Prima pagină Ediția din: 13.2.2003
Știri
ANL în atenţia CJ Alba
     Miercuri, 12 februarie, preşedintele CJ Alba, Eugen Popa, a avut o întâlnire punctuală cu reprezentantul ANL Alba pentru a discuta situaţia blocurilor construite înainte de 1989. La întrunire a fost convocată şi primăria Aiud care are câteva blocuri în această situaţie şi s-a stabilit modalitatea de a acţiona la ministerele de resort, de Finanţe şi MLPTL, pentru ca aceste blocuri să fie finalizate. Preşedintele Popa a ridicat problema construcţiilor prin ANL şi la întâlnirea de marţi a Delegaţiei Permanente PSD în faţa premierului Năstase şi a miniştrilor, alături de solicitarea de suplimentare cu bani pentru drumurile judeţene, echipa prezentă la Bucureşti din partea judeţului nostru fiind apreciată ca o echipă omogenă, iar problemele pe plan judeţean sunt bine stăpânite. (T.I.)
Plombări la rece la Alba Iulia
     SC Drumuri şi Poduri Locale Alba Iulia va executa lucrări de reparaţii la drumurile din municipiul Alba Iulia, folosind mixtură stabilă la rece, care are un termen de garanţie de 3 ani. Lucrările vor demara pe cele mai circulate artere cum sunt Bulevardele Victoriei, Revoluţiei, străzile Vasile Goldiş şi Cloşca, unde vor fi corectate şi gurile de canal. Săptămâna viitoare vor fi plombate găurile din asfalt de pe B-dul Încoronării. (F.R.)
Vernisajul expoziţiei "Studiu"!
     Astăzi (13 februarie a.c.), ora 17,00, la Galeriile de artă din municipiul nostru va avea loc vernisajul expoziţiei "Studiu", organizat de Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Alba, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia. Vor fi expuse lucrări de atelier create de 17 binecunoscuţi artişti. Printre aceştia se află şi artistul fotograf Călin Bogdan, acceptat după cum se vede în lumea creatorilor de frumos, deşi mijlocul său de exprimare artistică este total diferit de al celor prezenţi la Expo "Studiu". (I.H.)
Din ordinul prefectului Ioan Rus
Acţiuni de revigorare a activităţii unor comisii locale de fond funciar
     În cadrul unei şedinţe desfăşurată ieri prefectul Ioan Rus a stabilit ca membrii comisiei judeţene de fond funciar să se deplaseze în cursul săptămânii viitoare în zonele rămase mult în urmă la capitolul eliberării titlurilor de proprietate. Este vorba cu precădere despre localităţile Şona, Cetatea de Baltă, Valea Lungă, Jidvei, Ighiu şi Berghin. În aceste cazuri, care anul trecut nici măcar nu s-au apropiat de procentul de 90%, şeful administraţiei publice judeţene a precizat că se vor folosi toate mijloacele posibile în vederea îndeplinirii sarcinilor, precizând totodată că în acest an mai multe comisii locale trebuie să realizeze integral procentul eliberării titlurilor de proprietate.
     În altă ordine de idei, reîntors ieri de la Bucureşti, prefectul Ioan Rus a mai spus că a fost abordată la ministerul de resort şi problema înfiinţării ocoalelor silvice private. Se intenţionează ca, până în luna aprilie 2003, în judeţul Alba să funcţioneze 5 asemenea entităţi silvice. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Apocalipsa biblică descrie războiul din Irak
A avut Sfântul Ioan Teologul o viziune asupra... Jihad-ului? *Poruncile Domnului către "Bisericile" din... Turcia *Cei patru "călăreţi" ai distrugerii şi cei 144.000 de luptători "pecetluiţi" pe frunte *Exploziile rachetelor şi armele chimice sunt descrise în Biblie *"Îngerii" de la Eufrat şi Statuia Libertăţii *Căderea Babilonului simbolizează căderea Bagdadului!
     sfântDintotdeauna omenirea s-a temut de sfârşitul lumii, iar pe tema acestui subiect au curs fluvii de cerneală şi au fost închipuite tot felul de scenarii (catastrofe naturale, meteoriţi, invazii extraterestre şi, nu în ultimul rând, războaie distrugătoare). Prin urmare, orice conflagraţie, oriunde s-ar petrece ea pe glob, dă fiori întregii umanităţi. Mai ales dacă implicaţiile conflictului şi conotaţiile acestuia sunt de o profunzime comparabilă cu nişte mişcări de "plăci tectonice sociale". Aşa cum este, de pildă, conflictul actual din zona Golfului. Nu vreau să mă refer în cele ce urmează la nimic din ceea ce e perceptibil (din comunicate şi buletine de ştiri) de către fiecare dintre noi, ci voi încerca să desluşesc înţelesurile (şi poate rezultatele) unei conflagraţii în zona Mesopotamiei străvechi (zona Golfului), dintr-o scriere străveche: Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul, ultima dintre scrierile aflate în Cartea Cărţilor (Biblia). Şi nu este nelalocul ei o astfel de încercare, atâta timp cât recunoaştem înţelepciunea celor vechi (înţelepciune despre care am primit până azi nenumărate dovezi istorice şi ştiinţifice), nici inutilă atâta timp cât recunoaştem în Dumnezeu pe Cel-fără -început şi Cel-fără-sfârşit, Alfa şi Omega, deci o entitate pentru care timpul nu contează, o entitate care a putut ridica vălul ce acoperea viitorul pentru proorocii săi, printre care s-a aflat şi Sfântul Ioan Teologul. Dacă acceptăm acest adevăr (şi suntem obligaţi în calitate de creştini să facem asta), atunci vom căuta să înţelegem ce anume a văzut proorocul dincolo de acel văl. Ce anume a descris el, cu limbajul şi cu cunoştinţele pe care le avea la îndemână la vremea respectivă? Ce fel de imagini şi de înţelesuri a încercat el să traducă, scriind Apocalipsa?
     Motivul pentru care este justificată această încercare de desluşire a Apocalipsei este faptul că dincolo de toate analizele socio-economico-politico-militare se află adevăratul său înţeles: lupta unei uriaşe comunităţi umane bazată pe iubire şi libertate, împotriva alteia bazată pe ură, distrugere şi robie, adică înfruntarea a două sisteme suprastatale în toate dimensiunile lor, pe un fundal religios. Cele două "vârfuri de lance" ale sistemelor aflate în conflict sunt SUA şi Irak-ul. Şi nu numai petrolul irakian este miza acestui război (ce pare iminent acum, din păcate), ci mai ales anihilarea din faşă a unui adversar periculos pentru întreaga lume creştină (şi chiar pentru întreaga lume), un adversar care se proclamă permanent drept apărător al islamului, un lider războinic care ar avea posibilitatea să declanşeze Jihad-ul ("războiul sfânt" al mahomedanilor împotriva tuturor necredincioşilor, acel război care apare ca primă datorie faţă de Allah, poruncit "binecredincioşilor" prin 100 de versete din Coran, o conflagraţie care ar putea atrage ca participanţi activi pe cei peste 800 de milioane de arabi aflaţi pe glob). Aceasta a fost oare viziunea Sfântului Ioan Teologul: Jihad-ul?
     Citind cu atenţie Apocalipsa, câteva fragmente fac referiri de-a dreptul tulburătoare ce par să confirme o astfel de ipoteză. Iată câteva dintre ele: Apopcalipsa este "Descoperirea lui Iisus Hristos, pe care I-a dat-o Dumnezeu, ca să arate robilor Săi, cele ce trebuie să se petreacă în curând (...) Căci vremea este aproape." Iar mesajul lui Ioan este adresat "celor şapte Biserici care sunt în Asia", atenţionându-le cu privire la greşelile lor şi la faptul că vor fi pedepsite pentru acestea. Ei bine, "Bisericile" respective (Efes, Smirna, Pergam etc.) se află pe teritoriul actual al... Turciei (ţară care, iată, este acum ameninţată de escaladarea conflictului din Golf, având graniţă cu Irak-ul). Şi trebuie să spunem că "Bisericile" din Turcia, nominalizate în Apocalipsă, erau cetăţi înfloritoare cu mult înainte de stabilirea populaţiei turce pe acest teritoriu, deci religia mahomedană este implantată acolo de la o dată relativ recentă. (Să fie considerată trecerea lor la mahomedanism o greşeală de neiertat în faţa Domnului?) Cei ce au citit Biblia ştiu că în Apocalipsă este vorba despre o "Carte cu şapte peceţi" care este dată Mielului, singurul vrednic să le desfacă, fapt ce declanşează un şir de dezastre descrise foarte plastic (în limbajul vremii) de Ioan Teologul. Deschiderea primelor patru peceţi duce la apariţia celor patru "călăreţi" ai distrugerii, în care pot fi recunoscute etapele unui război modern: călăreţul pe un cal alb, înarmat cu arc şi cu cunună semnifică eşecul negocierilor de pace, cel pe cal roşu, înarmat cu sabie, care-i face pe oameni să se înjunghie între ei este războiul propriu zis, cel pe cal negru, care ţine o balanţă în mână este recesiunea economică şi foametea iar cel pe cal galben-vânăt, al cărui nume este Moartea, nu poate simboliza decât şirul de boli şi de molime ce urmează foametei. Mai sunt şi alte referiri explicite la efectele unui război modern: " s-a făcut un cutremur mare, soarele s-a făcut negru..." (iar Sfântul Ioan Teologul nu avea de unde să ştie cum arată explozia unei bombe), "şi împăraţii pământului şi domnii şi căpeteniile oştilor şi bogaţii şi robii şi cei puternici şi toţi slobozii s-au ascuns în peşteri şi în stâncile munţilor" (acţiune în care poate fi recunoscută retragerea în buncăre), "şi a ars din pământ a treia parte, şi a ars din copaci a treia parte, iar iarba verde a ars de tot" (pârjolul ca efect al armelor moderne), "şi a căzut din cer o stea uriaşă, arzând ca o făclie peste a treia parte din râuri" (a văzut Sfântul Ioan Teologul o... rachetă balistică?), "mulţi dintre oameni au murit din pricina apelor pentru că se făcuseră amare" (efect al radioactivităţii, sau al armelor chimice) ş.a.m.d.
     Dar cea mai tulburătoare referire este cu o localizare geografică clară: dezlegarea celor "patru îngeri care sunt legaţi la râul cel mare Eufratul" (Tigrul şi Eufratul sunt cele două mari fluvii de pe teritoriul Irak-ului de azi). O alta, la fel de tulburătoare, este cea cu privire la numărul "robilor Dumnezeului nostru" care trebuie pecetluiţi pe frunţile lor, pentru a nu fi vătămaţi: "o sută patruzeci şi patru de mii" (în acest moment SUA are în zona golfului cca. 130.000 de soldaţi!). Şi mai există o a doua referire la teritoriul actualului Irak: "Şi al şaselea înger a vărsat cupa lui în râul cel mare Eufrat şi apele lui au secat..." (ce altceva sunt îngerii care varsă "cupe de aur pline de mânia lui Dumnezeu", care sunt trimise pe rând în raiduri?). Descrierea este evidentă a unui război pe teritoriul Irak-ului, în care sunt încleştate forţe aeriene şi... rachete sol-aer! Pentru a fi şi mai clar cine cu cine se înfruntă pe teritoriul Irak-ului, după cum scrie în Apocalipsă, iată un alt fragment: "Şi am văzut un alt înger puternic, învăluit într-un nor şi pe capul lui era curcubeul iar faţa lui strălucea ca soarele (...) şi în mână avea o carte mică deschisă. Şi a pus piciorul lui cel drept pe mare iar pe cel stâng pe pământ (...) şi-a ridicat mâna dreaptă spre cer" (deci "mânia lui Dumnezeu" care se revarsă asupra celor de la Eufrat vine de la acest "înger", în care poate fi recunoscută fără greutate... Statuia Libertăţii: cununa de raze, faţa zâmbitoare, cartea deschisă ţinută în mâna stângă, mâna dreaptă înălţată spre cer şi aşezarea ei pe o insulă, deci şi în mare şi pe pământ!). Dar cine va învinge în acest război? Scrie şi acest lucru în Apocalipsă: victorios va fi Mielul (creştinismul) care "stătea pe Sion şi cu El o sută patruzeci şi patru de mii care aveau numele Lui", deci cei "pecetluiţi" pe frunte ca să nu fie vătămaţi când au fost vătămate mările şi pământurile. Şi există o referire şi mai clară, căci un înger anunţă: "A căzut, a căzut Babilonul, cetatea cea mare ,care a adăpat toate neamurile din vinul furiei desfrânării sale" (referire clară la Bagdad-ul care a "adăpat" toate neamurile cu "vinul" întunecat al petrolului său). Alt înger anunţă chiar anumite măsuri ce vor fi luate după câştigarea războiului: "Vino să-ţi arăt judecata desfrânatei celei mari, care şade pe ape multe." Irak-ul se află pe teritoriul străvechi al Mesopotamiei, iar Mesopotamia înseamnă... "Ţara dintre râuri"...!
     Adevăr, ficţiune, legendă, viziune a unui prooroc dincolo de vălul ce acoperă viitorul? Greu de spus. Este vorba despre actualul conflict din zona Golfului sau despre un altul, care va urma? Oricum, termenii acestei "ecuaţii războinice" care îşi aşteaptă azi rezolvarea sunt în măsură să ducă la concluzia că Sfântul Ioan Teologul a avut dreptate, a văzut şi a descris războiul din Irak şi a văzut învingătorul: SUA!
Ioan HĂNŢULESCU

Previziunile cârcotaşilor s-au dus pe apa Dâmboviţei
Ioan Rus a rămas pe mai departe personalitatea numărul unu a judeţului Alba
     În ciuda bârfelor atât de des vehiculate în această parte de ţară, preşedintele PSD Alba, av. Ioan Rus, s-a întors de la Bucureşti tot prefect al judeţului, deşi mulţi pronosticau o "promovare" pe la unele ministere sau în funcţia de ambasador al României prin diverse colţuri ale planetei. În cadrul unei conferinţe de presă susţinută ieri la sediul partidului din Alba Iulia, preşedintele Ioan Rus a spus că nu s-a abordat nici o clipă, destituirea sa din funcţia administrativă deţinută sau alte sancţiuni radicale. Şedinţa Delegaţiei Permanente a centralei PSD a analizat însă, foarte riguros, activitatea organizaţiior teritoriale, dezbaterile fiind caracterizate de dl. Rus ca fiind foarte constructive.
     "Organizaţia Alba a PSD a fost şi este recunoscută ca fiind una dintre cele mai stabile şi solide din ţară. Delegaţia Permanentă a apreciat pozitiv existenţa coeziunii, a unităţii, a raporturilor armonioase şi mai ales faptul că se lucrează în echipă, în ideea de a fi rezolvate corespunzător problemele de orice natură existente în judeţ. Am precizat de asemenea şi faptul că ne aflăm în faza finală de evaluare a activităţii primarilor, viceprimarilor şi consilierilor noştri, iar în cursul lunii martie vom fi în măsură să ne structurăm în principiu viitorii candidaţi la alegerile locale. Spre deosebire de alţii, la Alba nu există disfuncţionalităţi nici în ceea ce priveşte cotizaţiile ce trebuiesc achitate către Bucureşti, noi plătind întegral suma pe anul trecut în valoare 638 milioane lei", a declarat preşedintele PSD Alba. Totodată, liderul organizaţiei judeţene a partidului de guvernământ a fost chestionat de mai-marii PSD şi în legătură cu presupusele afaceri oneroase ale soţiei, răspunsurile oferite fiind în măsură să lămurească odată pentru totdeauna că raporturile economice s-au derulat în spiritul legalităţii. Nu au fost ocolite cu acest prilej, nici aspectele legate de dezvoltarea economico-socială a judeţului cum ar fi electrificările, telefonizarea, modernizarea drumurilor şi relansarea mineritului.
     De precizat faptul că liderul PSD Alba a fost însoţit la această importantă întâlnire şi de către preşedintele CJ Alba, Eugen Popa, secretarul general al organizaţiei, Ioan Farcaş, dar şi de către parlamentarii PSD de Alba, senatorul Cornel Filipescu, deputaţii Codrin Ştefănescu, Constantin Selagea şi Ioan Andrei. Toţi au subliniat fără echivoc omogenitatea şi eficienţa organizaţiei judeţene a PSD. Mai mult, secretarul executiv al PSD, Codrin Ştefănescu a completat că "şi la nivelul judeţului Alba relaţiile dintre noi şi presă sunt bune şi pot fi în continuare îmbunătăţite, fiind purtate discuţii pe această temă şi în cadrul Delegaţiei Permanente a centralei PSD la care a participat însuşi preşedintele Adrian Năstase. Ca şi până acum, relaţiile cu mass-media se vor baza pe o totală transparenţă, o comunicare tranşantă şi la obiect şi vom ţine seama de semnalele venite din partea celei de-a patra puteri".
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.