi legale privind fumatul în instituţiile publice fac referiri la "locurile pentru fumat", în Primăria municipiului nu există aşa ceva. Şi este jenant pentru funcţionarii fumători să se pitească în WC, la fel ca şcolarii, ca să "tragă o ţigară". Sau poate că imaginea pe care o vor avea în faţa ochilor eventualii vizitatori străini care vor intra în încăperea cu "destinaţie specială" a Primăriei din urbea noastră "europeană" îi va face pe aceştia să se simtă ca acasă: scrumiere pline ca în barurile nemţeşti de periferie, "ceaţă londoneză", înghesuială ca în metroul parizian etc.
     În aceeaşi instituţie de maximă importanţă socială, atât funcţionarii, cât şi publicul cu care relaţionează ei întâmpină o mare dificultate în obţinerea rapidă şi eficientă a copiilor după diferite documente. Aceasta pentru că din cele trei copiatoare existente în Primăria Alba Iulia nu funcţionează decât unul: cel din secretariatul primarului (Serviciul social, de pildă, deşi este zilnic asaltat de "clienţi", nu dispune de un astfel de aparat). Şi la volumul de documente şi formulare care este vehiculat zilnic prin birourile Primăriei un copiator se dovedeşte de-a dreptul vital! (I.H.)
În locul biroului prefectural Câmpeni sau în cadrul acestuia
Moţii propun o reprezentanţă a Casei de pensii şi a Comisiei de expertize medicale
     În oraşul Câmpeni, autorităţile judeţene au înfiinţat o serie de birouri, sucursale, aşa-zisele reprezentanţe ale instituţiei publice descentralizate pentru întreaga zonă a Munţilor Apuseni, tocmai pentru a veni în sprijinul moţilor şi a-i scuti pe aceştia de deplasări stresante şi epuizante financiar, fizic şi psihic spre municipiul reşedinţă de judeţ. Inclusiv un birou prefectural (de altfel unic în ţară) a fost înfiinţat în Capitala moţilor. Dar cei mai oropsiţi, cu problemele cele mai mari, cum ar fi pensionarii pe caz de boală sau persoanele cu handicap au rămas în afara preocupărilor mai marilor judeţului. O scrisoare pe această temă, semnată de un grup de cetăţeni cu astfel de probleme ne-a sosit la redacţie. Grupul de pensionari şi persoane cu handicap din Scărişoara şi-a spus of-ul solicitând înfiinţarea unui birou al Casei judeţene de pensii care "să satisfacă nevoile celor care solicită rezolvarea anumitor probleme astfel încât să nu mai fim obligaţi să parcurgem drumul la judeţ, acolo fiind mare aglomeraţie. De asemenea, mai propunem înfiinţarea unei comisii de expertiză pentru toate bolile, respectiv pe lângă cei pensionaţi pe caz de boală, cât şi handicapaţii de toate gradele, această comisie să fie formată din mai mulţi medici care să facă verificări săptămânal sau la două săptămâni etc. Avem copii handicapaţi pe care trebuie să-i ducem (cu greu) la comisia de verificare de la Alba Iulia". Sugerăm responsabililor din cadrul Biroului prefectural din Câmpeni să vină în întâmpinarea acestor solicitări, să găsească soluţiile legale pentru a scuti aceste categorii sociale de deplasări chinuitoare şi costisitoare chiar cu preţul... autodesfiinţării în interesul naţional al moţilor! (D.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.