Prima pagină Ediția din: 20.2.2003
Știri
Epidemia de gripă, la graniţa judeţului Alba
     "De săptămâna trecută, am izolat 9 virusuri gripale de tip B, care se regăsesc în vaccinul valabil în acest sezon", a declarat dr. Viorel Alexandrescu, şeful Centrului Naţional de Referinţă al Gripei din cadrul Institutului "Cantacuzino". Patru virusuri gripale au fost izolate în judeţul Sibiu, într-un focar de îmbolnăviri apărut într-o colectivitate de copii. Celelalte 5 virusuri au fost izolate în Bucureşti. "În prezent, numărul îmbolnăvirilor este mai mare în judeţele Bihor, Cluj, Arad şi Sibiu", a mai spus dr. A­lex­an­dres­cu. Numărul îm­bol­nă­vi­ri­lor de gripă la nivel naţional se poate menţine, în continuare, în limite normale sau poate izbucni o epidemie a cărei intensitate poate fi uşoară, medie sau severă", mai spun specialiştii. Dr. A­lex­an­dres­cu a precizat faptul că debutul epidemiei de gripă în întreaga lume s-a decalat. "În Europa de Vest, îmbolnăvirile au început la sfârşitul lunii ianuarie, iar la noi, în februarie", a adăugat dr. Viorel Alexandrescu. (F.R.)
Pentru creşterea operativităţii
Jandarmii au... SRI
     Pentru a fi mai operativ informaţi şi pentru a acţiona în consecinţă, din acest an, jandarmii au ca sarcină şi serviciul de patrulare, în ţinută civilă. Mr. Ovidiu Gostian, purtătorul de cuvânt al CJJ Alba, a precizat că jandarmii nu dublează SRI-ul, fiecare avându-şi propriile sarcini. Însă patrularea în civil a jandarmilor are ca scop obţinerea de informaţii rapide despre evenimente în derulare sau care vor avea loc, evenimente care solicită teoretic asigurarea ordinii şi liniştii publice. (N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În scandalul şefului CGP Alba
Prejudiciul de 276 de milioane de lei va fi suportat de... contribuabili
10 salariaţi ai CJ Alba, directori şi consilieri, au plătit din propriul buzunar pentru întârzierea aplicării unei sentinţe judecătoreşti
     Scandalul dintre fostul şi actualul şef al Corpului Gardienilor Publici Alba, Roman Costan şi CJ Alba este departe de a se încheia, cel puţin din punct de vedere material. Potrivit concluziilor unui raport de audit public, care este extrem de stufos... nimeni nu este vinovat de această stare de fapt. "Date fiind împrejurările, respectiv elementele concrete existente la data respectivă, care au justificat adoptarea actului de autoritate, nu se poate reţine vinovăţia funcţionarilor publici din aparatul propriu al CJ Alba, în producerea prejudiciului, nefiind întrunite elementele constitutive ale răspunderii civile". "Întrucât la adoptarea Hotărârii nr. 64/2000 au existat multiple dovezi cu privire la managementul defectuos al d-lui Costan Roman şi o stare conflictuală la Corpul Gardienilor Publici - instituţie de ordine publică, pe o perioadă mai îndelungată de timp, la care şeful Corpului nu a găsit soluţii de dezamorsare, nu se poate reţine nici culpa consilierilor judeţeni în adoptarea acestui act", se precizează în actul de audit. Aşadar, nimeni nu este de vină! În consecinţă, auditorii au propus ca suma de 199 de milioane de lei plătită cu titlu de despăgubiri civile şi suma de 49,9 milioane de lei reprezentând impozit aferent să fie supuse aprobării CJ Alba pentru a fi incluse în cheltuieli bugetare la capitolul "Autorităţi publice".
     Pe de altă parte, 10 salariaţi ai instituţiei, secretarul general, directori şi consilieri se fac vinovaţi pentru punerea în aplicare cu întârziere a sentinţei judecătoreşti referitoare la Roman Costan. Cei 10 au plătit din propriul buzunar câte 2,7 milioane de lei, recuperarea banilor făcându-se prin instituirea răspunderii civile. Aşteptăm să vedem care va fi decizia CJ Alba.
Florin ROMAN

Un bistrean a fost condamnat de instanţă pentru că îşi bumbăceşte ritmic nevasta
     Ioan O. (39 de ani, din Bistra) a fost condamnat de Judecătoria Câmpeni la 240 de ore de muncă în folosul comunităţii pentru că şi-a bătut, în mod constant şi zgomotos, nevasta. Ultima corecţie de amploare i-a aplicat-o consoartei sale la sfârşitul lunii ianuarie, când femeia, înjurată şi bătută ca la carte, a fost nevoită să-şi petreacă noaptea în şură, cu animalele. Deoarece lui Ioan O. poliţia din Bistra i-a aplicat în nenumărate rânduri amenzi contravenţionale la Legea 61/1991 care nu l-au potolit, instanţa l-a condamnat în final la muncă în folosul comunităţii, acceptând promisiunile de "cuminţire" ale susnumitului. El va efectua cele 240 de ore de muncă în folosul comunităţii bistrene după care se va întoarce - epuizat şi oarecum nervos - tot în sânul... primitor al familiei. Despre "Campania de luptă împotriva violenţei în familie", nici o vorbă în plus, pentru că tot a ţinut doar două luni, între decembrie 2002 şi ianuarie 2003, şi a constat, pe plaiurile noastre cel puţin, doar în spoturi publicitare costisitoare şi aproape inutile, bune doar de pus pe rănile sângerânde ale femeilor cu feţele tumefiate de "dragostea" soţilor. Cât despre adăposturile temporare pentru femeile abuzate....clasica şură sau vecinii primitori rămân în continuare singurele alternative în faţa belicoşilor alcoolizaţi din arealul domestic!
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.